• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

reteta protofil

Creat de dragos2006, Octombrie 09, 2007, 05:02:41 a.m.

« precedentul - următorul »

D006

Vreau sa le dau niste  turtite cu miere si Protofil, e corecta modul de operare :
1. 100 grame miere zaharisita.
2. 10 ml de Protofil.
3. Incalzesc mierea si amestec Protofilul pana la omogenizare.
4. las sa se raceasca.
5. pun intr-o punga si o pun deasupra ramelor.
E bine ?

gore

S-ar putea sa curga în stup deoarece caldura de la albine fluidizează mierea.Mai bine amesteci si cu zahar pudra in cantitate suficienta cat sa obtii o turta de consistenta aluatului.
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

valter

scuzele de rigoare tovarasului dragos2006, am preparat protofilul personal dupa reteta prezentata in postarile anterioare si rezultatul este remarcabil.
pretul de cost al produsului se reduce in acest mod[plantele 90% le aveam] la aproximativ 25% din pretul pietii.
multumiri.
ce s-ar intampla daca se adauga pentru fiecare litru 15-25 ml. tinctura de propolis sau propolis brut ras?
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

kiloz

idee buna si beevitalul contine extras de propolis
Sa fii drept si scrie adevarul.

pintilied

Citat din: florinpngVreau sa le dau niste  turtite cu miere si Protofil, e corecta modul de operare :
1. 100 grame miere zaharisita.
2. 10 ml de Protofil.
3. Incalzesc mierea si amestec Protofilul pana la omogenizare.
4. las sa se raceasca.
5. pun intr-o punga si o pun deasupra ramelor.
E bine ?

     100 ml Protofil la kg. miere cristalizata este prea exagerat. Este recomandat 17 ml. Protofil la litrul de sirop si 34 ml. la kg de serbet,pasta etc.Dozele sunt calculate pentru eficienta maxima la cost minim si fara a afecta organismul albinei.Daca se pune mai mult Protofil decit doza uzuala s-ar putea sa nu dauneze albinelor dar
nici nu le va ajuta cu ceva in plus.Doar cheltuielile vor fi mai mari(vezi costul la Protofil).Daca totusi vrei sa dai ceva in plus apeleaza la un ceai concentrat.
     Daca lichefiezi mierea pentru a o amesteca cu Protofil aceasta nu va mai cristaliza asa ca musai o dai in hranitor sau o amesteci cu zahar farin si faci o turta.
Nu tot ce zboara,face miere!

D006

Citat din: marius
Citat din: marius
Citat din: PricopArthurPe un alt forum am gasit reteta aceasta:     PROTOFIL
necesar de plante:
1,musetel
2,coada soricelului          aceste 4 plante sunt principale
3,galbenele
4,sunatoare
5,menta
6,tei
7,patlagina
8, cimbru
9,busuioc  (8 si 9 plante dezinfectante )
10,cimbrisor
11,pelin-cules tinar -primavara in luna mai
12,maces
13,catina  (12 si 13 sunt polivitamine naturale)
14,lamaie 1 kg. la 25litri sirop
15suc de ceapa 25 ml. la 1 l sirop
16,tinctura de usturoi
MOD DE PREPARARE
a)150gr.de plante maruntite la 1 litru alcool de 70%
b)se tin la macerat timp de 10-12 zile in sticla la intuneric,
c)se strecoara  (restul de plante bune la sirop)
d)tinctura obtinuta astfel se aduce la 40%prin dilutie cu apa distilata
e)se poate adauga si complexul de vitamine B vit. A , vit. PP etc.
se administreaza in modul cunoscut : 34 ml. la 1kg turta sau 17 ml. la 1 l. sirop.
Pe un cantar de bucatarie cintaresc 200gr. din cele 10 plante enumerate(o cantitate mai mica de tei si pelin ) apoi le pun intr-un borcan de sticla de 3l. peste care adaug 1,5 l alcool de cel putin 87% si las amestecul 12 zile. cind au trecut cele 12 zile strecor tinctura obtinuta si cu apa distilata sau un alcool mai slab il aduc la 40%(altfel punem prea mult alcool in turta) Cind amestecam zaharul farin cu mierea, cu protofilul obtinut adaugam si celelalte ingrediente(vitamine,macese , catina , etc.  ) si turta este gata.
acum (luna martie)in amestec pun si polen macinat.
    Nu am testat-o.

am facut protofilul urmeaza sa se macereze si pe urma va zic ce a iesit

peste o saptamina va spun ce a iesit din protofilul ce l-am facut
mai trebuie sa stea la macerat inca o saptamina, dupa cum se vede pana acum cred ca nu iasa nimic,trebuia sa se inverzeasca catusi de putin dar nimic oricum mai astept o saptamina si va spun daca este teapa sau nu
cu stima acelasi marius

ASTAZI AM LUAT PROTOFILUL DE LA MACERAT ,dar sa stiti ca a iesit cu greu
miine il bag in niste turte si administrez la albine
astazi am fost la albine si unele au terminat turtele

frantescu

la ce ajuta alcoolul? La macerat atat?

crombra

Alcoolul are rolul de a extrage principiile active din plante.
Practic se obtine o tinctura din mai multe plante.
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/

D006

da se simte si in turte toate ingredientele din protofil
cred ca este bun voi mai face dupa ce il termin pe acesta
oare nu ar merge sal fac cu apa si sal fierb timp de 10 minute (intreb )
   
   
                     cu stima marius

D006

Merge brici si nu mai stai 12 zile sa se macereze.
       
   Ionel

D006

multumesc doctore

D006

cu apa nu mai este protofil este ceai ! intre ele este o mare mica diferenta !
si daca faci cu apa macar faci decoct ,

crombra

Cred ca ai vrut sa scrii infuzie. Decoctul este fierberea plantelor in apa o perioada de timp.
Dupa cum am mai spus:
Infuzia (ceaiul) este forma cea mai simplã si mai utilizatã de a extrage substantele active din plantele medicinale. Infuzia se obtine din mentinerea plantei medicinale în contact cu apã clocotitã timp de 15 minute. Într-un vas smãltuit sau de portelan se pun 1 - 2 lingurite din planta mãruntitã, peste care se toarnã 250 ml de apã clocotitã. Vasul se acoperã si se lasã 15 minute. Dupã aceea ceaiul se strecoarã si se îndulceste. Unele plante se preparã numai prin infuzie, deoarece prin fierbere principiul lor activ poate dispãrea. Este cazul florilor de musetel, de tei, al frunzelor de mentã sau de roinitã.
Decoctul este procedeul prin care planta se amestecã cu cantitatea indicatã de apã rece, apoi produsul se fierbe un anumit timp. Decoctul se strecoarã fierbinte si se completeazã cu apã caldã, cât este necesar. Frunzele, florile si planta întreagã se fierb 10 - 15 minute, iar cojile si rãdãcinile se fierb 30 - 40 de minute. Dupã fierbere decoctul se strecoarã. Prin decoct se preparã plantele a cãror consistentã este lemnoasã.
Tinctura se obtine prin tratarea plantelor mãruntite cu alcool de diferite concentratii. Tincturile sunt solutii extractive alcoolice, mai concentrate în principii active decât infuziile. Se administreazã intern, în putinã apã sau ceai sau pe zahãr.
Concluzia: tincturile extrag mai multe principii active decat infuzia sau decoctul.
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/

D006

Citat din: PricopArthurPe un alt forum am gasit reteta aceasta:     PROTOFIL
necesar de plante:
1,musetel
2,coada soricelului          aceste 4 plante sunt principale
3,galbenele
4,sunatoare
5,menta
6,tei
7,patlagina
8, cimbru
9,busuioc  (8 si 9 plante dezinfectante )
10,cimbrisor
11,pelin-cules tinar -primavara in luna mai
12,maces
13,catina  (12 si 13 sunt polivitamine naturale)
14,lamaie 1 kg. la 25litri sirop
15suc de ceapa 25 ml. la 1 l sirop
16,tinctura de usturoi
MOD DE PREPARARE
a)150gr.de plante maruntite la 1 litru alcool de 70%
b)se tin la macerat timp de 10-12 zile in sticla la intuneric,
c)se strecoara  (restul de plante bune la sirop)
d)tinctura obtinuta astfel se aduce la 40%prin dilutie cu apa distilata
e)se poate adauga si complexul de vitamine B vit. A , vit. PP etc.
se administreaza in modul cunoscut : 34 ml. la 1kg turta sau 17 ml. la 1 l. sirop.
Pe un cantar de bucatarie cintaresc 200gr. din cele 10 plante enumerate(o cantitate mai mica de tei si pelin ) apoi le pun intr-un borcan de sticla de 3l. peste care adaug 1,5 l alcool de cel putin 87% si las amestecul 12 zile. cind au trecut cele 12 zile strecor tinctura obtinuta si cu apa distilata sau un alcool mai slab il aduc la 40%(altfel punem prea mult alcool in turta) Cind amestecam zaharul farin cu mierea, cu protofilul obtinut adaugam si celelalte ingrediente(vitamine,macese , catina , etc.  ) si turta este gata.
acum (luna martie)in amestec pun si polen macinat.
    Nu am testat-o.

Eu sunt un incepator si as dori daca sunteti buni cu mine sa imi spunti si mie cum fac ca aceasta tinctura sa o aduc la 40%???? adica 40% inseamna 40 de grade?  va multumesc anticipat cu respect seby
:hi:  :hi:  :hi:  :hi:

crombra

Februarie 01, 2009, 12:40:10 a.m. #59 Last Edit: Iulie 02, 2011, 11:57:01 a.m. by pharaonu75
Sebastian ,
hai sa facem putina chimie. E simplu.
Formula concentratiei procentuale a unei solutii alcoolice (alcool+apa)este:
C =(Vd/Vs) *100 unde: Vd=volumul dizolvatului(alcoolul), Vs= Volumul solutiei(alcool+apa)=Vd+Vapa
Vapa este volumul de apa existent in solutia de concentratia C.
Buuun. Si acum calculul.
Se da concentratia initiala = 87%, si concentratia finala 40%.
Deci in prima solutie avem 87 ml alcool la 100 mililitri de solutie.
rezulta Vd=87 . Trebuie sa aflam Volumul solutiei finale (Vs) de concentratie 40%.
40 = (87/Vs)*100 sau 40 = [87/(87+Vapa)]*100, unde rezulta ca Vapa = 117.5 mililitri.
Aceasta cantitate reprezinta apa pe care trebuie sa o adaugi la 100 mililitri de solutie alcoolica de 87% ca sa obtii in final concentratia de 40%.
Pentru ca in comert exista alcool de 96%(grade alcoolice) ca sa-l aduceti la 40% se adauga 140 ml de apa la fiecare 100 mililitri de solutie alcoolica de 96%.
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/