Cuiburi blocate cu polen si nectar!

Creat de oroles, Martie 22, 2014, 09:40:49 PM

« precedentul - următorul »

NYK74

Dacă vremea rece va continua cum spui,si cauza este lărgirea cuibului cam tare,vei avea confirmarea si prin faptul ca iti vor mai scoate alcune nimfe de puiet la urdinis.

oroles

Si pe zona mea se anunta multe ploi. Se pare ca pana la 1 mai vor mai fi cca 8 zile cu soare. Accuweather nu prea da gres pe termen scurt. Oricum isi actualizeaza frecvent prognoza. Sper sa se insele.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

dodo79

am 2 rame in cuib pline full cu polen.in plus am pe fiecare rama polen de o palma.as vrea sa scot acele 2 rame sa le pastrez ptr viitori roi.cat timp as putea si unde sa pastrez cele 2 rame fara sa se altereze.multumesc mult

oroles

Citat din: dodo79 din Aprilie 06, 2014, 12:28:36 PM
am 2 rame in cuib pline full cu polen.in plus am pe fiecare rama polen de o palma.as vrea sa scot acele 2 rame sa le pastrez ptr viitori roi.cat timp as putea si unde sa pastrez cele 2 rame fara sa se altereze.multumesc mult

Nu inteleg de ce nu le lasi in stup? Albinele stiu cel mai bine cum sa il pastreze.  :D

dodo79

Citat din: oroles din Aprilie 06, 2014, 12:59:33 PM
Citat din: dodo79 din Aprilie 06, 2014, 12:28:36 PM

Nu inteleg de ce nu le lasi in stup? Albinele stiu cel mai bine cum sa il pastreze.  :D
din cauza ca imi este blocat cuibul.am nevoie de albina in acest moment.

dodo79

sunt5 rame cu puiet,2 cu polen,3 cu miere si polen.

oroles

Citat din: dodo79 din Aprilie 06, 2014, 01:22:34 PM
Azi citeam ca la 10 rame bine acoperite se merita sa treci la roitul familiei. Las-le acolo. Cand vei avea nevoie, tot acolo le vei gasi.

dodo79

Citat din: oroles din Aprilie 06, 2014, 01:51:46 PM
Citat din: dodo79 din Aprilie 06, 2014, 01:22:34 PM
Azi citeam ca la 10 rame bine acoperite se merita sa treci la roitul familiei. Las-le acolo. Cand vei avea nevoie, tot acolo le vei gasi.
asa voi face.de cateva zile am pus catul si am vazut ca incep sa lucreze si in el.am observat ca din cele 3 rame cu miere pe prima de langa cuib au inceput sa o goleasca de miere si sa ponteze in ea.inseamna ca stiu ele ce fac.

oroles

Am verificat stupii luni si am ajuns la urmatiarea concluzie.
Stupii care imi scoteau afara larve erau stupi buni, bine acoperiti de albina. Acum am vazut in stupi foarte putin puiet capacit de trantor. Banuiesc ca au mancat larvele si nimfele de trantor, mai ales ca ce scoteau afara erau jumatati, nu nimfe intregi ca sa poti sa iti dai seama daca e vorba de lucratoare sau trantori. Duminica trecuta am vazut si trantori morti scosi pe placa de urdinis. In toate familiile abia am reusit sa vad un trantor viu si doar cateva celule de puiet capacit de trantor.

Ceea ce ma ingrijoreaza e ca am putine rame cu puiet. Din 6-8 rame, doar 3-4 sunt efectiv cu puiet. Din pacate nici alea nu sunt intregi, ci cat a putut acoperi ghemul. Se vede clar forma de elipsa. Am in schimb un stup caruia a trebuit sa ii mai bag o rama dupa ultima cu miere. E plin de albiina dintr-un capat in altul. Am gasit albinele in spatiul liber de o rama legate una de alta si puse pe cladit. Acum e pe 12 rame. Nu inteleg fenomenul. De ce acesta poate produce atat puiet in conditiile frigului extrem de afara. De exemplu azi, in zona mea se anunta o maxima de 4 grade.

bucovineanu

In perioadele cu vreme rece albinele cresc atata puiet cat pot  acoperi atunci cand sunt stranse in ghem. Ori pana acum s-a facut schimbul de generatii si in zona de nord a Moldovei nu prea s-a vazut o crestere a populatiei de albine in stupi la familiile cu populatie relativ mica. Schimbul s-a facut mai greoi la familiile mici si datorita temperaturilor scazute. Familiile puternice au facut mai repede schimbul de generatii in perioada calda ce a precedat frigul actual, au trecut de momentul critic si sunt deja pe crestere rapida a populatiei.
Acum se vede unul din avantajele iernarii familiilor puternice cu regine tinere..

NYK74

Are dreptate Bucovineanu,cind zice ca acum se vad avantajele iernarii familiilor puternice cu matci tinere.
Bănuiam ca asta e si cauza izgonirii trintorilor,vremea rece,corelată cu stadiul actual de dezvoltare a familiilor,unde se vade ca cele puternice fac fată temperaturilor actuale,celelalte insa,nu.

oroles

Am in stupi numai matci tinere. Toate sunt cu varsta de pana in 2 ani. O matca tanara nu e neaparat mai buna. Aici intervine si factorul vreme si baza melifera. Oricat de puternica e matca, daca in natura nu  e cules, aceasta isi va reduce ponta.  Cand domnul Vasile spune de matci tinere se refera la faptul ca exista mai multe sanse ca o matca tanara sa oua mai mult decat una batrana.

Oricum, cu perioada asta de  frig m-am convins ca matca nu oua decat ramele inchise la culoare. Uitandu-ma in cuib am observat acest lucru.

Anul acesta imi doresc sa selectionez si eu cateva matci bune. Sper sa si reusesc. Citisem undeva ca domnul @bucovineanu foloseste ca starter un stup cu matca cu tot. As dori sa fac si eu acest lucru. Puteti detalia cum procedati?

Va multumesc!

NYK74

Oroles ,Oroles,"dacă capra are 2 coarne,la tine de ce nu are 3?"fiecare spune ce vrea,si fiecare intelege ce vrea.
Cind am scris de matci tinere,asa cum de altfel a scris si Bucovineanu,am vrut sa se înteleagă,matcă tinara de calitate bună,nu şchioapă sau surdă ..... =)) =)),ca e logic ca dacă e tinara si  trintorita nu e bună ,sau dacă are alte defecte.
De aceea se vede diferenţe mari in dezvoltare intre familii primăvara,intre o matcă tinara intrată in iarnă cu o familie puternică,sănătoasă,cu tot ce trebuie,si iesită tot asa in primăvara ,si alta matcă bătrîna epuizată ,iernata rau si iesită primăvara cu o mâna de albine. :hi:

oroles

Joc de puiet frumos iesit in 18.04.2013.

Am vazut ca a pus Petru Manea film cu puietul din familiile lui, am zis sa pun si eu.

https://www.youtube.com/watch?v=AJ33kJYbQJo&feature=youtu.be

crisian-nicolae

Am vazut la tine ca ai pus streasina deasupra la urdinis, astazi pe o ploaie marunta am montat la fiecare cite una chiar si la stupi pusi pe pozitie dar ne populati.
PASTE FERICIT!! :hi: