Puiet putin la aceasta data

Creat de oroles, Septembrie 12, 2014, 09:17:20 PM

« precedentul - următorul »

oroles

Salutare! Cam cat puiet aveti in familii la aceasta data? Astazi am verificat 19 stupi si la majoritatea si-au cam incheiat matca ponta. In unii nu mai am puiet capacit deloc. In altii mai am foarte putin (mai putin de o palma pe 1-2 rame). Cauza este mai mult ca sigur lipsa polenului din natura. Rar se vede vreo lucratoare aducand polen. Ma surprinde totusi ca albinele baga inca nectar in rame. Nu stiu de la ce dar banuiesc ca de la izma broastei (menta salbatica), de la scaieti, si de la fructe, in special prune. La sfatul colegilor am largit acum 3 saptamani cuibul, insa deoarece rama goala de culoare neagra nu a fost ouata decat la 3 din 57. In rest au mutat mierea pe ea. Saptamana trecuta a trebuit sa o scot. Spatiu ar mai fi de ouat, dar matca nu o mai face.

Imi puteti spune in ce stadiu sunt stupii vostri cu pietul si mai ales precizati zona (deal, ses etc.)?!
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bucovineanu

Nu e nimic anormal in faptul ca reginele au incetat ponta, tinand cont de faptul ca ne aflam intr-o perioada secetoasa. In ultima luna nu prea a plouat, cel putin in zona mea. Ori lipsa polenului este hotaratoare in acest caz. O fi bine sau rau faptul ca nu prea mai exista puiet in stupi? Eu spun ca e mai degraba bine. Se intrerupe nu numai dezvoltarea familiei de albine ci si dezvoltarea varoa. Se pot face corect tratamentele antivaroa cu eficienta maxima. Pe de alta parte se stie ca albinele eclozate tarziu in toamna nu prea au sanse sa treaca iarna.
Sa lasam albinele sa hotarasca. Ele stiu mai bine decat noi cand trebuie sa nu mai creasca puiet si cand trebuie sa reia cresterea puietului. Intervenind in viata lor prin stimulare in diferite perioade noi facem mai mult rau decat bine.
Eu nu stimulez niciodata. E drept ca beneficiez de surse de polen si ceva nectar  primavara devreme.

oroles

Am mers si eu pe aceeasi idee. Nu am stimulat. Doar unuia i-am pus un pic de zahar, dar degeaba. Matca nu a ouat mai mult din cauza lipsei polenului. Ca Ursu nu vreau sa fac dand suplimente proteice si iarna. Nici la cei care am descapacit dupa diafraga rame nu am observat mai mult puiet. Astazi fac al doilea tratament consecutiv pentru varroa. Mai fac unul saptamana viitoare tot cu VF. E adevarat ca desi ziua e foarte cald, noaptea in regiunea mea e foarte rece fiind zona perimontana (7-9 grade).
Primavara am surse bune de polen (alun, corn, ghiocei, salcie) si nectar (in special salcie, avand o lunca mare).

Cubby

Asa am avut si eu anul trecut. La sfarsitul lui septembrie nu mai era puiet deloc in aproape toti stupii, nici capacit. Atunci am fost nelinistit, am intrebat chiar pe forum, si mi s-a spus ca nu e nici o problema, si chiar asa a fost. Atunci la inceputul lunii au fost cateva zile cu temperaturi negative in timpul noptii si probabil de aceea s-au oprit matcile din ouat. A urmat o perioada de caldura, dar nu au mai inceput ponta.
Dar au trecut iarna toate familiile. Si pana la inceputul lui februarie a lipsit puietul.
Anul acesta e invers, am puiet in toti si matcile inca oua mult. Am puiet de la 2 rame la 7, bineinteles cu coronitele aferente la fiecare rama.

pad3

Citat din: oroles din Septembrie 12, 2014, 09:17:20 PM
Salutare! Cam cat puiet aveti in familii la aceasta data?
Imi puteti spune in ce stadiu sunt stupii vostri cu pietul si mai ales precizati zona (deal, ses etc.)?!

acum 1 sapt aveam 3 cu oua iar restul doar cu 2-4 rame cu puiet capacit pe cca 2dmp. nu-mi fac griji, anul trecut stateam mai rau la aceeasi data si am iesit bine din iarna. problema mea o constituie mierea, vad ca mai baga inca si nu stiu cum sa procedez pt ca in loc sa duca pe ramele 9-12, blocheaza cuibul.

cred ca ai retinut  zona -onesti
somnul ratiunii naste monstri

bucovineanu

Citat din: pad3 din Septembrie 13, 2014, 07:19:53 PM
problema mea o constituie mierea, vad ca mai baga inca si nu stiu cum sa procedez pt ca in loc sa duca pe ramele 9-12, blocheaza cuibul.
Stiu ele mai bine decat noi unde trebuie depozitate rezervele. Noi trebuie sa invatam de la ele, nu sa facem cum credem noi ca e mai bine.

apivasmob

Citat din: pad3 din Septembrie 13, 2014, 07:19:53 PM
Citat din: oroles din Septembrie 12, 2014, 09:17:20 PM
Salutare! Cam cat puiet aveti in familii la aceasta data?

acum 1 sapt aveam 3 cu oua iar restul doar cu 2-4 rame cu puiet capacit pe cca 2dmp. nu-mi fac griji, anul trecut stateam mai rau la aceeasi data si am iesit bine din iarna. problema mea o constituie mierea, vad ca mai baga inca si nu stiu cum sa procedez pt ca in loc sa duca pe ramele 9-12, blocheaza cuibul.

Se pregatesc de iarna si nu vor sa mai mearga la piata dupa miere ,o depoziteaza in camara ca-i mai aproape. :smile:
Sanatate tuturor apicultorilor

Eugen B

Si din cauza tratamentui cu VF matca a mai incetat ponta

oroles

Citat din: Eugen B din Septembrie 13, 2014, 08:30:55 PM
Si din cauza tratamentui cu VF matca a mai incetat ponta
Pai era cam incetat deja cand am inceput tratamentul. :D Ici colo mai vedeai cate un ou. La unul care statea la umbra si nu are soare toata ziua am crezut ca nu are matca.

xvader

si eu am putin puiet in rame (2-4 rame per stup), cu toate ca am si stimulat (cate 200 - 300 ml sirop de zahar la fiecare 2-3 zile), dar cum spunea un coleg mai sus, cred ca lipsa polenului din natura isi spune cuvantul.
ne uitam toti spre iarna si speram ca va fi bine

bogdanel0887

La un roi cu o matca de anul acesta, la un control de ieri am observat ca mai am puiet cat o palma pe o rama, restul ramelor fiind pline cu miere. Fiind incepator si neavand multe rame la dispozitie, am bagat o rama cladita noua(nu am altele care sa fi crescut vreo generatie in ele) in centru pentru a face loc de ouat.
Va rog sa-mi spuneti daca este ok sa las rama noua acolo sau mai bine sa o scot.

dodo79

Asteapta 2-4zile si vezi daca ponteaza .daca nu,trebuie scoasa.oricum,ramele care nu au avut puiet pe ele deloc nu se lasa peste iarna in cuib.daca sunt pline cu miere se pun la rezerva sau in cazuri in care nu ai altele se pun la marginea cuibului.cred ca e prea tarziu pusa acum rama.

bogdanel0887

O sa  ma uit maine sa vad daca ponteaza in asta noua. Mai mult ca sigur din lipsa spatiului, pentru ca mai am doi stupi si acolo e puiet destul, dar astea au umplut toate ramele (6 la numar) cu miere si saraca matca se invarte ca bezmetica pe acolo si degeaba....

bucovineanu

In mod sigur nu va ponta pe acea rama, chiar daca o sa o obligi.  :smile: Daca a incetat sa ponteze pe ramele inchise la culoare, slabe sanse sa reia ponta chiar pe astfel de rame .
Rama noua trebuie scoasa neaparat deoarece acum are rol de diafragma si imparte cuibul in doua.

oroles

Daca o lasi mai mult vei constata ca albinele se apuca de mutat mierea.