reteta protofil

Creat de dragos2006, Octombrie 09, 2007, 02:02:41 AM

« precedentul - următorul »

sfantul spiridon

toata cheltuiala asta se justifica...adica nu mai bine luam protofil si gata...tot de cercetatori facut...intreb si eu, sincer, cel mai scurt drum....
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

ioanardelean55

bucovineanu

Asa cum am spus si in alte postari eu pun numai ceai facut din sunatoare, coada soricelului, musetel, tei, pelin.

eugen.ivan

Citat din: sfantul spiridontoata cheltuiala asta se justifica...adica nu mai bine luam protofil si gata...tot de cercetatori facut...intreb si eu, sincer, cel mai scurt drum....
Pai... ce sa zic? Eu am dat 9 lei pe ceaiuri, 57 pe 1 litru de alcool de 96 de grade, adica 66 in total, am mai pus ceva musetel si menta pe care o mai aveam pe acasa (m-am gandit sa iasa mai parfumat) si l-am pus la macerat. Dupa ce va fi gata, il voi indoi cu apa si il voi aduce in jur de 40 de grade. Deci, am sa scot 4 jumatati la 66 de lei. Asta inseamna cam 16,5 lei pe jumatate. Cat mai costa la ACA? Stie cineva?

crombra

Eu am cumparat protofil de la Targul de la Campina cu 14,5 Ron/ 0.5 litri.
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.

http://crombra.sunphoto.ro/

eugen.ivan

Atunci... o sa-i zic experiment si gata. De la anul voi lua de-a gata. Am vazut la un amic ca de cate ori umbla la stupi avea in loc de afumator un pulverizator de lichide, ca cel de spalat geamurile si stropea usor albinele cu un sirop subtire in care punea si protofil. Era cald afara si nu le deranja operatia. Si cred ca le si placea ca se lingeau de zor, plus ca mirosea si frumos. :smile: Fumul poate fi deranjant, atunci cand trebuie sa-l folosesti, mai ales daca nu esti fumator.

crombra

Citat din: eugen.ivanAtunci... o sa-i zic experiment si gata. De la anul voi lua de-a gata. Am vazut la un amic ca de cate ori umbla la stupi avea in loc de afumator un pulverizator de lichide, ca cel de spalat geamurile si stropea usor albinele cu un sirop subtire in care punea si protofil. Era cald afara si nu le deranja operatia. Si cred ca le si placea ca se lingeau de zor, plus ca mirosea si frumos. :smile: Fumul poate fi deranjant, atunci cand trebuie sa-l folosesti, mai ales daca nu esti fumator.
Foarte interesant. Am sa experimentez si eu anul acesta.
Administrarea cu scop profilactic a protofilului pe tot timpul anului cred ca nu poate fi decat benefic pentru familiile de albine. Ar fi ca echivalent uman al consumului de ceaiuri medicinale. Daca gresesc , rog sa fiu combatut.
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.

http://crombra.sunphoto.ro/

D006

Citat din: eugen.ivanAtunci... o sa-i zic experiment si gata. De la anul voi lua de-a gata. Am vazut la un amic ca de cate ori umbla la stupi avea in loc de afumator un pulverizator de lichide, ca cel de spalat geamurile si stropea usor albinele cu un sirop subtire in care punea si protofil. Era cald afara si nu le deranja operatia. Si cred ca le si placea ca se lingeau de zor, plus ca mirosea si frumos. :smile: Fumul poate fi deranjant, atunci cand trebuie sa-l folosesti, mai ales daca nu esti fumator.
Si totusi sirop + protofil pulverizat = nu ar declansa furtisagul ?

eugen.ivan

Si totusi sirop + protofil pulverizat = nu ar declansa furtisagul ?
Categoric nu, eu am vazut cum proceda in destul de multe randuri, am facut pastorale impreuna. Pentru ca nu le balaceste in sirop. Nu le scalda, doar le stropeste usor. Mai ales ca sunt si celule de puiet prin zona si nu stiu care ar fi efectul. Daca la voi se va declansa furtisagul, nu mai faceti asa :smile:
Mie mi-a placut metoda. Linisteste albinele, le stimuleaza, se ofera mai la "indemana" apa necesara cresterii puietului sau racoririi stupului, stropii ajunsi pe faguri fac ca albinele sa treaca mai repede la curatarea lor daca sunt crescuti si introdusi atunci, sau sa-i ia mai repede in crestere etc. Cred ca mai sunt si alte avantaje. Nu m-as mira sa aiba si un usor efect anti varroa.
Trebuie avut grija sa nu se practice asta cand e frig afara. Risc de racire.
Asta este si motivul pentru care doream sa produc o cantitate mai mare de protofil. Dar vad ca este la fel de ieftin si daca-l cumpar de la magazin. Cand nu se va mai gasi... vom mai vedea.
Multumesc.

D006

:hi:
Trebuia sa scriu la urma postarii mele.."parerea mea" :wink:
Nu te ....supara, si se vede asta. :hi:

D006

robi.alflord
Se pun la macerat in alcool dublu rafinat 300gr. la litru urmatoarele ceaiuri: -PELIN 100gr.-MENTA-50gr.-FRUNZE DE MUR-50gr.-FRUNZE DE AFIN-50gr.-PATLAGINA-50gr .timp de 21 de zile la loc intunecos si racoros.[Aceste plante au actiuni diuretice ,antitocsice si antiseptice.] SE strecoara prin tifon iar aceasta tinctura se amesteca cu un ceai(infuzie)concentrat facut din 1,5 litri apa la 400gr.din urmatoarele plante:-COADA SORICELULUI,-SUNATOARE,-CIMBRISOR,-MUSETEL,-GALBENELE si SALVIE.[Aceste plante au actiuni antibiotice si stimulente] SE AMESTECA la 1 litru de TINCTURA cu 1,5 litri de CEAI .SE pastreza la frigider si se administreaza 17ml la litrul de sirop si in paste 34ml la kg.LA stupina mea a dat rezultate.      SUCCES SI MIERE MULTA!

D006

Multumesc DRAGOS2006 CA M-AI ajutat cu mutatul!Din cate imi aduc aminte reteta nu era cu DEDICATIE...iar daca indispune pe cineva faptul ca acum am gasit acest FORUM si nu sunt printre veterani IMI CER SCUZE!!!!!!!!!!

proapis13

Interesanta reteta d-lui Dragos o sa o prepar data viitoare
pana una alta am o reteta veche-veche ;12 plante diferite
aprox 200 g total,1 l alcool 97 grd + 100g apa deploaie care
n-a atins fierul sau 100g apa distilata sau 100g apa din
topirea zapezii.Se lasa la macerat 14 zile se strecoara si
se foloseste ca atare;17 ml/l sau 35ml/kg.Cand s-o deschide
vremea dau la cativa de control si in functie de rezultate o sa
postez si denumirea plantelor Reteta o am de la un stupar batran
care punea ingredientele dupa miros si gust nu dupa gramaj
:nod:  :hi:

D006

In ultimile loturi de protofil am mai adaugat si ceai antidiareic de la Plafar. Are actiune astringenta - aseptica , actionand asupra florei patogene de la nivel intestinal.

Contine :
  - radacina de cerentel
   - coaja de stejar
   - frunze de nuc
   - iarba de turita mare
   - iarba de rachitan
   - iarba de cimbrisor
   - iarba de coada racului
   - iarba de menta.
   -

soadi

Eu anul trecut am folosit doar protofil (simplu...dar des) si am avut si asemenea imagini in stupi
si nu am avut nici nosema nici alte cucuri....
Daca mergem in ritmul asta,  ca mai bine "LASA SA FIE IN PLUS"...in curand o sa le bagam ...SUPOZITOARE de temperatura pe timp de vara si  CHILOTEI cu danteluta pentru MATCA , sa o vada astia... TRANTORII la imperechere...musai sa fie rosii..moulin rouge.