Romania in haos politic

Creat de dragos2006, Octombrie 13, 2009, 08:20:24 PM

« precedentul - următorul »

oroles

Am lucrat intr-o multinationala inainte si m-as intoarce oricand. Am prins criza si am vazut cum "gandeste" o multinationala. Sunt centrate pe eficienta. In criza au dat oamenii afara. Ei au inteles ca daca se cer furculite, de acestea trebuie sa producem, nu linguri. Au dat afara de la opinca pana la vladica. Din doi directori unul a plecat.  In instituțiile de stat treaba e altfel. A se vedea cazul CFR. Inainte de Revolutie erau zeci de muncitori care deserveau un tren. Acum sunt 20 de directori si sefi si 4-5 muncitori la un tren. Asta numesti tu eficienta? Ce au făcut politicienii pentru a preintampina aceste supradimensionari ale aparatelor de conducere ale unor companii. Cum merg @tinumaftei companiile de stat? Cat profit scot SLO, Oltchim, CFR, Tarom, Posta, Loteria, Salrom etc. ? Aici e problema nu la multinaționale. Daca pleaca multinaționalele vom ajunge din nou bananieri.

Eu maine daca sunt director general la una din companiile astea le fac sa meargă brici! De exemplu, la Posta Romana nu a înțeles nimeni ca la Fan Curier produele ajung a doua zi iar la ei ajung in 4 zile ca acum 30 de ani. Si de ce resursa umană dispune Posta fata de Fan Curier?
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

tinumaftei

Citat din: oroles din Martie 15, 2017, 04:01:49 PM
@tinumaftei vorbeste Antena 3 pentru tine! Eu chiar nu înțeleg de unde le scoti! Ia Codul fiscal si citeste-l. Există ceea ce înseamnă impozit pe venit, nu pe profit. Se plateste impozitul la cifra de afaceri, nu la profit. In plus exista anumite limitări in ceea ce priveste modul in care marile companii pot deconta niste sume. Si sa nu uitam ca Traian Băsescu a strans mai demult de coite pe rusii de la Lukoil spunandu-le "Daca nu faceti profit, nu ar fi mai bine sa va strangeti jucăriile si sa plecati!?" Ce fac PSD-istii acum? Stau calare pe firmele mici. A se vedea ca ANAFUL a trecut deja la amendat si poprit conturile firmelor mici. Si tu nu iti dai seama ca multinaționalele alea su venit aici sa faca profit? Marea problema e că nu am invatat sa exploatam acele multinationale si sa le punem la treaba sa muncească si pentru bunăstarea noastra. McDonald's anunta cifre de afaceri bune pentru România. Problema nu e asta. E dreptul lor sa faca profit si sa isi scoata banii din tara. Problema e ca nu generează si alte efecte si nu pune umarul la constructia unei economii locale sustenabile. In loc sa cumpere puiul si cartofii de la noi, ii aduce din SUA. Si asa producătorii romani arunca produsele lor. Aici e schepsisul si imoralitatea. Sunt curios cat de tari vof fi pe pozitie politicienii actuali in menținerea legii lantului scurt de aprovizionare. E adevarat ca unele firme recurg la niste facilități in vederea maximizarii profitului. De vina sunt tot politicienii ca ei au făcut legile. De exemplu, te-ai întrebat de ce LIDL (firma) este înregistrata in Aricestii Rahtivani?
Sa o iau cu finalul. LIDL are centrul de logistica acolo. Este limita comunei cu municipiul Ploiești, la 1km de centura de vest și 6-7 km de comuna. Nu e nimic magic. La 500 de metrii are centrul logistic Kaufland. Este o zona agricolă transformata in zona de afaceri/parc industrial de conducerea PSD din anii 2000(așa cred). Sunt de loc de pe acolo...
În ce privește impozitul pe cifra de afaceri ești în eroare. Nu se plătește decât de IMM-uri. Peste niste praguri se plătește impozitul pe profit. Așa că ce am comentat este 100% valabil.
Nu am pus în discuție multinationalele vs. companiile de stat. Am pus în discuție egalitatea actorilor economici și cât din sângele lor curge pentru această țară.
În ce privește popririile ele nu sunt introduse de doua luni. Cea mai agresiva modificare a codului fiscal, în sensul înăspririi lui a fost făcută în timpul guvernării alianței DA. Spun asta că unul care cunoaște domeniul și care are firma în funcționare din 1993.
Și eu m-aș angaja la ENEL. Firmă mea sa facă bransamente eu sa am un salariu baban ca, deh.. asta nu da faliment niciodată. Scumpesc până acoperă tot, basca profit. Mai las și moștenire locul de muncă.. pentru astfel de multinationale cred că nu ai nici tu respect..

vulpea

Pt.oroles:a-mi dai voie sa te 'contazic'?:multinationalele sunt cumva de stat ?(private deci,fara 'mama' fara 'tata' = nu crezi ca asa vor lucra oricand ?nu sunt ca cele de stat = intreprinderi 'sociale'!).care eficienta ar fi ,daca n-ar prevala la privat PROFITUL la sange ?eu sunt MANIAC drumar,dar as pune pe picioare CFR in maxim UN AN !!!dar nu se vrea si sa fim sinceri,ce mai producem-industrial sau agricol-ca sa mai mearga rentabil CFR.ul ?zic toate astea ca sa nu ne/va mai furati caciula singuri si sa vedeti realitatea nedeformata de prejudecati asazis 'politice'.

oroles

@vulpea, după cum scrii ai sanse sa ajungi inaintea mea director la o companie de stat. Eu nu înțeleg ceva: Pe Băsescu il poți acuza de multe dar prostia ar trebui sa fie ultima lui acuza. Cum dracu' de a fost asa de prost sa ia spaga sub privirile tale, nu înțeleg!? Înseamnă ca ai fost important daca te-a tinut aproape cand a luat spagile alea! Si nu înțeleg cum ajunge cineva asa de important si mai si scrie cum scrii tu!? Înțeleg, dar vorba vine...

oroles

@tinumaftei, eu te invit sa vezi care e lista marilor contribuabili. E publicata pe ANAF. Ai sa vezi ca e plina de ceea ce tu numesti "multinaționale". Apoi imagineaza-ti cum ar fi fara acele "multinaționale". Am aruncat ochii pe lista si iti spun sincer ca daca dam afara multinationalele astea inca vreo cateva sute de companii ar disparea. Gandeste-te ca firme precum Pambac, Caroli Foods, Pikok etc. sunt mari contribuabili doar ca aceste "multinaționale" le vand produsele.

Legat de contabilitate crede-ma ca ma pricep. Sotia preda contabilitate la liceu. Ai o gandire reducționista! Te invit sa participi la cateva lectii de-ale ei. Ai sa pricepi mai multe. Stii cat TVA plătesc unele "multinaționale"? Stii de ce contributii mai platesc? Exemplele pot continua.

Iti dau un exemplu: In urmă cu ceva ani, pentru a nu plati impozite si taxe multe firme externalizau plati, faceau deduceri etc. De exemplu, firme mari decontau cheltuieli care nu erau chiar necesare. Faceau studii de piata si le plateau cu milioane de euro. Bineînteles ca toate astea le făceau in colaborare cu firmele de sondaje. Si asa scoteau bani din tara (firmele de sondaj aveau capital strain). Acum nu mai fac orice. Au fost si vremuri de trista amintire cand lucrurile se făceau cum povestesc eu. Era in vremea unui prim-ministru cu N. in nume si cu ceva oua ramase nenumărate.

O idee bună a fost legea profitului reinvestit. O lege bine articulata ar fi dus departe. Dar sa nu crezi ca acea lege se poate aplica asa usor. Se pot pierde bani la buget. Trebuie făcută cu cap. Si cine sa o faca Constantin Rădulescu? El saracu' stie pentru ce a trad cu arma la Revoluție si ati vazut ca a recunoscut ca ca ar pune mana din nou pe arme si ar impusca pe oricine ar cuteza sa ii limiteze drepturile castigate in 1989. Eu zic ca este vorba de privilegii, nu de drepturi.

oroles

Sau poate Daea. "Apicultura nu e agricultură!"

tinumaftei

Sa nu ma intelegi gresit. Sunt multinationale si multinationale. Insa prin faptul ca pot inchide anul cu profit aproape de zero sau pierdere asta inseamna export de impozite! Prima la mana.
In al doilea rand discutia este si mai serioasa atunci cand este vorba de multinationale care au preluat afaceri nemuritoare: ENEL, OMV, BCR..
Nu am zis ca trebuie date afara, dar trebuie aduse in situatia de a nu putea exporta profitul. TVA-ul are alt regim este de fapt un impozit pe circulatia marfii. Dacia spre exemplu ar trebui sa aiba o contributie nesemnificativa la TVA pentru ca grosul productiei se exporta, iar valorificarea la intern nu cred ca acopera TVA-ul cheltuit. Este posibil chiar sa i se ramburseze. Dar asta este o alta problema.
De asemeni am un dinte impotriva lanturilor de magazine. Cand ai un Carrefour pe pierdere trebuie sa crezi ca ei sunt niste milostivi. Nu ii invatam noi. S-au taiat niste scheme de evitare a impozitarii se inventeaza altele. Cat despre produse la calitati si preturi egale aduc doar produsele din tarile lor. Ca sa nu mai zic ca aceeasi marfa cumparata in Franta are alt gust daca este cumparata in Romania.
Daca te uiti pe statistica sa compari capitalul investit/cifra de afaceri vs. impozit pe profit/venit a marilor multinationale comparativ cu cele 600000 de IMMuri si vei vedea ca baza economiei romanesti sta in cele din urma, care asigura locuri de munca pentru jumatate din angajatii din Romania. Iar IMMurile acestea se lupta pentru existenta lor nu stau pe un munte de monopoluri sau piete reglementate.
In ce priveste impozitul pe profit el se plateste de catre cei care au o cifra de afaceri de peste 500.000euro. Impozitul pe profit poate fi zero, pe cand impozitul pe venituri chiar daca este 1% tot este mai mult decat zero chiar daca firma ar fi pe pierdere! Toate multinationalele se incadreaza in prima categorie.

vulpea

oroles,cu tot respectul,nici tu nici chiar tm,nici chiar stefan1,nici chiar... cine mai vrei tu,nu este mai bun observator si mai mare critic,chiar virulent,pentru care si-a dat si viata,decat celebrul arhicunoscut si sper de necontesta,marele Constantin Tanase !.si asta inca dela 1940 !!!(cu multinationalele astea si cu firmele straine care au invadat Romania interbelica,care era ceva pe atunci nu ca acum).sper ca-ti mai amintesti celebra replica cu ...nasul(ca nu mai avea loc de aceste...lacuste pentru Ro de atunci).sa fim modesti in fata lui C.Tanase si sa nu-l minimalizam/dispretuim pentru jertfa lui fata de rostirea adevarului !

stefan1

Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

oroles

Citat din: stefan1 din Martie 17, 2017, 01:43:31 AM
https://www.realitatea.net/romania-ara-ue-cu-cea-mai-mare-prapastie-dintre-boga-i-i-saraci_2042996.html
Exista  un indicator  care măsoară diferența dintre bogati  si săraci.  Se numeste indice Gini. În Europa nu sunt dispatitati asa mari cum sunt  in China,  de exemplu.  Sa fim obiectivi si sa punem informația in contextul potrivit.

La americani diferențele sunt mai mari ca la noi. În America de Sud e dezastru.

bmdna

Eu am indoieli ca Gini asta a calculat corect coeficientul in Ucraina (mai ales in peninsula Crimeea). Cand ma gandesc ca in Ucraina exista un Surkis, un Ahmetov, un Firtash, un Poroshenco si alti asemenea lor carora le cer scuze ca le-am uitat numele si daca ii compar cu ce oameni am vazut in bazar la Cernauti, cu ce oameni am vazut pe drumuri... cred ca ceva este gresit. Adica acolo sint oameni mult mai bogati decat bogatii din Romania si saraci mult mai saraci decat saracii din Romania.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

cornelioandanciu

Citat din: tinumaftei din Martie 15, 2017, 06:50:37 PM
Sa nu ma intelegi gresit. Sunt multinationale si multinationale. Insa prin faptul ca pot inchide anul cu profit aproape de zero sau pierdere asta inseamna export de impozite! Prima la mana.
In al doilea rand discutia este si mai serioasa atunci cand este vorba de multinationale care au preluat afaceri nemuritoare: ENEL, OMV, BCR..
Nu am zis ca trebuie date afara, dar trebuie aduse in situatia de a nu putea exporta profitul. TVA-ul are alt regim este de fapt un impozit pe circulatia marfii. Dacia spre exemplu ar trebui sa aiba o contributie nesemnificativa la TVA pentru ca grosul productiei se exporta, iar valorificarea la intern nu cred ca acopera TVA-ul cheltuit. Este posibil chiar sa i se ramburseze. Dar asta este o alta problema.
De asemeni am un dinte impotriva lanturilor de magazine. Cand ai un Carrefour pe pierdere trebuie sa crezi ca ei sunt niste milostivi. Nu ii invatam noi. S-au taiat niste scheme de evitare a impozitarii se inventeaza altele. Cat despre produse la calitati si preturi egale aduc doar produsele din tarile lor. Ca sa nu mai zic ca aceeasi marfa cumparata in Franta are alt gust daca este cumparata in Romania.
Daca te uiti pe statistica sa compari capitalul investit/cifra de afaceri vs. impozit pe profit/venit a marilor multinationale comparativ cu cele 600000 de IMMuri si vei vedea ca baza economiei romanesti sta in cele din urma, care asigura locuri de munca pentru jumatate din angajatii din Romania. Iar IMMurile acestea se lupta pentru existenta lor nu stau pe un munte de monopoluri sau piete reglementate.
In ce priveste impozitul pe profit el se plateste de catre cei care au o cifra de afaceri de peste 500.000euro. Impozitul pe profit poate fi zero, pe cand impozitul pe venituri chiar daca este 1% tot este mai mult decat zero chiar daca firma ar fi pe pierdere! Toate multinationalele se incadreaza in prima categorie.
Regula jocului este urmatoarea : Firma din Romania este pe pierdere, firma mama din afara face profituri colosale pe spatele firmei perdante din Romania. C-asa-i in ieuropa !
Va salut.

tinumaftei

Evident.
O firmă ce închide bilanțul pe pierdere ar trebui să închidă porțile. Vezi cazul Nokia.
Orice multinaționala care închide bilanțul ani la rând pe pierdere sau cu profitul operațional sub 8% în realitate exportă profitul. Consecință, creșterea PIBului altor țări. Q.E.D.

oroles

Citat din: bmdna din Martie 17, 2017, 09:19:12 AM
Eu am indoieli ca Gini asta a calculat corect coeficientul in Ucraina (mai ales in peninsula Crimeea). Cand ma gandesc ca in Ucraina exista un Surkis, un Ahmetov, un Firtash, un Poroshenco si alti asemenea lor carora le cer scuze ca le-am uitat numele si daca ii compar cu ce oameni am vazut in bazar la Cernauti, cu ce oameni am vazut pe drumuri... cred ca ceva este gresit. Adica acolo sint oameni mult mai bogati decat bogatii din Romania si saraci mult mai saraci decat saracii din Romania.
bmdna, nu te contrazic deloc. Tu nu ai inteles deloc harta pusa de mine. Acolo unde este verde inchis disparitatea nu e asa de mare ca acolo unde e verde mai dedchis. Deci la ucrainieni diferențele intre săraci si bogati sunt mai mari. Acum ai inteles?

stefan1

Oroles, tu nu ai interpretat bine harta pusa chiar de tine. Acolo Ucraina ar sta mai bine decat multe tari europene, ba chiar apropiat de tarile cu cea mai mare echitate sociala. E drept ca harta este ceva mai veche, poate inaintea razboiului cu rusii, dar tot nu reprezinta o situatie reala.
  Daca tot a-i dat-o, vedeti cum tarile cu cea mai mare prosperitate (tarile scandinave, Germania, Elvetia, Austria dar si Japonia) impart cel mai echitabil avutia tarii intre cei mai bogati si cei mai saraci. Adica sunt tari in care interesul colectiv este respectat chiar in detrimentul interesului personal. Mai este un aspect caracteristic acestor tari: cultul muncii. Sunt mult mai putini oameni care nu vor sa faca nimic, sunt mult mai putini cersetori, iar cei care sunt asistati social sunt obligati sa efectuze un serviciu social conform pregatirii, daca sunt apti de munca (stiu situatia din Suedia). In tarile latine solidaritatea sociala este mai scazuta, cultul muncii mai jos, iar asta se reflecta si in aceste statistici. Despre China se stie ca de cand a recastigat Hong Kong-ul si Macao a avut 'o tara - doua sisteme'. A preluat provincii foarte prospere si a avut intelepciunea sa le pastreze principiile de organizare si chiar sa copieze (lucru la care sunt maiestri) pentru alte regiuni de coasta, principii economice din aceste provincii recastigate.

Dar sa revin la articolul propus de mine. E rusinos ca o tara dintre cele mai inapoiate din UE cum e Romania, sa isi imparta asa de inechitabil saracia! Aici am intrecut chiar pe bulgari. Asta face ca sa avem o categorie de oameni care sunt mult sub nivelul decent de trai. Aceasta categorie pune in pericol chiar viitorul tarii. Ei au cea mai mare rata a natalitatii, dar 'livreaza' generatii dupa generatii de oameni cu cea mai scazuta pregatire scolara, cu cea mai mare rata de infractionalitate si cu apucaturi care ne fac de ras in toata Europa. Ei vor fi viitorii asistati social, cu interese specifice, cu putere de decizie tot mai mare in alegeri (ca sunt tot mai multi). Din pacate acestia sunt clientii favoriti ai PSD, care invocand orientarea sociala le asigura niste venituri minime neconditionate de nici un fel de prestatii sociale, le-a majorat alocatiile pentru copii si indemnizatiile de nastere fara a conditiona in nici un fel de educatia data copiilor, de rezultatele scolare, de comportamentul social.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)