Prima transvazare! Unde gresesc?

Creat de oroles, Mai 04, 2014, 06:59:38 AM

« precedentul - următorul »

marius_vfp

salut oroles , calendarul e foarte bun insa citeam azi o revista de prin 81 Apicultura in Romania numarul 5 luna mai, ca botcile pot fi capacite si in a4a zi de la transvazare .
2 eu sunt sigur ca se pot creste mai multe serii de matci in acelasi starter, insa ar fi bine ca la cateva zile sa le mai dai ceva prospatura de puiet capacit , puietul il poti lua din stupi de productie luand o rama cu puiet cat mai cpacit si o treci ultima langa peretele stupului apoi rama oarba matca sa nu aibe ce cauta la ea, dupa 5 zile o dai in starter fara albina insotitoare.

daca tu acum 5 minute ai facut verificarea eu pe la 12 azi le-am pus bigudiurile de frica , am avut un stup alaturi care avea matca tanara nefecundata si aseara la un control am vazut ca nu are matca ,sunet specific,azi la controlul botcilor am vazut crescaturi de fagure pe botci ,sper ca matca sa nu fi intrat alaturi.

spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

oroles

Promit sa pun poze cu rezultatele cand voi monta bigudiurile.
In urma cu ceva timp am orfanizat un stup nemultumit de o matca. In 2 zile, la un control, avea o botca destul de maricica. Larva dinauntru era cam mare, semn ca albinele au tras botca de salvare din o larva mai mare de o zi. In aceasta situatie cred ca va capaci, cum ai zis tu in ziua a 7-a. Eu citisem undeva ca cel mai devreme se pot capaci in ziua a noua. In fine, sambata verific sa vad cum sta treaba. Dupa calculele mele, in 3 saptamani (21 de zile) o regina ar fi trebuit sa ponteze dar uite ca ia si de 25 de zile uneori.

Am un stup destul de slabut. Matca oua bine (fara trantor) dar cantitatea de oua e redusa. Am gasit matca sambata. M-am uitat la ea si avea pilozitatea lipsa si aripile cam ciufulite / zdrentuite. Banuiesc ca asa arata o matca batrana. As dori sa o inlocuiesc. Care este cea mai buna metoda? Dupa ce o omor, ce e mai bine introduc: botca sau regina neimperecheata (din cele ce imi vor ecloziona)? Exista vreo sansa sa fie roasa botca sau regina neimperecheata sa fie omorata?
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

samuellazea

Buna tuturor,

Am o si eu o intrebare in legatura cu trasvazarea. Ce se intampla daca bigudiurile sunt puse dupa o zi de la capacit? E mai bine sa le las asa cat mai multe zile si sa pun bugudiurile cat mai aproape de ziua ecluzionarii?

Multumesc

Toate cele bune,
Sami

marius_vfp

samuel , bigudiurile de preferat sa le pui in ultima faza , dar poti risca sa iti iasa o nebuna mai devreme si iti da geometria peste cap , insa , daca tot vrei sa bagi bigudiuri mai devreme , pune in bigudiu si cate o albina asa procedez eu , prinzi o albina inauntru din cele ce stau pe botca nu altele ea fiid o doica , va ingriji botca o va ventila daca va fi prea cald , niciodata nu a dat gres la mine metoda aceasta . faci nucleul sau roiul si introduci bigudiul cu totul roiul cu 1 zi anterior orfanizat ,

oroles din cate am mai citit eu si patit , mai bine e sa bagi botca ,decat matca neimperecheata in roi , la nuclee fara oua accepa orice , botca care in prealabil e in bigudiu cu 1 albina insotitoare iar dupa eclozare dca esti multumit de aspect o eliberezi cat mai repede posibil dupa ce eclozioneaza ,verifici zilnic bigudiul.

de regula in a9a zi de la depunerea oului botcile sunt capacite ma refer strict la ouale depuse de matca in botca, dar transvazarea poate avea loc de la a12a pana la 36a ora in stadiul de larva deci se poate duce si pana la a5a zi de la depunere , din acest motiv spuneam anterior ca sunt cazuri cand albina capaceste botca si in ziua a4a de la transvazare , dar de preferabil e sa nu se intample acest lucru , larvele sun forma de banana ,ca si incovoiere, sunt cele mai perfecte .

spor

oroles

Astazi ma duc eu fericit sa pun bigudiurile. Deschid stupul, ajung la rama cu pricina si surpriza: Toate botcile stricate. :( Astazi era a 10-a zi de la transvazare. Iau rama cu rama la mana si observ urmatoarele aspecte: ramele plinde de miere si pastura. Cateva ram ouate in cantitate mare. Ouale, o parte erau centrate bine. In schimb o parte erau necentrate si mai erau si celule cu cate doua oua. Am gasit si cateva larve. O parte din celule erau deformate, specifice trantorilor, o parte nu erau. In astea 10 zile au cladit la greu. Nu am gasit puiet capacit. Pe una din rame am observat o matcuta, banuiesc eu neimperecheata. Mai exact era lunga dar slabuta, subtirica rau de tot. Nu avea aspectul de "Coana Mare". Era mica si sprintena rau? Matcile neimperecheate cum arata? Sunt mai mici?

Daca poate veni cineva cu o explicatie ar fi super. Inca nu imi dau seama daca e besmetic sau sa fi iesit vreo matca tanara care sa se fi apucat de ouat haotic (am mai avut dinastea care ouau mult si descentrat, dar niciodata care sa imi oua doua in celula). :(

Stiu ca veteranii ni-ar putea da niste explicatii.

Cand am format starter-ul nu avea pic de ou. Practic era un roi cumparat a carei matca s-a pierdut la transport.

mihai.vr

Eu am observat ca matca proaspat imperechiata oua primele zile si cate 2-3 oua in aceeasi celula. Nu e neaparat de speriat asta. Dar cum a ajuns matca la botcile tale? Nu aveai gratie Hanneman intre matca si rama cu botci?

oroles

Pai nu aveam deoarece stiam ca nu are matca. Sau cel putin asa am crezut eu... Nu o vazusem la control si nici nu avea oua. Oricum, daca era acolo inainte de a baga botcile la cladit nu ar fi trebuit sa oua asa acum, fiind imperecheata de mai demult... Si oricum nu avea cum sa iasa o noua regina si culmea sa se imperecheze in 7 zile...

Si aratarea ai mica ce semana cu o matca ce mai era?  ))/

TDI

Un hermafrodit, nu depune ouă şi-ţi roade botcile şi omoară toate mătcile pe care le-ai putea pune.

oroles

Exista si albine hemafrodite? Ce sunt alea?  ))/

RazvanTi

hemafrodit= si masculin si feminin; si cuculetz si pasarica; si varfu' omu si pestera muierii  :razz:
acum sa revenim ontopic:
in ce zona a ramei se plimba doamna? pe margini sau pe mijlocul ramei?
eu zic asa:
ai si matca imperecheata dar ai si albine ouatoare.
astea din urma or sa moara pana la urma  :wink:

LE: si inca una (intrebare):
tu ai pus botcile la finisat in stup orfan?!?!?!
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

oroles

Se misca pe margine. Am privit-o vreo 2 minute, asa ca sunt ferm convins ca era matca... Avea abdomenul alungit ca la orice matca dar nu asa de mare... Se plimba pe marginea ramei si a trecut de mai multe ori dintr-o parte in alta.

Deci cum a fost treaba...
Am cumparat un roi in data de 18.05. Atunci nu am avut timp sa ii verific, asa ca i-am verificat in data de 25.05. La control, din cei 16 cumparati anul acesta, unul nu  a avut matca. Am cautat matca pe rame si nu am vazut-o. Nici pe rame nu erau oua, asa ca am decis ca sa il folosesc ca starter. Am transvazat in aceeasi zi (25.05) larve si l-am verificat in 26.05 si erau luate in lucru. Ieri cand trebuia sa le pun bigudiurile, stupoare... Nici macar o botca si toate ramele ouate.

Banuiesc ca e prea putin timp sa se besmeticeasca... Nu inteleg ce s-a intamplat!

marius_vfp

salut oroles , acel stup pe care l-ai considerat fara matca si l-ai transformat in starter , trebuia verificat daca nu au tras botca de salvare , si fii sigur ca au fost multe pe care tu l-ai rupt dar una tot ti-a scapat , rezultatul ? una matca de slavare(subtirica la mijloc si lunga asa cum ai precizat) care a inceput ouatul si a distrus toate botcile tale , insa chiar daca ponteaza cate 2 oua in celule nu te speria , acum nu are loc si ponteaza aiurea , dar vei constata la capacirea puietului ca totul e ok , se intampla des lucrul acesta la nucleele mici cu matcile proaspat imperecheate.

spor

oroles

Citat din: marius_vfp din Iunie 04, 2014, 06:40:09 PM
salut oroles , acel stup pe care l-ai considerat fara matca si l-ai transformat in starter , trebuia verificat daca nu au tras botca de salvare , si fii sigur ca au fost multe pe care tu l-ai rupt dar una tot ti-a scapat , rezultatul ? una matca de slavare(subtirica la mijloc si lunga asa cum ai precizat) care a inceput ouatul si a distrus toate botcile tale , insa chiar daca ponteaza cate 2 oua in celule nu te speria , acum nu are loc si ponteaza aiurea , dar vei constata la capacirea puietului ca totul e ok , se intampla des lucrul acesta la nucleele mici cu matcile proaspat imperecheate.

spor

Bun ar fi sa fie asa... Astept si eu sa vad cum capaceste. Am mai avut matci care nu centrau bine dar matci care sa puna doua intr-o celula nu am avut. Zilele astea am mai luat niste carti de apicultura la mana, din biblioteca Apiardeal. Speriat am inceput sa caut despre besmetici. Am vazut ca albina ouatoare lipeste celulele de perete, ceea ce nu am vazut la aceasta familie.  Oricum, daca e mica si oua asa sunt multumit de ea. Practic aveam doua rame ouate proaspat si pe o parte si pe alta (cca 24-48 de ore). :D

stefan1

Citat din: oroles din Iunie 04, 2014, 03:25:38 PM
Se misca pe margine. Am privit-o vreo 2 minute, asa ca sunt ferm convins ca era matca... Avea abdomenul alungit ca la orice matca dar nu asa de mare... Se plimba pe marginea ramei si a trecut de mai multe ori dintr-o parte in alta.

Deci cum a fost treaba...
Am cumparat un roi in data de 18.05. Atunci nu am avut timp sa ii verific, asa ca i-am verificat in data de 25.05. La control, din cei 16 cumparati anul acesta, unul nu  a avut matca. Am cautat matca pe rame si nu am vazut-o. Nici pe rame nu erau oua, asa ca am decis ca sa il folosesc ca starter. Am transvazat in aceeasi zi (25.05) larve si l-am verificat in 26.05 si erau luate in lucru. Ieri cand trebuia sa le pun bigudiurile, stupoare... Nici macar o botca si toate ramele ouate.

Banuiesc ca e prea putin timp sa se besmeticeasca... Nu inteleg ce s-a intamplat!

'Ezista' o explicatie, de fapt doua:
- Fie acel roi cumparat in 18.5 nu a fost cu matca fecundata ci cu o matca abia iesita din botca. S-a fecundat mai tarziu si cand au fost capacite botcile, matca le-a atacat.
- Fie intradevar roiul nu a avut matca, dar sunt cazuri (adevarat rare), cand o matca nefecundata alungata dintr-un alt stup sau chiar o matca ratacita sa fi intrat in stup si sa fie primita de albine.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

oroles

Multumesc domnule stefan1! ^:)^

E posibil sa se intample ca o matca sa fi gresit. Cand a fost adus stupul a fost plasat in spatele unui stup din fata care avea o botca de roire si facusem un roi din el. Ambii aveau cam aceeasi culoare (un verde). La control nu am gasit matca in acest stup, desi dupa calculele mele matca trebuia sa se apuce deja de ouat.