Pagina lui tuturicius

Creat de tuturicius, Mai 15, 2015, 05:59:10 PM

« precedentul - următorul »

marian sima

Daca i-si fac ei norocul de ce nu vin in romanica sa practice apicultura? :)

Citez din spusele lor ,aprilie este luna  in care albina iese din stup,pai la inceput de mai un canadez posta o fotografie cu stupi care aveau 11 corpuri de ME.

Ar insemna ca o familie sa se dezvolte cu cate doua corpuri de albina pe saptamana.
Asa ca dat naibi norocul pe care si-l fac.

Nu zic mai multe ca s-ar putea sa fiu inteles gresit si nu vreau.

Sa fie sanatosi acolo unde sunt si noi aici unde suntem,de fapt noi suntem mult mai norocosi ,va dati seama sa fi avut acum familii cu 11 caturi si cules pauza,ne mancau urechile de tot. :)

tuturicius

Mariane tu nu te dezminti ... Am inceput o discutie batraneasca si cu vreme. Tu deja sarisi pe aratura - de ce nu vin sa faca apicultura in Romania ... Nu contest ca nu au o zona mai buna, dar am vorbit personal cu stupar mai amator, tot din zona lui Angellily si Dan Margarit. Treaba e ca se uita si ei cu ochii cam mari la ce fac astia, pentru ca stupii lor sunt populati cam ca cei de la noi  :)
Dar nici nu incearca sa ii copieze chiar la indigo sin ce am vazut, pentru ca, in anumite puncte, au teorii proprii... Pai daca ai teoria ta dar rezultatul nu este acelasi, cel mai probabil ai o teorie proasta.
Eu imi iau pauza de la expunere si te intreb pe tine: ai vazut o poza cu un canadez care la inceput de mai avea 11 corpuri pe stup. Mai departe? Ce avea in stup? Ai vazut, ti-a spus el sau doar presupui?

marian sima

Tuturicius,eu am raspuns mesajului tau unde spuneai ca romani nostri din canada i-si fac norocul cu mana lor.

Eu ti-am spus ceva concret,albina lor iese din stup in aprilie,din  aprilie pana in mai familia iesita din iarna pe doua corpuri ME ajunge la 11 corpuri,adica cum spuneam o dezvoltare de 2 corpuri pe saptamana.

Esti medic veterinar si apicultor, asa cum poti sa socotesti spori nosema poti socotii dezvoltarea unei familii de albina stiind dimensiunea cuibului,durata de la stadiul de ou la eclozare ,ei in calcul si mortalitatea naturala,undeva da cu virgula.

Acum daca a pus 11 corpuri eu cred ca le-a pus deoarece necesita aceasta interventie.

Legat de zona ,prietenul tau din canada a facut mai intai apicultura in america si a socotit ca e mai bine in canada.
Cel care produce solutia caspica si este un mare producator de laptisor de matca a migrat din asia in canada.

Oare de ce?

tuturicius

Mariane, diferenta intre noi este ca eu in apicultura imi caut drumul si consider acest forum locul unde poti face schimb de idei APICOLE. Tu te plictisesti si folosesti forumul ca sa iti treci vremea. Pana acum am aratat ce fac, fara prea multe comentarii, dar cu stefan1 s-a infiripat o discutie care chiar imi face placere sa o port. Dupa doua trei interventii de ale tale deja nu mai discutam apicultura, discutam despre persoane, in lipsa lor, de ce locuieste un om unde locuieste, lucru care numai apicultura nu mai e si nu mi se pare civilizat deloc.
Eu pun punct aici discutiei in cadru public, cu Stefan pot conversa linistit si in particular, APICULTURA. Din pacate asta e modul in care esueaza discutiile publice la noi.

marian sima

Tuturicius prietene tot despre apicultura vorbesc si eu,alalteri am plecat la o firma de curierat sa pun niste colete cu unelte apicole,cand ajung acolo sotia ma suna sa ma intorc mai repede ca sunt asteptat acasa de doua persoane.

Ajung acasa doi apicultori ma astepta cu o presa cu racire pe apa pe care o injghebase ei pana la fetzele de lucru ca acolo nu au mai stiut.

Ii intreb de unde ma stiu,raspunsul lor a fost simplu,de pe Apiardeal ,daca am ales sa practic o alta latura a apiculturi asta nu inseamna ca uit cea e am invatat si cea ce am vazut in anii de pastoral si de stationar.

Stii oameni cand ii dezavantajeaza sa raspunda la o intrebare ocolesc raspunsul,eu nu am nimic cu domiciliul nimanui,doar am spus ca nu poti sa realizezi in romania stupi care sunt in canada,tu poti sa intelegi ce vrei.

Am discutat despre persoane in lipsa lor deoarece ai deschis subiectul. :wink:

stefan1

Mai intai sa-i raspund lui Marian.
  Sunt unii care cauta, cum se zice, pete si in soare si satisfactia lor e maxima daca li se pare ca au gasit una.
  M-am uitat acum, anume, pe niste filme ale lui DM, sa confrunt cu ce ai zis, Mariane.
   https://www.youtube.com/watch?v=KIPNfnlOX1o&list=PLine4cjoElYGrYOgs_eGBtaqK1kL3s8Tb&index=14
  In videoclipul asta, facut la 13 mai, Dan pune primele caturi, cate unul pe familie si nu 11. Ba spune la min 1.40 ca pune primul cat doar la familiile puternice (majoritatea) iar la cele mai slabe mai amana operatiunea cu o saptamana "sa se mai intareasca'".
  La minutul 2.40 spune ca ulterior mai adauga la anumite intervale cate un cat, incat la sfarsitul lui iunie ajunge la 6-7 corpuri, deci la 4-5 caturi.
   In videoclipul asta   
   https://www.youtube.com/watch?v=EtsIW_il9Eo&list=PLine4cjoElYGrYOgs_eGBtaqK1kL3s8Tb&index=16
  este 23 mai, face transvazari, deci din familiile recordiste, si se vede ca au pe ele tot un singur cat.
  Pune tu filmul unde are 11 caturi in mai sau oricand in an.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

Citat din: tuturicius din Mai 16, 2016, 02:25:48 PM
  ...
1. Eu mi-am facut stupii din capul locului ca ai lor dar mi-am cumparat si 4 bucati cu fund AV. Le-am tras o gaura in corpul de sus si gata.
2.Aici as face o paranteza - in cartea lui C.C. Miller - 50 de ani printre albine, am gasit o observatie a omului in care spunea ca a constatat ca o aerisire larga contribuie la prevenirea roitului chiar mai mult decat volum mare pus la dispozitie. Omul a observat asta pt. ca in fiecare stupina avea cate un stup enorm - banca de rame de puiet. Scotea puiet de la stupii mai tari, cu tot cu albina, si il tinea acolo pana cand avea nevoie de el. La stupii astia pur si simplu muta cate un deget inainte-inapoi fiecare corp, ca sa nu se sufoce albinele. Niciodata nu i-a roit vreunul dintre stupii astia. Si asta m-a dus cu gandul la rusi, unde foarte multi au gauri in fiecare corp de stupi multietajati. Nici rusii nu sunt prosti deloc ...
3.Sa revin la prietenii canadieni.
Fac tratamente pt nosema si varroa ca la carte.
Pt nosema ii obliga iarna lunga, oricum. Dar, dupa ce trece iarna, albinele alea intra in sezonul cald tot cu aceleasi incarcaturi minimale de nosema. Unde eu am dat 2 g de fumidil in primavara asta si am iesit cu 4,5 milioane de spori, iar la stupii fara fumidil am iesit cu 9 mil de spori, ei stau pe numaratori de 2 milioane sau mai putin ... De aici, poate sa traga fiecare singur concluziile ...
4. Pentru varroa nu au auzit de fum. Folosesc benzi cu amitraz, de ex. Dupa ce actioneaza alea 3 saptamani sigur nu raman mai mult de 3 varroa in tot stupul.
O sa continui.

1. Aerisirea e necesara. Curentul e daunator. Si rezervele de miere trebuie corelate cu aerisirea.
2. Supraincalzirea in stup este un factor care favorizeaza intentiile de roire. O aerisire prea mare probabil forteaza albinele sa se intrebuintere pentru mentinerea microclimatului, le uzeaza mai tare si le mai taie din dorinta de 'nunta'. Asta pe de o parte, lipsa supraincalzirii pe de alta, duc la o diminuare a roitului.
3. Canadienii ierneaza stupii pe siropuri. Mierea este o sursa de spori, ajunsi in ea in timpul prelucrarii nectarului de catre albine care prelucreaza nectarul in vara sau toamna. La hranirile masive cu sirop, sporii emisi zilnic de albine se repartizeaza la o cantitate mare de sirop, astfel ca scade concentratia acestora. Daca ai vazut, DM da prima transa de hraniri cu sirop cu medicamente, care elimina din albine bacteriile sau ciupercile (formele vegetative, nu sporii) bolilor comune, oricum urmatorul sirop prelucrat va fi de albine lipsite de boli si deci nu vor mai contine spori. De asemenea parte din acest sirop prelucrat intai care mai contine medicamente, va constitui hrana pe care albinele o depoziteaza sus in faguri si o vor consuma primavara, cand aceste boli s-ar reactiva odata cu cresterea puietului.
4. Varroa in zonele mai reci nu este asa periculoasa ca in zonele calde. Am mai scris despre asta. Si pragul critic al numarului de varroa in zonele nordice este de cateva ori mai ridicat decat in zonele calde. DM nu trateaza de varroa in fiecare an. Face sondaje si doar daca numarul de paduchi cazuti este semnificativ, face tratamentul de toamna.

marian sima

Nea Stefan te salut.

Stii foarte bine ca noi am discutat mai mult despre acele familii de albine din canada care ajung la 11 corpuri , dumneata ai sustinut ca factorul principal al dezvoltari este clima si rapita care se gaseste din belsug .

Pana aici toate bune si la locul lor .

Dar citez din Tuturicius''Treaba e ca se uita si ei (canadieni)cu ochii cam mari la ce fac astia, pentru ca stupii lor sunt populati cam ca cei de la noi  :)''

Acum intrebarea ,daca canadieni (bastinasi) au dezvoltati stupi ca si ai nostri (cea ce eu i-ti spuneam in acele discutii) cum e treaba cu clima si cu baza melifera?

Daca faceai corectie la acea afirmatie a lui Tuturicius i-ti raspundeam la mesajul de mai sus ,altfel nu ma complic sa-ti raspund deoarece am intra iar intr-un lung sir de controverse.

La indemnul mai multor apicultori am vizionat si eu un filmulet din cele prezentate de Dan (Pustu) in acel filmulet am vazut cum un roman din canada aducea injurii apiculorilor canadieni .

Pentru prostime apicultori romani din canada sunt initiatori acelor familii cu 11 corpuri ,pentru apicultori romani din canada canadieni bastinasi sunt molai si in alte feluri.

Cine incearca sa afle adevarul din pura curiozitate este rau intentionat si in multe alte feluri.

Baiul este ca unii si-au facut fotografii cu stupii inainte ca romani sa ajunga pe acele meleaguri ,asa ca treaba sta in felul urmator.romanasi nostri lucrand pe la unii apicultori de acolo au prins si ei anumite tehnici ,nimeni nu le neaga experienta,dar de aici pana la afirmatiile pe care le fac ,ca apicultori canadieni sunt prosti si se mira de ce fac ei pe acolo e cale lunga.

Cu stupi mastodonti mai sunt si rusi si alte nationalitati care au lucrat si lucreaza pe acolo ,dar aia sunt ceva mai modesti.

O fotografie destul de concludenta inainte ca priceperea romaneasca sa ajunga pe acele meleaguri.

stefan1

Te salut si eu ,Mariane!
  Controversele sunt utile, dar doar in masura in care fiecare este dispus sa isi ajusteze convingerile daca argumentele celuilalt nu pot fi combatute. Daca o tii gaia-matzu cu o parere pe care nu o poti argumenta, inseamna ca este problema...
  Te-ai uitat la videoclipurile pe care le-am indicat? Poti sa spui ca in mesajul de ieri te-ai inselat? Daca nu arata-mi, cum te-am rugat, unde a pus DM sau altii 11 caturi (deci 13 corpuri), in mai, la o familie.

DM lucreaza la o firma si modul de a lucra cu stupii este preluat aproape tot de la aceasta. Nici la noi nu toti stuparii au familiile la fel. Se zice ca D-zeu iti da, dar nu-ti baga in traista. Adica omul trebuie sa-si faca partea lui, mai bine sau mai rau, dupa harnicie si dupa pricepere. Parerea mea, din ce am vazut, este ca DM are foarte temeinice cunostinte de apicultura si ca in ce a aratat a fost absolut cinstit, fara smecheriile de care l-au acuzat si inca il mai acuza unii. Ar fi foarte multe lucruri care s-ar putea arata cum ei au adaptat perfect tipul de stuparie cu conditiile concrete de acolo, cu rasa/rasele folosite, cu legislatie si tot ce poate influenta aceasta afacere acolo.
  Eu nu-l cunosc pe DM si nu am vorbit niciodata in nici un mod cu el. Il admir de la distanta si am intervenit si inainte si acum sa-mi spun parerea ca e pacat sa fie tarat in mizerii si sa i se puna in carca fel de fel de lucruri necurate, cand el si-a rupt din timpul lui si a facut atatea filme din care cine vrea sa invete are ce invata. Nu a spus niciodata ca el e buricu' pamantului, nici ca stuparii canadieni sunt prosti, nici ca romanii trebuie sa faca asa ca el. Sunt sigur ca ar fi fost dispus sa arate si sa spuna mult mai multe, daca nu erau atatea suspiciuni asupra lui ridicate de unii.

marian sima

Nea Stefan ,prietenul lui Dorian,Tuturicius a avenit si ti-a spus destul de clar cea ce eu i-ti spuneam ,adica baza melifera din canada nu sustine dezvoltarea familiilor mastodont .

Nu e posibil ca  aceasi clima si baza melifera la unii apicultori sa dezvolte familii ca ale noastre si la altii sa dezvolte familii mastodont.

Daca dezvoltarea acelor familii este data de pricepere ,de ce nu vin in tara sa faca acele familii si aici?
E o intrebare logica  .

Si daca nu e nici o smecherie cum se poate ca stupii de pe aceiasi clima si baza melifera sa aibe dezvoltari diferite?
Este o suspiciune reala ,nu e data de rautate ci de cele ce se vad,e data din  cele declarate de prieteni lor,e data de cea ce cunosc despre albina-baza melifera si multe altele,aceste suspiciuni nu trebuie sa supere pe nimeni,e ceva normal.

Si ca sa vezi ca sunt corect in afirmatiile mele iti spun ca am vazut o poza postata de Dan inainte de paste,era urcat pe doi stupi cu cate 11 caturi (in acele caturi e bagat si cuibul).

Dupa verdeata din acea fotografie am dedus ca e recenta,dar poate m-am inselat si e facuta cine stie cand.

Declaratiile despre canadieni nu le-a facut Dan ci alt apicultor roman din canada,aceste declaratii le gasesti in filmuletul lui Dan (Pustu) .

tuturicius

Mariane tu incurci rau de tot merele cu perele si de aceea ajungi sa fii ocolit in discutii. La tine orice discutie apicola se trasnforma rapid in can-can - ne tot tii la curent ca aia sunt prostalai, ala l-a facut pe al'lalt molau, si ala l-a injurat pe ala, dar ala daca e asa destept de ce nu ...... samd dar, de fapt, nimeni nu a injurat pe nimeni si nimeni nu a fost facut prostalau si oamenii isi vad linistiti de treburile lor.
Mai iarta-ne de toate informatiile astea. Omul, daca vrea discutii de genul asta, se aboneaza la Can-can sau alte ziare de gen, barem mai vezi si o poza cu o fumeie mai goala pe acolo.
Si dupa ce incepi sa fii ocolit ca urmare a ce ti-am spus mai inainte, incepi sa ai mania persecutiei. Tu nu ai intrebari, cum avem toti, tu ai suspiciuni ... Ai vrea si tu sa intrebi dar nu mai intrebi pantru ca iti sar toti in cap ... samd
Acuma urmeaza sa sapi prin filme si mai stiu eu pe unde ca sa vii cu "dovezi". Si uite asa mi-ai transformat pagina in pagina de Can-can. Voiam si eu sa port o discutie despre albine dar unde apari tu nu se poate vorbi decat despre oameni, si aia la modul mahala.
Din pacate nu am optiune de ban pe pagina mea personala, ca ti-as da  :)

stefan1

Adica noi ne uitam la familii mastodont dar spunem, ca ardeleanu cand a vazut girafa, ca asa ceva e imposibil! De ce clima din canada nu ar sustine asemenea familii? Eu am sustinut intotdeauna ca culesul de rapita, cu un polen de cea mai buna calitate, lipsa pastoralului care nu mai uzeaza albina, incarcatura apicola rationala, fara aglomerarile din zonele melifere de la noi, proliferarea mult mai redusa a parazitului varroa caracteristica zonelor nordice (parazit care la noi e in buna parte vinovat de depopulari), zilele de vara cu nopti mult mai scurte decat la noi si deci cu timp de cules/zi mai mare, toate conduc spre o dezvoltare exploziva a familiilor. Daca un stupar de acolo nu stie sa treaca o astfel de familie peste iarna si scoate in primavara o mana de albine, si deci nu va putea in vara scurta de acolo sa produca o populatie suficienta ca sa exploateze culesurile, e clar ca nu poate concura cu familiile pe care le-ai vazut in videoclipuri, care gem de albine si cand ies in primavara.
- Ti-am explicat ca si la noi, aceeasi clima permite unor stupari sa aiba familii bune iar altora, cum zice pe aici, mate lesinate.
- Dezvoltarea de acolo e data de conditii coroborat cu priceperea stuparului. Ai spus mereu ca acolo sunt alte conditii, deci e alta apicultura. Acelasi lucru l-a spus de mai multe ori DM.
- Cum sa fie o suspiciune normala??? Daca eu as spune ca tu esti un mincinos, aceasta ar fi o suspiciune normala? Prin faptul ca cativa ii pun mereu la indoiala afirmatiile, echivaleaza cu a-l considera mincinos si deci DM are tot dreptul sa se supere (desi nu o face, doar atat ca refuza sa mai discute cu astfel de oameni).
- Am vazut acum poza de pe Stuparitu, care nu-i pusa de el, iar data cand e pusa poza nu are nimic de a face cu data cand a fost facuta (videoclipul pe care ti l-am indicat era pus in februarie si el facea transvazari in videoclip). Daca nu cunosti data, nu poti sa pui ce data vrei tu si apoi pe asta sa construiesti procese de intentie si acuzatii.
A propos, sunt 10 (nu 11) CORPURI, adica nu caturi. Daca unui stup ii pui un cat, nu poti sa zici ca are doua caturi, ci, eventual, doua corpuri.

marian sima

Nea Stefan cand discutam de populatia unei familii de albina discutam pe cate corpuri este,eu am vorbit de corpuri.

Cand vorbim de recolta mieri vorbim de caturi.

Ai explicat ca si la noi,ce?Ca la noi orice incepator ajunge cu albina pe doua corpuri daca are cules.
Aceleas conditii le au si apicultori canadieni ale caror familiile  sunt dezvoltate la fel ca la noi.

Si da este o suspiciune normala sa crezi ca mint,e dreptul dumitale ,eu nu spun ca Dan e mincinos insa e ceva care determina dezvoltarea acelor familii,intr-o convorbire telefonica cu Dorian acesta a spus ca mentin familiile intr-un cules continu,adica atunci cand nu e nectar suplimenteaza cu sirop(a nu se intelege ca face miere din sirop),este si acesta un atu insa daca aici suplimentezi cu sirop poti ajunge cu dezvoltarea pe cel mult 30 de rame Dadant ,sunt constient ca e ceva legat de clima -pozitie geografica inbinate cu medicatie insa numai un factor de prelungire a vieti albinei si de scurtarea perioadei de la ou la eclozare poate da asemenea rezultate.

Tuturicius il stii pe Adrian Nastase,ala cand era intrebat ceva i-ti vorbia toata ziua fara sa-ti raspunda la intrebare,se facea doar ca raspunde,asa si tu.

Ma amuza dorinta ta de a ma bana ,esti simpatic sa moara Veta.
Gata sa discutam despre albine si vorba ta ''Sa ne facem norocul cu mana noastra''e un frig teribil afara au iesit doar cateva albine la zbor,noroc ca pe alte meleaguri din europa e mai cald si oameni de acolo comanda prese de faguri.
Asta inseamna sa-ti faci norocul cu mana ta. :) :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Nu mai fiti moracanosi mai va prind si eu in declaratii contradictorii si mai va intarat. :zzz: :zzz: :zzz: :zzz:

tuturicius

Citat din: marian sima din Mai 17, 2016, 05:20:04 PM
Nu mai fiti moracanosi mai va prind si eu in declaratii contradictorii si mai va intarat. :zzz: :zzz: :zzz: :zzz:
Nu suntem morocanosi. Din contra, suntem foarte incantati ca ne mai intarati si putem fi bufonii tai, ca sa-ti asiguram entertainmentul  :bravo:

Paraschivescu Teodor

Domnu Tuturiciu va admir pe toti ,am avut intodeauna ce invata de la toti ,obsev ca dl Mrian tot timpul are ceva de spus in contradictoriu desi nu il cunosc si il respect vas ruga totusi sa nu transformam discutiile in ridicol .Avem parca daca nu gresesc o rubrica arena cocosilor acolo putem sa ne balacarim cat poftim aici aideti totusi sa vorbim despre albine .Imi cer scuze daca am jignit cumva pe cineva .