Prima transvazare! Unde gresesc?

Creat de oroles, Mai 04, 2014, 06:59:38 AM

« precedentul - următorul »

struan

Citat din: thomas din Mai 21, 2014, 10:07:13 PM
Problema mare a fost la transvazarea larvelor. Lanteta chinezeasca o consider o scula de ra*at! am aruncat-o, nu puteam scoate larvele cu ea. Mi-am facut eu o ansa de metal, polizata si indoita la capat ca sa patrunda si sa ridice lejer larva.
Voi ce folositi la transvazare, ce scule?

Eu folosesc o lanteta de inox cumparata de pe net. Merge foarte bine. E drept ca ma ajuta si vederea. De-a lungul timpului am mai testat pana de gasca, pensula fina de pictura, o lanteta facuta dintr-o pasta de pix si tot soiul de improvizatii. La vremea cand experimentam crestere de regine, nu prea se gaseau scule de cumparat. Ca viteza, lanteta le bate pe toate. Folosesc trusa Nicot de crestere regine, doar ca fara cutie. Tranzvazarea o fac in cupulele de plastic de la trusa.

mmacreanu

Citat din: thomas din Mai 21, 2014, 10:07:13 PM
salutare! Si eu am facut sau inca fac (nu au eclozat inca) startare si crestere in stup cu matca. Mi-au luat initial 16 din 24. Sa vedem cate or sa ajunga la final, si mai ales imperecheate. Aceeasi metoda, ramele cu puiet capacit in compartimentul cu regina si cu urdinisul, iar rama portbotci flancata de una cu puiet capacit si una cu larvar precum si una cu pastura. Rama portbotci are si hranitor. Am dat miere, nu sirop. Compartimentele despartite prin diafragma etanse cu o fereastra haneman de 10x20 cm. Am fost foarte bucuros ca mi le-au startat si luat in crestere. Nu ma asteptam de prima data, mai ales ca stuparii cu mult mai multi stupi pe care ii stiu nu credeau ca se poate starta cu matca in acelasi stup.
Problema mare a fost la transvazarea larvelor. Lanteta chinezeasca o consider o scula de ra*at! am aruncat-o, nu puteam scoate larvele cu ea. Mi-am facut eu o ansa de metal, polizata si indoita la capat ca sa patrunda si sa ridice lejer larva.
Voi ce folositi la transvazare, ce scule?

eu folosesc acest tip de lanteta, altceva nu am mai incercat!
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

oroles

A doua transvazare, fara succes. De data aceasta mi-a luat 2 in lucru. Maine reincerc. Din cauza ca nu am pus larvele cele mai mici! Am pus ceva mai mari care inca aveau amestec de laptisor cu miere. Oricum nu aveam asteptari. Maine incerc iarasi.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

mmacreanu

Citat din: oroles din Mai 23, 2014, 10:05:20 PM
A doua transvazare, fara succes. De data aceasta mi-a luat 2 in lucru. Maine reincerc. Din cauza ca nu am pus larvele cele mai mici! Am pus ceva mai mari care inca aveau amestec de laptisor cu miere. Oricum nu aveam asteptari. Maine incerc iarasi.

pentru a le lua in lucru nu trebuie sa fie neaparat de 1 zi, poate sa fie si de 2 zile ... tot le ia in lucru, numai ca iese o calitate indoielnica a matcii. greseala se face in alta parte!
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

apivasmob

Vezi ca cu Starterul este problema.
Sanatate tuturor apicultorilor

Kiwi Bee

Fa o poza sa vedem daca starterul este gras.

oroles

Citat din: Kiwi Bee din Mai 24, 2014, 10:34:23 AM
Fa o poza sa vedem daca starterul este gras.
Starterul avea 12 rame pline de albina. E posibil sa aiba 2 matci? Am scos o matca cu mai bine de 24 de ore inainte si mai toate ramele cu puiet. Cand am verificat sa vad ce mi-a luat in lucru avea oua proaspete.

TDI

Posibil da, probabil nu. Mai sunt şi alte cauze.

mmacreanu

Oroles, este cert ca starterul nu l-ai facut cum trebuie. Se ia rama cu rama si nu se lasa nici o rama cu larve tinere, nu mai zic OUA! Cand albinele vor descoperi ca sunt orfane si nu au de unde sa+si traga o regina, vor lua botcile in lucru!

oroles

Citat din: mmacreanu din Mai 25, 2014, 09:34:10 AM
Oroles, este cert ca starterul nu l-ai facut cum trebuie. Se ia rama cu rama si nu se lasa nici o rama cu larve tinere, nu mai zic OUA! Cand albinele vor descoperi ca sunt orfane si nu au de unde sa+si traga o regina, vor lua botcile in lucru!
Am procedat asa si uite ca a luat doua botci. Ruttner vorbeste si despre aceasta metoda a formarii starterului, prin orfanizarea timp de 24 de ore. Bineinteles mai nuantat. :D Voi incerca si cum spuneti dumneavoastra. Auzisem ca metoda de orfanizare scoaterea tuturor ramelor cu puiet si inlocuirea lor cu faguri claditi si cu ceva miere, astfel incat cand se intoarce lucratoarea sa nu gaseasca niciun ou. Oricum, am pus aseara si aceasta metoda in practica sa vad ce iese. Azi ma uit dupa rezultate.

O intrebare: Ce se intampla in cazul in care nu mut larvele din starter in finisor, in cazul in care mi-au fost larvele luate in lucru?

mmacreanu

Citat din: oroles din Mai 25, 2014, 10:26:06 AM
Citat din: mmacreanu din Mai 25, 2014, 09:34:10 AM
Am procedat asa si uite ca a luat doua botci. Ruttner vorbeste si despre aceasta metoda a formarii starterului, prin orfanizarea timp de 24 de ore. Bineinteles mai nuantat. :D Voi incerca si cum spuneti dumneavoastra. Auzisem ca metoda de orfanizare scoaterea tuturor ramelor cu puiet si inlocuirea lor cu faguri claditi si cu ceva miere, astfel incat cand se intoarce lucratoarea sa nu gaseasca niciun ou. Oricum, am pus aseara si aceasta metoda in practica sa vad ce iese. Azi ma uit dupa rezultate.

O intrebare: Ce se intampla in cazul in care nu mut larvele din starter in finisor, in cazul in care mi-au fost larvele luate in lucru?

nu se intampla nimic, eu am lasat pana la sfarsit rama cu botci in starter, nu am avut gratie hanneman sa izolez rama

oroles

Am gratii Hanneman, doar ca mi-e frica sa nu esuez iar, adica sa imi roada finisorul botcile. Se poate intampla asa ceva?

mmacreanu

Citat din: oroles din Mai 25, 2014, 10:33:49 AM
Am gratii Hanneman, doar ca mi-e frica sa nu esuez iar, adica sa imi roada finisorul botcile. Se poate intampla asa ceva?

mutarea in finisor se face dupa ce larvele sunt luate in lucru, nu au cum sa le roada pentru ca nu sunt capacite, dupa capacire nu vor strica munca la care au muncit decat daca ajunge matca la botci si le inteapa, atunci sunt nevoite sa faca curatenie!

oroles

Acum 5 minute am facut verificarea larvelor transvazate ieri si mi-au luat in lucru 13 din 30. Mai sunt doua la care am dubii. Nu am putut sa vad inauntrul lor.  Sper sa nu radeti de mine. Oricum, zic eu, e o imbunatatire si sunt multumit si de atatea matci pentru mica mea stupina. Parcursul a fost ceva de genul 0-2-13.

Starterul nu a avut niciun ou. Larvele au apartinut altei familii. Din lipsa de timp nu am dat rama portbotci la curatat. Oricum fusese curatata si de alte familii inainte cu o zi cand am obtinut doua botci. Cred ca si asta a fost o greseala. Mirarea mea e ca acest starter este mai pacatos decat cel folosit in urma cu 2 zile. 

Intrebarea 1: Cand trebuie sa pun bigudiul?
Am folosit calendarul de aici si nu zice nimic de bigudiuri. Transvazarea s-a facut ieri si am incercat sa iau larve cat mai tinere.

Intrebarea 2: Mai pot folosi acelasi starter iarasi? Ideea era sa scot botca si sa nu ii las nimic, dupa care sa mai incerc sa  mai cresc un rand de botci. Mentionez ca botcile le-am lasat in starter. Nu exista riscul de besmeticire?

NiKoN

Bigudiurile le pui doar in cazul in care acele botci vor ecloza in starter, in ziua a 11 -a de la transvazare.
La a doua intrebare nu am experienta sa raspund, intrucat cresc botci in prezenta matcii. Totusi cred ca daca au botci, bezmeticirea va interveni mai tarziu si poti creste doua serii fara probleme.

Un prieten adevarat nu poate fi cumparat, dar poate fi vandut!