Formare roi de pe rame 3/4 pe rame 1/1

Creat de gabby123, Mai 25, 2014, 04:46:52 PM

« precedentul - următorul »

un OM

Sfatul meu este sa ramai la multietajat. Cel putin pastreaza o familie doua in acest sistem. Avantajul principal ar fi ca roieste mai greu. Completarile de toamna raman capacite in corpul de sus, nu mai intervii cu descapacitul ramelor de magazie (in cazul cand ai dadant cu fund fix esti obligat la aceasta operatie).
Faptul ca lucrezi cu mai multe tipuri de rama nu ar trebui sa sperie un om organizat.

gabby123

Multumesc pentru sfat dar decizia a fost luata. Voi merge pe dadant 10 rame cu cat 1/2. Cei care sunr acum oe multietajat vor ramane asa dar stupii noi vor fi formati si cumparati pe dadant. Mi se pare ca pe dadant inteleg mai bine ce este in cuib fara sa umblu in ei. La multietajat nu eram sigur daca am albina in catul de sus sau jos, daca puietul este suficient resursele de mancare daca sunt corect plasate. Si trebuia astfel sa lucrez rama cu rama 2 caturi de trei sferturi din cauza lipsei de experienta.

un OM

Macar foloseste dadant cu fund mobil. Dupa extragerea de la floare pune magazia de 1/2 sub cuib.
Daca crezi ca la multietajat se lucreaza doar cu corpul te inseli.

gabby123

Pai nu ma insel, se lucrreaza la fel de mult si cu rama. Poate chiar mai mult. Si daca nu stii ce faci e cam nasol. Pe langa asta exista mult mai multa informatie pentru dadant decat pentru ME. Fundurile le fac detasabile si doresdc sa fac exact cum ati mentionat la toamna. Am mai inteles de asemenea ca dadant este mai bun pentru zona Moldovei unde iernile sunt lungi si grele

RazvanTi

la cata munca si frecus cu rama e la un dadant nu m-as intoarce din ME pe dadant nici batut cu paru'
nu va inteleg neam de ce renuntati sa treceti pe ceva unde este de munca inzecit... va place SCLAVAGISMUL?!?!?!?
hai sa-ti dau cateva exemple de "manevre" pe care in ME NU le faci:
incepem cu startul anului apicol:
-restrangerea cuibului de iernat
-impachetarea cuibului
-strangerea cuibului in primavara
-largirea cuibului in primavara
-eliminarea impachetajelor in primavara
-"prosteala" cu diafragma si ramele zgariate dupa ea
si mai sunt multe dar ma opresc aici...
zici ca nu ai destula informatie despre ME?!?!?
consulta BIBLIOTECA! CITESTE!!!
cauta toate posturile raposatului GICA  :wink2:
de asemenea intra dincolo si pe vechi si pe nou si tot asa cauta toate posturile raposatului GICA
citeste si vizioneaza tot de la JohnyIT desi el a renuntat la ME.
pe scurt:
un ME cu o familie buna si "managiuit" cum trebuie o sa-ti dea satisfactii pe care dadantul NU le da.
SPOR!!! :hi:
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

bio

Citat din: RazvanTi din Februarie 04, 2015, 09:45:12 PM
la cata munca si frecus cu rama e la un dadant nu m-as intoarce din ME pe dadant nici batut cu paru'
nu va inteleg neam de ce renuntati sa treceti pe ceva unde este de munca inzecit... va place SCLAVAGISMUL?!?!?!?
hai sa-ti dau cateva exemple de "manevre" pe care in ME NU le faci:
incepem cu startul anului apicol:
-restrangerea cuibului de iernat
-impachetarea cuibului
-strangerea cuibului in primavara
-largirea cuibului in primavara
-eliminarea impachetajelor in primavara
-"prosteala" cu diafragma si ramele zgariate dupa ea
si mai sunt multe dar ma opresc aici...
zici ca nu ai destula informatie despre ME?!?!?
consulta BIBLIOTECA! CITESTE!!!
cauta toate posturile raposatului GICA  :wink2:
de asemenea intra dincolo si pe vechi si pe nou si tot asa cauta toate posturile raposatului GICA
citeste si vizioneaza tot de la JohnyIT desi el a renuntat la ME.
pe scurt:
un ME cu o familie buna si "managiuit" cum trebuie o sa-ti dea satisfactii pe care dadantul NU le da.
SPOR!!! :hi:
\
Razvaneee...... tu vrei sa te bat..?...  =))..las ca te prind eu miine... :hippo:

Razvan, si pe rama Dadant treaba merge foarte bine ... totul tine de apicultor .

... chiar nu stii nici un apicultor care are familiile pe Dadant si are sute de familii pe care le intretine 99% singurel si care face "treaba"..??

bucovineanu

Cel mai bun model de stup e stupul cu care esti familiarizat sa lucrezi. Fiecare model are avantaje si dezavantaje. Stupul perfect inca nu a fost  si nu va fi inventat.

RazvanTi

Citat din: bio din Februarie 04, 2015, 10:23:34 PM
...
Razvaneee...... tu vrei sa te bat..?...  =))..las ca te prind eu miine... :hippo:

Razvan, si pe rama Dadant treaba merge foarte bine ... totul tine de apicultor .

... chiar nu stii nici un apicultor care are familiile pe Dadant si are sute de familii pe care le intretine 99% singurel si care face "treaba"..??

ne-am gasit da' ai uitat  :razz:
chiar stiu unul si e de succes! :ok:
tot asa ma astepta si marian sima cu doua perechi de manusi de box da' am ajuns pana la urma asa:
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro