tratament cu scabatox

Creat de mape 48-petru manea, Februarie 08, 2016, 06:58:59 PM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Daca o familie e suprainfestata cu varroa e posibil sa paraseasca stupul chiar si atunci cand are numai o palma de puiet sau nu are puiet deloc. Dar in acest caz e fals sa spunem ca familia a roit. Ea a parasit locatia unde era imposibil sa supravietyuiasca.

oroles

Citat din: bucovineanu din August 08, 2016, 10:39:35 AM
Daca o familie e suprainfestata cu varroa e posibil sa paraseasca stupul chiar si atunci cand are numai o palma de puiet sau nu are puiet deloc. Dar in acest caz e fals sa spunem ca familia a roit. Ea a parasit locatia unde era imposibil sa supravietyuiasca.
Aici aveti dreptate. Unele articole straine scrise in engleza folosesc termenul "abscond" (a disparea) in loc de "swarming" (a roi). Depinde de la autor la autor.

Dl. stefan1, rationamentul cu pricina ii apartine lui Hristea in lucrarea Stuparitul .
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

stefan1

Citat din: oroles din August 08, 2016, 12:23:25 PM
...
Dl. stefan1, rationamentul cu pricina ii apartine lui Hristea in lucrarea Stuparitul .

Hristea a spus altceva, adica ce stiu toti stuparii: albinele care simt ca le vine sfarsitul parasesc stupul si se indeparteaza cat pot de acesta. Este un comportament igienic dar parasirea stupului se face individual nu sub forma de roi. Roii de foame sau cei de o prea mare infestare a familiei nu pot fi considerati roi normali. In aceste cazuri de obicei toata familia, impreuna cu regina parasesc stupul. 'Roirea' are loc cu totul neobisnuit, uneori la ore cu totul improprii dar si la temperaturi foarte scazute, toamna tarziu. Mai sunt si cazuri de miniroi, cand doar o mana de albine paraseste familia, dar si in acele cazuri este o neregula in familie, fie viroze puternice fie poate miere sau pastura toxica si si evolutia familiei din care pleaca astfel de miniroi este nefavorabila.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

dinupaltinis

Citat din: oroles din August 07, 2016, 12:54:22 PM
Am facut tratamentul facut cu fitil si Varojet cu Scabatox in dozajul pus mai sus si au cazut cativa paduchi (nu mulți). A doua zi am verificat cu inca un tratament cu VF la acelasi stup si au cazut mult mai putini decat la tratamentul cu Scabatox, ceea ce arată ca acest produs isi face treaba la fel de bine ca si VF. Testul l-am facut pe singurul stup cu fund AV pe care il am. Poate folosește cuiva aceste condtatari.
Incearca sa faci si invers,adica dai intai cu VF si dupa aia cu Scabatox.
Cuvintele prietenoase sint ca un fagur de miere..(Prov.16.24)

oroles

In seara asta am mai facut un tratament cu Scabatox (la jumatate) si cu Varachet (la cealalta jumatate). Concluzia mea e ca e bun tare Scabatoxul. Eu zic ca e la fel de bun ca Varachetul daca stii sa il dozezi cum trebuie pe fitil. Si arde si mai bine decat Varachetul. Am văzut dupa tratament la unii stupi cate 2-3 paduchi la urdinis. Nu sunt la fel de mulți si mari ca la Petru Manea, dar sunt multumit. In octombrie mai bag 2 tratamente consecutive.

La împachetat am sa bag si ceva tratament cu Mavrik 2F îmbibat in plasele de rasinoase. Sunt ceva in ceata legat de concentratia solutiei in care trebuie imbibate plaselele. Am vazut la Apistan ca folosesc concentratii de 2.5 taufluvalinat. Mavrirol, din ce am vazut eu are foarte putin...  Voi ce concentratii folositi? Sunt probleme cu acest tratament?

mape 48-petru manea

. Nu sunt la fel de mulți si mari ca la Petru Manea, dar sunt multumit. I
[/quote]

Nu inteleg aluzia ---te rog explica

oroles

Era o glumă, "aluzie" la gluma ta cu selectia. Eu nu am stiut sa fac selectie la varroa.  =)) A se vedea ca m-am declarat multumit.

bratosin radu

Am facut al 3-lea tratament cu scabatox , cate 3 picaturi impregnate in jumatate banda de hirtie de la varachet.Rezultatul mi s-a parut bun.Ce mi sa parut neclar a fost faptul ca pregatind benzile pe o bucata de polistiren (cam 35 buc.),dupa apriximativ 30-40 de minute cand am terminat ,in polistiren au ramas urme pe locul unde erau benzile impregnate,deci scabatoxul topeste polistirenul.Cu varachetul nu s-a intamplat acest lucru.contine ceva ...,o fi bine ,o fi rau ?Are zic ei ceva excipienti. :uimit: :uimit:

oroles

Citat din: bratosin radu din Septembrie 11, 2016, 06:59:22 PM
Am facut al 3-lea tratament cu scabatox , cate 3 picaturi impregnate in jumatate banda de hirtie de la varachet.Rezultatul mi s-a parut bun.Ce mi sa parut neclar a fost faptul ca pregatind benzile pe o bucata de polistiren (cam 35 buc.),dupa apriximativ 30-40 de minute cand am terminat ,in polistiren au ramas urme pe locul unde erau benzile impregnate,deci scabatoxul topeste polistirenul.Cu varachetul nu s-a intamplat acest lucru.contine ceva ...,o fi bine ,o fi rau ?Are zic ei ceva excipienti. :uimit: :uimit:
Ai incercat vreodata sa pui niste benzina pe polistiren? Stiu ca Scabatox are ceva excipienti derivati din petrol. A se vedea si cum arde pe fitil.

Altceva voiam sa zic. Ceva ce m-a intrigat. Am verificat doi stupi dupa tratament. Au picat foarte multi paduchi (aproximativ la fel) si la unul si la celalalt. Problema e ca la unul  mi s-au parut prea multi (comparativ cu tratamentele trecute)
In luna august am tratat acest stup astfel: Primul tratament cu Scabatox pe fitil.  Au curs foarte putini varroa (sub 10 din cate imi aduc aminte). Al doilea, la o zi distanta cu Varachet, aplicat tot pe fitil (au curs mult mai putini decat prima data). Al treilea (la inceput de septembrie) cu Scabatox aplicat cu Furetto facut de mine. Foarte putini varroa au picat si atunci (sub 5). Aseara am facut tratamentul cu fitil si VF. Au picat in jur de 100. Cum explicati asa ceva?

Inca o observatie. La cei tratati cu Scabatox la varroa puteai sa le canti prohodul. La cei cu VF dimineata erau varroa care puteau fi resuscitati (multi). Inca miscau bine si daca chemam SMURD-ul se putea face ceva si pentru ei.

Closcutz

Sa va spun ce s-a intamplat la mine. Colegul de pastoral a avut probleme mai mari decat mine cu varroa si le-am facut un tratamen la ai lui inainte de fls si apoi el a extras mai repede decat mine cu o saptamana fiindca are orizontali pe 16 rame iar eu am verticali si am mai pus rame dc era cazul. Dupa ce am extras si eu am facut tratament si la ai mei si la ai lui. Eu am funduri antivarroa si vedeam paduchii picati. La primul tratament concomitent au cazut vreo 20-30 de stup, la al doilea (la el era al treilea) au picat cam tot asa. La al treilea tratament la ai mei (la el la al 4-lea) ma asteptam  sa fie cativa. El a pus foaie alba sub rame. Soc au cazut mult peste 100! De ce? Pt ca fiind seceta matcile n-au mai pontat...puiet 0 si varroa n-a mai avut unde se ascunde!

pistol28

CONCLUZIA:

Un tratament (3 reprize la 7 zile) facut toamna tarziu, cand nu mai este puiet ar fi  cel mai eficient si  :bzz: :bzz: :bzz: fericite.
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

oroles

Concluzie la concluzie: In sezonul de cules nu se justifică tratamentele. Tot cele in absența puietului sunt cele mai bune tratamente.

RazvanTi

cumatrul, director zonal farmavet pe 3 judete, mi-a spus ca au retras scabatoxul de pe piata ca au probleme cu formula si e extrem de instabil. cristalizeaza in sticla pe raft.
pe langa asta voi ziceti ca e foarte bun....
hmmmm.....
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

oroles

Citat din: RazvanTi din Septembrie 13, 2016, 08:40:26 AM
cumatrul, director zonal farmavet pe 3 judete, mi-a spus ca au retras scabatoxul de pe piata ca au probleme cu formula si e extrem de instabil. cristalizeaza in sticla pe raft.
pe langa asta voi ziceti ca e foarte bun....
hmmmm.....
Nasul meu, care e doctor veterinar, saptamana trecuta mi-a adus un flacon. Cu o seara inainte l-am intrebat daca are pe stoc si mi-a zis ca nu dar sa astept ca se aprovizioneaza a doua zi. S-a aprovizionat si mi-a adus un flacon. S-a schimbat ambalajul (probabil si datorita a ceea ce spui tu). Acum ambalajul e alb opac, inainte era transparent si inchis la culoare. Asta e al doilea an cand il folosesc (in alternanta cu VF). Am avut si mai bine de un an un flacon si nu s-a cristalizat (in ambalajul vechi).