• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

reteta protofil

Creat de dragos2006, Octombrie 09, 2007, 05:02:41 a.m.

« precedentul - următorul »

D006

..doza recomandata este 17 ml /litru sirop..si 34 ml/kg pasta...

PricopArthur

Multumesc. Dar tu dai 10.
Miere multă şi inimă curată!

D006

..dadeam 10 ml/litru -sirop, pt ca daca dau 17ml/litru miroase parca prea tare...in plus nu luam prea mult la pretul ACA...luam si le dadeam mai cu mila...Mila de buzunarul meu....

D006

..daca fac si eu in iarna asta, la primavara le dau cu putere...Plus vitamine Eurovita--supliment cum a dat dl Bee Lover...

PricopArthur

Trebuie sa vad cu cine vorbesc si eu pt alcool.
Ca plante medicinale am strans tot anul. Acum e timpul pentru macese.
Miere multă şi inimă curată!

D006

..cu alcoolul am rezolvat-o..am prieteni care m-au ajutat...plante am eu ceva adunate dar sunt de anul trecut..,si as mai lua de la plafar cite 200 de grame din plantrele necesare...si am rezolvat-o..
Parca trebuie cite 150 de grame din fiecare planta..sau 150 de grame sa aiba toate plantele gramada...[primele 10 plante amintite]..

PricopArthur

...sunt 150 g plante la litru de alcool.
Miere multă şi inimă curată!

D006

Citat din: pintiliedReteta PROTOFIL data de un cercetator dela ICDA;
                   UN PACHET DE CEAI GASTRIC 1 plus UN PACHET CEAI GASTRIC 2
         puse impreuna in 2 litri alcool 90grade lasat sa macereze la intuneric timp de 2 saptamini. Dupa scurgerea alcoolului plantele pot fi folosite inca odata. Preluata dela  "UNCHIUL"
                              Sa auzim de bine.

doar doua  feluri de ceai si 2 litri alcol faci protofilu??????????????????????/ :zzz:
:zzz:  :zzz:  :nod:  :zzz:  :zzz:  :zzz:  :zzz:  :zzz:  :zzz:  :zzz:  :zzz:

D006

daca lasam alcoolul de 90 grade atunci in ce cantitate de sirop sau turte punem un litru de protofil din acesta gastric ! pentru ca este foarte importanta concentratia tincturii (alcoolului ) in hrana pe care o administram albinelor.
eu unul nu m-as lua dupa un "cercetator de la icda " care nu a vazut prea multi stupi in fata ochilor in viata lui. Mai bine merg pe retete clasice care au fost incercate in practica.

kiloz

primavara sau toamna in lipsa culesului sau la completare hranei de iernare se poate folosi cu succes si avind un preti mai accesibil in apa din adepator sau sirop de zahar extract de plante tip bitter suedez
-se pune o doze de plante gata amestecate la macerat in alcool 40% --1,5 l--- pe timp de 14 zile dupa care se strecoare si se poate folosi amestecind 5ml la 1 l de apa sau 10 ml la 1l sirop 1/1
-mai ieftin decit protifilul :rotfl:
Sa fii drept si scrie adevarul.

D006

Citat din: PricopArthurPe un alt forum am gasit reteta aceasta:     PROTOFIL
necesar de plante:
1,musetel
2,coada soricelului          aceste 4 plante sunt principale
3,galbenele
4,sunatoare
5,menta
6,tei
7,patlagina
8, cimbru
9,busuioc  (8 si 9 plante dezinfectante )
10,cimbrisor
11,pelin-cules tinar -primavara in luna mai
12,maces
13,catina  (12 si 13 sunt polivitamine naturale)
14,lamaie 1 kg. la 25litri sirop
15suc de ceapa 25 ml. la 1 l sirop
16,tinctura de usturoi
MOD DE PREPARARE
a)150gr.de plante maruntite la 1 litru alcool de 70%
b)se tin la macerat timp de 10-12 zile in sticla la intuneric,
c)se strecoara  (restul de plante bune la sirop)
d)tinctura obtinuta astfel se aduce la 40%prin dilutie cu apa distilata
e)se poate adauga si complexul de vitamine B vit. A , vit. PP etc.
se administreaza in modul cunoscut : 34 ml. la 1kg turta sau 17 ml. la 1 l. sirop.
Pe un cantar de bucatarie cintaresc 200gr. din cele 10 plante enumerate(o cantitate mai mica de tei si pelin ) apoi le pun intr-un borcan de sticla de 3l. peste care adaug 1,5 l alcool de cel putin 87% si las amestecul 12 zile. cind au trecut cele 12 zile strecor tinctura obtinuta si cu apa distilata sau un alcool mai slab il aduc la 40%(altfel punem prea mult alcool in turta) Cind amestecam zaharul farin cu mierea, cu protofilul obtinut adaugam si celelalte ingrediente(vitamine,macese , catina , etc.  ) si turta este gata.
acum (luna martie)in amestec pun si polen macinat.
    Nu am testat-o.

am facut protofilul urmeaza sa se macereze si pe urma va zic ce a iesit

D006

Mai intai, Dumnezeu a facut ALBINA si pe urma prostii ce au descoperit Zaharul sa-l dea la albine. Stomacul albinei este specializat pentru miere nu pentru zahar. V-ati interesat ce uzura are albina pentru a transforma zaharul in miere? DATI MIERE LA ALBINE si POLEN pentru proteina. Daca albina nu are polen primavara, incepe sa manince din propiu organism si nu mai are putera sa se intoarca in stup, mai ales la inflorirea alunului Asta inseamna depopulare Traiti mai intai ca o albina si pe urma faceti descoperiri si inovatii :hi:

bucovineanu

Dle Burcea
De unde sti ca nu pot fi iernate familii de albine cu sirop de zahar? Ai citit sau
ai incercat acest lucru?

D006

Ai dad un raspuns din epoca primitiva a apiculturii
Citat din: Uta-Burcea DumitruMai intai, Dumnezeu a facut ALBINA si pe urma prostii ce au descoperit Zaharul sa-l dea la albine. Stomacul albinei este specializat pentru miere nu pentru zahar. V-ati interesat ce uzura are albina pentru a transforma zaharul in miere? DATI MIERE LA ALBINE si POLEN pentru proteina. Daca albina nu are polen primavara, incepe sa manince din propiu organism si nu mai are putera sa se intoarca in stup, mai ales la inflorirea alunului Asta inseamna depopulare Traiti mai intai ca o albina si pe urma faceti descoperiri si inovatii :hi:

D006

Citat din: marius
Citat din: PricopArthurPe un alt forum am gasit reteta aceasta:     PROTOFIL
necesar de plante:
1,musetel
2,coada soricelului          aceste 4 plante sunt principale
3,galbenele
4,sunatoare
5,menta
6,tei
7,patlagina
8, cimbru
9,busuioc  (8 si 9 plante dezinfectante )
10,cimbrisor
11,pelin-cules tinar -primavara in luna mai
12,maces
13,catina  (12 si 13 sunt polivitamine naturale)
14,lamaie 1 kg. la 25litri sirop
15suc de ceapa 25 ml. la 1 l sirop
16,tinctura de usturoi
MOD DE PREPARARE
a)150gr.de plante maruntite la 1 litru alcool de 70%
b)se tin la macerat timp de 10-12 zile in sticla la intuneric,
c)se strecoara  (restul de plante bune la sirop)
d)tinctura obtinuta astfel se aduce la 40%prin dilutie cu apa distilata
e)se poate adauga si complexul de vitamine B vit. A , vit. PP etc.
se administreaza in modul cunoscut : 34 ml. la 1kg turta sau 17 ml. la 1 l. sirop.
Pe un cantar de bucatarie cintaresc 200gr. din cele 10 plante enumerate(o cantitate mai mica de tei si pelin ) apoi le pun intr-un borcan de sticla de 3l. peste care adaug 1,5 l alcool de cel putin 87% si las amestecul 12 zile. cind au trecut cele 12 zile strecor tinctura obtinuta si cu apa distilata sau un alcool mai slab il aduc la 40%(altfel punem prea mult alcool in turta) Cind amestecam zaharul farin cu mierea, cu protofilul obtinut adaugam si celelalte ingrediente(vitamine,macese , catina , etc.  ) si turta este gata.
acum (luna martie)in amestec pun si polen macinat.
    Nu am testat-o.

am facut protofilul urmeaza sa se macereze si pe urma va zic ce a iesit

peste o saptamina va spun ce a iesit din protofilul ce l-am facut
mai trebuie sa stea la macerat inca o saptamina, dupa cum se vede pana acum cred ca nu iasa nimic,trebuia sa se inverzeasca catusi de putin dar nimic oricum mai astept o saptamina si va spun daca este teapa sau nu
cu stima acelasi marius