Stupina de la GHIOLPUNAR

Creat de tinumaftei, Ianuarie 13, 2016, 02:13:07 AM

« precedentul - următorul »

oroles

Senzatia mea e ca cineva vrea falimentul ICDA si banuiesc si o miza imobiliara. Altfel nu imi explic cum  de VF s-a scumpit asa de mult si s-a mai restrictionat si accesul, fagurii ETTA sunt la preturi cu aproape 80% mai mari decat pretul pietei, turta energetica la 13 ron cu 100% mai mult decat orice turta decenta s.a.m.d
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

filip

ICDA s-a falimentat singura.
Cand a fost vorba de regine nu au avut disponibile spre vanzare.
Cu Fagurii la fel.......
Prin decontarea medicamentelor prin PNA s-a dorit legarea apicultorilor de glie,umflam pretul ca oricum 75% se recupereaza prin decontare.
Problema e ca odata ce medicamentele nu pot fi cumparate din mag apicole tot mai putini apicultori le trec pragul.
Ori una s-a dorit si exact opusul s-a obtinut.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

tinumaftei

In iarna aceasta vreau sa modific suspensia pavilionului, de la clasicele arcuri cu foi la un sistem cu perne de aer.
Asta din cauza ca am observat ca stupii de pe pavilion sunt foarte scuturati la transport fata de cei de pe camion care are suspensie pneumatica. De fapt va fi ceva mixt: adica ramane una sau doua din foile de arc (cele mari care fac legatura intre punte si caroserie) si in locul celorlalte foi sa introduc o perna pneumatica.
A mai facut cineva asa ceva? Ar trebui sa existe o supapa centrala, niste supape de nivel? Astea din urma pe fiecare roata? Cat de mare ar trebui sa fie rezervorul suplimentar? Evident ma intereseaza ceva clasic, fara electronica.
Daca are cineva idei mi-ar putea fi de folos!!!

tinumaftei

Azi am facut un tratament de control cu VF, cu varojetul. La stupii martor, tratati doar cu VF (in urma cu 4-5 saptamania) au cazut 100-120 de indivizi. La stupii cu benzi de mavrik au cazut 5-10, asta confirma partial "reteta".
Azi am trecut pe langa niste pomi infloriti. Prima data am zis ca a nins, apoi am crezut ca am vedenii. Dar erau floricele adevarate!!!

Azi am turnat siliconul pentru presa de faguri!! Saptamana viitoare poate incep la turnat de faguri.

oroles

Am patiti si eu sa am pomi infloriti toamna. Bunaoara, toamna trecuta am avut un par de vreo 6 ani care nu facuse niciodata vreo para. In toamna a facut cateva flori si niste pere micute care au cazut la primul inghet. Intentionam sa tai acel par, convins fiind ca cel care mi l-a vandut (un vanzator la un targ saptamanal) m-a inselat. Nu a fost asa! A facut anul acesta niste pere superbe si foarte bune la gust. Sau copt in luna august.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

MARIUS_bc

Va salut! Sterilizati ceara innaite de turnarea in presa de faguri??

tinumaftei

Citat din: MARIUS_bc din Octombrie 18, 2016, 08:40:22 AM
Va salut! Sterilizati ceara innaite de turnarea in presa de faguri??
Nu am cu ce sa o sterilizez. Nu folosesc decat ceara mea din rame bune. Fagurii de reforma foarte prosti ii dau la bostinari.

Cristel

Citat din: tinumaftei din Octombrie 17, 2016, 04:59:35 PM
Azi am facut un tratament de control cu VF, cu varojetul. La stupii martor, tratati doar cu VF (in urma cu 4-5 saptamania) au cazut 100-120 de indivizi. La stupii cu benzi de mavrik au cazut 5-10, asta confirma partial "reteta".
Azi am trecut pe langa niste pomi infloriti. Prima data am zis ca a nins, apoi am crezut ca am vedenii. Dar erau floricele adevarate!!!

Azi am turnat siliconul pentru presa de faguri!! Saptamana viitoare poate incep la turnat de faguri.

120 de paduchi nu e prea mult pentru perioada asta? Pe cate rame s-a restrans cuibul? Oricum, am vazut o explozie a infestarii cu paduchi in toamna. Varroa are o evolutie foarte interesanta.
Cu rezervele cum stati?
Foto cu turnarea presei, sa invatam si noi, cei mititei... :)
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

tinumaftei

Nu am decat cativa tratati doar cu VF, adica fara benzi cu Mavrik, un fel de lot martor. Anul acesta am facut pentru prima data benzi si am vrut sa pot compara cu ceva, ca nu cumva sa fie apa de ploaie tratamentul. Cei tratati cu VF au avut un singur tratament prin septembrie.
Astept sa iasa puietul (saptamana viitoare spre sfarsit, sper) ca sa pot face un tratament general (acid oxalic-sublimare, sau VF).
Mancare este prea multa ca va trebui sa mai extrag ceva dar sa vedem cum, ca daca ramane miere in rame, nu mai ai ce face cu ea; primavara albinele prefera siropul!
Am putin timp pentru fotografii si este destula info pe Ytube! Poate o poza cu ea la lucru!!

tinumaftei

Azi am fost la stupina sa impachetez. La ultimul control stupii aratau foarte bine, acum sunt insadestul de dezamagit pentru ca arata foarte depopulati. Si nu pare sa fie numai de la varooa. Pe parbrizul masinii am observat pete mici de diaree, ingrijorator de multe, desi foarte mici ca volum. Aici au fost azi 21 de grade.
Nu sunt toti depopulati, dar pe ansamblu ma asteptam la o populatie mai numeroasa.

Eugen B

Ai matcile marcate? Eu din cate observ depopularile astea din toamna in mare e din cauza varroa sau matci batrane sau matci tinere care au avut putina albina si nu au prea inaintat. Sunt sigur ca exista si alte cauze, dar faza cu matcile batrane sau de slaba calitate este in cele mai multe cazuri.
Eu anul asta sunt multumit momentan. Stupii i-am restrans, dar mai pun ceva haina pe ei si cand o pun dau si inca un tratament. Tratamentul cu VF din toamna asta a fost foarte bun

tinumaftei

Cuiburi pe 8-9 rame restranse la 4-5 in numai trei saptamani?! Asta in conditia in care aveau acum trei saptamani minim 1-2 rame cu puiet.

dan sebastian

Dacă sunt în ghem e normal ca din 5 rame acoperite să vezi doar 3 pt ca albina se compactează. Multă intră cu capul în celule. Totuși e mult ce spuneți dvs. Cred că trebuie restrâns încă o dată. Măcar 6 rame.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

tinumaftei

Sigur ca erau si in celule, totusi depopularea este evidenta si ingrijoratoare. Si ce imi intareste observatiile este faptul ca fenomenul nu este uniform, sunt si familii neatinse de fenomen!!
Pe aici stupii pot ierna si pe rame mai putine. De la iernare pe 3 rame bine ocupate se poate ajunge la 12-13 la salcam, totul este ca albinele sa fie sanatoase. Dar daca au ceva si imi scapa mie? Varooa? Viroze? Nosema? Altele??
Nu dorm bine iarna asta.

Dan Pașca

Acest fenomen se intampla peste tot,si ai mei au dat inapoi vreo 2 rame din 10 octombrie pana in prezent.Nu imi dau seama care sunt cauzele,dar probabil VAROUA.Roii care nu au fost in pastoral nu mai au puiet din 15 septembrie si sunt la fel ca si la restrangere,sau cel putin asa par,in schimb stupii de productie 60-70% sau depooulat din octombrie incoace.Om vedea ce iese in primavara,  Am gasit doi cu o mana de albina si matca care la restrangere erau pe 6 rame,foarte ciudata situatie.