Cuiburi blocate cu polen si nectar!

Creat de oroles, Martie 22, 2014, 09:40:49 PM

« precedentul - următorul »

oroles

Salutare!

Saptamana trecuta am restrans cuiburile. In stupi era foarte putin polen. Astazi cand am fost la ei si am deschis doi stupi am observat ca aveau puiet capacit pe 2-3 rame si cuiburile blocate cu polen si nectar. Cel mai probabil nectarul provine de la mierea ursului. Am mers pe deal si am vazut ca in ciuda faptului ca erau foarte mici plantele de mierea ursului, aveau deja flori. Vazand acest aspect si observand ca matca a ouat cam peste tot pe unde a mai avut loc, am decis sa le extind cuibul. Asa ca am bagat deja, la toti, 1-2 rame cladite si inchise la culoare, poate atrage si matca si o oua mai bine... Am mai descapacit ceva miere de pe rame, doar or mai elibera ceva spatii pentru ouat. Am vazut ca trecusera si la cladit deja. Deoarece nu au avut loc din cauza diafragmei s-au dus in sus pe rame, dandu-mi de treaba. Cladisera deja si botci. Am gasit pe unele rame si o generatie de trantor capacita (nu mai mult de o palma).

Intrebari: Ce fac cu atata polen? Am procedat bine ca am extins cuibul acum? Experimental, la 3 stupi mai puternici am spart cuibul. Mai e cineva in aceasta situatie?
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

stefan1

Ma indoiesc ca 'belsugul' se trage de la Mierea ursului. Eu cred ca ai ceva salcii in zona!
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

oroles

Citat din: stefan1 din Martie 23, 2014, 01:18:27 AM
  Ma indoiesc ca 'belsugul' se trage de la Mierea ursului. Eu cred ca ai ceva salcii in zona!
Am hectare intregi de salcie, salcie capreasca, rachita. Stupina e foarte aproape de lunca unui rau. (cca. 300 de m). Corni, aluni sunt foarte multi. Cu toate astea nu prea cred ca ar fi bagat atata nectar de la corni. Alunul, din ce stiu da mai mult polen.

filip

Pune ram cu coronita de miere langa ultimul ram de puiet.Ramul cu miere si polen nu trebuie incalzit de albine,deci poate fi dat la margine.Cand nu mai e loc in cuib,eu formez magazii cu ramele de polen si miere adunate din mai multi stupi.Intre cuib si magazie pun folie cu o fanta de trecere pe colt,asa caldura ramane in cuib.Inainte de salcam ,ramele le storc si raman pentru formarea roilor artificiali.Polenul e aur curat la roii care inca nu au culegatoare formate.
Anul asta a inceput bine in privinta polenului si nectarului timpuriu,chiar nu conteaza de la ce aduna,sa fie nectar ca albina isi face treaba!
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

oroles

Citat din: filip din Martie 23, 2014, 08:30:26 AM
Pune ram cu coronita de miere langa ultimul ram de puiet.
Multumesc frumos de raspuns!
Problema e ca nu mai am rame cu coronita. :D La margine ramasese rame full cu miere sau cu celule goale doar pe un sfert. Cele care erau mai goale fusesera deja ouate.  Eu am procedat asa: Am vazut unde se termina cuibul si am bagat cate o rama goala de o parte si de cealalta a cuibului. M-am asigurat ca puietul are aproape sursa de hrana. Ultima rama a cuibului avea putine celule ouate si mai multa miere si pastura. Atat m-a dus capul! La fiecare familie le-am descapacit o suprafata de o palma de miere. Eu sper ca am facut bine. Ganditi-va ca la unii stupi, le descapacisem saptamana trecuta ramele care aveau putina miere si le-am trecut dupa diafragma. Ieri am gasit la 2 stupi ramele de dupa diafragma pline ochi cu polen. :) Aaa... Si rama aceasta goala nu era lipita de diafragma. Daca aveam trantori acum treceam la roit. Pentru caldura le-am pastrat saltelutele deasupra. Anul trecut am renuntat la ele la jumatatea lui aprilie. Astept pareri despre ce trebuie / trebuia facut?

Citat
Ramul cu miere si polen nu trebuie incalzit de albine,deci poate fi dat la margine.Cand nu mai e loc in cuib,eu formez magazii cu ramele de polen si miere adunate din mai multi stupi.Intre cuib si magazie pun folie cu o fanta de trecere pe colt,asa caldura ramane in cuib.Inainte de salcam ,ramele le storc si raman pentru formarea roilor artificiali.Polenul e aur curat la roii care inca nu au culegatoare formate.
Anul asta a inceput bine in privinta polenului si nectarului timpuriu,chiar nu conteaza de la ce aduna,sa fie nectar ca albina isi face treaba!
Interesant mod de lucru.Polenul din magazie nu mucegaieste? Ma gandesc ca ramele aglomerate cu nectar si polen nu as putea sa le dau in magazie deoarece nefiind ventilate corespunzator exista riscul ca sa se strice.

filip

Cand stupul e populat jos,albina urca ziua in magazii si proceseaza mierea.Daca timpul se raceste ,se retrage pe puiet jos.Cand gasesti miere ori polen proaspat dupa diafragma e semnul ca trebuie sa largesti cuibul.Ramele dupa diafragma sunt indicate acum a fi puse.
Roii nu sunt o prioritate,echilibrarea familiilor de albina e pasul urmator.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

oroles

Citat din: filip din Martie 23, 2014, 10:06:28 AM
Cand stupul e populat jos,albina urca ziua in magazii si proceseaza mierea.Daca timpul se raceste ,se retrage pe puiet jos.Cand gasesti miere ori polen proaspat dupa diafragma e semnul ca trebuie sa largesti cuibul.Ramele dupa diafragma sunt indicate acum a fi puse.
Roii nu sunt o prioritate,echilibrarea familiilor de albina e pasul urmator.
^:)^
Multumesc frumos pentru raspuns!
Chestia cu roitul era o gluma. Cu toate astea, chiar daca albinele nu au trantori s-au apucat de construit botci. :)

petru.atudorei

Si la mine baga foarte mult polen si ceva nectar. Nu mi-am permis sa largesc cuibul chiar daca in rame este foarte mult poleb. Eu am diafragme din polistiren extrudat si ce am facuy. Am dat o gaura in diafragma si dupa diafragma am pus o rama goala. Am observat ca albinele incep sa depoziteze polen in rama de dupa diafragma si astfel evit blocarea cuibului si pastrez si caldura in cuib

filip

Apropos,albina culegatoare la salcam trebuie sa fie ou in celula cu 40 de zile inainte de inflorirea salcamului.Deci regina trebuie sa aiba spatiu unde sa ponteze.In alta ordine de idei ,albina incalzeste puietul nu rama cu polen,deci rama goala langa puiet se impune,asta nu inseamna spartul cuibului.Spartul cuibului se face atunci cand introduci o rama goala intre doua rame de puiet.

oroles

Citat din: filip din Martie 23, 2014, 10:32:22 AM
Apropos,albina culegatoare la salcam trebuie sa fie ou in celula cu 40 de zile inainte de inflorirea salcamului.Deci regina trebuie sa aiba spatiu unde sa ponteze.In alta ordine de idei ,albina incalzeste puietul nu rama cu polen,deci rama goala langa puiet se impune,asta nu inseamna spartul cuibului.Spartul cuibului se face atunci cand introduci o rama goala intre doua rame de puiet.
Nu am bagat chiar in mijloc. De exemplu, ultima rama a cuibului avea pe o parte puiet sau oua de o palma si restul plina ochi cu nectar si polen. Mi-am permis sa ii trag intre aceasta rama si cealalta de langa ea (rama cu puiet) o rama goala. Este sau nu este spart? Eu am zis ca este, si de aceea am scris in primul post de "spartul cuibului", mergand pe acelasi principiu ca al dumneavoastra. Alti stupari spun spartul cuibului la introducerea unei rame goale exaact in mijlocul cuibuilui. Nu vreau sa facem o "joaca de cuvinte". Vreau doar sa ma lamuriti.

Ramele care erau  mai goale pe o parte le-am intors cu partea mai goala spre centrul cuibului, avand grija sa nu aiba puiet deloc pe ele.

Oricum saptamana asta se anunta vreme mai inchisa. Cred ca o sa mai consume din mancare.

oroles

Citat din: petru.atudorei din Martie 23, 2014, 10:20:36 AM
Si la mine baga foarte mult polen si ceva nectar. Nu mi-am permis sa largesc cuibul chiar daca in rame este foarte mult poleb. Eu am diafragme din polistiren extrudat si ce am facuy. Am dat o gaura in diafragma si dupa diafragma am pus o rama goala. Am observat ca albinele incep sa depoziteze polen in rama de dupa diafragma si astfel evit blocarea cuibului si pastrez si caldura in cuib
Spune drept! De la Ursu ai invatat treaba cu gaura in diafragma!  =))

Ati vazut in ultimul timp ce ne arata Ursu? Cica familii foarte bine populate! Eu nu vad decat albine ingramadite pe 3-4 rame. :)

[jwp=425,344,image]https://www.youtube.com/watch?v=3tAMlyoH0m8[/jwp]

filip

Daca stupul e mai slabut iar ultima rama are polen si miere pe o parte iar pe cealalta parte e goala,e suficient rasucirea ramei cu partea goala catre puiet.Daca stupul acopera 5-6 rame cu albine si puiet,atunci se poate pune linistit ram gol langa puiet.Daca stupul are 7-8 rame cu albina acoperite,atunci diafragma poate sa dispara ,polenul sa fie trecut la peretele lazii si se pot introduce doua rame goale langa puiet.

oroles

Timpul va da un raspuns. Oricum experienta e cel mai bun profesor. Daca @cipriene mi-a zis in toamna ca nu e bine sa umplem spatiul de dupa diafragma ca se face condens, eu m-am incapatanat si asa am facut. Si am avut condens si mucegai. Nu mult, dar raneste orgoliul de "apicultor"  =))

Sper sa pot face vreu filmulet sau macar cateva poze, saptamana viitoare, sau daca e mai frig peste doua saptamani.

filip

Recent am vazut un fenomen,in toamna la impachetat,un apicultor a introdus haine in stupi in spatiul gol.Acum cand a scos hainele umede si mucegaite le-a pus pe lazi deasupra,neavand capace etanse la cateva ore era un negru de albine pe lazi.Hainele  miroseau a miere,condensul din stup a impregnat hainele.Dupa ce a depozitat hainele in alta parte si am uns cu putina motorina lazile in exterior,totul a intrat in normalitate.
De multe ori ne intrebam,unde am gresit?

petru.atudorei

Oroles.... simcer.. din filmuletele lu nea Marin, care da gauri in rame pentru comunicarea albinelor dintre intervale