Pregatirea stupilor orizontali pentru culesuri

Creat de costi82, Aprilie 28, 2014, 03:43:36 PM

« precedentul - următorul »

costi82

As vrea sa va intreb dragi colegi apicultori, din experenta pe care o aveti, sa ne explicati pt. un randament cat mai bun la culesuri, cum pregatiti (sau cum ati pregatit pt. cei care au trecut la alt tip de stup) stupii orizontali pentru marile culesuri, ar fi interesant de stiut cum  aranja cuibului, formarea magaziei pt. miere, raspunsurile voastre sigur o sa-i ajute si pe alti apicultori incepatori ca si mine .   
Apicultura e o arta care trebuie respectata!

paradisuri inflorite

iiDaca familia e puternica ar fi bine sa muti puietul in partea opusa  ca albinele or sa bage mai compact mierea si nu o sa ai blocaj . Familiile mai slabe e bine sa ramina cu cuibul tot pe acelasi loc, dar la 2 --3 zile muti ramele pline cu miere mai departe de puiet si dai rama goala  . Daca nu ai timp de
maevre , incadrezi de la inceput puietul cu 2 rame goale de fiecare parte.Trebuie sa stii ca la stupii orizontali albinele stau mult mai concentrate pe ramele din dreptul urdinisului ca la stupii verticali. Daca nu esti multumit de raspus o sa -ti mai dau altele ; ca si eu am lucrat cu stupi orizotali .

Stefan Madalin

paradisuri inflorite

jAsta se justica numai daca sunt puternici , daca nu , atunci nu se justifica  . Am avutu multe cazuri cind si fara vreo interventie nu s-au blocat deloc si nici nu s-au pregatit de roire . Trebuie bagati si 2 faguri artificiali la crescut . Bafta !

marian sima

E  important sa spuna daca orizontali sant in pat cald sau in pat rece si daca stupi sant cu un urdinis sau cu doua.

costi82

Ramele sunt in pat rece iar stupul are dou urdinsuri, am mai citit ca alti folosesc ca sa desparta cuibul de magazia cu miere gratia Hanemann.
Inaintea unui cules cu intensitate mare se deschide si al doilea urdinis?
De exemplu eu am 4 familii care la ora actuala sunt pe 20-21 rame albine, intr-un stup incap 24 de rame.
poate o sa va mire faptul ca am asa mari stupi, acesti stupi i-am primit cadou, pt. incepatori ca mine sunt ok!

Din lanul de fasole

Citat din: marian sima din Aprilie 28, 2014, 09:24:25 PM
E  important sa spuna daca orizontali sant in pat cald sau in pat rece

Domnule Sima,
Vă rog să nu dezinformaţi începătorii,  eu zic, aşa cred eu, că nu e corect.
Stupii orizontali din România au două standarde, dacă e nevoie vi le voi indica, nu stau acum să caut, unul are 16 rame iar celălalt 20. Eu am stupi orizontali conformi  ambelor STAS-uri , în plus mai am un stup orizontal, construit de mine, care are 22 de rame Dadant, 1/1.
Un stup orizontal are ramele în pat rece, nu există altă variantă cunoscută de mine în pat cald, dacă aveţi dumneavoastră una, aş aprecia dacă ne publicaţi o dovadă.
C. Pălămidă - Valea Sării, Buzău

romikele

Stupii orizontali de pe pavilion sunt in pat cald.
Nu cred ca STAS-urile au cuprins si aceasta categorie...

Din lanul de fasole

Citat din: romikele din Aprilie 28, 2014, 10:44:46 PM
Stupii orizontali de pe pavilion sunt in pat cald.
Nu cred ca STAS-urile au cuprins si aceasta categorie...

Câte rame au?

mihai.vr

Mai "din lanul de fasole" consumi resurse degeaba.... nu irosi pagini de forum si timpul tuturor de lectura, doar ca sa te afli in treaba si sa postezi si tu ceva. Daca dai un raspuns care sa ajute lumea foarte bine, dar daca nu, mai bine lasa. Parca doar ai chef de cearta si de comentarii pe toate paginile.

Din lanul de fasole

Citat din: mihai.vr din Aprilie 28, 2014, 11:05:35 PM
Mai "din lanul de fasole"

Nu ştiu de ce vă ofuscaţi. Discuţia e foarte interesantă pentru toţi. De ce? Pentru că pe vremea când mă duceam eu în pastoral aveam în pavilion numai ME, aşa era făcut pavilionul. Acum, prietenii mei mai tineri, care merg în pastoral, au în pavilioane numai stupi de 10 rame, Dadant. La ambele variante stupii sunt  în pat rece. Vă rog să mă iertaţi pentru că am continuat această discuţie, cred că dacă sunteţi atent,  aveţi ce învăţa.

mape 48-petru manea

Citat din: mihai.vr din Aprilie 28, 2014, 11:05:35 PM
Mai "din lanul de fasole" consumi resurse degeaba.... nu irosi pagini de forum si timpul tuturor de lectura, doar ca sa te afli in treaba si sa postezi si tu ceva. Daca dai un raspuns care sa ajute lumea foarte bine, dar daca nu, mai bine lasa. Parca doar ai chef de cearta si de comentarii pe toate paginile.
:bravo:  :hi:

marian sima

Pentru domnul din lanul de fasole.
Stupi mei sant orizontali pe 20 de rame in pat cald si au doua urdinise.

Poze din aceasta dimineata albina nu iesise la zbor insa datorita faptului ca am fost anuntat ca stropeste rapita stupi vor fi tinuti astazi in sirop de miere +ceai din plante medicinale.

Fermierul ma anuntat ca stropeste cu o solutie care nu omoara albinele,totusi doresc ca albina sa plece in nr mai mic din stup asa ca ii dau de treaba.

Al doilea urdinis se deschide cand stupul e ful de albina,acolo va fi pozitionat cuibul si circulatia pe el va fi mult mai mica decat pe urdinisul principal.

Pentru a nu mai deschide stupul atunci cand fac stimulari am adoptat sistemul Canadian un pic improvizat deoarece eu am podisor de lemn la stupi si pe urma capacul de tabla izolat cu polistiren,asa ca o mica bucata de teava de plastic face legatura intre sursa de sirop si cuib.

paradisuri inflorite

Stupii orizontali sunt si im pat cald si in pat rece si nu respecta stasul uneori  ; pe de alta parte nu exista metode de lucru universal valabile , fiecare face ce stie mai bine si de multe ori rezultatele se vad abia in toamna ,cind unii baga la iernat pe 4 rame si altii pe 8-9 rame de albine .

costi82

Citat din: marian sima din Aprilie 29, 2014, 08:04:18 AM

Al doilea urdinis se deschide cand stupul e ful de albina,acolo va fi pozitionat cuibul si circulatia pe el va fi mult mai mica decat pe urdinisul principal.

Aici nu prea inteleg, cand stupul e plin cu albine deschid al doilea urdinis, iar apoi pozitionez cuibul in partea opusa, adica la urdinisul deschis (al doilea urdinis)?