Cipi - Apicultor incepator din Bucovina

Creat de Cipi, Noiembrie 22, 2014, 01:03:08 AM

« precedentul - următorul »

Kiwi Bee

@Cipi, poti sa folosesti si o cutie de carton nu trebuie sa muti stupul in pom.

Cipi

Da, stiu, doar ca nu am avut la indemana o cutie de carton.

stefan1

Matca aia nu a fost omorata de albine ci de o matca iasita. Trebuie ca ti-a scapat o botca atunci cand ai vrut sa le elimini. Deci stupul are aproape sigur o matca. Asta nu inseamna ca a renuntat sa roiasca; poate incerca sa traga noi botci din ultimele oua.
  Ma mir ce spune Filip! NICIODATA o familie nu roieste cu matci tinere cand este inca prezenta matca veche. Nu roieste nici daca este o singura matca neimperechiata, care ramane in stup pana o sa iasa alte matci, daca intre timp nu se 'razgandeste' de a roi.
Zic sa nu incerci sa-i dai matca fecundata pana nu esti sigur ca nu exista o matca neimperechiata in stup.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

filip

Citat din: stefan1 din Mai 25, 2015, 01:13:58 AM
  Matca aia nu a fost omorata de albine ci de o matca iasita. Trebuie ca ti-a scapat o botca atunci cand ai vrut sa le elimini. Deci stupul are aproape sigur o matca. Asta nu inseamna ca a renuntat sa roiasca; poate incerca sa traga noi botci din ultimele oua.
  Ma mir ce spune Filip! NICIODATA o familie nu roieste cu matci tinere cand este inca prezenta matca veche. Nu roieste nici daca este o singura matca neimperechiata, care ramane in stup pana o sa iasa alte matci, daca intre timp nu se 'razgandeste' de a roi.
Zic sa nu incerci sa-i dai matca fecundata pana nu esti sigur ca nu exista o matca neimperechiata in stup.
Matca veche avea aripa taiata drastic,cand albinele o percep ca invalida sar peste normalitate.
Aveam un apicultor batran Dumnezeu sa-l odihneasca in pace care imi cere gratii Hanneman sa puna la urdinis sa nu roiasca.Dupa un timp discut cu el era foarte suparat,matca batrana era in stup dar stupul roise cel putin de doua ori dupa cantitatea de albina.
Cand albina doreste ca o matca tanara sa nu fie omorata stiu cum sa o protejeze.
Albina nu inceteaza sa ne surprinda................
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

Cipi

stefan1

Citat din: filip din Mai 25, 2015, 06:45:58 AM

Matca veche avea aripa taiata drastic,cand albinele o percep ca invalida sar peste normalitate.
Aveam un apicultor batran Dumnezeu sa-l odihneasca in pace care imi cere gratii Hanneman sa puna la urdinis sa nu roiasca.Dupa un timp discut cu el era foarte suparat,matca batrana era in stup dar stupul roise cel putin de doua ori dupa cantitatea de albina.
Cand albina doreste ca o matca tanara sa nu fie omorata stiu cum sa o protejeze.
Albina nu inceteaza sa ne surprinda................
Cu afirmatia "Albina nu inceteaza sa ne surprinda." sunt de acord.
O aripa taiata chiar de la baza nu cred sa fie un motiv de schimbare si cu atat mai mult de ucidere a reginei de catre albine. Eu rar am folosit aceasta practica de a taia o aripa. Am facut insa de doua ori o mutilare mult mai dura: am tras matca de aripi pana una din ele s-a smuls din torace (trebuie o forta destul de mare!). Cu toate astea regina nu a fost schimbata imediat. A tras botci, dar cand au fost aproape de iesire au fost intepate si inlaturate. Abia la a doua incercare a reusit. Pana atunci matca si asa mutilata tot mai oua.
  Referitor la cazul acelui stupar, nu stiu ce sa spun... O explicatie ar fi ca familia a incercat sa roiasca repetat cu matca batrana. Albinele au iesit dar matca nu a putut. Daca atunci mai era iesit alt roi, albinele se pot atasa acelui roi. Uneori iese cu bataie, dar sunt si cazuri de uniri pasnice, mai cu seama daca nu este o matca de aparat. Ar mai fi putut pierde din albine care au intrat in familiile vecine din cauza dificultatilor create de gratie (ca in cazul placilor de la colectoarele de polen, care duc la depopularea familiei daca nu se aplica si stupilor vecini, prin 'deriva' albinelor culegatoare sau a celor iesite la zbor de recunoastere).Ma gandesc ce a putut gasi acel stupar la urma in stup. Era matca batrana dar erau si botci eclozate? Erau si matci tinere impreuna cu cea batrana, ca doar nu toate au putut trece prin gratie? (la mine nu mi s-a intamplat niciodata ca o matca, chiar nefecundata, sa poata trece prin gratie). E sigur ca matca pe care a gasit-o in stup era cea batrana? Nu a gasit nici o matca moarta in stup? ca se stie ca reginele nu se suporta impreuna decat in cazuri exceptionale.
  As vrea sa stiu si parerea altor stupari in acest caz.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Cipi

Astazi am verificat din nou stupul, se pare ca la ultimul control mi-au scapat cateva botci, am lasat una capacita si una necapacita.

Cipi

Prima extractie cu noua achizitie :)

maximotgv

Citat din: Cipi din Iunie 15, 2015, 11:07:54 AM
Prima extractie cu noua achizitie :)
Poti da mai multe detalii: de unde, de care, cat?

Cipi

Centrifuga este pe 3 rame dadant, tangentiala, am facut-o la comanda la Inoxprim, o fabrica de la mine din oras. Centrifuga este din "tabla de inox" de 1,5 mm,  cos din inox, totul din inox, mai putin angrenajul. Pretul de achizitie este 1200 lei, pe mine m-a costat 1000 lei si ceva miere.... cam scumpa, dar tine o viata.

Cipi

Mătci harnice! :bravo:

Eugen B

Cipi

NYK74

De sperat că nu ai facut tratamentul pentru varooua prea târziu, dacă spui ca  a cazut mulți, si la a doua administrare.

Cipi

Am reusit sa fac dimineata si al treilea tratament, au cazut in medie cate 20 de paduchi de la stupii cu fund AV. Voi mai face inca unul sau doua tratamente dupa 10 Octombrie cand va ecloziona tot puietul.