• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

faguri prabusiti

Creat de virgiliu, Septembrie 23, 2015, 04:16:15 p.m.

« precedentul - următorul »

virgiliu

se pot prabusi din multe cauze. veniti cu exemple. efectele sunt nedorite.

mape 48-petru manea

In fagurii artificiali se introduce din ce in ce mai multa parafina ---cred ca o sa-mi fac eu faguri din ceara mea

virgiliu

din vara lui 2015, FA platiti integral ca ceara(nu la schimb), si primit parafina

MirceaCalin

WOW !!!
Şi ETTA păreau printre cei mai serioşi din branşă...

milu56

Citat din: MirceaCalin din Septembrie 28, 2015, 03:22:57 p.m.
WOW !!!
Şi ETTA păreau printre cei mai serioşi din branşă...

De vina suntem noi si mie mi sa intamplat la stupii fara umbra,orce animal se misca si cauta umbra pe timp de canicula dar stupii trebuie sa ii miscam noi.
Roii naturali prefera marginea padurilor.

virgiliu

Problema este ca numai dintr-o cutie(de FA etta) s-au prabusit, din cealalta(de FA etta) au fost de calitate, asa mi-am dat seama ca sunt parafina, fiind pe acelasi sistem de insarmare, expunere identica a stupilor la soare.
Mai am prabusiti si de la alti producatori de FA, revin cu poze.

dan.smarandoi

Din ce vad eu in poza ai un mod ciudat de insarmat,daca aveai sarmele orizontal nu s-ar fi intamplat asta

oroles

Orice fagure pe care il primim inapoi are parafina prin el. Daca nu ar avea, ar fi casanti si iarasi nu ne-ar face placere. Alti producatori pun seu de oaie pentru a le da elasticitate. E interesant ca la magazinul Apicola din Bacau acesti faguri se dadeau si cu 55 ron / kg. Eu am incercat pana acum urmatoarele tipuri de faguri: Apiluk (dublu presati) si Apiluk (presati doar o singura data), faguri de Costisa (jud. Neamt), faguri de la I.I. Boca, faguri bulgaresti, faguri de ETTA si alte tipuri pe care nu mi le mai aduc aminte. In topul preferintelor mele sunt fagurii de la I.I. Boca, apoi Apiluk (nu cei dublu presati). In niciun caz nu as mai cumpara bulgaresti.

Nu are nicio traba modul de insarmare. Vreau sa spun ca din cei insarmati vertical nu s-a rupt niciunul la centrifugare, in timp ce cei insarmati orizontal am avut ceva rupturi in dreptul umeraselor. Parerea mea...
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

dan.smarandoi

Citatcei insarmati vertical nu s-a rupt niciunul la centrifugare, in timp ce cei insarmati orizontal am avut ceva rupturi in dreptul umeraselor.


S-au rupt  din cauza centrifugii,cosul ar trebui sa aibe cate o decupare in dreptul umarului ramei,asa cum au cele romanesti.Rama se pune cu partea mai groasa in dreapta,exceptie fac cele rusesti care au sensul de rotatie invers.
E normal ca fagurii sa alunece la vale pe lungul sarmelor din cauza greutatii...ai colegului nu cred ca s-au rupt in centrifuga


bratosin radu

si eu am patit la fel tot cu faguri de la eta si anul trecut si anul acesta.nu am putut sa ii dau afara pe cei vechi pt ca si la familii si la roi s-au prabusit efectiv.am si rame insirmate 3orizontal si una vertical si rame cu 5orizontal dar nu au rezistat;ma gindesc sa insirmez cu 4orizontal si 2 vertical, asta din ce am patit pe pielea mea.cindva am citit o postare a lui bucovineanu ca cea mai buna insirmare este cea combinata si acum ii dau dreptate ,chiar daca este mai mult de lucru asta e am pierdut o gramada de timp ,bani si nu am nici rame suficiente ;nu neg calitatea indoieilnca a fagurilor ,dar nu vad cum si ce producatori sa respecte si calitatea si pretul sa nu creasca.va salut.

bismark

    Dupa cum vad nu ai avut foaie de ceara a fost crescut fara si ceara crescuta fara este mai moale la caldura se rupe.Cu respect ^:)^
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

bucovineanu

Nu e de mirare faptul ca fagurii artificiali care se gasesc pe piata au o calitate execrabila. Odata cu inflatia de apicultori din ultimii ani, odata cu aparitia fondurilor a fost nevoie de foarte multa ceara. Si acest lucru nu se poate intampla peste noapte. Totusi cantitatile de faguri pusi in vanzare au ajuns cred la zeci sau poate sute de tone. Nu e greu de inchipuit ce s-a intamplat. Unii dintre apicultori au inmultit ceara parin adaugare de altceva in ceara. Cei care prelucreaza ceara au adaugat si ei din plin si s-a ajuns in situatia de azi, cand mai e foarte putina ceara  in fagurii ce se vand pe piata. Chiar daca apicultorii nu ar adauga nimic, ceara ce rezulta din topirea fagurilor vechi are deja si altceva decat ceara de albine, in functie de cata parafina sa stiu eu ce, a fost adaugat in foita din care sunt crescuti fagurii respectivi.
Zilele trecute mi-a aratat cineva niste foi care erau aproape transparente. Numai din ceara nu erau. Daca cineva vrea foi din ceara de albine trebuie sa adune ceara rezultata din capaceala si rama claditoare, din care sa -si faca singur faguri.
Fagurele din poza de mai sus a avut foita, dar rama cladita incarcata cu miere s-a rupt si s-a prabusit si albinele au incercat sa inlature dezastrul cadind celule noi. De aici impresia ca initial nu a avut foita.

milu56

Citat din: virgiliu din Septembrie 28, 2015, 12:12:33 p.m.
din vara lui 2015, FA platiti integral ca ceara(nu la schimb), si primit parafina

Orce faguri vei avea la caldura ce o fast anul acesta numai umbra si spatiu in stupi te salva.

apisrom

Citat din: oroles din Septembrie 28, 2015, 07:08:35 p.m.
Orice fagure pe care il primim inapoi are parafina prin el. Daca nu ar avea, ar fi casanti si iarasi nu ne-ar face placere. Alti producatori pun seu de oaie pentru a le da elasticitate. E interesant ca la magazinul Apicola din Bacau acesti faguri se dadeau si cu 55 ron / kg. Eu am incercat pana acum urmatoarele tipuri de faguri: Apiluk (dublu presati) si Apiluk (presati doar o singura data), faguri de Costisa (jud. Neamt), faguri de la I.I. Boca, faguri bulgaresti, faguri de ETTA si alte tipuri pe care nu mi le mai aduc aminte. In topul preferintelor mele sunt fagurii de la I.I. Boca, apoi Apiluk (nu cei dublu presati). In niciun caz nu as mai cumpara bulgaresti.

Nu are nicio traba modul de insarmare. Vreau sa spun ca din cei insarmati vertical nu s-a rupt niciunul la centrifugare, in timp ce cei insarmati orizontal am avut ceva rupturi in dreptul umeraselor. Parerea mea...



imi place ca in profilul tau scrie..veterean, sau...nu mai sunt incepator....

sa te lamuresc.....Ceara este casanta...este o proprietate fizica a cerii...cand fagurii sunt casanti aproape ai o garantie a calitatii.
zic aproape....si sa iti dau si detalii de ce zic asta.

am observat si am si informatii (si e nevoie de experienta f vasta pt a putea face aceasta apreciere) ca se foloseste la fabricarea fagurilor, in cantitati f mari, CEREZINA.

cerezina este un produs petrolier, cu proprietati fizice (ATENTIE...NU proprietati FIZICO-CHIMICE) asemanatoare cu ale cerii.
adica...culoare si miros.
cerezina, o folosesc cu precadere firmele din bistrita (nu includ ETTA), ci ceilalti bostinari. mai este un producator pe la Arges care foloseste cerezina.

cu parere de rau, apicultorii depisteaza greu acesti faguri.


de ce folosesc cerezina unii producatori de faguri: pt ca aceasta , cand se amesteca cu ceara, creste punctul de topire, adica ii fac mai duri, si mai casanti. CEREZINA ESTE DE 10 ORI MAI IEFTINA DECAT CEARA. DIN ACEST MOTIV FAGURII IEFTINI SA VA FIE DUBIOSI.
cand se lacomesc la cerezina, fagurii devin extraordinari de casanti. nu pot fi lucrati nici incalziti.

la targ la Valcea, aparuse un pic de soare si fagurii nostri se inmuiau, dar fagurii bostinarilor ramaneau in continuare casanti.

cum puteti depista suspiciunile de falsificare: o bucata de fagure, mestecata in degete, nu devine bulgaras, sau e f greu maleabila. se farmiteaza, dar nu se inglobeaza in bulgare.
ca si calup,  suprafata este dreapta si lucioasa, calupul nu prezinta tendinta de fisurare (acea crapatura semicirculara).

mai sunt multe de zis...daca sunt solicitari...va stau la dispozitie.

Apisrom...producator de faguri artificiali...stau la dispozitie...astept deasemeni si opinia dvs despre faguri...cei ce au folosit.

marian sima

Paleta de inlocuitori de ceara este mare  ,pe langa cerezina mai este ceara de palmier,stearina si multe tipuri de parafina ba chiar cu punct de topire la 60 de gr.

Eu fac faguri cu presa manuala cineva a cerut 10 faguri de parafina si pe urma mi-a cerut 600,de curiozitate am bagat si eu unul in stup spre surprinderea mea a fost crescut la fel ca faguri de ceara ba am vazut faguri din comert care sunt luati in lucru mai greu.
Albina nu numai ca a crescut fagurele dar a luat din foita de parafina ca sa creasca celule,astfel foita era subtiata de albine,s-a intamplat totusi ca fagurele sa se rupa in stup sub greutate,ceilalti faguri de ceara bagati de mine nu s-au rupt.