Evitarea umezelii excesive in stup iarna

Creat de dan sebastian, Noiembrie 09, 2014, 07:07:01 AM

« precedentul - următorul »

un OM

La fundul plin mai se diferentiaza raspunsul si dupa tipul stupului. La orizontal si vertical prin carti se vorbeste de 1 cm. de rama. Eu las cate 1,5 cm de rama, poate si mai mult. Daca stupul este ME, datorita faptului ca ghemul de iernare este pozitionat mai sus si nu este atat de aproape de urdinis las urdinisul nitel si mai mare.
Nu uitati de gratii!

dan sebastian

Cine o face ca mine, ca mine sa pateasca. Nu m-am opus cand meseriasul a zis ca imi face capacele folosind tabla imbinata. Ieri am fost la stupi si am gasit ziarele ude la 80 % din stupi. (storceai apa din ele). O sa incerc sa pun folie peste capace pana refac cel putin 50 de capace in anul de vine. Nu m-am hotatat daca sa leg folia cu sarma , ata sau sa folosesc scotchul.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

sorinma

Scotchul sa nu isi piarda din proprietati din cauza intemperiilor si sa se dezlipeasca.Cred ca e bine sa fixezi folia bine sa nu bata in stupi toata ziua(nu stiu daca le deranjeaza zgomotul acesta asa aproape si tot timpul...)
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

Aurel

Citat din: dan sebastian din Decembrie 07, 2014, 08:33:13 AM
Cine o face ca mine, ca mine sa pateasca. Nu m-am opus cand meseriasul a zis ca imi face capacele folosind tabla imbinata. Ieri am fost la stupi si am gasit ziarele ude la 80 % din stupi. (storceai apa din ele). O sa incerc sa pun folie peste capace pana refac cel putin 50 de capace in anul de vine. Nu m-am hotatat daca sa leg folia cu sarma , ata sau sa folosesc scotchul.
Incearca mai intai sa inclini capacul sau  chiar stupul asfel incat panta se fie pe lungimea incheieturii.

un OM

Daca capacul nu este acoperit total cu tabla, folia se poate prinde cu piuneze. Daca scandura este sanatoasa nu sunt probleme.

dorindafi

Citat din: dan sebastian din Decembrie 07, 2014, 08:33:13 AM
problema e ca nu sa facut imbinarea cum trebue ori nu a fost bine tabla bine batuta
uite la mine , nu am avut probleme shi le am de 3 ani de zile
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

relutu

Nu are rost sa inlocuiesti tabla ,cositoreste imbinarile si ai scapat.

oroles

Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

dan sebastian

In exterior, pe lateralele de lemn tabla nu are peste 1 cm si apa o ia ianapoi pe sub tabla. La Dorin mi s-a parut ca tabla e indoita dublu unde vine prinsa in lemn. Poate si asta e una din explicatii. La unii din ei capacul intra pe falt direct peste corpul stupului.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

dan sebastian

Se poate vedea in video problema cu apa.
http://www.youtube.com/watch?v=X2ZXQ48CUYY

dorindafi

:hi: nene dane
avind aerisire in podishor eu cred ca ca trebuia sa fie aerisire shi-n capacele stupilor ceace la tine nu   au totzi ori n-am vazut eu.
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

Aurelian A.

Eu cred ca ti-a mai intrat apa prin capace...nu are cum sa fie atata umezeala la momentul asta cand in  mod normal nu exista nici puiet :hi:
"Nu sunt destept,dar cand privesc in jur prind curaj." Ion Creanga

dan sebastian

Dorine, am cate 1 sau 2 gauri in capac de 2 sau 3.5 cm diametru. E posibil sa nu fie suficient.
Da Aurelian, pe la colturi se strecoara multa apa. Unele din capace sunt din 2 bucati, prin imbinare. In plus se mai condenseaza aburul de jos in sus.

Cubby

Eu cred ca circulatia aerului nu se face cum trebuie din cauza ziarelor, pentru ca prin ele nu trece aerul incarcat cu vapori de apa si astfel condenseaza acolo. E doar o parere. Acum 2 ani am folosit si eu ziare si se umezeau, iar dupa ce le-am inlocuit cu paturici sau haine a disparut umezeala.

MOTANUL

Citat din: dorindafi din Decembrie 07, 2014, 12:51:00 PM

problema e ca nu sa facut imbinarea cum trebue ori nu a fost bine tabla bine batuta
uite la mine , nu am avut probleme shi le am de 3 ani de zile

Eu am cumparat din comert un silicon care se da pe tabla acoperisului si ar trebui sa reziste la UV. Exact ca la tine imi intra pe la colt.
Dupa ce am dat la colt nu a mai intrat (pe afara am dat). Miroase f. urat (a produs petrolier) si este extrem de lipicios (cum este prenadezul).
Adica nu are nimic in comun cu tuburile de silicon cu care ne-am obisnuit.

Acum nu am vrut sa risc si am dublat tabla pe perioada iernii. (Abia la primavara o sa pot sa spun 100% daca problema este rezolvata).

Contra umezelii - podisor de lemn. Am vazut la un apicultor cu stupi de lemn si cu soclu antivarroa dar cu podisor de plastic. Era balta pe interior (condens adica). Daca si respira un pic cu atat mai bine.

70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0