Tratat complet de apicultura

Creat de edy, Decembrie 01, 2014, 12:18:19 AM

« precedentul - următorul »

edy

Aceasta prima faza este cea mai importanta si nimeni in lume nu poatre trece peste ea (doar in tarile unde nu exista iarna-in emisfera de sud a globului terestru), nimeni nu poate spune ca a inventat un sistem in care aceasta faza nu mai este valabila sau este una depasita,se putea inainte de a aparea varooa.
Referitor la varooa (fac o mica paranteza,daca nu uit),vreau sa va spun(deja cred ca stiti) anul 2014 a fost un an deosebit de greu la nivel planetar,iar dezvoltarea acestui parazit a fost extrem de mare,din America si pana in Europa ,multi apicultori au trebuit sa faca si 6-7 tratamente in toamna anului trecut(2014) pentru a reduce cat mai mult populatia acestuia i interiorul fam. de albine si a baga la iernat populatii de albine cat mai mari si sanatoase.Cine nu a facut aceste tratamente sau nu a fost atent la gradul infestarii albinelor sale a pierdut deja fam. de albine inca din luna septembrie 2014 si cunosc destui care au patit-o din pacate).

Faza a 2-a a iernarii este deja o faza de "liniste" atat pentru apicultorul constiincios cat si pentru albinele sale.
Cand se vorbeste de iernarea albinelor, ne vine imediat in minte lunile de iarna din decembrie pana prin februarie,ne gandim imediat la zapada,ger,ninsoare si sarbatori, insa este cale lunga pana acolo,si eforturile noastre trebuie sa fie constante in a monitoriza continuu starea reala a fam.noastre de albine,de sanatate ,populatie numeroasa si rezerve imbelsugate de hrana si de o buna calitate.



"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Cand in luna august mai putem sta cu burta la soare sau pe vreun litoral al marii Negre sau pe vreo insula din oceanul Pacific, de fapt aceasta luna este luna cea mai importanta din tot anul apicol, este luna decisiva daca vrem sa ne salvam fam.noastre de albine,si sa facem sa treaca cu bine iarna cat mai multe din ele.
In privinta cu iernarea efectiva a fam. de albine apicultura romaneasca are mari traditii si este una traditionala si conservatoare ,bazata pe principii solide si perfecte, apicultorii romani lasa albinelor lor mari cantitati de miere naturala de cea mai buna calitate ca rezerve de hrana.
Insa acesta globalizare(bat-o vina) face ca si aici nulti sa-si schimbe traditia.
Scoaterea ,extragerea totala a mierii din cuibul fam. de albine si inlocuirea acesteia cu tot felul de siropuri (pe baza de fructozio,glucoza cu diverese nume de la beesweet,fructosweet 40%,etc. )doar penttru a imita pe nu stiu care tizio din America,Australia sau Canada- care are cateva mii de colonii nu este si nu va fi o practica cu multe beneficii. Acolo sunt alte conditii de clima,au o alta flora care nu exista la noi in tara, au o alta baza economica si tehnologica, daca lor le mor intr-un an toate familiile -nici o problema-au bani sa-si cumpere anul viitor un numar chiar dublu, roiuri la pachet sunt de vanzare-care-i problema- ei "mulg "albinele lor mai mult ca pe vacile de lapte olandeze-baga sirop cu butoaiele si vand si ultima picatura de miere.
Aceasta este o apicultura super-industrializata, bazata doar pe profitul MAXIM, si nu au alt scop.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

A imita tehnologia avansata ,metode sau chestii mai deocheate,in special metode de combatere a varooa sau alte boli si daunatori este un bine insa a imita anumite principii sau metode apistice care nu se potrivesc deloc cu cele de la noi este si va fi o mare greseala.
exemplu:iernarea exclusiva pe numai sirop de zahar(ca unii sustin ca acest sirop face ca albinele sa treca mai usor iarna,ca contine tot felul de enzime ,vitamine  si alte vrajeli poate ,ca face ca albinele sa traiasca mai mult,ca au o dezvoltare cu nu stiu cate procente mai mare in primavara si alte bazaconii )in primul rand are un cost mai ridicat (o familie are nevoie de un minim de 20-25 kg de sirop 1:1 daca se vrea sa se ierneze exclusiv pe sirop,si aceasta cantitate in luna octombrie cand se cantaresc stupii poate sa nu fie suficienta,deci va fi nevoie de alte 10-12 kg de sirop administrat in oct. un alt fel de sirop de mica umiditate pentru a fi mai usor transformat de albine-a basso tenore di umidita deci in medie 30 kg chiar de sirop cu un cost de aproape 30,0 euro /fam. de albine-la un numar de 100 de familii  in jur de 2500-3000 de euro,daca avem 1000 de familii undeva la 25-30.000 de euro,deci cu mari cheltuieli.Rezultatele nu sunt chiar cum spun acesti comercianti,siropul face minuni in special primavara si in glorurile de cules,la stimularea de toamna,iarna nu este asa de miraculos ,spun din experienta.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Si aici ca de altfel in toate sferele apiculturii ,apicultorii sunt impartiti in doua categorii: PRO si CONTRO, cei care sustin ceva si altii care sunt impotriva acelei metode sau principiu,fiecare face cum il taie capul ,este si normal-doar asa experimentand se merge inainte in dezvoltare.

Iernarea propriu zisa-metoda eficienta

odata deci ajunsi in aceasta faza ,undeva pe la sfarsitul lunii oct.-nov. ,sau mai bine zis in momentul ultimelor pregatiri de iarna, cu familii cu populatii numeroase,tratate bine cu simt de raspundere impotriva varooa, si cu rezerve de calitate si indestulatoare (cu cel putin 12-15 kg de miere ,daca aceste rezerve sunt inferioare acestora se va interveni cat mai curand posibil cu serbet de zahar ,cel mai indicat este apifonda,sau cel facut in casa facut cu miere de albine de la familiile sanatoase sau sterilizata),familia de albine se lasa pe numarul de rame ocupate de albine dar nu se stringe (ca in menghina cum spunea cineva), ci se lasa putin mai rasfirata, ALBINELE NU MOR DE FRIG..
-daca avem si familii sau roiuri mai mici acestia se strang lateral stanga-dreapta cu doua diafragme din polistirol
-la sfarsitul lunii noiembrie se scoate casetinul anti-varooa de la stupii care au in dotare acest sistem, lasand ca familia de albine sa ierneze cu "fundul-gol" la partea inferioara-ALBINELE NU MOR DE FRIG, ALBINELE MOR DACA NU AU AER PROASPAT IN CONTINUU.
-cine are stupii cu fundul plin se lasa urdinisul sa fie mai deschis,desigur cu gratia anti-soareci pusa in fata acestuia,iar podisorul acestuia este bine sa aiba o fereastra acoperita cu plasa din sarma peste care se pune materiale ce asorb umiditatea ,nu ziare sau hartii,mai bine saltelute din paie sau papura,
-cine are stupii cu fundul din plasa de sarma ,podisorul este bine sa fie inchis complet iar la interiorul acestuia se introduce de marimea sa interna o bucata de polistirol groasa de 3-7 cm .
-regola de aur: ALBINELE LA IERNARE TREBUIE SA AIBA PICIOARELE RECI SI CAPUL CALD
ce inseamna acesta: nu conteaza felul de stup, cu fundul din plasa,cu fundul plin, cu fundul a la Dan Puisoru cu 3-4 gauri acoperite cu plasa din sarma-ar fi fost mai bine ca in locul acestor gauri sa fie un dreptunghi de 20x30-40 cm si atunci nea Dan nu ar mai avea probleme pe timpul verii in pastoral) pe timpul iernii, conteaza extrem de mult partea de deasupra stupului,imediat cea sub podisor,cu cat aceasta parte va fi mai calda , deci in zona in care se formeaza ghemul de iernare, cu cat va fi mai mult aer proaspat in aceasta zona cu atat familia va trece mai bine iarna si va fi mai puternica in primavara.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

-albinele au nevoie pe timpul intregii iernari de 3 lucruri esentiale: MANCARE-AER-LINISTE
de mancare am vorbit,AERUL este vital,schimbul de oxigen si CO2 trebuie sa se faca in mod regular si continuu,chiar daca acesta din urma provenit din respiratia albinelor tinde sa se acumuleze chiar si in cantitati foarte mari cu efecte nociv(s-au facut multe studii in privinta aceasta si aici parerile sunt contradictorii,expertii rusi sustin o teorie,americanii o alta-un fel de harambabura din care nu se intelege mai nimic).
-important este ca fam.noastre de albine sa nu fie incotosmate (asa cum faceam eu in primii ani de apicultur-acum vreo 30 si ceva de ani in urma),de teama ca le este frig,albinele va repet si am sa o repet si de mii de ori daca va fi nevoie-ca albinele nu mor de frig-ele mor de foame ,boli si in lipsa aerului pe timpul iernii,din cauza premurozitatii noastre excesive.
-LINISTEA la albine-cate sfaturi pe forumuri,prin carti de specialitate!!!!-mai toate total gresite-de ce ????
linistea la albine este si aceasta de mai multe felurii-
-liniste reala
-liniste aparenta
-linistea reala este atunci cand familia de albine a intrat in faza a 2-a a iernarii ,s-a format ghemul de iernare dedesubtul si in contact cu rezervele de hrana, albinelor nu le pasa daca noi ne-am pus stupina noastra in cea mai izolata zona din lume si mai linistita, daca nu au de mancare,nu au aer proaspat suficient in jurul ghemului,putem crea cea mai perfecta liniste din lume -nu foloseste la nimic.
Expresia ca in timpul iernii trebuie sa umblam in varful picioarelor are un sambure de adevar insa unii vad ca exagera, si nu mai umbla deloc prin stupina cu lunile, de frica ca le deranjeaza.
-linistea aparenta este acea liniste care este provocata de zgomote externe ,daunatori care ne gauresc fara ca noi sa-i vedem stupii din lemn sau poliuretan, este acea liniste care se declanseaza in special cand incep sa se termine rezervele de hrana, moare matca in plina iarana,albinele nu mai au aer proaspat suficient , incepe sa se dezvolte in mod lent o boala precum diareea sau nosemoza, nu am tratat in mod corespunzator stupii si albinele inca mai au multi paduchi pe ele ,iernand prost si agitandu-se in continuu.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Putem asigura stupinei/-lor noastre,deci fam.noastre de albine cea mai perfecta liniste posibila,putem merge in varful picioarelor pana ametim, insa acesta nu schimba prea mult viitorul destin al albinelor pe care le ingrijim.
Desigur linistea,mai bine zis asigurarea unei linisti cat mai perfecte ajuta mult albinele sa treaca in coditii perfecte iarna, stiind fiind faptul ca orice zhomot le deranjeaza si le face sa consume mai mult ,deci un consum in plus de energie si cu o reducere a vietii lor.
Insa nu trebuie sa ne fie frica sa deschidem putin un stup,in special din partea din fata,ridicand putin podisorul (acolo unde acesta este plin,fara plasa din sarma) chiar si in luna decembrie sau ianuarie(desigur ca ridicam in mod aleatoriu pentru a vedea situatia reala-ascultare a cu stetoscopul poate fi si nu asa de perfecta-metoda vizuala este cea mai sigura)si sa vedem situatia reala,unde se gaseste ghemul de iernare,daca mai are de mancare, marimea si forma acestuia, greutatea efectiva a fam. de albine, starea sa de liniste-deoarece fiecare familie de albine isi formeaza pe timpul iernii asa -zisa "starea de liniste personalizata fiecarei colonii".
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

iernarea fam. de albine si iarna la albine -aceasta mare dilema-daca nu ar fi fost,cine stie cum ar fi astazi apicultura noastra????!!!

-" a ierna cu succes o fam.de albine este o intamplare fericita,a ierna cu bine mai multe -un noroc orb, a trece iarna a sute de fam. de albine o adevarata stiinta" spunea cineva mai demult.
Si intr-adevar asa este,mereu tanara "doamna alba "ne asteapta cu bratele incrucisate an dupa an sa vada cat de priceputi suntem noi cei care ne batem asa de tare cu pumnul in piept si spunem ca suntem buni stupari.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Cu privire la tipul de iernare, pe pat rece sau pat cald ,in aer liber sau in adapoast va pot spune urmatoarele:
-iernarea pe pat cald deci cand ramele de cuib sunt orientate perpendicular cu directia de zbor al culegatoarelor si paralel cu peretele frontal si deci si cu urdinisul stupului respectiv ,s-a observat o usoara crestere a temperaturii in jurul ghemului deoarece curentii de aer rece vin in parte deviati de pozitia ramelor in sens perpendicular.Deci este un sistem util in cazul familiilor de albine de putere mijlocie si slaba , un sistem de stup folosit mult in cazul pavilioanelor, deci un sistem bun , insa marele dezavantaj ar fi ca aerisirea in interiorul stupului daca nu se i-au masuri (avand deci podisoare cu lasa de sarma) poate influenta in sens negativ asupra unei buni iernari.
-iernarea in pat rece, deci cand ramele de cuib sunt orientate in directi a paralelea cu zborul culegatoarelor si perpendicular cu peretele frontal si deci si cu urdinisul,este iernarea clasica, in care curentii de aer rece patrund in interiorul fam. de albine cu o mai mare usurinta ,avand un schimb mai bun si uniform de CO2 si aerul proaspat, un sistem de iernare indicat pentru fam. de albine puternice cu o populatie de albine numeroase.
Desigur ca fiecare apicultor este invatat cu tipul sau de stup si va sustine mereu ideea ca stupul sau asa cum a fost construit este cel mai bun,insa pana la ora actuala inca nu s-a inventat stupul ideal care sa sadisfaca cerintele asa de exigente ale tututror apicultorilor din intreaga lume.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Iernarea in aer liber sau in adapost(crama,pivnita,pavilion,adapost etc.)?????

-si aici sunt pro si contra, insa sincer va pot spune ca pentru multi ani le-am experimentat pe amandoua,rezultatele desigur cum cred ca banuiti sunt in favoarea celei dintai, deci a iernarii in aer liber.de ce ??'
-foarte simplu, in primul iernarea in adapost cere multa munca de timp,cheltuieli financiare, nu putem ierna mii de stupi in adapost, muncim de doua ori pentru un rezultat sa zicem mediocru-odata in toamna-iarna de a introduce toti acesti stupi in adapost si inca odata in primavara de ai scoate din adapost.
In timpul cand mergeam la facultate ,treceam pe jos pe lanfa gradina botanica din Iasi,printr-un satuc numit Pacureti,acolo era un stupar cu mai multe pavilioane,cu sute de fam.de albine,in fiecare an el scotea aceste familii le aseza in grupuri de cate 10 direct pe sol, dedesubtul lor facea o gramada de gunoaie din paie,strujeni, ceva compact, care degaja caldura pe toata iarna.In pavilion lasa foarte putini stupi,pe cei foarte slabi, odata l-am intrebat de ce face asa???-mi-a raspuns, ca este cea mai buna metoda de iernare pe care a folosit-o vreodata, dar de ce nu-i lasati pe toti in pavilion, raspuns:pavilionul este doar pentru pastoral nu si pentru iernarea fam. de albine.
Astazi,vad ca majoritatea apicultorilor cu pavilioane isi lasa la iernat fam. de albine in interiorul acestora-o fi bine,o fi rau,numai ei stiu.

Insa iernarea in aer liber cu cat ar fi ea iarna de grea ,de geroasa,cu metri de zapada- este iernarea cea mai sfanta,cea mai buna posibil pe care insasi Natura-mama a inventat-o inaintea noastra, de ce ???
-foarte simplu- dupa cum am mai scris ,albina este o insecta solitara,ea nu are nevoie sa fie vitiata,sa fie cocolita ca un bebelus, cu cat o vom vitia mai tare,cu atat ea va deveni mai slaba, mai bolnavicioasa , mai anemica, mai friguroasa-exact ca o persoana care a stat toata iarna pe soba,nu iese afara pana nu sunt 20 de grade la umbra, la fel si cu albinele.
Intre frig si dezvoltarea fam. de albine si vitalitatea lor este o mare relatie, cu cat iarna este mai friguroasa cu atat fam. de albine  se va dezvolta mai bine si mai repede in primavara. Iata un mic secret de ce apicultorii rusi fac asa de multa miere si au familii asa de pupulate (mai sunt si alte secrete ale acestora).

"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Cine isi ierneaza stupii in adaposturi,ca sunt pavilioane ,crami,adaposturi speciale confectionate pentru acest scop -nu pot afirma ca fac o adevarata selectie la albine, este cea mai mare prostie care se poate afirma de catre cineva.
Tocmai selectia albinelor prevede ca una din regulile sale de aur evitarea cu desavarsirea a iernarii coloniilor de albine in orice fel de adaposturi, din acele colonii nu se poate face o adevarata selectie,pentru un adevarat selectionator de rase de albine aceste colonii nu valoreaza nici cat o ceapa degerata.
Dimpotriva, acest selectionator va incerca sa obtina liniile sale de plecare,varietatea sa din acele familii expuse tocmai in mod direct la cel mai napraznic ger posibil,la cele mai nefavorabile conditii de meteo si flora,la cele mai mari umiditati posibile si persistente pe tot anul apicol-numai  asa va obtine rezultate excelente si de lunga durata in programul sau de selectie.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Numai astfel acea albina trecuta prin aceste conditii nefavorabile este o albina calita,robusta, cu o vitalitate extraordinar de mare, in stare sa obtina productii foarte mari si constante an dupa an.
O albina cocolata, tinuta pe puf de gasca este o albina destinata pieirii, si va rog sa ma credeti ca Natura nu iarta nici o greseala cat de mica din partea noastra, mai devreme sau mai tarziu ea Natura plateste cu varf si indesat aceste mici-mari greseli , pe care le facem poate si din o asa de mare dragoste pentru albinele noastre.

Aceasta lege a Naturii,aceasta regula pentru a selectiona o adevarata varietate,linie sau hibrid-este valabila si pentru cei care sunt crescatori de matci.

Ca o concluzie sumara si la acest capitol, iernarea fam.noastre de albine este simpla daca stim aceste chestii descrise mai sus si in special daca le aplicam cu simt de raspundere si cu cea mai mare seriozitate.
Apicultura practica este plina de mii de metode, de sisteme  dar daca noi stim acele mici sa le numim smecherii,secrete- totul poate deveni simplu si eficient.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

Eduard Rotaru

Citat din: edy din Ianuarie 13, 2015, 04:38:10 PM
Cine isi ierneaza stupii in adaposturi,ca sunt pavilioane ,crami,adaposturi speciale confectionate pentru acest scop -nu pot afirma ca fac o adevarata selectie la albine, este cea mai mare prostie care se poate afirma de catre cineva.
Tocmai selectia albinelor prevede ca una din regulile sale de aur evitarea cu desavarsirea a iernarii coloniilor de albine in orice fel de adaposturi, din acele colonii nu se poate face o adevarata selectie,pentru un adevarat selectionator de rase de albine aceste colonii nu valoreaza nici cat o ceapa degerata.
Dimpotriva, acest selectionator va incerca sa obtina liniile sale de plecare,varietatea sa din acele familii expuse tocmai in mod direct la cel mai napraznic ger posibil,la cele mai nefavorabile conditii de meteo si flora,la cele mai mari umiditati posibile si persistente pe tot anul apicol-numai  asa va obtine rezultate excelente si de lunga durata in programul sau de selectie.

Ai pus punctul pe i...e foarte greu pentru multi sa inteleaga aceste aspecte.

edy

Stiu ca asa este,pentru cei mai multi este greu sa creada sau macar sa se obisnuiasca cu ideea de ce spune unul numit edy, cu trecerea anilor vor realiza ca ceea ce eu am scris astazi este adevarat, ca nu am scris prostii, ca nu am avut nici un interes material sau de alta natura-ci am scris ceva ce eu demult am "redescoperit" aceste adevaruri descoperite de alti inaintasi ai apiculturii mondiale.
Da mi-au trebuit si mie zeci de ani de practica continua apistica,de experimentari, de probleme grele cu care a trebuit sa ma confrunt, a trebuit sa ma dau si eu cu capul de pereti cum spune un Valter candva, de nopti nedormite si multe dezamagiri-important ca am continuat acesta nobila meserie si pasiune, nu m-am dat niciodata batut, si atata timp cat Dumnezeu ma va tine in viata voi continua pe acesta strada asa de grea a apiculturii.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

PACO

Nu cred ca are vre o legatura selectia cu iernare intr un pavilion sau intrun adapost semideschis.Daca ai lua in considerare zonele unde bate crivatul si zapada acopera stupii total iar accesul la stupi poate fi inchis peste o saptamana cred ca selectia va vi fatala.( vezi ce a patit Dan Puisoru acum 3 ani).

D006

Citat din: edy din Ianuarie 13, 2015, 04:38:10 PM
Dimpotriva, acest selectionator va incerca sa obtina liniile sale de plecare,varietatea sa din acele familii expuse tocmai in mod direct la cel mai napraznic ger posibil,la cele mai nefavorabile conditii de meteo si flora,la cele mai mari umiditati posibile si persistente pe tot anul apicol-numai  asa va obtine rezultate excelente si de lunga durata in programul sau de selectie.
In lumina celor spuse mai sus consideri ca in Italia se pot obtine regine care sa faca față in Romania la ger de -25 gr. si la umiditate excesiva. Unde mai pui sa aibă si un consum nesemnificativ de hrana in perioada Noiembrie - martie.