Pagina lui tuturicius

Creat de tuturicius, Mai 15, 2015, 05:59:10 PM

« precedentul - următorul »

tuturicius

Citat din: bucovineanu din Februarie 16, 2016, 05:57:52 PM
Faptul ca au apucat sa puna puiet in corpul de jos, nu e un fapt imbucurator. Daca era iarna normala si nu se putea interveni in acel stup, nu paraseau puietul, terminau mancarea din corpul de jos, nu urcau in corpul de sus si mureau de foame pe puiet.
Stupul asta a fost impachetat ca restul, l-am despachetat ieri. Inauntru e mult mai cald cu izolatia pe el si nu fac ghem nu stiu cat de strans, se mai pot plimba si dupa miere, mai ales ziua. E si plin de albina. Unuia i-am dat, de curios, vreo 300ml de sirop in podisor, cu un borcanel mic, ascuns in materiaul izolant, la -5 grade. L-au baut ca vara.
Maine il impachetez la loc, pentru ca ele asa si-au facut socotelile - cu cojocul pe ele. Deocamdata e cald dar cine stie ce mai vine.
:hi:

bucovineanu

In aceasta iarna, care nu prea s-a vazut, e adevarat ca se deplaseaza in stup in cautare de hrana. Eu vorbeam de o iarna cu temperaturi de -15 -20 de grade.

tuturicius

Eu m-am crucit si am reconsiderat tot acum vreo saptamana cand am vazut filmul lui Anhelilly din Canada, cand a deschis stupi impachetati in stilul lor la -8 grade si albinele nu erau in ghem deloc. M-am crucit. Se vedea ca nu sunt nici macar amortite, aratau ca vara pe rame. Iarna viitoare asa ii impachetez ei eu, mai ales ca noi nu avem ierni grele, se va vedea.
Mai am de cugetat pana atunci daca sa le impachetez de la inceputul iernii sau doar de prin ianuarie, ca sa fur startul. Daca le impachetez de iarna si cresc la puiet mult timp fara sa zboare, fara fumagilina nu vad sa iasa ceva bun. Dar apoi fumagilina nu stiu cum s-ar pupa cu procesatorii de miere.
Probabil o sa probez si/si, si cu fumagilina si fara, si impachetati mai repede, si mai tarziu ... mai e destula vreme pana atunci.

MOTANUL

A fost la curs cineva care insista cu împachetatul din Canada. Daca ma intrebi pe mine este necesar la iernile lor de acolo (6-8 luni de temperaturi mici).
Nu se potriveste la noi. In sensul ca sunt bune acolo - sunt solutii adaptate la clima de acolo si nu se prea potrivesc la noi.

Eu am tinut abinele in camp deschis si anul trecut am avut mortalitate zero - anul asta 2% (adica un roi din 2015).
Roiul  a murit 100% de foame. Am gasit rama centrala cu matca goala dupa perioada aia lunga de frig. (in Bucuresti 1 luna si ceva a durat).

Consider ca se poate ierna cu o mortalitate minima prin metoda clasica in Romania (daca stupii sunt bine etansati, au hrana destula, au toate tratamentele la zi, sunt sanatoase si cu matci in regula).
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

dan sebastian

Ma bucura cand mai fac si altii experimente.
Sper sa-ti reuseasca si sa ne impartaseti si noua rezultatele (concluziile).
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

Cristel

Bravo Tuturicius! Iata ca se poate sa ai puiet mult si in februarie! Tre' sa stai cu ochii pe stupi, altfel iti zboara in pom pana la salcam!
Cred ca merita sa-l vedem pe colegul nostru Sandu Stelian, aplica acest procedeu, de izolare a 4 stupi "in cojoc". Este la inceput, are doar roi, dar sunt curios cum se comporta 4 familii puternice izolate la fel de bine. Teoretic, daca au mancare buna si caldura, nu pot decat sa doarma linistite pana la prima adiere de primavara si la primul polen cules din natura. Avantajul cojocului poate fi un consum mai mic de miere in iarna si o demarare mai buna a pontei reginei (avantaj in sudul si vestul tarii, unde primavara vine devreme iar la inceputul lui mai deja apare salcamul). La cei cu ierni mai lungi au avantajul ca nu au un consum foarte mare de miere pentru iernare si nu risca sa moara "de foame" albinele.
https://youtu.be/7tfkZogJsng
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

tuturicius

Citat din: MOTANUL din Februarie 16, 2016, 06:41:13 PM
A fost la curs cineva care insista cu împachetatul din Canada. Daca ma intrebi pe mine este necesar la iernile lor de acolo (6-8 luni de temperaturi mici).
Nu se potriveste la noi. In sensul ca sunt bune acolo - sunt solutii adaptate la clima de acolo si nu se prea potrivesc la noi.

Eu am tinut abinele in camp deschis si anul trecut am avut mortalitate zero - anul asta 2% (adica un roi din 2015).
Roiul  a murit 100% de foame. Am gasit rama centrala cu matca goala dupa perioada aia lunga de frig. (in Bucuresti 1 luna si ceva a durat).

Consider ca se poate ierna cu o mortalitate minima prin metoda clasica in Romania (daca stupii sunt bine etansati, au hrana destula, au toate tratamentele la zi, sunt sanatoase si cu matci in regula).
Nu-i vorba de mortalitate. De cand am albine nu mi-amurit nici un stuo, nici impachetat nici neimpachetat.
Eu ma agit pentru rapita. Ii duc la rapita si ma intereseaza sa am deja popor cand incepe.
O impachetare e o banala impachetare. Aici, in Canada sau oriunde. Poti sa le impachetezi si in sudul Italiei.
O familie salbatica ce locuieste intr-o scorpura cu peretii grosi de 20 de cm ce face? Se muta iarna de acolo pt ca e prea izolata? Eu cred ca face foarte bine in scorbura ei.

LE
Noi, de-a lungul anilor, am ajuns sa punem albinele in cele mai subtiri posibil case. Cu niste ani in urma standardul la peretii stupilor pare-mi-se ca era de 25 de mm, si cu alti ani si mai inainte faceau stupi si mai grosi in pereti. 20 mm cred ca e minimul posibil si acum am ajuns sa-l consideram casa naturala pentru albina ... Repet, nu zic ca mor albinele in stupii astia, dar daca ii pun un cojoc nu mi se pare ca am facut cine stie ce minune, ceva deplasat, de care albina nu a mai auzit.

MOTANUL

Pai eu intr-un singur stup m-am uitat si avea puiet capacit (nici nu am ajuns la centru era o rama destul de marginasa). In alte familii nici nu a fost nevoie sa ma uit ca am vazut puiet pe scandurica de zbor iesit la recunoastere.

Cu ramele de albine la mine e foarte simplu. Cate las in toamna atatea am si in primavara. (daca sa zic la 20 de stupi e unul care da inapoi jumatate de rama sau 1 rama.

Pe perioada iernarii nu cred ca are cineva pretentia sa se inmulteasca albinele. Principiul e simplu: cate lasi in toamna atatea gasesti in primavara.

Inteleg si punctul tau de vedere ca eu la rapita nu vreau sa merg. O sa ajut un pic cu turte si sirop ca eu nu am nimic inflorit in zona (nectarul si polenul din natura tind catre zero). Dar din martie incepe sa se miste bine si nu le mai dau nimic. (cu puietul pe care il am de acum o sa se schimbe si generatiile pana atunci).

Faptul ca are puiet in martie nu e nicio realizare iesita din comun. Eu zic ca daca ma uit intr-un stup puternic am puiet la fel inca de acum. (mijloc de februarie);
De la curs retin ca si temperaturile mari iarna duc la consum mare (nu doar temperaturile scazute rau). E cu dus si intors treba cu consumul mic. Daca sunt prea bine înfofoliți e posibil sa consume mai multa hrana comparativ cu un stup normal. Noi nu avem -25-30 grade 3-4 luni (comparam mere cu pere).
Singurul avataj ar fi intradevar puietul timpuriu (temperatura mare = ponta mai devreme). Dar si aici este un dezavantaj - ies niste albine intr-o perioada in care nu ai cules natural (cum imi ies mie acum in februarie). Ce faci cu ele daca ies din Ianuarie? Stai cu turte si sirop pana ai cules?

Pentru productie este un lucru bun. Pentru albine nu cred ca este (se intervine prea abrupt in ciclul lor biologic). Eu cred ca trebuie sa invatam si noi de la ele cum spunea dl. Bucovineanu si sa gasim un echilibru.

70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

tuturicius

Eu zic ca daca reusesti sa faci productie buna nu au si albinele cum sa fie dacat bine. Nu cred ca poti sa faci productie buna cu albine "troznite", ca sa zic asa. Nu?

Pustu

Citat din: MOTANUL din Februarie 16, 2016, 09:02:33 PM
In alte familii nici nu a fost nevoie sa ma uit ca am vazut puiet pe scandurica de zbor iesit la recunoastere.
cum se manifesta ?
Principiul e simplu: cate lasi in toamna atatea gasesti in primavara.
ce inseamna asta ?
De la curs retin ca ...
Da da , si mie mi-a zis la curs ca atunci cand ... si apoi mi-a dat o carte de vizita de la nust ce magazin , ca au cele mai bune preturi  :qp:

Stai cu turte si sirop pana ai cules?
Asta a fost si problema mea . Chiar am refuzat sa le hranesc in lipsa de cules .

Impachetarea nu inseamna temperatura mai mare . La cursul ala al tau sigur ti-a zis ca albina nu incalzeste cutia , ci incalzeste doar ghemul [ mie mi-a zis ] . Daca ai FAV poti sa-l infofolesti cu toate impachetarile din lume ca nu se schimba temperatura din lada . Si daca albinele vor sa creasca puiet , o sa-l creasca indiferent de temperatura . Eu asa am auzit - albine moarte pe puiet . Impachetarea ca la canadieni doar evita socurile de temperatura de la noi , socuri care le resimtim din plin .

MOTANUL

Citat din: tuturicius din Februarie 16, 2016, 10:21:40 PM
Eu zic ca daca reusesti sa faci productie buna nu au si albinele cum sa fie dacat bine. Nu cred ca poti sa faci productie buna cu albine "troznite", ca sa zic asa. Nu?

Pentru productie e clar ca este mai bine. Nu avem de ce sa ne contrazicem - am acelasi punct de vedere și te sustin chiar. Doar ca eu nu consider ca tinutul albinelor pe hrana sintetica/artificiala este bun. Cine in spune mie ca in Ianuarie ai cules in Romania...
Istoria si experienta au aratat in agricultura / cresterea animalelor / pasarilor ca unde folosesti erbicide, insecticide, furaje etc produsul final obtinut are o productivitate mai buna dar lasa mult de dorit la calitate. Deja se vede acest lucru in toata mierea testata prin supermarketuri (miere produsa in Romania plina de sirop de zahar).

Productia de miere si cresterea familiei va fi mai buna. Calitatea mierii si sanatatea albinelor va fi cu semnul intrabarii.

MOTANUL

Citat din: Pustu din Februarie 17, 2016, 01:20:33 AM

Eu nu vad ce nu iti este clar... Pe stupii pe care am scris in toamna 8 intervale am 8 intervale in februarie, pe cei care am scris 5 au 5 intervale.
Cam la 20 de stupi gasesc unul pe care scrie 6 si eu am inauntru 5 rame jumatate. (sunt cei care au avut mortalitate mai mare - albine inghetate pe rame marginase). Am fix 3 in situatia asta in toata stupina.
Adica daca lasi familii puternice toamna ai in primavara familii puternice. Depinde de apicultor daca strange sau nu familiile sau le lăbărțează in multe cutii.
Lasi 5 rame cu 2 intervale ocupate - evident asta o sa gasesti si in primavara (in cazul fericit in care nu pleaca pe o rama marginasa si ingheata acolo cum am patit si eu).

Am un stup cu 2 intervale si 3 rame (mi-a placut matca si nu am vrut sa renunt la ea) are fix 2 intervale bine ocupate si la acest moment. Adica inclusiv roiul asta cel mai mic (de care nu credeam sa apuce primavara) a ramas constant.

Pustu

Ma refer la perioada exacta . Cand vine primavara la tine ? Dar la mine ? Dar la Timisoara ? Si cu toamna e la fel ?
Citat din: MOTANUL din Februarie 17, 2016, 02:55:26 PM
Productia de miere si cresterea familiei va fi mai buna. Calitatea mierii si sanatatea albinelor va fi cu semnul intrabarii.
Ce vrei sa zici ? Familiile hranite cu zahar fac productie mai mare dar de proasta calitate ? In aceeasi padure de salcam ? Sanatatea albinelor va fi sub semnul intrebarii atunci cand cresterea familiei va fi buna , adica o albina bolnava va creste mai multe larve decat o albina sanatoasa ?
Te rog sa-mi raspunzi ca-mi spulberi toate cunostintele acumulate .

MOTANUL

Eu vorbesc la mine in stupina (nu ma intereseaza nici ce se intampla la tine nici in Canada la o stupina similara).
Comparam toamna atunci când e ghemul bine strans - cu primavara tot dupa 1 zi cu frig in care ghemul e bine strans. (de obicei sfarsit de februarie - 1 Martie). La mine in toata aceasta perioada nu prea am cules natural si numarul de albine este relativ constant.

Productia va fi mai mare la o familie hranita artificial pana la salcam pentru ca va intra cu o populatie mai mare comparativ cu o familie care nu a avut cules similar in natura. (am vazut pe forum mai multi colegi la care carau albinele polen de rupeau in februarie - norocul lor de o zona cu baza melifera mai buna). Eu nu am - deci nu pot sa ma raportez la ei.

Ref. la calitate nu stiu ce vrei sa-ti fac: schema, desen, proba de laborator...
Pai daca 100% din produsele romanesti testate din supermarket (de la mai multi producatori de miere din diferite judete) aveau sirop in diverse proportii la analize (mergând pana la 90%) ce mai ai nevoie ca sa intelegi ca avem o miere ca produs final de proasta calitate?
Sunt date publice si buletine de analiza - a fost dezbatut pe forum in fel si chip. Vrei sa reluam aici toata discutia?

Eu am scris ca sanatatea familiei de albine hranita artificial va fi sub semnul intrebarii (vezi gripa aviara, boala vacii nebune, gripa porcina - aparute prima oara in zootehnia indistruala si din goana unora dupa imbogatire). Toate au in comun ca erau hranite artificial.

Stiu ca exista zone in germania si franta in care se ierneaza exclusiv pe hrana artificiala pentru ca este multa miere de mana (o extrag si pun doar sirop la sfarsitul toamnei). Si traiesc bine-merci albinele si asa. Adica nu sunt gica-contra. Fiecare face cum considera.
Tot la fel de clar imi este ca nu ai cum sa faci sa nu ajunga o parte din siropul ala in cat unde aduc albinele miere buna (cum ai dat tu exemplu cu mierea de salcam). Albinele au acest defect sa mute mierea din cuib in cat in anumite situatii (când urca sau coboara matca de exemplu). Exista si posibilitatea sa fi pus sirop apicultorul dupa recoltare, sau procesatorul, sau transportatorul, sau supermatketul.

Dar stiu si apicultori ofticati ca le-a respins mierea la prima mana procesatorul ca avea "putin" sirop. In cazurile astea ce mai zici? E bine sa o preia cu sirop si sa o vanda ca miere sau nu? Nu trebuie sa ma crezi pe mine. Intreaba un procesator sau asociatie din judetul tau (cu reputatie buna sau foarte buna; credibil) sa vezi cati apicultori umbla cu cioara vopsita.

tuturicius

Motane tu confunzi, cred, sau te faci ca confunzi, siropul dat acum cu siropul pe care unii il cara cu butoaiele la stupi in plin cules.