Pagina lui tuturicius

Creat de tuturicius, Mai 15, 2015, 05:59:10 PM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Nu au rost discutiile in contradictoriu, numai de dragul de a nu fi de acord cu celalalt. Acum referitor la stupii la care trebuie scara pentru a ajunge la  ultimul cat. Cu ceva ani in urma am vazut un filmulet de la canadieni in care recoltau caturile cu miere. Au venit cu masina prevazuta cu acea macara langa un asemenea stup, au legat corpurile de  deasupra gratiei haneman, sub care aveau cuibul format din 2 corpuri ME si le-au ridicat. Au pus un cat cu rame goale peste gratie au pus apoi izgonitorul si corpurile pe care le ridicasera cu macaraua, vreo 6-7 corpuri. Daca acele corpuri erau pline cu miere si aveau ramele acoperite cu albine, cum ar fi normal, cum reuseau acele albine dupa ce paraseau ramele cu miere sa incapa in singurul corp cu rame goale pe care l-au adaugat?

marian sima

Cand vezi declaratii ca:apicultori romani din canada isi fac norocul cu mana lor,apicultori canadieni se minuneaza ce fac apicultori romani acolo i-ti vine sa spui precum asta.

https://www.youtube.com/watch?v=tQ5Uwp-dB8g

oroles

#332
Eu zic ca numarul ala de caturi e posibil daca alimentam stupul cu sirop precum canadienii.

Zilele trecute am vazut in emisiunea "Razboiul transportatorilor" (de pe History) cum un apicultor american licitase pe uship.com sa i se transporte stupii din sud spre nord. Efectiv nu a aratat niciun fel de grija pentru transport: nu a asigurat aerisire, nu a inchis urdinisul (si ii transporta ziua)... Nu a facut nimic din ce trebuie sa faca un apicultor. Cand a alimentat camionul, transportatorul a observat ca ies albinele si a asigurat el urdinisul cu niste blocatoare. La destinatie stupii erau vizibil depopulati. La cat de prost a lucrat ma mir ca mai avea albine... Cum sa nu reuseasca romanii in Canada?! Apicultorul roman nu e apreciat la adevarata lui valoare.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

marian sima

Poti sa-l alimentezi cat vrei,nu e posibil,eu am stimulat de pe acum pana la floare si nu am sarit de 32 de faguri cu albina ,hai bk o ajunge pana la 40 dar c-am asta e limita data de bariera dezvoltari albinei de la stadiul de ou la eclozare,mortalitate naturala ,chiar fortam ponta matci prin spargerea cuibului si degeaba familia nu sarea de la 32 de rame.

Canadianul care produce solutia caspica spune ca aceasta contine laptisor de matca si scurteaza aceasta perioada,ba prelungeste viata albinei.

Dorian spunea ca nu foloseste aceasta solutie si il cred.

Alt factor este pozitionarea geografica ,se spune ca inspre poli albina in mediul natural este mai mare ,conform cercetatorilor suedezi o albina crescuta intr-o celula aproape de natural traieste mai mult.

Toti acesti factori impreuna cu medicatia favorizeaza cea ce ei fac acolo.

Nea Stefan spune ca nu este nici o minciuna in cele spuse de cei de pe acolo,corect dar unul dintre ei a spus ca nu poate sa spuna tot,ori un adevar spus pe jumate nu e adevar.Asta e parerea mea ,nu oblig pe nimeni sa fie de aceiasi parere cu mine,daca am unele nedumeriri asta nu inseamna neaparat ca fac mincinos pe cineva.

tuturicius

Punctele esentiale sunt nosema pana in 2 milioane, substitut de polen de cate ori este cazul, sirop invertit cat cuprinde cand e nevoie, faguri cu celula mica sau nu schimbati des si se micsoreaza atunci si celula.
Din ce am enumerat mai sus s-a mai probat cu sirop mult dar celelalte doua mai putin.
In ce priveste nevoia de polen la noi nu prea considera nimeni ca ar fi cazul vreodata sa se administreze substitut. Daca chiar se administreaza, nu se poate compara turta proteica pe care o facem noi sau o cumparam cu un substitut cumparat de la Mannlake, spre exemplu. Acela are o reteta indelung perfectionata, are tot ce ii trebuie si albina il ia de afara, daca nu este aport de polen cam cu ia mierea de pe o rama lasata afara. Probabil are si acizii care asigura atractivitatea si in polenul natural.
Dupa parerea mea, doar dupa ce le-ai facut pe astea toate poti vorbi despre cata albina se poate obtine la noi.
Avem perioade de seceta mare, dar daca in aceste perioade stupii sunt dusi mai catre munte, unde e clima mai prielnica, cred ca se pot obtine si aici populatii serioase.
Am mai uitat o idee - primavara sirop SUBTIRE. Le ajuta mai mult si decat mierea la momentul acela. Ideea e sa fie ceva usor de asimilat de catre albina, sa nu mai fie nevoie sa il prelucreze, sa il subtieze.
Si matci care sa oua cat cuprinde. La noi mai vezi asa ceva la buckfast, dar multi se plang ca au facut puiet pana au consumat rezervele. E animal perfectionat pentru un scop, treaba lui e sa oua, a ta sa ai grija de rezerve. Ca la o masina tare - ai cai putere cat cuprinde dar trebuie sa ii dai ulei si motorina de prima calitate.

tuturicius

O sa imi comand cat de curand un sac de polen de la Mannlake UK. Cat au sa consume habar nu am, ramane de vazut, dar o idee am bagat la cap - le imbii cu el, daca nu il iau e ok, daca il iau inseamna ca au avut nevoie de el. Nu lasa polenul natural pentru substitut, oricare ar fi acesta.

tuturicius

Daca vezi x corpuri la un stup, nu inseamna ca sunt si pline de albina toate. Ar fi si o greseala sa fie toate pline. In ultimul film am aratat cata albina e in 5 corpuri la stupul Dorian. Un prieten imi spunea ca oricum o socoti nu e albina mai multa de 3 corpuri. Eu nu am aratat albina ca sa ma laud cat de multa e, nici nu avea de unde din moment ce abia s-au oprit din facut botci, matca nu a mai ouat la capacitate maxima. Eu, tocmai, am vrut sa se vada ca e destul de putina dar la noi obisnuinta e sa vezi in filme si poze doar superlative, altfel capeti bobarnace. Ideea e sa o mai lasam cu bobarnacele si sa aratam si altceva decat superlative.

tuturicius

Treaba e ca daca am pus albina de 3 corpuri in 5, cu mierea sus, la distanta de doua corpuri de cuib, s-au oprit din facut de botci. Ori pe la vecini le fac botci si acum, nu a fost un cules serios sa zici ca oprea orice stup din procesul de roire. Eu sunt multumit de treaba asta si mi-am tras concluziile.

bucovineanu

Daca nu exista albine in mai mult de 3 corpuri, cum reusesc acele albine sa umple cu miere alte 6-7 corpuri? O fac singure, sau ajutate de stapan?

mape 48-petru manea

caturile de deasupra hanemanului sunt magazii nu dormitoare (cuiburi )---niciodata densitatea albinelor in caturi nu va ajunge la densitatea albinelor din cuiburi ---daca mierea dintr-un cat este capacita vor exista ff.putine albine in acel cat

tuturicius

Eu acum vorbeam de stupul meu - are albina de 3 corpuri in 5 corpuri. La canadieni multi pun direct dupa ce incepe primavara peste cuibul de doua corpuri alte 3-4 corpuri si  urca treptat si albina in ele, dupa cum creste populatia. Mie stupul mi s-a apucat de roit, nosema e multa, asa ca mai am destul de lucru.

Si am mai uitat o idee - izolatie pe stupi ca la canadieni, nimic mai putin, si iau un start primavara ca din pusca.
Cam asta am invatat eu, in mare, de acolo.

marian sima

Ai dreptate cu siropul subtire ,ponta este mai mare decat daca descapacesti miere.
Un alt factor pe care eu l-am observat este pozitionarea hranitorului,cand am avut hranitorul pozitionat in afara cuibului ponta nu a fost asa de mare ca in cazul cand hranitorul a fost pozitionat in cuib,pistolarul acela (ca am uitat cum il cheama)avea dreptate cand spunea despre stupul cu spatiu sub cuib.

Eu inteleg ca romani din canada dau sirop in lipsa de cules insa cum dai sirop cand ai atatea corpuri si alimentezi prin podisor?

Cand stimulezi albina pune siropul in ramele din vecinatatea hranitorului,de acea stimularea nici nu are efectul scontat daca hranitorul este departe de cuib.

Inlocuitori de polen nu prea sunt acceptati decat primavara,am vazut pe la unul dintre targuri polenul despre care vorbesti daca stiam ca vrei te contactam.


tuturicius

Citat din: mape 48-petru manea din Mai 17, 2016, 09:03:43 PM
caturile de deasupra hanemanului sunt magazii nu dormitoare (cuiburi )---niciodata densitatea albinelor in caturi nu va ajunge la densitatea albinelor din cuiburi ---daca mierea dintr-un cat este capacita vor exista ff.putine albine in acel cat
Exact asta e ideea.
Cata albina e intr-un stup canadian poti spune doar daca vezi ce e inauntru, fara alte deductii. Unii pun corpurile pe rand, altii gramada, sunt la industrial cu mii de stupi si se misca dupa cum reusesc, dupa cati oameni au etc.

tuturicius

Citat din: marian sima din Mai 17, 2016, 09:08:12 PM
Inlocuitori de polen nu prea sunt acceptati decat primavara,am vazut pe la unul dintre targuri polenul despre care vorbesti daca stiam ca vrei te contactam.
Ma gandesc si eu ca doar primavara. Dar anul trecut cel putin la mine a fost o seceta crancena si temperaturi foarte ridicate. Foarte curios sunt daca atunci nu ar fi avut nevoie de substitut. Sper sa nu se repete anul acesta, prefer sa raman cu curiozitatea nesatisfacuta.

marian sima

Intr-o carte apicola pe care o citeam cu ani in urma spunea:
Stupul cu volum mai mare decat puterea de dezvoltare a familiei nu este bun,era o carte de pe timpul comunistilor dar oare s-a schimbat ceva?

Daca ai un stup cu rame mai multe decat puterea familiei o parte buna din albina din cuib va administra acele rame,deci e pierdere si in cuib si la cules deoarece albina e rasfirata,atunci de unde avantaje?