Stupina de la GHIOLPUNAR

Creat de tinumaftei, Ianuarie 13, 2016, 02:13:07 AM

« precedentul - următorul »

Closcutz

Va contrazic total in legatura cu varroa de anul acesta! E varroa ca la balamuc! Sa vad cum incarc cateva poze elocvente. Domnule Tinu de ce folositi pt fitile si glicerina si de ce proportia mavrik/ glicerina/ apa 1/2/3?

tinumaftei

Am făcut în urma cu câteva săptămâni un tratament de control cu varachet si au căzut foarte putini paraziti(10-20). E adevărat, nu am pus hârtie de control decât la câtva. În aceeași zi am făcut același tratament la o altă stupina la 7-8km distanță, unde au căzut 200-300.
Dar este posibil ca stupul despre care am vorbit să fi avut o parazitare mai mare..
În ce privește mavrikul..
Eu am combătut tratamentele acestea empirice, dar din cauza prețului am decis să încerc.
O bandă de Mavrirol are 240mg taufluvanilat, adică 1 g de mavrikul (mavrikul care concentrația de 24℅). Prin urmare, pe o fitil de bumbac care absoarbe 5ml de lichid, trebuie ca o parte să fie mavrikul iar 4 parti "diluant". Putea fi apa sau ulei. Am ales apa+ glicerina pentru că glicerina se dizolva in apa si in felul acesta evaporarea este mai lentă.

Closcutz

De unde ati cumparat glicerina si cat costa? Din ce am citit cei care folosesc mavrik/klartan in tratarea albinelor folosesc o concentratie intre 2,5 si 10 % , dar potrivit calculului dvs ar rezulta 20%? Nu e putin cam mult?

oroles

@tinumaftei e printre putinii care au facut calculul cate de cat corect. O banda de Mavrirol contine 0.21-0.26 g de taufluvalinat. Mavrik are 0.24 g pe ml, ceea e e cam acelasi lucru ca la Mavrirol. Acum depinde daca a scazut volumul solutiei de Mavrik adaugata in apa atunci cand a facut concentratia. Eu sunt tare curios cum a facut conversia din grame in ml?
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

tinumaftei

Nu trebuie să faci nici o conversie pentru că mavrikul este în ml si substanța activă din el este în grame. 1ml conține 0,24grame s.a.
Totul este să calibrezi soluția ca să poți introduce 1 ml pe fiecare banda. Benzile/fitilele nu absorb toate la fel...

Closcutz

Cum ati procedat ca toate sa fie impregnate cu aceeasi cantitate de mavrik sau macar cum ati incercat?

tinumaftei

Nu e foarte complicat. Vezi mai întâi câtă soluție intră la o bandă (5-6 ml). Din cantitate 1ml trebuie să fie mavrikul. Restul 4-5 ml diluant (apa + glicerina, sau numai apa). Înmulțește totul cu numărul de benzi necesare și pregătești soluția. Benzile se pun într-o cutie etanșă iar peste ele se toara soluția. Apoi agiți cutia si îi schimbi poziția de mai multe ori timp de 10-15 minute. După toate acestea Benzile sunt relativ omogene. Eu nu recomand pregătirea simultană a mai mult de 50 de benzi. Asta e tot..

tinumaftei

tinumaftei

Nu stiam pe unde mai zboara albinutele mele! Le-am prins la lucerna..
Nu credeamca isi mai revine lucerna aceasta. A fost un lan de samanta, dar in august dupa ce fusese recoltata samanta era uscata aproape de tot.

tinumaftei

Ultima zi de control de fond. Miere si polen din belsug, puiet serios, la unii ai zice ca vine primavara!! Fata de ultimii doi ani stam mai bine.
Am observat la stupii tratati cu mavrirol "home made" multi paraziti la urdinis.

Un mic filmulet (in limita spatiului de pe telefon).

https://www.youtube.com/watch?v=fR4OhvLCTho&feature=youtu.be

Closcutz

Ce ziceti daca in loc de benzi de bumbac folosesc stinghii de pin /brad ca sa prepar mavrirolul hand made cu mavrik si apa. Cat mavrik sa pun la o stinghie? Ce avantaje /dezavantaje vedeti fata de benzile de bumbac? Multumesc anticipat!

tinumaftei

E o idee foarte buna. Si eu m-am gandit la aceasta varianta, este chiar mai practica decat fitilul.
1.Trebuie sa aveti un material omogen ca structura si destul de poros. (eu as merge pe plop, salcie...)
2. Va trebuie un cantar de precizie 1gram, ca sa vedeti cata apa absoarbe suportul. Ar trebui sa absoarba minim 4g
3. Solutia va fi calculata astfel incat pe fiecare sipca sa intre 1ml Mavrik (+4-5 ml apa) Cam asta este concentratia maxima pentru albine.

Nu vad nici un dezavantaj, dimpotriva un avantaj prin aplicare/ridicarea lor din stupi. Fitilele mai aluneca pe fundul stupului si ia mai mult timp recuperarea lor.

MirceaCalin

Vedeţi că Bucovineanu foloseşte sistemul cu şipci de lemn îmbibate !
:wink:

apivasmob

Citat din: tinumaftei din Octombrie 06, 2016, 06:24:08 PM
Ultima zi de control de fond. Miere si polen din belsug, puiet serios, la unii ai zice ca vine primavara!! Fata de ultimii doi ani stam mai bine.
Am observat la stupii tratati cu mavrirol "home made" multi paraziti la urdinis.

Un mic filmulet (in limita spatiului de pe telefon).

https://www.youtube.com/watch?v=fR4OhvLCTho&feature=youtu.be

Va rog sa-mi spuneti pe cate rame il bagati in iarna pe acesta? Daca vine iarna cu adevarat puietul de care va bucurati acum ca este capacit ca primavera il gasiti primul cazut la datorie nu?
Sanatate tuturor apicultorilor

balasbebe

Daca pui 1 ml de stup,, mai bine cumperi varachet. Se pare ca mavrikul este la ora asta destul de scump.