Pregatirea stupilor orizontali pentru culesuri

Creat de costi82, Aprilie 28, 2014, 03:43:36 PM

« precedentul - următorul »

paradisuri inflorite

treaba asta se face numai la cules ca altfel le incomodezi degeaba . Nu se muta cuibul de  numai ca stupul e plin , trebuie sa fie si culesul de care aminteai  .

romikele

Citat din: Din lanul de fasole din Aprilie 28, 2014, 10:57:30 PM
Câte rame au?
La mine 16, la altii 18, depinde de cat de larg e culoarul de acces.
In pat cald pentru ca la transport ramele sa fie pe directia de deplasare si a evita "baterea" intre ele, mai ales daca stupii nu sunt completi.
De asemeni si pentru usurarea lucrului la stupi.

marian sima

Citat din: nick din Aprilie 29, 2014, 09:19:04 AM
Citat din: marian sima din Aprilie 29, 2014, 08:04:18 AM

Al doilea urdinis se deschide cand stupul e ful de albina,acolo va fi pozitionat cuibul si circulatia pe el va fi mult mai mica decat pe urdinisul principal.

Aici nu prea inteleg, cand stupul e plin cu albine deschid al doilea urdinis, iar apoi pozitionez cuibul in partea opusa, adica la urdinisul deschis (al doilea urdinis)?

Orizontalul devine foarte productiv daca albina culegatoare nu mai trece prin cuib si chiar daca se muta cuibul in dreptul urdinisului secundar marea masa de albina va circula pe urdinisul principal.

Puietul va face zborul de orientare tot pe acest urdinis,prima data cand am mutat cuibul ma asteptam ca puietul sa faca zborul de recunoastere pe urdinusul de langa cuib insa nu a fost asa.

Stupi ful de albina pot fi mentinuti in acest format si intre culesuri  insa la stupi cu albina mai putina e bine ca cuibul sa fie in dreptul urdinisului principal pentru a evita furtisagul.

costi82

Apicultura e o arta care trebuie respectata!

nicu84

in concluzie domnu Sima cuibul in dreptul urdinisului mic si magazia in dreptul celui mare, nu?
la stupul de 20 rame, dupa cate rame cu puiet se pune gratia, ca sa despartim cuibul de magazie?

marian sima

Aici e avantajul orizontalului ,intre culesuri matca trebuie lasata sa depuna ponta la maxim,inaintea culesurilor se pune diafragma care are si rolul de limitare a pontei matci,de abicei se pune dupa 10 rame.

costi82

Apicultura e o arta care trebuie respectata!

marian sima

Da diafragma normala,adica sa permita accesul albinei dintr-o parte in alta decat pe sub ea.

nicu84

diafragma sau gratie hanneman? pt ca eu am auzit ca se pune gratie.

marian sima

aditza_71

Salut Marian. Sa  stii ca si eu am auzit tot de gratie hanneman , pt. limitarea pontei matcii.Am si eu un orizontal de anul asta si am sa incerc la cules la tei , sa-i pun o diafragma , ca sa vad cum merge cu ea, la fel cum ai spus tu.O sa vad si am sa-ti spun dupa cules cum a mers. Sper sa fie bine.Multumim de  pont. Butoaie pline cu miere sa ai.

Din lanul de fasole

Scuzele mele tuturor celor pe care intervenţiile mele i-au deranjat, recunosc, da, că m-am grăbit la prima postare, pe urmă – de aceea am pus întrebarea pe câte rame – mi-am adus aminte că văzusem stupi orizontali în pavilion, în pat cald.
Le mulţumesc pentru înţelegere domnului "romikele" şi domnului "marian sima", postările domniilor lor au fost la obiect şi corecte.
Ce pot aduce în plus ? Eu folosesc stupii orizontali, lărgind cuibul, mutându-l, pentru a avea rezerve de rame cu puiet, în staţionar nu am scos mare lucru de la ei, în plus, am avut un loc unde să-mi pun rame de rezervă, fără pericol de a fi atacate de molia cerii, le-am folosit  atunci când am avut nevoie. Prietenii mei, octogenarii, folosesc stupii orizontali în principal pentru producţie, de la salcâm le pun caturi de ½.
Tot respectul meu, tuturor, inclusiv domnului cu mapele. Eu l-am iertat, aprioric, pentru că, aproape de fiecare dată, violează limba română. Nu trebuie să-şi facă probleme, şi unii dintre politicieni fac la fel. Cartea nu mai are valoare în ziua de azi, cel puţin aşa simt eu.
C. Pălămidă - Valea Sării, Buzău

Hermannstadt

Va salut dragi colegi,
Si eu tot orizontali folosesc in pat rece insa la mine este lada destul de mare, adica cel mai mic are 20 de rame si este cu o singura familie in el si un singur urdinis pe mijlocul lazii, iar cel mai mare are 32 de rame, cu 2 urdinise si cu 2 familii.

Din cele spuse de dvs in situatia cand familile sunt puternice si exista un cules bun cuiburile ar trebui pozitionate la margine iar ramele pt miere sa fie cat mai aproape de urdinis ?!

Mentionez ca eu practic doar stationar!

Numai bine!
:hi:
Cand esti mort, nu stii ca esti mort.Este greu doar pt ceilalti.La fel si cand esti prost. Phillippe Geluck
http://hermannstadt.sunphoto.ro/

romikele

Ai prins ideea!
Matca sa fie izolata in cuib cu Haneman.

Hermannstadt

Am priceput, banuiesc ca cel mai bine cand dorim sa cumparam gratia cel mai bine ar fi sa masuram exact locum unde dorim sa o instalam, de exemplu la mine am lazile 2 sut la fel ( cele de la nea' Stefan) iar celalate sunt mai vechi una facuta de mine dupa cum am considerat eu ca am nevoie de distanta dintre rame si podisor...
Sau doar o dimensiune standart ?

Numai bine!
:hi:
Cand esti mort, nu stii ca esti mort.Este greu doar pt ceilalti.La fel si cand esti prost. Phillippe Geluck
http://hermannstadt.sunphoto.ro/