Invertirea zaharului

Creat de D006, Martie 11, 2014, 11:08:09 PM

« precedentul - următorul »

Sorcyo

Logic ar fi sa respecti proportiile......nu crezi....ca altfel in loc de o solutie o sa ai 50 de KG de zahar ....umed  :P
eu sunt mic....nu stiu nimic......dar am o opinie  :)

dumitriu

Citat din: bucovineanu din Martie 12, 2014, 11:20:25 AM
Date despre materia prima din care e facut zaharul se afla in codul de bare de pe punga. Poate ne explica dl Dumitriu ce si cum.
Acum am citit mesajul D-voastra de pe acest topic.
V-am raspuns pe topicul de Bonfeed(acolo citisem intrebarea referitoare la codarea zaharului).
Am tot vazut pe diverse postari ca toti doresc zahar din sfecla si mai putin din trestie.Dupa parerea mea este o opinie nefondata, dar fiecare are dreptul la opinia proprie.

dumitriu

Citat din: pad3 din Martie 12, 2014, 05:42:42 PM
eduard nu cunosc sistemele de codare de care vorbesti tu. cunosc doar EAN 13 insi nici unul din supermarketurile la care am listat sute de articole nu mi-au cerut altceva. nu trebuie sa te shifonezi; daca stii ce presupune listarea unui cod de bare intr-o retea de magazine vei intelege ca agrana nu se poate juca de-a codurile dupa cum le casuna pe materia prima. scuze pt of topic, nu voi mai continua
faceti o mica eroare!
codul de bare la care faceti referire nu are nici o legatura cu codul lotului.
Intradevar, codul de bare are rolul de a identifica produsul, nu si ingredientele sau materiile prime folosite.
Codul de lot, este altceva, ofera informatii complete despre materia prima, fabrica unde s-a prelucrat produsul, etc.
Am explicat pe alt topic codarea la zaharul produs de Agrana.

dumitriu

Citat din: dragos2006 din Martie 12, 2014, 06:23:48 PM
Dl. Dumitru nu este o sursa de incredere deoarece el are niste interese strict comerciale .
Conform celor spuse de D-voastra, oricine are un interes comercial in promovarea unui produs, nu reprezinta o sursa de incredere!Presupun ca acest lucru se aplica si in cazul indulcitorului pe care il promovati!Sau asta "nu se pune"?

sorinma

Citat din: dumitriu din Martie 17, 2014, 04:33:43 PM
Citat din: pad3 din Martie 12, 2014, 05:42:42 PM
eduard nu cunosc sistemele de codare de care vorbesti tu. cunosc doar EAN 13 insi nici unul din supermarketurile la care am listat sute de articole nu mi-au cerut altceva. nu trebuie sa te shifonezi; daca stii ce presupune listarea unui cod de bare intr-o retea de magazine vei intelege ca agrana nu se poate juca de-a codurile dupa cum le casuna pe materia prima. scuze pt of topic, nu voi mai continua
faceti o mica eroare!
codul de bare la care faceti referire nu are nici o legatura cu codul lotului.
Intradevar, codul de bare are rolul de a identifica produsul, nu si ingredientele sau materiile prime folosite.
Codul de lot, este altceva, ofera informatii complete despre materia prima, fabrica unde s-a prelucrat produsul, etc.

Am explicat pe alt topic codarea la zaharul produs de Agrana.

Puteti preciza pe ce topic ati explicat?
Multumesc
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

dumitriu

Citat din: albinasebes - luca sorin din Martie 12, 2014, 10:47:09 PM
pana la urma noi consumam zaharul sub diferite forme. care este mai nociv, cel din sfecla sau cel din trestie?
nu e nici unul mai nociv decat celalalt.Din punctul asta de vedere nu este nici o diferenta.

sorinma

Citat din: dumitriu din Martie 17, 2014, 04:41:32 PM
Citat din: albinasebes - luca sorin din Martie 12, 2014, 10:47:09 PM
pana la urma noi consumam zaharul sub diferite forme. care este mai nociv, cel din sfecla sau cel din trestie?
nu e nici unul mai nociv decat celalalt.Din punctul asta de vedere nu este nici o diferenta.

Poate mai corect intrebarea ar fi fost"Care este mai potrivit pentru albine"  cred ca asta ne intereseaza pe topicul asta
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu

dumitriu

Citat din: Eduard Rotaru din Martie 12, 2014, 10:53:36 PM
Dar esti sigur ca e din trestie?!!!!...Baieti, au ramas 4 fabrici de zahar in romania care la ora actuala nu proceseaza la capacitate maxima pentru ca vine ffff mult zahar din import a carui materie prima nu se cunoaste...
Sunt 5 fabrici de zahar in Romania.De fapt sunt mai multe, dar 5 companii le administreaza.
Companiile sunt:
-Agrana cu 2 fabrici(Roman si Buzau)
-Lemarco cu 2 fabrici(Urziceni si Liesti)
-Bod cu 1 fabrica
-Tereos cu 1 fabrica la Ludus
-Pfeiffer cu 1 fabrica la Oradea
Asta e situatia actuala.
Din vara vor ramane intradevar 4 companii producatoare de zahar, dupa ce Agrana achizitioneaza firma Lemarco si va prelua fabricile acestei companii.

dumitriu

Citat din: sorinma din Martie 17, 2014, 04:40:55 PM
Puteti preciza pe ce topic ati explicat?
Multumesc
pe topicul de Bonfeed.
Aceeasi intrebare mi-a pus-o un forumist pe acel topic.Mai tarziu am vazut-o si pe acest topic.

dumitriu

Citat din: sorinma din Martie 17, 2014, 04:46:13 PM
Poate mai corect intrebarea ar fi fost"Care este mai potrivit pentru albine"  cred ca asta ne intereseaza pe topicul asta
Agrana comercializeaza atat zahar din sfecla, cat si din trestie sub marcile Coronita si Margaritar.Cantitatea de sfecla este limitata de U.E., iar fiecare producator de zahar are o cota de procesare anuala.
Asa ca daca cota de sfecla alocata reprezinta jumatate din cantitatea aprobata spre procesare, vrei nu vrei trebuie sa apelezi la trestia de zahar.
Si acum sa va raspund la intrebarea pusa de D-voastra:
Zaharul bun pentru albine este unul din cei 5 fabricanti din Romania.Adica, puteti folosi zahar de Agrana, Bod sau alt producator.Nu exista diferente intre zaharul de sfecla si cel din trestie in hranirea albinelor.E un mit!
Totusi m-as feri de zaharul care se comercializeaza sub brand-uri "no name",  pus in pungi de diversi ambalatori de care nimeni nu a auzit.Sa nu uitam ca sunt produse asemanatoare ca aspect cu zaharul, dar mult mai ieftine.De exemplu, sarea!Pe care un client dornic de profituri mai mari l-a gasit amestecat cu zaharul ambalat intr-un "garaj" de o firma oarecare.
Cei 5 producatori nu-si permit astfel de jonglerii!

sorinma

Citat din: bucovineanu din Martie 12, 2014, 06:23:50 p.m.

D-le Dumitriu, daca intrati pe forum va rog sa ne lamuriti cum poate fi identificat zaharul din sfecla in functie de datele de pe ambalaj.

Am gasit pe alt site, aceeasi intrebare pusa de un forumist care achizitionase zahar coronita la punga de hartie, la data ambalarii este trecut RO070832RO.
Iata raspunsul meu de la acel moment:
codul de lot se traduce astfel:
R=reprezinta tara in care a fost creeat acest numar de lot
-O=ultima cifra a anului in care a fost ambalat/produs
-07=luna in care a fost produs
-08=ziua in care a fost produs
-3=originea zaharului(de unde provine)-in cazul asta cumparat si fabricat din zahar brut
-2=fabrica producatoare/ambalatoare(in cazul asta fabrica de zahar din Roman)
-RO=tara in care a fost produs/ambalat

Daca aveti nelamuriri va rog sa ma contactati.

Cu stima,
Dan

Acesta este raspunsul?

D006

Orice metoda folosim nu vom reusi o invertire 100% a zaharului . In general prin folosirea acidului citric ajungem undeva la maxim 65% zahar invertit , astfel incat in final vom avea in parti egale frucoza , glucoza si zaharoza.  grija mare la timpul de fierbere , un HMF crescut este mai toxic decat o cantitate de zaharoza mai crescuta.

bucovineanu

Din cate stiu in UE nu se produce trestie de zahar. Oare care ar fi interesul sa nu se produca sfecla de zahar si sa se importe zahar brut din trestie? Ale cui interese sunt aparate in acest mod?

D006

mestere , ce naiba ! vrei sa se ieftineasca zaharul ?  o suprafata mai mare cultivata cu sfecla inseamna o productie mai mare si automat un pret mai mic ...