Invertirea zaharului

Creat de D006, Martie 11, 2014, 11:08:09 PM

« precedentul - următorul »

sorinma

Citat din: bucovineanu din Martie 17, 2014, 07:40:00 PM
Din cate stiu in UE nu se produce trestie de zahar. Oare care ar fi interesul sa nu se produca sfecla de zahar si sa se importe zahar brut din trestie? Ale cui interese sunt aparate in acest mod?

Asta ma intreb si eu de ce este restrictionta productia si procesarea de sfecla de zahar...si de catre cine
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

Sorcyo

Nu cred ca sunt interese oculte la mijloc. Din cate stiu cultura de sfecla de zahar este destul de costisitoare si se obtin productii de pana la 1500 Kg/ha in conditii bune si cu irigare, pe cand la trestia de zahar se fac productii de pana la 3400 in conditii ideale. Cand te gandesti ca aceste productii se obtin in tari din America centrala si de sud, Africa si sudul Asiei, unde forta de munca este muuuult mai ieftina decat in Europa, si chiar mai ieftina dacat in Romania, cred ca este vorba mai mult de randamentul culturii, si nu neaaparat de cote. Nu degeaba trestia de zahar este cea mai mare cultura din lume atat ca suprafete cat si ca productii .

Si din cate stiu eu cotele pentru sfecla sunt facute in asa fel incat fabricile de zahar sunt obligate sa prelucreze si sfecla de zahar nu doar zahar de trestie brut, asa ca acele cote sunt puse ca sa fie protejata agricultura in Europa care nu poate concura cu pretul materie prime din trestie. Daca ne gandim bine, zaharul din trestie este mai ieftin , chiar daca este importat si plateste taxe .
Daca nu ar fi masuri din astea protectioniste pietele europene ar fi inundate cu produse la preturi pe care producatorii locali nu le pot concura si multi agricultori ar da efectiv faliment.
eu sunt mic....nu stiu nimic......dar am o opinie  :)

sorinma

Daca e asa exista o logica ,dar pana acum s-a inteles altfel ca se limiteaza cantitatea de sfecla de zahar....
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

Sorcyo

Da , asa este, exista o cantitate maxima cere poate fi produsa, dar spilu este ca acea cantitate beneficiaza de un pret MINIM, la fel cum sunt tari producatoare de zahar din trestie care sunt pe lista preferatilor si au anumite beneficii, cum ar fi import  fara plata taxelor.Daca se liberalizeaza piata atunci exista riscul ca foarte multi producatori sa planteze mari suprafete care sa scada foarte mult profitul pe aceasta cultura, apoi foarte multi sa renunte la cultura asta din cauza profitului redus , tarile uniunii fiind in acest caz OBLIGATE sa inporte cantitati enorme ca sa acopere cererea. Daca asa ce se intapla o sa vedem preturi astronomice la zahar. Sunt pareri si pro si contra.
Am citit recent un articol in care se discuta abolirea cotei de zahar in UE. Se poate intampla chiar la anu, sau cel tarziu in 2020 din ce am citit. Daca asta se intapla tari cu agricultura ineficienta, ca de exeplu Romania, vor avea de suferit, pentru ca tari ca UK,Olanda, Germania si altele , cu agricultura si programe agricole FOARTE BINE puse la punct , care deja produc la limita cotei sau peste cota pe care o au muuult mai eficient(mai ieftin )decat noi efectiv ne vor scoatedin joc in secunda 0, obligandu-ne sa alegem zahar propriu dar scump, sau ieftin de import.
Uite aici altul pe aceeas tema .

http://capreform.eu/the-political-economy-of-eliminating-sugar-quotas-in-2015/

D006

Citat din: Sorcyo din Martie 17, 2014, 09:20:54 PM
Nu cred ca sunt interese oculte la mijloc. Din cate stiu cultura de sfecla de zahar este destul de costisitoare si se obtin productii de pana la 1500 Kg/ha in conditii bune si cu irigare, pe cand la trestia de zahar se fac productii de pana la 3400 in conditii ideale.

Sefule te rog eu mult sa te documentezi inainte sa postezi ! verifica la MADR productia medie la hectar de sfecla de zahar in Romania , e o diferenta cam mare fata din cat stii mata.

cipriene

Citat din: dragos2006 din Martie 17, 2014, 07:26:34 PM
   grija mare la timpul de fierbere , un HMF crescut este mai toxic decat o cantitate de zaharoza mai crescuta.

dragos, vrei te rog sa detaliezi putin aspectul asta  ^:)^
Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)

Sorcyo

Dap, mea culpa, m-am uitat la statistica complet aiurea. Totusi asta nu schimba faptul ca pe plan mondial 80% din zahar este din trestie de zahar . Cifrele corecte erau o medie de 58,2 tone pe hectar sfecla de zahar brut in 2011 . La trestie de zahar media mondiala era de 70.54 tone pe ha. Am pus eronat cifrele de la productia de etanol din rezidu vegetal.
SCUZE  ^:)^

dumitriu

Citat din: Sorcyo din Martie 17, 2014, 10:11:58 PM
Am citit recent un articol in care se discuta abolirea cotei de zahar in UE. Se poate intampla chiar la anu, sau cel tarziu in 2020 din ce am citit. Daca asta se intapla tari cu agricultura ineficienta, ca de exeplu Romania, vor avea de suferit, pentru ca tari ca UK,Olanda, Germania si altele , cu agricultura si programe agricole FOARTE BINE puse la punct , care deja produc la limita cotei sau peste cota pe care o au muuult mai eficient(mai ieftin )decat noi efectiv ne vor scoatedin joc in secunda 0, obligandu-ne sa alegem zahar propriu dar scump, sau ieftin de import.
Liberalizarea pietei zaharului se va produce fix in 2017.Nici mai devreme nici mai tarziu.Atunci vor dispare cotele alocate pentru productia de sfecla.

D006

Azi am cumparat zahar de Bod din sfecla . Imediat am trecut la invertire , umfla frumos dar la final ramane un gust specific . Zaharul de la Agrana este dulce si atat , cel de la Bod ,in urma invertirii , capata un gust nu prea placut.

cipik

La 2,99 de lei de la PROFI????
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

dodo79

zahar de Bod este si la noi la Auchan.eu am luat un sac de zahar de Ludus cu 3,26 ron.maine am sa fac o tura sa vedem ce iasa

Florin94

Ce parere aveti despre zaharul brun ?

D006

oroles

Citat din: Florin94 din Aprilie 15, 2014, 11:45:37 PM
Ce parere aveti despre zaharul brun ?
Zaharul brun de la noi este facut tot din sfecla de zahar. :D Zaharul brun de calitate este scump si este facut din trestie de zahar. Am luat zahar brun, culmea de la un producator roman. (Culmea!) Era la gust aproximativ ca zaharul brun, dar cu siguranta era zahar din sfecla de zahar stropit cu coloranti si arome (aducea un pic cu rosia aroma). :)
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Eduard Rotaru

Citat din: dragos2006 din Aprilie 15, 2014, 09:48:36 PM
   Azi am cumparat zahar de Bod din sfecla . Imediat am trecut la invertire , umfla frumos dar la final ramane un gust specific . Zaharul de la Agrana este dulce si atat , cel de la Bod ,in urma invertirii , capata un gust nu prea placut.

Si albinele il iau repede sau nu?
L-ai luat de la Profi nu?