Tratat complet de apicultura

Creat de edy, Decembrie 01, 2014, 12:18:19 AM

« precedentul - următorul »

ciucur

Citat din: edy din Decembrie 11, 2014, 05:57:39 PM
sa vorbim putin si de A.M.Carnica

Insa are o fertilitate mult,mult mai scazuta decat ligustica,intra cu greu in caturi dar cand intra isi face treaba bine,construieste fagurii artificiali cu un ritm mult mai scazut decat alte rase,esteo rasa blanda din toate punctele de vedere.

Puteti detalia un pic ?
De ce nu are fertilitate ca si ligustica? Am citit ca a.m. carnica are dezvoltare exploziva primavara. Acum sigur ca Romania nu e Italia si la noi e mai rece. Faceti va rog o comparatie tinand cont de clima Romaniei.
De ce urca mai greu in caturi? Acumuleaza mai mult in cuib si nu are tendinta de verticalizare?
La crescutul fagurilor nu am constatat diferenta fata de albina locala.
Sunt curios pentru ca am un roi a.m. carnica stamm sklenar 40 si in zona e si albina banateana ruda cu ligustica.
Multumesc.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

edy

Fertilitatea sau prolificitatea la albine este determinata de o gena sau chiar de un drup de gene situate pe un cromozom,aceste gene s-au dezvoltat dea lungul a milioanelor de ani ca raspuns la mediul circonstant si clima,deci acesta trasatura ereditara este extrem de greu de modificat,doar printr-un incrocio potrivit cu alte rase, ligustica oroginar s-a format in alte conditii de clima si ambient deci are ca urmare un alt grad de fertilitate.Iata de ce o rasa este diversa de alta ,si este un bine acesta,nu exista o rasa ideala pe Pamant perfecta deci pentru scopurile noastre de apicultori.
Da asa este si acest lucru l-am omis,sunt atatea de spus ca se mai uita unele chestii,carnica ca si carpatica are o dezvoltare exploziva primavara dar acest caracter este un carcater negativ.,la fel ca si in Italia ea se comporta la fel,depinde de ce varietate de carnica are fiecare in stupina sa sau ce mama ,de la ce crescator sau selectionator de acesta rasa.
Carnica fata de ligustica,sa nu mai vorbim fata de buckfast care este unul dintre expertii in acest sens,urca mai greu.
exemplu: daca buckfastul a inceput sa umple al doie cat carnica de abia a umplut pe jumatate pe primul cat iar ligustica de abia a umplut primul si incepe pe al doilea.
Sper sa faceti multa miere cu roiul de carnica ,important este a nu-l lasa sa roiasca anul viitor.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Si in prezent multi apicultori ma cheama in a le gesti sau indrepta anumite situatii scapate de sub control,un fel de asistenta apistica specializata la domiciliul clientului,uniii au ligustica,altii carnica sau buckfast,dea lungul anilor am vazut multe situatii care mai de care,deci ceea ce va scriu va scriu din experienta proprie si nu din traducerea cartilor., cum cred unii,iata de unde marea mea experienta in apicultura si cu toate rasele mai importante din Europa. In plus aceste rase au fost experimentate si in stupinele mele izolate 100% pentru a putea face acesta imensa munca a selectiei unei varietati interesante de albine.

stefan1

Interesante descrierile raselor.
  Sunt de parere (daca socotiti ca este potrivit), ca un moderator, fara a afecta integritatea acestui topic, sa copieze aceste caracterizari si la topicul fiecarei dintre rase: carnica, ligustica, Buckfast, caucazica.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

edy

Da ,desigur ca sunt de acord,dar mai mult, ar fi bine ca dupa concluderea acestor capitole sa poata fi copiate pe un CD si sa fie puse la indemana tuturor celor interesati.

De asemenea mai vreau sa spun despre carnica ca trece iarna cu un pumn de albine ca si cipriota pe nu mai mult de 6-7 rame stas Dadant,si chiar mai putin insa primavara acesta rasa are o dezvoltare timpurie exploziva de 3-4 ori mai mare decat ligustica,insa in timpul verii acesta dezvoltare incetineste foarte mult in special intre "golurile de cules",si de multe ori trebuie sa se intervina cu hranirti de stimulare pentru ca ponta matcii sa fie sustinuta la un vivel constant,in special pi vederea pregatirii pentru iernare.
De ce acesta dezvoltare exploziva primavara timpuriu este considerata o caracteristica genetica negativa??'
-deoarece nu intotdeauna primavara este uniforma d.p.d.vedere al temperaturii,in special in primaverile reci,umede ,ploioase-acesta rasa oricum pleaca in dezvoltarea acesta incredibila netinand cont de vreme,este destul ca dupa acesta perioada sa fie cateva zile favorevole ea se pregateste deja de roit  cu mult timp chiar de inflorirea primului mare cules principal . Odata intrata in "frigurile roitului"cu greu se mai poate stapani,nu este imposibil dar cu un efort de munca imens si uneori inutil.

edy

A.M.Buckfast

iata-ne ajunsi si la un incrocio interesant de albine,desi nu peste mult va implini 100 de ani de cand a fost "creat" de parintele apiculturii moderne Karl Kehrle cunoscut mai bine ca padre Adam. Acest incrociu a fost la inceput la baza sa au fost doua rase de albine si anume albina englezeasca si cea italiana. In timp el a fost imbogatit cu un minim de altre 5 rase europene,africane si asiatice.
Desi cunosc bine acesta albina va pot spune ca avantaje cum am mai scris (a se citi si cap.A.M.Buckfast din cadrul RASE SI HIBRIZI) ca buckfastul fata de carnica sau carpatica este foarte precaut in ceea ce priveste dezvoltarea in primavara si merge in pas cu timpul,daca timpul este bun el se dezvolta bine daca nu este reticent si nu-si "da drumul"la dezvoltare exploziva.,precum rasele mentionate.
Este un mare avantaj in special in zonele cu ierni lungi si primaveri capricioase,in tarile din nord-centrul Europei (si nu numai). Este incrociul care formeaza familii mari (caracteristica mostenita de la sahariensis) pe tot timpul anului indiferent de conditiile meteo si climatice, invers fata de carnica,la fel si la intrarea in iarna este mult mai popolata cu 30% fata de ligustica si chiar 50-60%fata de carnica.

edy

Buckfastul este una di putinele albine europee si nu numai, extrem de rezistenta la umezeala pe timp lung,conditii neprilenice ca vantul intens si frigul ,trasatura avuta in ani de selectie de la albina cipriota si greaca. Daca personal cu ligustica am reusit sa gestesc singur aproape 1000 de stupi cu buckfastul o singura persoana poate chiar dubla numarul de familii gestite(ma refer ca gestiune -desigur ca la un numar asa de mare trebuie sa avem si cativa sezonieri)- eu considerand acesta albina -"albina apicultoirului profesionist".

edy

Cand padre Adama a creiat acest incrociu,scopul sau nu a fost acela de a crea o albina cu trasaturi externe uniforme si omogene, ci scopul sau a fost acela de a salva albina englezeasca de la disparitie in urma atacului masiv de acarapis woodi. De-a lungul anilor ,peste 60 de ani el a reusit sa "inmagazineze" in codul sau genetic multe alte rase pe care el le-a considerat interesante si de valoare gasite prin lungile sale calatorii prin lume. El a atras atentia ca acest incrosio nu este unul definit si stabil,ci el a lasat noua apicultorilor de maine o varietate pe care noi va trebui sa o imbunatatim si sa-i continuam munca sa atat de complicata -aceea de seletionatori.

edy

De-a lungul anilor am intalnit diversi apicultori care aveau in stupinele lor renumitul buckfast,unii aveau o varietate extrem de nervoasa si de culoare asemanatoare cu  nigra,altii o varietate extrem de blanda,tigrata asemanatoare cu carnica,sau caucazica, fiecare depinde de unde si de la cine isi procuraru mamele .
Personal,am fost mereu impresionat de acesta albina atata de calma,muncitoare,putin roitoare,atat de rezistenta la bolile puietului,cu o vitaliatate exceptionala,cu o dezvoltare oportuna in functie de clima si flora,constanta in toate,,rezistenta la nosema ceranea,umiditate excesiva de 90-98% timp de 3-6 luni,si  de o asa de mare valoare genetica pe care putine rase o au.Este una dintre albinele cu cea mai mare viteza in a construi fagurii artificiali si cu capaceala alba ca zapada caracteristica mostenita de la albina englezeasca, iar ca dezavantaje sincer sa fiu nu am gasit nici unul inafara de faptul ca ea nu este o rasa pura si deci suntem mereu dipendenti de selectionatorii acestei albine care ne va da in permanenta mamele din care sa obtinem fiicele acestei albine.

edy

D.p.d.vedere genetic acesta albina este unica care este in gradul sa "absoarba"in mod uniform si constant trasaturile pozitive celorlalte rase de albine,insa mare atentie ce fel de rase folosim,daca avem zone izolate complet sau ne afidam insamantarii artificiale, in lipsa acestora.
Nu intotdeauna,dimpotriva este chiar o regula i genetica albinelor care spune asa:"incrociarea a doua rase blande-de regula rezultatul este un incrociu agresiv ,de cele mai multe ori prin incrociarea a unei rase blande cu una nervoase si chiar extrem de nervoase prin incrocio "inapoi" adica backcross se obtine de cele mai multe ori un inctrocio bland ".
Buckfastul in acest sens are si va avea un viitor foarte bun,in special datorita acelor selectionatori seriosi ,extrem de pregatiti din Germania,Austria,Anglia,Danemarca,etc.
Este albina care are un loc special in inima mea si va il va avea mereu.

edy

A.M.Sahariensis

sau albina de Sahara,este o albina interesanta ca de altfel toate rasele de albine africane sau cele asiatice pentru selectie in obtinerea de noi combinatii genetice.
Si cum am citit mai sus unica care poate "absorbi"aceste caracteristici pozitive este buckfastul.
Intr-adevar,cand padre Adam a facut primele sale incercari si a incrociat buckfastul cu sahariana a avut rezultate uimitoare din punct de vedere al fertilitatii si a productiei de miere, candva prin 1964.
In acel an cu buckfastul a obtinut o medie pe familie de 36,6 kg insa cu F1 dintre saharaiana si buckfast a obtinut o medie de 133 kg de miere pe familie!!!!!-acele familii erau diventate ca populatie enorme,o familei avea albine cat 5 familii de buckfast,nu mai stateau in stup,erau asa de multe ca multe faceau barbe imense inafara stupuluI.
Aceste albine aveau o forta de zbor nemaivazuta,o capacitate extraordinara de a construi faguri artificiali,si o vitalitate iesita din comun. In plus aceste albine aveau si o mare uniformitate externa,ca albina de egip si ciprioata. Insa el a atras demult atentia ca acolo unde nu exista zone izolate pentru a face acest incrocio intre saharaiensis si buckfast nu trebuie sa experimentam asa ceva caci cu sahariana nu se glumeste,se pot obtine incroci F1 extrem de nervosi.Astazi,buckfastul contine in Dna sau si cateva carcteristici pozitive al albinei de Sahara si atunci cand conditiile meteo sunt favorevole se comporta ca aceasta ,n ceeea ce priveste productia de miere,si am vazut cu ochii miei de ce sunt in stare aceste albine sa faca doar la un cules principal,efectiv nu mai aveam caturi,cu o productie de peste 50 kg miere/familie.

edy

In 1934 marele Hristea scria in cartea sa c-am asa ceva despre acesta rasa:
"De asemenea in Sahara,traieste o subdiviziune a cipriotei care e "sobra ca o camila si ca beduinii din tinutul ei",cum spune Balldensperger;ea rezista caldurilor celor mai marisi,ceea ce e mai curios,supusa la temperaturi de 8-10 grade sub zero,nu s2a resimtit deloc;are o culoare portocalie cu o frumoasa cruce galbena pe abdomen si-i acoperita de un pufusor auriu.E inzestrata cu un simt olfactic nemaipomenit adulmecand mirosul florilor dela kilometri intregi,simt desvoltat intr"un mediu unde florile sunt atat de rare,si care trebuie sa o calauzeasca oricat de departe ar fi acestea."

Iata cum mai bine de 80 de ani in urma Hristea a descoperit poate inaintea lui padre Adam o trasatura caracteristic albinelor care a fost ignoarata si mai este si in ziua de azi,si anume aceea ca rasele de albine originare din tarile/continentele calde precum Africa odata aduse in zonele temperat-continentale nu sufera frigul asa de mult cum se crede--de unde rezulta ca albina nu se aclimatizeaza la noul ambient ci ea se adapteaza  .
exemplu:albina cipriota adusa in Anglia ierneaza mult mai bine decat originara albina englezeasca acimatizata in acele conditii de mii de ani.

edy

A.M.Anatolica

Acesta rasa de albine face parte din grupul raselor din Asia Mica, zona in care se gasesc zeci de rase dar mai ales de hibrizi datorita incrucisarii necontrolate intre acestea.
Cu toate ca aceste rase si de incroci au o mare diversitate atata morfologica cat si genetica ,ele au in schimb o trasatura unica si anume aceea ca ele sunt foarte suscceptibile la frig,si in special la frigul indelungat devenind foarte agresive.
Insa cum am scris mai sus, si anatolica cand vine in special incrociata cu buckfastul un primul F1 este unul foarte rezistent la frig,as putea spune ca este incrociul cel mai rezistent la frig dintre toate rasele de albine existente.
O alta caracteristica interesante al acestei albine este marele sens al orientarii,precum putine rase o au,doar carnica si cipriota se pot oarecum apropia de acest mare avantaj. De asemenea reginele anatoliche sunt extrem de prolifice si in al 5-lea an de viata.
D.P.D.vedere al selectiei, aproape toti selectionatorii de buckfast folosesc acesta rasa in a imbogati mereu si ridica valoarea genetica al acestuia,tocmai datorita faptului ca acesta albina cand vine incrociata un F1  produce adevarate minuni ca productie,rezistenta la iernat, orientament,sensul olfactiv ,longevitatea albinelor si a matcilor.

Desigur cum contine si titolul acestui capitol, gestiunea hibrizilor intre diverse rase nu este o treaba usoara,de aceea ca si aici,si la noi incet,incet incep sa apara acesti hibrizi(incroci mai bine zis) deoarece multi apicultori importa diverse rase de albine din Occident si nu numai,introducandu-le in stupina lor sau in zona lor unde sunt si alti apicultori ce au o alta rasa de albine sau de ce nu au de ani de zile albina romanesca.
Efectele pozitive se vad imediat in cazul acestor primi hibrizi cu un spor de productie chiar dublu,insa sa nu uitam ca fara o imperechere controlata,fara un minim bagaj de cunostinte de genetica albinelor, in acelasi timp noi marim fenomenul de heterozis chiar de 200% cu consecinte devastante pentru o apicultura rationala si cat de cat productiva.
Punanad pe cantar avantajul unor cateva de zeci sau sute de kg de miere in plus si o roire excesiva an dupa an,cu o marire graduala sau chiar brusca a agresivitatii aceslor hibrizi si a multor altor trasaturi negative precum predispozitia la roit,nosema sau loca americana ,fiecare va cantari bine si isi va alege singur drumul pe care vrea sa mearga in viitor.

edy

Interferente intre rase:
- daca carpatica este blanda si foarte blanda ca si carnica ,buckfastul daca este bine incrociat le poate depasi cu mult,insa si caucazica are un poll-position in acesta caracteristica, nu la fel se poate vorbi de intermissa care ajunge sa abandoneze familia in a urmari persoana,la fel si anatolica ca si rasele din bazinul Asiei Mici si cele africane nu glumesc cand vin deranjate si inteapa pe oricine gasesc in cale. insa printr-un incrocio potrivit acesta trasatura deci al caracterului agresiv se poate imbunatati foarte mult.
-daca caucazica este predispusa la loca americana,carnica ,carpatica este mai rezistenta,de fapt toate rasele de albine cu o agresivitate mare au o predispozitie la loca americana precum si mellifera,insa rasele de albine cu o perdere a vitalitatii sau cu o vitalitate redusa care nu se intareste in timp sunt predispuse la nosema ceranea precum caucazica,ligustica,carpatica si chiar carnica. Daca o rasa sau varietate de albine este predispusa la o boala ea trebuie sa fie tratata in  mod periodic pentru a se evita  pierderi chiar consistente,insa o rasa de albine rezistenta la aceeasi boala de care sufera prima nu va trebui tratata niciodata. Si acesta se poate realiza cu ajutorul selectiei.
-daca buckfastul intra mai repede in caturi,la fel de bine poate si ligustica si caucazica care produce populatii de albine mult mai mici sau carnica pot realiza productii record acolo unde sunt florituri timpurii in martie-aprilie.
-daca anatolica este o mare producatoare de miere cand vine incrociata,la fel si sahariana ce produce populatii de albine record o poate chiar intrece,la fel si cipriota sau albina greceasca.
-daca carnica ca si intermissa care trec iarna chiar cu o mana de albine,datorita vitalitatii lor deosebite ajung primavara la o dezvoltare exploziva cum putine rase de albine sunt in stare.

edy

si aceste exemple pot continua la infinit,insa cu acest capitol vreau ca marea majoritate a cititorilor din tara sa inteleaga esenta apiculturii de maine,si anume:
metodele,tehnologiile,noile descoperiri in medicina veterinara,sunt foarte utile pentru a ne mentine coloniile noastre de albine la cel mai inalt nivel din toate punctele de vedere,insa aztazi mai mult ca oricand datorita si globalizarii lumei in care traim fara o cunoastere cat mai perfecta a rasei/raselor/hibrizilor cu care lucram sau care ne inconjoara nu putem ajunge departe.
Orice metode de lucru,chiar si cea mai avansata din lume,orice tehnologie,inventie extraordinara nu ne vor putea salva albinele noastre cand acestea vor pierde din vitalitate,cand acestea vor fi susceptibile mereu la bolile puietului sau adultilor,cand vor roi mereu extrem de mult,vor deveni foarte agresive si colac peste pupaza vom avea si ani negativi care vor mari si mai mult aceste trasaturi.