Evitarea umezelii excesive in stup iarna

Creat de dan sebastian, Noiembrie 09, 2014, 07:07:01 AM

« precedentul - următorul »

dorindafi

nene dane , mareshte urdinishul ca de nu vei gasi toate podishoarele strimbe  shi ramele mucigaite  :hi:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

dorindafi

Citat din: dan sebastian din Noiembrie 13, 2014, 09:32:50 PM
,, Folosesti paturica mai lunga si o lasi pe langa rame, ca pe diafragma ''

am avut familii pe care iarna trecuta leam iernat pe 3/4 rame cu varianta de mai sus
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

dan sebastian

urdinisul nu il pot mari inca, ca mai zboara. am afut furtisag zdravan toamna asta. un pic mai incolo schimb si udinisul.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

Aurel

Citat din: dan sebastian din Noiembrie 16, 2014, 01:04:54 PM
urdinisul nu il pot mari inca, ca mai zboara. am afut furtisag zdravan toamna asta. un pic mai incolo schimb si udinisul.
La ora asta furtisag? Ma mir dar daca spui tu...care este maxima temperaturii peste zi in zona?

dan sebastian

12 grade, dar au fost 18 toata sapt. trecuta. Am maxim 1 cm deschidere, cam 2 gaurele din gratiile mari de soareci, cele de 35 cm.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

virgiliu

Eu am stupi cu fundul plin de scândură, iar pentru aerisire, inclusiv iarna folosesc la urdiniş fâşii de plasă AV de 3-4 cm (de cea zincată că-i mai ţapănă). La această dată deschiderea urdinişului este de: 0,7-0.8 cm liber pentru circulaţia albinelor, 5-6 cm opturat cu plasă AV pentru aerisire, restul urdinişului este acoperit cu un leţ de lemn care ţine şi plasa AV prins cu un holşurub.
Toamna spaţiul liber este de cca 2 cm restul plasă AV, în funcţie şi de puterea familiei.

oroles

Eu la orizontali am plasele de scandura. Iarna se dilata si se salta exact cat sa nu ai umezeala in stup. :D Am observat la cei care se intampla fenomenul acesta cu aerisire proprie ca ies mai bine in primavara.

Anul trecut am avut unul care l-a plouat pe la copac. Era unul dintre cei mai buni stupi ai mei, in sitem 2 in 1 (doua familii intr-o hardughie de stup). A nins prin capac si in primavara am vazut ca saracele albine erau fleasca si mai aveau rezerve de hrana. Concluzia ar fi ca oricat de plouate ar fi ele scapa in primavara daca au mancare. :D Anul acesta am reparat capacul (era din 2 foi de tabla prost imbinate si de aia a intrat apa) si am un roi cu matca foarte buna in el.  Sper sa scape in primavara.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

dan sebastian

Nu e o situatie placuta cand vezi scandurelele ondulate ca daoagele de butoi.
Tu ai avut noroc, eu am pierdut mai multi anul trecut din cauza apei care a stat pe ele si au inghetat.

bucovineanu

Scandurelele de podisor trebuie sa aiba o toleranta de aprox 1cm intr-o margine pentru a nu duce la ridicare atunci cand se umezesc.

Aurel

Citat din: bucovineanu din Noiembrie 18, 2014, 04:41:04 PM
Scandurelele de podisor trebuie sa aiba o toleranta de aprox 1cm intr-o margine pentru a nu duce la ridicare atunci cand se umezesc.
Sau chiar daca nu au toleranta pot fi chiar mai mare si in acest caz eu ultima scandurica o suprapun.Nu e nici o problema.

dan sebastian

Problema e umezeala din capac. Daca nu scap de ea, desi tot schimb la ziare cand oi trece mai rar prin stupina, e posibil sa coboare condensul in jos pe ele si atunci e dezastru. Momentan cuibul e ok. Pt ca a plouat toata saptamana trebuie din nou sa merg sa inlocuiesc ziarele.

Bistriteanul

Dane, din ce am inteles ai stupi pe 10 rame cu fund plin.
Ca sa scapi de schimbatul ziarelor ude, aseaza peste corp o magazie( de care ai, 1/2, 3/4,sau 1/1).Cuibul sa fie impachetat cu paturica direct peste rame, patura sa coboare lateral pe linga diafragma. Poti linistit folosi impachetaj lateral cu 2 placi de polistiren sau spuma poliuretanica.
Aerul din cuib va trece prin paturi si se va raci treptat in magazie.
Daca nu ai acest spatiu suficient de mare deasupra ghemului si in plus capacul nu este izolat iti apare condens la interior pe capac, cazul podisorului. Daca patura e in contact cu capacul iarasi se umezeste patura.
Trebuie sa asiguri un volum de aer deasupra ghemului.
Ideea este ca noi nu putem controla/reduce cantitatea de apa eliminata de albine, deaceea trebuie sa crestem cantitatea de aer in care aceasta apa sa se diperseze.
Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum

dan sebastian

Multumesc !
Sunt convins ca aveti dreptate. Nu am cand sa schimb acum sistemul de iernare dar il voi folosi la anul.
Ce tip de paturica sa folosesc ?
A pus cineva lana in pernutele de peste podisor ?

dorindafi

eu am paturicile formate din tzoluri care sunt facute din lina
daca potzi pune poze cu modelul de capace pe care-l foloseshti   :hi:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

dan sebastian

Daca te uiti in poza de la avatarul meu sau vizuionezi un videoclip le vezi. Sunt capace normale 52/42 per 7 cm inaltime. Unele le am in falt, altele au in colturi 4 bucatele de lemn ca distantoare.