Cipi - Apicultor incepator din Bucovina

Creat de Cipi, Noiembrie 22, 2014, 01:03:08 AM

« precedentul - următorul »

Cipi

Salutare dragi colegi apicultori! Desi sunt de ceva timp pe acest forum, nu mi-am creat o pagina personala, iar acum cred ca a sosit timpul sa ma przint, pe scurt, cum imi place...:D ma numesc Ciprian, sunt din Radauti-Bucovina, lucrez in domeniul juridic, familie inca nu am reusit sa-mi fac, desi am implinit recent 29 de ani :bzz: . Prima intentie de a deveni apicultor a fost acum aproximativ 6 ani, dupa ce am terminat facultatea, lipsa unui indrumator si a banilor mi-au taiat elanul. In primavara aceasta am achizitionat doua familii, acum am tot doua, de fapt una si un roi facut la inceputul lui iulie, una din familiile achizitionate s-a bezmeticit. Si cum anul asta trebuia sa fie un an "perfect", la inceputul lunii august, cand albinutele mele aveau cea mai mare nevoie de mine, am suferit o ruptura de tendon achilian, operatie, gips, carje, depresie etc... dar nu m-am lasat, asa in carje cum eram, am reusit sa le prepar hrana de completare si sa le-o administrez, tratamentele le-am facut ceva mai tarziu, dar bine ca am apucat sa le fac. Acum sunt bine, si eu si fetitele, ele ierneaza in stupi din poliuretan. Si poze:

stefan1

Se zice ca un drum oricat de lung incepe cu primul pas. Tu ai facut primii pasi in apicultura si e bine ca nu te-ai dat batut la primele probleme ivite. Aveti acolo o zona frumoasa si multi apicultori priceputi. Din greseli inveti chiar mai mult decat din carti. Succes!    :hi:
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefanescu

Ciprian, vad ca ai stupi din poluretan. Am si eu. Atentie ca folia pusa sub podisor poate crea multe probleme. Vei avea un condens excesiv si de acolo probleme. Sfatul meu este sa inlocuiesti folia cu o panza care sa absoarba o parte din condens. Daca ai avea stupii foarte puternici atunci ti-as spune sa scoti subaru si sa ii iernezi in fundul gol. Cel mai bine ar fi sa iei legatura cu colegul nostru de pe forum Bucovineanu care nu e asa de departe de tine.
O zi liniștită și cât mai puțini proști în preajmă (măcar să ne dorim!)

virgiliu

Salutare și recuperare totală cât mai repede.
Mi se pare, s-au am vorbit la telefon astă vară cu dvs. pentru că aveați nevoie de o matcă?

Cipi

@stefanescu - stupii sunt la fundul gol in acest moment, iar cu domnul bucovineanu am luat legatura cand am avut nevoie, matca din roi e cumparata de la el, sunt foarte multumit de ea.
@virgiliu - multumesc de urari, dar nu sunt eu persoana cu care ati vorbit.

Cipi

Astazi am avut zbor de curatire, dar din pacate doar familia cu matca de la domnul bucovineanu a iesit la zbor, pe cealalta, care e mai puternica o suspectez de nosemoza :sad:, multa albina moarta pe fundul stupului.

bmdna

Multa albino moarta pe fundul stupului nu inseamna neaparat nosemoza. Din contra, din ce am citit eu familiile bolnave de nosemoza fac zboruri de curatire la temperature neprielnice. Daca acea familie nu a iesit (dar traieste si nu are rame patate, nu miroase urat inauntru) eu cred ca este bine sanatoasa. Albinele moarte multe pot sa fie albine batrane carora le-a venit sorocul. Cum spunea domnul Bucovineanu intr-un post, nu e important cate albine sint moarte, important este cate raman...
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

bio

Citat din: Cipi din Februarie 13, 2015, 04:02:55 PM
Astazi am avut zbor de curatire, dar din pacate doar familia cu matca de la domnul bucovineanu a iesit la zbor, pe cealalta, care e mai puternica o suspectez de nosemoza :sad:, multa albina moarta pe fundul stupului.

verifica sa nu ai poate urdinisul blocat cu albina cazuta peste iarna... poate ca este mai la umbra aceea familie... ..spun si eu ...pot fi multe cauze.

Nu-ti face probleme ca va zbura si aceea familie.

Cipi..?..ultima data cind ai avut zbor la familiile de albine ??

Cipi

Eu am stupii din poliuretan iar fundul este detasabil, am ridicat corpul de pe soclu si am scuturat albinele moarte, aceeasi operatie am facut-o si pe 24 decembrie. Cateva albine tot au iesit la zbor, dar foarte putine comparativ cu celalalt stup. Am ridicat azi capacul(folia) si nu am observat urme de diaree pe rame nici miros urat. Asteptam sa vedem.

bio

Cipi

Domnilor @bmdna, @bio, ati avut dreptate, familia care credeam ca e bolnava, n-avea nici pe naiba, nu iesea la zbor de curatire probabil pentru ca nu avea nevoie.
Astazi dimineata am facut o fumigatie cu varachet, dar nu mi-au cazut decat cate 2 paduchi la fiecare stup, dupa-amiaza le-am pus benzi cu Mavrirol, daca tot le aveam. Puiet pe trei rame la ambii, dar pe portiuni mici.

Cipi

S-a intors iarna  :sad:

SPYKAL

Mult succes şi bine ai printe noi ! Felicitări  pentru alegerea făcută. Nu pleca urechea la ce spune unul sau altul. La dat cu părerea toţi suntem artişti. Nu vreau să  jignesc pe nimeni. Cere sfatul şi ţi se va da, în ceea ce mă priveşte ! :nod:  :hi:

Cipi

Daca nu plecam urechea, astazi aveam 3-4 stupi in loc de 2 cati am acum. Am ales un indrumator tanar, fara experienta, in locul unui batran cu 30 de ani de apicultura in spate. Omul din greseli invata, caz frecvent la mine :)

Cipi

Au sosit si ramele de la stoplastup.ro. Nota 9,5 din 10.