• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Stupul Warre

Creat de apiardelean, Ianuarie 07, 2011, 08:16:32 p.m.

« precedentul - următorul »

dodoc georgeCum s/a intimplat de Abatele a ajuns sa foloseasc leaturi dar asta ma ajuta pe mine sa fac mai multa miere.
Un oarecare dupa ce  daduse o comanda de 12 roiuri, a renuntat sa le mai ia.Dar Abatele nu a avut rame si faguri insarmate suficiente iar cateva familii pur si simplu le-a golit in corpuri cu leaturi pe care a tarnat o mica dira  de ceara..
Surpriza, a obserbat ca si familiile fara faguri au construit la fel de repede ca celelalte, ba chiar pana la toamna au strans mai multa miere. 
Aceasta este povestea leaturilor superioare care au o tot mai larga raspindire de la warre la ceea ce se chiama top bar hive (stupul cu leaturi superioare) pe care il folosesc Stuparii desculti si pe care le folosesc stuparii niponi.Aceste leaturi le foloseste Oscar Perone in al sau stup automatic etc
Fagurii crescuti in acest mod au o calitate dar cum zice prietenul citat  nu ajuta sa faci mai multa miere.
Einfachheit ist das Resultat von Reife.
Simplitatea este rezultatul  maturitatii.

milu56

Intersant,ramele aduc boli in stupi si stupii fara rame sunt sanatosi.
Nu inteleg dece si cu leaturi si cu rame se pot pune faguri doar in partea superioara fara sarme.

Kiwi Bee

tipul asta e comercial cu peste 600 de stupi Warre dar nu am gasit pe site nimic despre tratament de varroa.Poate gasiti voi.

http://www.ruche-warre.com

milu56

Nu vad nici o diferenta la acest model se folosesc si rame si leaturi (bare de sus) si latelal dar eu folosesc rame pentru ca se nu le lipeasca una de alta ce e drept nu am masina de extractie.Cred ca ce este mai important dimensiunile si modelul mai mult pe vertical si eu am dimensiunile de rama layens pentruca aici majoritatea lucreaza cu layens in aceasta zona sunt zeci de mii de stupi layens.

Obombo

Citat din: milu56 din Noiembrie 15, 2011, 05:11:42 p.m.
Intersant,ramele aduc boli in stupi si stupii fara rame sunt sanatosi.
Nu inteleg dece si cu leaturi si cu rame se pot pune faguri doar in partea superioara fara sarme.
Nu ramele aduc boli si nici inlaturarea lor nu este o garantie a sanatati stupului. Diferenta intre un stup cu rame si stupul Warré este ca in acesta din urma spatiul este complet ocupat de faguri si de albine, cu un raport suprafata faguri/volum care se poate intalni doar in natura, nu si in stupi rationali. Acest lucru permite albinelor sa regleze in mod optimal climatul interior, asigurand puietului cele mai bune conditii de dezvoltare, iar stabilitatea termica ar pute fi chiar un avantaj in combaterea acarianului varroa. Un alt avantaj este ca puietul creste in celule noi sau din care au eclozionat foarte putine generatii de puiet, asta in cazul in care nu se refolosesc faguri care au rezistat la extractie. Aceste consideratii sunt facute a posteriori  de apicultori care au incercat acest stup, abatele vorbeste putin de boli, considerand acest sistem avantajos deoarece nu foloseste fagurii artificiali, care dupa parerea lui sunt o afacere doar pentru cei care-i produc, nu si pentru apicultori. Pe leaturile superioare nu se pun faguri artificiali ci doar o fasie de ceara, asa cum se vede in filmul postat de George, sau eventual numai un fir de ceara pe centrul leatului.

milu56

Asta zic si eu dar se puate si cu rame sa nu le lipeasca corpurile unul de altul bineinteles ramele se pot face cat mai subtiri fiind ramele mici.
Iar fagurii se pot face direct din ceara proprie si se taie fasii de pornire.

dodoc george


Domnule Florian,
Va raspund intr-o postare ptr ca pe forum e  bine sa raspunzi prin postari nu prin PM. Faptu ca ai facut un stup warre cu trei corpuri ma bucura si iti multumesc ptr poza trimisa care imi indica ca te intereseaza nu numai la vivel declamativ.
Citeste cartea ,,Beekeeping for all,, ptr ca vei invata multe despre warre si foate multe despre stuparit chiar daca nu vei stoarce mai multa mire.

Sa revenim.
Stupul warre se poate folosi si in pasoral.
Zdrobitul fagurilor chiar daca este costisitoare metoda de extragere a mierii se foloseste dar  nu este singura metoda de extractie.
Extractorul de miere  pentru warre il  poti vede in cele trimise: honey extractor for Warré combs.
Imi face plcere sa ma vizitezi dar cum vei putea vede numi frigul vazut prin aburii de crampa.Te invit la primavara sa vorbim albine, repet sa vorbim albine.
Cele bune!
Einfachheit ist das Resultat von Reife.
Simplitatea este rezultatul  maturitatii.

D006

Citat din: milu56 din Noiembrie 05, 2011, 10:38:01 p.m.
Citat din: dodoc george din Noiembrie 05, 2011, 02:18:35 p.m.
Dle milu56,
Interesant modelul de  stup pe care l-ai prezentat.Ai lucrat cu el? Se aseamana cu stupul rusesc alpine.

Eu am inteles de la tine o dimensiune de WARRE asemanator,da am 7 stupi xperimenteli de acest model


Chiar  ma  bucur  ca  faci  experiente  cu Warre (7 stupi),cu  MR  (15stupi) si  cu  siguranta mai  ai  si  alte  clase  de  stupi.
Eu  as  vrea  sa  faci  un  video sau  ceva  poze cu  acesti  stupi  si  sa  ne  arati  cum  se  prezinta  la  ora  actuala.
De  stupul  African stii  ceva?

milu56

Ok, o sa fac si poze si video,de stupul African nu stiu nimic.

Obombo

Stup Warré populat cu un roi pe 1 Mai.

Recupero sciame

Obombo

Dupa zece zile.

sandupop

Citat din: Obombo din Mai 13, 2013, 02:31:07 a.m.
Dupa zece zile.

Superb, felicitari tie și albinelor. Voi incepe si eu sa ma documentez.... interesant  :bravo:
Nu trageti!! ...Sunt incepator.

tricky_radu

Buna ziua,
Mai sunt stupi Warre populati ?
Ceva concluzii de impartasit ?