Stupina de la GHIOLPUNAR

Creat de tinumaftei, Ianuarie 13, 2016, 02:13:07 AM

« precedentul - următorul »

apivasmob

De o saptamana au inceput si la Onesti sa infloreasca salcamul.
Sanatate tuturor apicultorilor

oroles

Despre ce salcam vorbiți? La mine in fata blocului am un salcam mov (cred ca japonez). Face flori aproape toată vara. Am mai avut ocazia sa vad flori de salcam toamna. Un fel de a doua înflorire. Nu dădeau deloc nectar.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

tinumaftei

Era vorba de salcâm alb, salcâm obișnuit. Dacă nu are floare primăvară, înfloreste slab în timpul verii. Uneori în cazul verilor foarte lungi apar flori si la sfârșitul verii. Doar in cazuri foarte rare aceste flori oferă nectar.

vranceanul

Intre Adjud si Comanesti salcamul este inflorit pentru a doua oara cam in proportie de 20%, ma refer la copaci si flori.
Are omu* ceva in cap, doar nu se scarpina degeaba!

MirceaCalin

Ar fi o chestie după tei să mergem la salcâm (în Ardeal, unde n-a înflorit tot teiul)

tinumaftei

Desi sezonul nu s-a inceiat inca (peste tot), incerc cateva concluzii referitoare la anul apicol 2016. Asta din perspectiva activitatii si rezultatelor personale.
Primavara foarte timpurie si deosebit de calda in prima perioada. Pentru cine a stat cu mana in stupi a fost o oportunitate de dezvoltare a familiilor, mai ales din prisma faptului ca a doua perioada a primaverii a fost cam nefavorabila albinelor. Pe alocuri inainte de 1 mai s-au obtinut primele kg de miere. Cam putina, dat fiind ca desprimavararea ne-a prins ca apicultori in ofsaid.
Despre dezastrul de la salcam nu mai vorbesc. Ma pregatisem pentru un pastoral de lunga distanta, dar vremea a fost rea.
Totusi putina miere de salcam de pe aici, unii au scos cateva kg, si culesul modest de intretinere dintre salcam si floarea soarelui a favorizat dezvoltarea familiilor.
Prognoza publicata pe internet m-a pacalit cu cateva zile inainte de tei, si desi facusem o recunoastere in zona Cernica nu m-am mai dus.
E drept ca la 3-4 zile dupa debutul frumos de la tei si aici a inceput destul de frumos floarea soarelui.
Tratata cu NNI si plina de ingrasaminte chimice, dar de soi foarte melifer, floarea soarelui ne-a rezervat o surpriza. Pe aici a fost o aducere aminte a vremurilor bune. Daca vom avea si o a doua extractie la fel de frumoasa am pute spune ca jumatate din an a fost salvat.
Ce am mai descoperit?
1.Ca stupul de pavilion de 18-19 rame este mic in conditii foarte favorabile, asa ca iarna aceasta trebuie sa imi bat capul pentru adoptarea unui stup mixt care sa poata fi utilizat pe pavilion.
2.Ca desi am pregatit si crescut vreo 600 de faguri artificiali, acestia nu am fost suficienti si ca as fi  avut nevoie de aproape 1000. Lucrul nefacut iarna nu il mai poti recupera in sezon.
3.Roii timpurii au avut o explozie deosebita si se apropie de puterea unei familii la aceasta ora.
4.Pana acum o slaba infestare cu varooa, poate si din cauza eficientei Mavrirolului utilizat in mai-iunie(dupa asa zisul salcam).
5.Ca bataia de joc cu preturile trambitata in online inca din iarna a inceput sa fie pusa in aplicatie. Cred ca este cazul ca Consiliul Concurentei sa inceapa o investigatie.
6.Si altele........

ciucur

Nimic nu se pierde, totul se transforma.

dan sebastian

Bine punctat.
La fel a fost si sezonul la mine, mai putin tei, care e capricios si am plecat direct la f.s. ca dvs. Eu nu am intentionat sa fac teiul.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

tinumaftei

Sa trăiesc viața la maxim azi. Așa că miriște în care stăteam a luat foc. Ieri seară am vrut sa mut, însă electromotorul nu a vrut.  Așa că singura variantă au fost pompierii, dar până au venit ..Am îmbătrânit. Ce bună era o sapă! Cu 19 ani în urmă am mai avut un astfel de eveniment si a trebuit să începem cu dalta si afumator.
Slava lui Dumnezeu ca azi a fost bine!!

dan sebastian

Pritenii mei au patit la fel. Au fost insa mai prevazatori si au dat spaga la tractorist care le-a tras pe 3 parti brazde cu 1 saptamana inainte de eveniment. Au avut noroc si ei si dvs.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

tinumaftei

A sosit si luna august. Se zice ca a inceput anul apicol 2017. De doua zile stupina de baza a fost amplasata la Dunare. Ceva picaturi de miere proaspata se vad prin rame. Sper ca zilele urmatoare sa scot ultima recolta, care se anunta importanta si apoi sa completam rezervele. Urmeaza apoi stimulare pana la 10-15 septembrie. Sper ca anul acesta sa intru in iarna cu familii mai puternice (7-9 rame, poate si mai mult).
Zilele acestea voi face si un tratament de control sa vad gradul de infestare cu varooa. Se pare ca pana acum Mavrirolul i-a tinut sub control.

MirceaCalin

Citat din: tinumaftei din August 03, 2016, 10:22:46 PM
... Ceva picaturi de miere proaspata se vad prin rame...

De care ?

tinumaftei

Albinele zboară puțin și totuși sunt picături de miere proaspete. Încă nu miroase a picioare nespălate, ca să pot zice că e de la menta.
Este totuși o încărcătură mare de stupi pentru flora melifera existenta.
Unde este stupina este încă acceptabil, dacă fac comparația cu un alt loc aflat la margine de sat, în care sunt vreo 1500-2000 de familii si unde pe o distanță de aprox 500 s-au înșirat fix 13 pavilioane nici unul mai mic de 50-60 de familii. Eu așa nebunie nu am văzut până acum. Voi reveni cu fotografii.

tinumaftei

Vesti bune, pentru mine!
Aproape toti stuparii veniti la pastoral in zona au plecat. Asa ca albinele mele se vor simti ceva mai bine. Aseara am dus si ultimii roi la Dunare. Cand m-am apropiat de Ghiolpunar am vazut langa sat o bucata de pasune si am crezut ca este pamant proaspat nivelat, ma gandeam ca face vreo firma o investitie mai serioasa. Ghinion insa, era culoarea natur a pasunii. Parca nu am vazut niciodata iarba asa de "maro". Cu toate asta, roii, chiar si cei slabi sau fara matca nu au fost "curatati" de miere.
In valea Dunarii, cele 2-3 ploi slabe au inverzit vegetatia, iar zilele acestea am vazut o intensificare a aportului de polen. De fapt in zona de balta, vegetatia infloreste cam dupa 15 august, datorita nivelului mare al apei Dunarii in timpul primaverii si a verii. Dupa cum zboara dimineata este posibil sa fie si putina mana. Saptamana viitoare voi incepe stimularea. Pana atunci concediu!

tinumaftei

Carevasazica, am fost intr-un mic concediu. Valcea, Transalpina, Hateg, Hunedoara, Sarmisegetuzele, Alba Iulia, Transfagarasan si retur.
Cu ocazia asta am avut si o tema apicola: sa identific zburatoarea. Am fost destul de frumos impresionat de starea vegetatiei cu precadere melifera pe acest traseu, mai ales ca il comparam cu Dobrogea, care anul acesta seamana cu desertul Gobi.
In ce priveste obiectivele istorice de pe traseu am fost foarte placut surprins de Alba Iulia pe care nu o vizitasem de vreo 10 ani si care arata oribil pe timpul acela. Am avut mari ezitari sa o punem in traseu fiindca nu credeam ca am ce sa ofer copiilor decat in complex de unitati militare ingramadite intr-o cetate darapanata. Cetatea de astazi este pusa intr-o lumina exceptionala.
La polul opus Sarmisegetuza Regia. Desi exista un drum excelent pana la 2 km de cetate, ruinele arata deplorabil. Peste toate acestea am fost neplacut surprins sa vad ca acolo exista mai multi paznici decat turisti, incat am intrat la banuiala ca acestia se feresc de priviri indiscrete!! Ruinele arata groaznic, de fapt este o padure. Nici un fel de amenajare. De fapt zona arata doar o superficiala cercetare arheologica asa incat eu cred ca ceea ce stim despre daci are foarte putina legatura cu realitatea. Incep sa imi schimb parerea despre istoriografia romaneasca pentru perioada antichitatii!
In rest zona montana m-a incantat si probabil la anul voi face un pastoral in zona prealpina in luna august.