Tratat complet de apicultura

Creat de edy, Decembrie 01, 2014, 12:18:19 AM

« precedentul - următorul »

SERBAN VASILICA

Citat din: edy din Decembrie 18, 2014, 02:51:29 PM
Pentru mine cel mai important este sa introduc cat mai multe familii de baza si roiuri la iernat ,si sa fac in asa fel sa ajung in primavara cu cat mai multe posibil vii , numai atunci imi fac un mic calcul matematic.
Va salut domnule edy. Gindidu-va la Rominia, la inceputul lui martie, cum ar trebui sa fie o familie de baza (cite rame cu albine,si din ele, cite rame cu puiet )? Fiindca banuiesc ca le aduceti la aceasta dezvoltare cu o parte din roiurile iernate, facind o egalizare a stupilor. Multumesc.

edy

Deci in conditiile din Romanai,depinde si unde in Moldova  sau in Oltenia sau Ardeal, o familie de albine de baza deci de la care speram sa obtinem productii de miere-marfa in luna martie ideal este sa se restranga pe numarul de rame efectiv ocupate de albine,si sincer va spun ca o familie in martie dupa efectuarea restrangerii cuibului cu diafragma din polistiren la un numar de 5 rame Dadant dintre care 2-3 rame cu puiet de toate varsteleva produce chiar dublu fata de familia care dupa acesta operatie va avea 7-8 rame de albine din care 4-5 rame cu puiet.
De ce ??' deoarece acea familie extrem de puterniva in luna martie deci care dupa rastringere se va gasi pe 7-8 rame de albine,daca va fi si stimulata cu sirop si va  beneficia si de un cules sustinut de intretinere,  in timpul infloririii salcamului va intra in "frigurile roitului" fie la inceputul sau in timpul infloriirii acestuia,cu pagube pentru apicultor.
Personal in luna martie egalizez familiile de albine si le las pe cel mult 5 rame Dadant,roii care trec iarna pe 5-6 rame Ddadant in casete din polistirol se restrand pe 3-4 rame Dadant.
Aceasta operatie de egalizarea puterii la toate familiile de albine si roi este de o mare importanta ,in special in munca mea de selectie deoarece in cadrul testelor doua sau mai multe linii pe care le testez trebuie sa plece din start cu aceeasi putere pentru a vedea urmatoarele diferente de-a lungul intregului sezon apicol activ.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Eu nu folosesc niciodata roii farmati anul precedent sa intaresc familiile de baza,cel mult ii intaresc si pe acestia cu rame cu albine si puiet luate din familiile extrem de puternice ,deci dupa acesta operatie la mine toate familiile de baza si roii trebuie sa se gaseasca pe acelasi numar de rame 4-5 nu mai mult, in luna martie u deva pe la mijlocul acestei luni.Odata efectuand acesta operatie schimb si matcile cu o varsta de peste 20 de luni,dupa cum am mai scris pe undeva.
Acesti roi le la sfrsitul lunii aprilie,depinde de vreme vor fi tranzvazati in stupi din lemn de 10 rame Dadant si vor pi pusi in productie, roi ce nu vor roi deloc in anul respectiv oricat de tare ei se vor dezvolta.
Aceasta este metoda mea ,una din ele,--  si una cu care pe moment eu sunt foarte multumit putand astfel gesti mii de stupi de unul singur. Chiar mi-am propus ca peste doi ani sa ajung la 5000 de familii de albine gestite doar de mine prin acest sistem , ma refer ca pura gestiune,nu lucrari precum transportul stupilor extragerea si prelucrarea mierii,etc.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

 Si cum spunea Tudor Gheorghe: "a venit s-aici Craciunul
                                                      sa ne mangaie surghiulul......"
va doresc la toti romanii din tara noastra Romania si la toti cei care iubesc albina :

" UN CRACIUN FERICIT !!!! cu multe bucurii,sanatate si fericire in viata voastra !!!si fie ca anul 2015 sa fie un an mai bun  atat pentru voi cat pentru albinele pe care cu atata dragoste le ingrijiti si le iubiti"  cu drag edy
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

apivasmob

Sanatate tuturor apicultorilor

ionelnistor

#155
Sarbatori binecuvantate alturi de cei dragi!
Multa sanatate si bucuriea in noul an 2015!
Familii de albine puternice si sanatoase si cu record la miere!
Cu pretuire,
Ionel

edy

"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

doar o mica parte din stupina-mama, pentru a cuprinde tot ar trebui sa pun 20-30 de foto,doar din aceasta postatiune.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

mosunick

Sa fii iubit!
Folosesti folie anti-condens (tip "folie sub sarpanta" din constructii) sub capac sau nu vad eu bine? Am inteles ca e foarte buna, textura fiind adecvata pentru eliminarea condensului din stupi.
Sanatate!
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

edy

Da asa este,este o folie chiamata la noi cred si de sarpanta,pe o fata este alba iar pe cealalta este neagra,o folosesc de peste 10 ani cu rezultate excelente nu numai pentru a evita umezeala cat mai ales pentru a stimula albinele la zboruri de primavara timpurii cand folia cu partea neagra va fi intoarsa spre extern incalzindu-se va incalzi foarte mult parte superioara a stupilor.
De asemenea o folosesc si ca masura impotriva furtisagului chiar daca varietatea mea ne albine nu este predisposta la asa ceva ,in ani cum a fost cel tocmai trecut 2014 si-a vazut marea sa eficienta.
Poate fi folosita si deasupra ramelor in perioada de februarie-martie in cazul familiilor de albine,roiuri mai slabe pentru a crea un regim termic in interiorul acestora cat mai optim necesar dezvoltarii acestora,ce creaza apa necesara albinelor prin condensarea vaporilor de apa din respiratia albinelor,acestea evitand iesiri repetate pentru a si-o procura in perioada descrita.
ulti apicultori cand vin si-mi viziteaza stupina-mama prima intrebare este tocmai care a facut-o si d.ul mosunik, insa este un instrument de o mare importanta acolo unde sunt aglomerari mari de stupi ,precum in cazul meu unde in acesta postatiune vine iernat 70-80% din efectiv, de peste 700-800 familii de albine, din lipsa de spatiu si timp, si acolo unde selectia albinelor joaca un rol decisiv pentru practicarea unei apiculturi eficiente si in acelasi timp divertente.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Vreau sa mai adaug la acest subiect adica la apicultura bio... si faptul ca intre bolile albinelor si tehnologie,globalizare este o foarte stransa legatura, cu cat primele doua merg mana in mana si se dezvolta mai mult cu atat albinele vor avea de combatut mai multi dusmani. De aici rezulta elocvent faptul ca practicarea unei apiculturi bio,deci fara substante chimice ,velenuri existente in sol si atmosfera, in special in viitorul apropiat va fi din ce in ce mai greu ,poate chiar imposibil oricat de mare vor fi eforturile noastre.
Acesta nu inseamna ca trebuie sa ne dam batuti,si  deci vom continua eforturile noastre in a produce mereu produse apicole cat mai genuine,fara substante chimice si cu reziduri nocive pentru sanatatea noastra si a consumatorilor nostri. Drumul va fi greu dar nu si imposibil.
Apicultura bio...adevarata bio nu trebuie sa fie doar un vis frumos de vara sau doar o ambitie omeneasca ,sau poate de a vinde acele produse asa zise "bio" mult mai scump pe piata ,ci trebuie sa fie telul fiecarui apicultor ca este el hobist sau profesionist.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Desigur ca pe acesta tema se pot scrie multe insa nu-mi place sa lungesc prea mult vorba , deoarece si din lipsa de timp, eu scriind si pe alte forumuri internationale din America etc.si imi este greu sa dedic tuturor mult timp,sper sa ma intelegeti.


"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

 Vorbind cu apicultorii americani pe unul din aceste forumuri si intrebandu-i despre Aethina thumida ei mi-au spus ca marea lor preocupare a fost in anii cand nu stiua prea mult despre acest coleopter,in engleza=bee beetle sau SHB.
Cea mai buna metoda este sa avem mereu in stupina familii extrem de puternice de ci cu o populatie mare si constanta pe tot sezonul apicol,de altfel ei folosesc si anumite capcane de exterior sau dedesuptul stupilor, precum Freeman Bottom Boards sau Roach Motel trap in care introduc un pesticid numit "diatomaceous earth(DE)"sau roach pesticid gel, deci un pesticid in forma de gel care se evapora la o anumita temperatura si dureaza mai mult in timp.
Dupa cum va spuneam pe undeva, si americanii mi-au confirmat teoria mea,acesti coleopteri emigreaza si in zonele mai reci ,ei nu se tem de frig,si americanii ii au din sud  pana aproape de granita cu Canada.
Atentie,din momentul cand se vad in stupina primii coleopteri trebuie sa intervenim imediat pentru a opri inaintarea si dezvoltarea primilor adulti,mai bine zis din acel moment avem maxim 7 zile de a ne salva albinele, ei sunt extrem de eficienti in a ne distruge familiile de albine, adevarati killer al albinelor.
a se citi: http://rustybee.com
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

dan sebastian

0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.