Formare roi de pe rame 3/4 pe rame 1/1

Creat de gabby123, Mai 25, 2014, 04:46:52 PM

« precedentul - următorul »

gabby123

Buna ziua!
In primul rand sunt incepator. Am cumparat anul asta 8 stupi ME si doresc sa fac 4 roi in stupi dadant 10 rame. Cum sa procedez cat mai corect. Mentionez ca nu am rame 1/1 cladite si nici 3/4 cladite de rezerva ( nici nu aveam cum sa am ca abia  am cumparat stupii).  Intentionez sa fac astfel:
   Iau 6 rame cu puiet de toate varstele cu albina acoperitoare cu rame 3/4, le pun un 1 fagure artificial 1/1, adaug 2 rame 3/4 cu miere si pastura si ultima rama va fi un hranitor pentru sirop.
  Temerile si nelamuririle mele sunt: - cum vor reactiona la spatiul dintre rama 3/4 pana la soclu
                                                          - vor reusi pana in iarna sa cladeasca 10 rame 1/1(minim 7) si sa adune rezerve de iernat?
                                                          -in familia donatoare voi completa cu faguri artificiali in locul ramelor ridicate sau trebuie cumva micsorat volumul stupului din care ridic rame?
  Multumesc pentru raspunsuri anticipat?

feerary

Mai intai eu zic ca tre sa t hotarasti pe ce tip de rama vrei sa mergi. Ori 3/4 ori 1/1, pt ca altfel iti faci de lucru. Poti opta pt cuib 1/1 si cat 3/4 - 1/2  sau mergi in continuare pe ME

romikele

La ramele de 3/4 albinele vor cladi fagure pana la cota de 1/1.
De obicei aici se depun oua nefecundate din care vor creste larve de trantori. Odata capacite, ele se inlatura.
Dar, asa cum preciza si feerary, e bine sa te hotarasti pe ce rama vei lucra.

gabby123

PAi sunt hotarat,trec pe rama 1/1 cu magazie de 1/2 dar nu imi permit sa le trec anul acesta pe toate si de accea fac anul acesta roii pe dadant si la anul ii schimb pe toti. Numai ca nu vreau sa gresesc in conditiile in care nu am rame cladite pentru cuib nci 3/4 pt familiile donatoare si nici 1/1 pentru roii noi formati
  Mai revin cu o intrebare. Mi se pare normal sa stimulez roii in conditiile in care au de cladit atat de mult. Care sunt riscurile ca familiile puternice sa declanseze un furtisag?

SPYKAL

Citat din: gabby123 din Mai 25, 2014, 08:20:59 PM

Mai revin cu o intrebare. Mi se pare normal sa stimulez roii in conditiile in care au de cladit atat de mult. Care sunt riscurile ca familiile puternice sa declanseze un furtisag?
Atat timp cat au cules in natura este greu sa se declanseze furtisagul. Stima si respect!!!

oroles

Citat din: gabby123 din Mai 25, 2014, 08:20:59 PM

Stimuleaza pe seara si nu o sa ai probleme. La ce foame au, pana dimineata trag tot siropul.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

gabby123

Multumesc pentru sfaturi! Azi am facut rame 1/2 pentru caturi, sper sa apuc sa le folosesc anul acesta desi e putin probabil.

dany 1

Salutare  gabby,
EU  in  locul  tau  as  face  altfel. As  forma roii  cu  ramele 3/4  in  stupii  dadant ( roii  din  3 rame)  urmand   a  adauga  pe  parcurs  cate  o  rama  cu  foita  1/1  ,atentie  sa  mai  ajuti   cu  rame  cu  puiet capacit,   si  pt  ca  tot   ai  caturile  3/4  de  la  ME   le-as  folosi pe  acestea  in locul   celor  1/2  la  care  tu  te-ai  gandit.
Sanatate multa!
Doar adevaratii  campioni  au  puterea  de  a  se  ridica  si a  merge mai  departe. Daca  ai  cazut  ,  ridica-te si  vei  castiga!!!

gabby123

Salut Danny! Caturile de 3/4 sunt blocate la ME, nu pot fi deblocate anul acesta. Vor devenii caturi la anul cand ii mut pe toti in dadant, si pe parcurs vor disparea detot.

NiKoN

Daca as fi in situatia ta, as merge fara sa clipesc pe multietajat.
Un prieten adevarat nu poate fi cumparat, dar poate fi vandut!

dany 1

Citat din: gabby123 din Mai 25, 2014, 04:46:52 PM
Buna ziua!
In primul rand sunt incepator. Am cumparat anul asta 8 stupi ME si doresc sa fac 4 roi in stupi dadant 10 rame. Cum sa procedez cat mai corect. Mentionez ca nu am rame 1/1 cladite si nici 3/4 cladite de rezerva ( nici nu aveam cum sa am ca abia  am cumparat stupii).  Intentionez sa fac astfel:
   Iau 6 rame cu puiet de toate varstele cu albina acoperitoare cu rame 3/4, le pun un 1 fagure artificial 1/1, adaug 2 rame 3/4 cu miere si pastura si ultima rama va fi un hranitor pentru sirop.
  Temerile si nelamuririle mele sunt: - cum vor reactiona la spatiul dintre rama 3/4 pana la soclu
                                                          - vor reusi pana in iarna sa cladeasca 10 rame 1/1(minim 7) si sa adune rezerve de iernat?
                                                          -in familia donatoare voi completa cu faguri artificiali in locul ramelor ridicate sau trebuie cumva micsorat volumul stupului din care ridic rame?
  Multumesc pentru raspunsuri anticipat?

Din  ce  citesc  eu  mai  sus  inteleg  ca  vrei  sa  faci  4 roi  din  rame  3/4    in  stup dadant.  Poti  face  treaba  asta  fara probleme ,  iar  pe  parcurs  adaugi  rame  1/1 cu  faguri  desigur .Nu  stiu  daca  m-am  facut inteles :sad:
Doar adevaratii  campioni  au  puterea  de  a  se  ridica  si a  merge mai  departe. Daca  ai  cazut  ,  ridica-te si  vei  castiga!!!

gabby123

Dany,multumesc pentru sfat, te-ai facut inteles foarte bine si asa voi face. Cat despre multietajat am citit foarte multe pe forum si am inteles ca ofera productii ridicate si o dezvoltare putenica a familiilor dar ce tefaci atunci cand esti incepator ca mine si te uiti de sus la familie si nu stii ce putere are familia? Oare a ouat in catul de jos? Oare e blocat cuibul? Sa adaug al treilea cat sau doar sa inversez? E bine daca inversez acum sau e prea devreme?
  Astea sunt motivele pentru care trec pe dadant acum in speranta ca voi fi mai aproape de cuibul familiei. Mai tarziu poate voi trage niste concluzii si voi vedea peste ani daca este corect ce fac acum.

gabby123

Am facut duminica cele 4 roiur pe care mi le doream. Din pacate le-am facut mai slabe decat imi doream pentru ca nu am avut destul puiet in stupi. Acum as vrea sa le fac un tratament antivarooa cu acid oxalic dar nu sut sigur daca pot sa il folosesc si vara. Peste tot sunt referinte doar pentru tratamentul cu acid oxalic din toamna-iarna. Voi ce credeti? Pot sa le fac acum un tratament preventiv cu acid oxalic acum pe timp de vara?

dany 1

Salut!
In  ce  stadiu  mai  sunt  roiurile  ?

gabby123

Cum va spuneam am facut cele 4 roiuri. Incepand cu acea data in zona a mers foarte prost. Frig, zile ploioase fara zbor au facut sa ramana fara hrana toate familiile de albine inclusiv roiurile. Le-am trecut pe zahar sirop 1/1 pentru supravietuire. Incepand de la tei le am dat sirop 1/2 ca sa construiasca ceva ca nu am avut rame cladite deloc su sastranga rezerve pentru iarna. Am tinut o asa pana la 1 septembrie roiurile s- au dezvoltat bine si rezerva de hrana o au buna. In octombrie pe la inceputul lunii a fost un furtisag violent( greseala mea ca nu am micsorat uurdinisul) si am pierdut un roi si o familie. Ce sa fac.   Asta e. Nu a avut nimeni cine sa imi arate invat de aici de pe forum