Tratat complet de apicultura

Creat de edy, Decembrie 01, 2014, 12:18:19 AM

« precedentul - următorul »

edy

"Obiectivul apicultorilor nu va trebui sa fie acela in a elimina in mod total roirea naturala ,ci acela de a reduce efectul sau contro-productiv pentru activitatea apistica.De cate ori se aude din partea apicultorilor amatoriali ca in gestiunea lor apistica "sping" familiile lor de albine sa roiasca cel putin odata pe stagiune ,deoarece,cum zic ei familia de albine trebuie sa se "descarce"(/aeriseasca),iar roiul recuperat este mult mai frumos (sanatos) si produce mai mult.
Pentru apicultura profesionala ,in schimb, ce traieste datorita muncii oneste si imense al albinelor ,roirea naturala este un adevarat "baston intre picioare",si deci trebuie sa se evite cu toate mijloacele posibile.
De multe ori se reuseste,de multe ori nu, deoarece totul depinde de stagiunea apistica in curs,de cea precedenta,de modul in care sunt invernate familiile de albine,de dezvoltarea de primavara,si de multi alti factori.In plus,trebuie subliniat ca roirea naturala nu se datoreaza doar de starea si varsta matcii sau de rasa de albine care se exploateaza in stupina fiecaruia(chiar daca acesta este un aspect foarte important),dar se datoreaza in special tipului de gestiune de firma ce o poate provoca in mod indirect si intens precum:stimularea extra timpurie cu siropuri in mod excesiv, a nu face sa construiasca la inceputul primaverii de cati mai multi faguri artificiali,a nu avea familii de albine la acelasi nivel de dezvoltare in aceeasi stupina,etc.
Desigur,fiecare apicultor foloseste o metoda proprie in a evita roirea naturala .
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Ca urmare cateva exemple de prevenire a roirii :
1.-formarea de roiuri artificiale cu matci imperecheate in lunile mai-iulie,aceste roiuri vor trece iarna pe 5-6 rame (Dadant) in casete din polistirol ce se vor transvaza in primavara urmatoare in stupi din lemn de 10-11 rame;
2.-in luna martie,in momentul in care se efectueaza operatia de livelare(adica aducerea la acelasi nivel de forta a tuturor familiilor de albine dintr-o stupina)a familiilor de albine se schimba si matcile din aceste familii ce au 20-24 de luni ca varsta ,cu matci imperecheate anul precedent in lunile mai-iulie.
Deci,se va avea in primavara gata de cules pentru culesul principal de salcam sau alte culesuri importante doua tipuri de familii de albine:roiurile facute in anul precedent cu matci de 1-1,2 ani de varsta ce odata tranzvazate in lunile martie-aprilie , ce vor deveni familii de baza si in timpul marelui flux nectarifer de la salcam se vor gasi intr-o fasa mare de dezvoltare DAR NU VOR ROI; mai mult, aceste familii datorita unei gestiuni corecte nu vor roi deloc pe tot sezonul apicol in curs.
In plus,sunt familiile de albine care au trecut iarna in stupi din lemn deci failiile de baza, care in luna martie primesc o matca tanara imperecheata de 10-11 luni de varsta, ce odata accetata va da o forza si o vigoare de neinlocuit pe tot sezonul apicol.
Aceasta metoda poate fi utila atat pentru un apicultor profesionist cu sute de stupi,dar si pentru acela care are in gestiune mii de stupi.
Precum spune un mare crescator de matci dar in special selectionator de albine sir K.Brandstrup:"daca vom avea mereu in stupinele noastre matci tinere ,selectionate ,cu un mare pedigree genetic si cu o gestiune potrivita(personalizata as putea spune eu) a practica apicultura va fi foarte placut".
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Unde se gasesc in martie matci imperecheate???

Pentru a avea in martie matci imperecheate trebuie sa le trecem iarna,sa le iernam in nuclei de imperechere sau in mici roiuri pe 4 rame standard.Sunt multe solutii pentru a ierna matcile precum nucleii de imperechere tip Apidea.
Un sistem foarte bun sunt caturile din polistirol a roiurilor (a se vedea foto) la acre se aplica funduri din lemn si in care se introduc 6 rame de cat in loc de 5 precum este prevazut acesta din urma.
Pentru a  trece cu succes iarna in special in zonele reci ne trebuiesc 2 caturi din polistirol(aceste caturi pot fi facute si din lemn,multistrato) suprapusi ,deci cu 12 rame de cat,deoarece populatia de albine trebuie sa fie numeroasa,in schimb in zonele mite pot trece iarna doar cu un singur cat.
Poate ca pentru multi cititori pare o mare risipa de materiale si timp pentru a ierna doar o matca .Insa dintr-o munca facuta bine albinele ne vor rasplati zece sau chiar o suta de ori mai mult anul urmator.Ideal este ca in primavara succesiva,deci in luna martie sa fie schimbate circa 60-705 din matcile ce depasesc 1,8-2 ani ca varsta cu matcile imperecheate din nucleii de imperechere ce au trecut iarna.Matcile "batrane"luate din familiile de baza se introduc in schimb in n ucleele de imperechere unde vor ramane pana in luna mai cand se vor schimba cu cele noi din noul sezon apistic.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

In anii buni acesti nuclei de imperechere ajung la salcam con due caturi pline de albine si puiet ,iar daca se aseaza doi din acestia aproape,cu o excludiregina de 12 pot produce si cateva caturi ,doar daca din acesti nuclei nu se scot rame cu puiet si albine pentru a se face alte nuclee de imperechere.
Aceasta metoda de schimbare in fiecare primavara de 60-70% de matci care trec iarna in n uclei de imperechere se folosea acum 80 de ani de catre marele padre Adam -de multe ori metode valide se uita undeva printr-un sertar al memorie noastre.
Este evident faptul ca nu este suficient a se pune in practica acest sistem daca albinele nu se intretin in cele mai bune conditii,nu li se dau lor un spatiu adecvat pentru dezvoltare si inmagazinarea rezervelor de hrana, se nu li se dau faguri de a le construi pentru a "aerisi-sfoga"fantazia si creativitatea lor.
Intr-adevar,cu cat o familie de albine construieste mai multa cear, cu atat se sfoga(descarca energia creatoare),cu atat este mai sanatoasa, sta bine,produce mai mult si este greu ca va roi!!!
Regola de aur pentru stupine este aceea de a avea in mod constant hrana suficienta si de calitate superioara,de a avea spatiu suficient pentru puiet si rezervele de hrana,de a avea mereu matci tinere ,selectionate  de un nivel ridicat calitatic si genetic.
Doar in acest fel o familie de albine va fi puternica ,in stare de a obtine profit la maxim din orice cules chiar si de scurta durata si ea va fi activa pe intregul sezon apistic iar roirea naturala va fi o amintire de demult pentru toti apicultorii" by edy
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

N.B. acest articol se termina asa,iar dedesubt la cerinta mea nu aparae numele meu ci scrie astfel.

                                                                                                               La Redazione
deoarece am vrut ca acest articol sa ramana anonim, (anionimous) ,in acest mod multi apicultori care sunt si gelosi il vor citi cu placere, cand vad numele cuiva c-am stramba din nas,iar cat de bine ai scrie nici nu te baga in seama. Si de fapt ,acest articol a avut mare succes, multi au inceput sa-l puna in practica-un pas inainte in progresul apiculturii de maine .
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

marian sima

Nici Isus nu a-mpacat pe toata lumea.

Eu zic sa semnezi ,dusmani te vor citi mai abitir deoarece vor cauta sa gaseasca chichite.
Ceva semnat are mai valoare .


Stii era o carte apicola editata prin 1966 in acea carte autorul povestea ca despre el si cand da o explicatie o da ca lu-i fis-o ,o carte foarte valoroasa a trecut prin mana mea dar din pacate a trebuit sa o innapoiez.

De ce sa nu spui experienta ta apicola unde ai lucrat si ce ai lucrat va da un plus de incredere la cea ce ai scris in carte.

O carte cu autor anonim nu prea da bine.

Asta e sfatul meu insa faci cum crezi.



edy

Poate ca aveti dreptate,insa nu ma intereseaza faima ,daca o mica contributie mi-am adus-o si eu in marea familie a apicultorilor fie ca ei sunt romani,englezi sau americani eu sunt multumit.

Metoda descrisa mai sus in acesta revista o practic de foarte multi ani,si in fiecare an o perfectionez din ce in ce mai mult,adica o simplific.
Spe exemplu,aceste nuclee de imperechere -rolul lor fundamental in momentul de fata nu este oar acela de a-mi trece iaran a tinerelor matci imperecheate,ci este primul obstacol al acestor matci pe care trebuie sa-l treaca in programul meu de selectiune-o matca care trece iarna intr-un astfel de nucleu este deja o matca "buna" care a trecut cu bine primul test.
Astazi,nu concep o altfel de apicultura fara acest sistem descris,este unul din putinele care da cele mai bune rezultate in cazul firmelor mari apicole, rezultate constante an dupa an indiferent de conditiile de clima ve-ti avea aceleasi rezultate ca si subsemnatul.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

rectificare:o parte din postare nu a fost copiata.

........de conditiile de clima.Recomand cu caldura acest sistem tuturor apicultorilor romani de pretutindeni indiferent ca sunt amatori sau profesionisti,cu speranta ca ve-ti avea aceleasi rezultate ca si subsemnatul.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

marian sima

Credeti ca aveti sa deveniti faimos?
Nu e vorba de faima,insa cartea tehnica semnata da incredere ca nu sant balade populare sa le citesti de placere.

Si poate mai scriti alta data si altceva si unii cauta autorul .

Gresiti daca nu semnati cartea,cu timpul i-mi ve-ti da dreptate.




edy

Cap. 18 -Efectul globalizarii asupra apiculturii de astazi;

Globalizarea eeste efectul direct al dezvoltarii unei societati sau mai multor comuntati sociale (definitia exacta se poate gasi intr-un dictionar al limbii romane).
Insa in domeniul nostru ,ma refera al producatorilor apicoli directi si nu a comerciantilor,deci globalizarea este o arma cu doua taisuri,o parte pozitiva si una negativa, in sensul pozitiv circulatia rapida de la o tara la alta de informatii,noutati,materiale apistice,medicamente,utilaje apicole,etc este binevenita.
exemplu:vad prin toate targurile apicole de la noi din tara multe materiale apicole importate din Italia,Germania sau Franta, ridicand mult nivelul tecnologic al apicultorilor nostri.
-pana mai ieri nimeni nu stia ce este acidul oxalic si cum se foloseste,astazi sunt destui care il folosesc si sub forma de sublimat,adica il transforma din stare solida in stare gazoasa, un alt pas inainte-efectul globalizarii,s.a.m.departe,sunt sute de exemple care se pot da aici.

Partea negativa a acestei globalizari se refera in spec ial la noile boli si daunatori al albinelor,care datorita ei se propaga cu o mare viteza in toata lumea- adica trebuie sa fim constienti ca nimeni nu mai este in siguranta,lumea a devenit prea mica iar bolile prea multe ca sa mai scapam de ele cu usurinta.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Sa nu mai vorbim de "ghiveciul raselor" ,o adevarata explozie de rase care continua sa se hibridizeze intre ele in forma necontrolata in toata lumea. Efectul negativ in acesta latura va fi ca multi apicultori si in lipsa de cunostinta vor intampina si vor avea de infruntat cu probleme foarte mari din toate punctele de vedere, in urmatorii 10-15 ani va fi o adevarata selectie intre noi apicultorii-vor rezista cei mai bine pregatiti profesional,ceilalti se vor auto-elimina, nestiind cum sa rezolve toate aceste grave probleme ale apiculturii de maine.
La aceste concluzii au ajuns si colegii mei din America, unde deja aciolo de mai bine de 5-6 sau mai multi ani a inceput o decimare enorma a familiilor de albine din mai multe motive (dar nu vreau sa intru in mai multe amanunte).
Iata deci avantajele globalizarii,al modernizarii,emanciparii societatii noastre-fiti siguri ca apicultura de astazi nu va fi la fel cu cea de maine,nici pe departe!!!
Si speram in bine,la urma urmei!!!
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

In schimb, globalizarea este si va fi pentru multi ,precum comerciantii,producatorii de materiale apistice,de medicamente si bio-stimulatori apicoli-deci va fi o miniera de aur, (desigur atata timp cat se vor mai da subventii de la stat pentru apicultori si pana cand vor mai fi apicultorii) indiferent de problemele apiculturii ,acestia nu vor simti imediat efectul negativ al globalizarii,ei vor continua sa produca aceste produse.

Odata ce noi toti am intrat in acest "vartej nebun al globalizarii"nimeni si nimic pe lumea asta ne poate scoate afara. Suntem in cadere libera, iar forta gravitationala al acesteia (globalizarea)este prea mare ca sa poata fi intrerupta. Astazi suntem undeva pe la jumatatea inaltimii acestui vartej,problema este cand vom atinge fundul acesteia ce se va intampla cu noi.

Tot ce v-am scris mai sus nu am scris cu scopul de a speria pe cineva,este adevarul gol golut, ascuns pentru cei multi ,majoritatea din noi,deoarece in fata acestor puteri si interese politice si finantiare noi suntem doar niste muste sau mai bine zis niste furnici.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Aici se pot scrie multe lucruri interesante,dar prefer sa continui cu un alt capitol,deoarece nu peste mult timp se "se trece la treaba cu albinutele" si pana pe la toamna nu ne vom mai auzi,deci vreau sa conclud aceste capitole.

Cap.19.- Metode eficiente si simple de iernare a familiilor de albine

Incep acest capitol in a va "povesti" cum iernam acum multi,multi ani primele  4 familii de albine primite in dar de la tatal meu.A fost o intamplare mai putin fericita,eu in vacanta de vara stateam la bunici cu unul din fratii mei(eu fiind cel mai mare). De mic copil aveam o energie incredibila,alergam si saream prin copaci mai rau decat o maimuta. In una din aceste zile ,m-am urcat cu fratele meu pe casa bunicilor si saream jos,convingandu-l si pe el sa sara ,doar ca cazand si-a rupt mana.
Saracii parinti ,si la sfatul medicilor deoarece mana rupta nu se prindea,au trebuit sa plece cu el la Marea Neagra,la litoral pentru un tratament(si a functionat foarte bine apa ionizata a marii).
Ca pedeapsa,tatal meu mi-a dat in grija mie si sorei mele 4 familii de albine,el facand un curs intensiv si scurt de apicultura.
Va rog sa ma credeti,ca inainte de a umbla la aceste familii,eu si sora mea ne imbracam fiecare cu 3-4 perechi de pantaloni,5 flanele de lana, manusi una peste alta,masti,cizme-toata aceasta operatie dura 40 -50 de minute,si era in plina vara,nu va mai spun cat fum faceam,ca nu ne mai vedeam unul cu altul,riscam sa ne orbim sau sa ne intoxicam, toate acestea din frica albinelor.
Nu stiu cum faceau acele albine,ca pana la urma tot ne intepau ,si nu erau cateva intepaturi,eram umflati ca pepenele .
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Odata venita iarna,(primul meu an de apicultura-si deci prima mea iarna), am imbracat efectiv acei stupi la exterior cu tot felul de paturi,haine vechi, i-am incotosmat ca pe nou-nascuti,intr-adevar a fost o iarna extrem de geroasa, si nu stiu cum au facut acele familii de albine dar au trecut cu bine acea iarna.
A doua iarna am zis ca sunt mai avansat si i-am adus la blos, i-am pus intr-o camera nelocuita ,toti pe un pat, iar la urdinis am pus la fiecare tifon pentru a nu iesi albinele.Albinele care ieseau in camera (era o temperatura de 4 grade cred, in unele zile chiar de 8-9 grade)le recupeream pe toate si le puneam in cutii mici in care erau bucati de fagure cu miere,cutii pe care le puneam in sertarele unui dulap din acea camera.
Intr-o zi intra mama, vrand sa faca curatenie,(si astazi ma mir cum de mi-a permis sa-mi pun acele familii de albine in camera la bloc),deschide aceste sertare si acele cutii cu albine,nestiind ce contin-nu va spun ce a urmat-noroc ca afara era frig si multa zapada.
Prin martie s-a incalzit bine ,si deci si in camera,si la intoarcerea mea de la scoala cand deschid camera cu stupii, nu va zic, albinele au ros tifonul si au iesit la zborul de curatire -in camera-mii de albine zburau ,iar peretii nu se mai cunoasteau ca sunt de culoare alba,cat am mai muncit sa spal acei pereti!!!!
Deci doua metode de iernare-una in aer liber si alta in adapost(in camera sorei mele), cea mai buna???! o prefer pe cea in aer liber!!! =))
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Iernarea familiilor de albine

Acest capitol al apiculturii m-a afascinat dintotdeauna, deoarece poate si din motivul ca este cel mai greu moment din viata albinelor . Si cati din noi nu am pierdut familii pe timpul iernii??? Cine nu a pierdut familii in aceasta perioada sigur nu este un apicultor,ci doar un comerciant, sau un mare mincinos.
Cate carti s-au scris(Ion Miloiu) despre iernare, cate metafore si idei geniale incepand cu marele Dadant  mai bine de un secol si ceva in urma,si cate se vor mai scrie!!!.
Din Canada si pana in Siberia cate metode ,sisteme care mai de care mai interesate in ceea ce priveste iernarea fam.de albine???!

Dar ce inseamna defapt a ierna o familie de albine,o colonie(cum spun americanii) ???
Iernarea fam. de albine cuprinde doua faze:
-faza de pre-iernare sau faza pregatirii pentru iernare
-faza iernarii propriu-zise
Prima faza-incepe din luna august (mai devreme sau mai tarziu de jumatatea acestei luni in functie de tipul anului in curs) cand incep sa se nasca primele albine de iernare. Faza foarte importanta este aceasta,chiar cruciala,deoarece de cum pregatim mai bine fam. noastre de albine asa ele vor intra in faza a 2-a cat mai bine pregatite.
Aceasta faza este si una inselatoare,deoarece multi uita ca acum trebuie sa fim foarte atenti la formarea rezervelor de hrana ,gradul de infestare a fam. de albine cu varooa si deci efectuarea primelor tratamente impotriva acestuia , calitatea si vartsa matcilor, calitatea si cantitaea rezervelor de hrana, populatia efectiva a fam. de albine, calitatea ramelor de cuib, valoarea vetrei de iernare a stupinei(accesibilitate,liniste,orientamentul acesteia,prezenta umiditatii,curentilor de aer reci,pasarilor si rozatoarelor,prezenta stalelor de animale,calitatea apei din zona respectiva,etc).
De fapt multi apicultori cand ajung in acesta faza,pe la jumatatea lunii august sunt inca "linistiti"deoarece ei cred ca mai au timp pana sa se gandeasca la iernare-o foarte mare greseala, de cum ne pregatim fam. de albine cat mai bine si cat suntem mai responsabili in acesta perioada cu atat vom trece mai bine iarna.

"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy