Aventura Apicultura - ( Intrebarile unui incepator ) .

Creat de Lt_Lucky28, Martie 09, 2014, 01:02:28 AM

« precedentul - următorul »

edward_w92

Raspund strict la subiect:
1. Stupii trebuie sa-ti fie la o inaltime convenabila pentru tine de lucru, la mine daca e la 40 cm la tine poate fi la 50, depinde inaltimea stuparului, modul de lucru. Nu prea sus incat sa-ti fie greu sa scuturi ramele, nici prea jos sa stai aplecat la interventii. Maine am sa-ti dau un reper cam pe unde trebuie sa fie marginea de sus a stupului cand e deschis.
2. Fara polistiren sup tabla, exact asa-i, se topeste, eu nici carton n-am pus, tabla aia izoleaza pierderile de caldura prin imbinarile capacului din partea superioara. E buna tabla zincata, nu o vopsi.
3. Pt informatii generale, consulta manualul apicultorului, restul incearca sa furi de pe la noi, e vine sa fii un pic viclean si sa furi si de la restul, noi ne mai scapam pe aici de cate un mic secret. Informatii generale despre stupina le gasesti in manual foarte bine impartita. Mai e o carte ceva, tehnologia apicola bla bla bla, nush exact, pare ceva mai pentru cei ce vor sa fie nitel spre pro.
L.E. uite cartea :

mihai.vr

Si totusi eu am polistiren in capac, la 2 stupi. De 2 ani nu mi s-a topit, nici nu a facut condens, nici nu a mucegait. Probabil ca depinde si de tipul de polistiren care il pui.

edward_w92

Posibil daca ai pus din acela extrudat, ala e net superior dar eu sicer nu vad rostul lui, bine, eu am standurile la capac imbinate prin falt si pierderile de caldura prin capac sunt oprite sub tabla. Apoi daca ai aerisiri la capac cum am eu de exemplu, pe toate partile de cate 15-20/2cm, caldura se pierde oricum, deci eu unul nu vad rostul.

xvader

daca ii tii in soare, ii gasesti utilitatea.
si eu am polistiren in capac (extrudat, de 2 cm) si vara :nudie:.
nu mai este nevoie sa pun crengi pe capac si alte inventii cum am vazut pe la altii.

ionut1708

Parerea mea tot d incepator este k o sa iti fie km greu dak o sa ajungi doar de 2 ori pe luna la stupi,iar ca stupi ar fii mai recandat sa iti iei pt inceput orizontali :)

rarescyp

mai baieti, nu induceti omul in eroare....cum sa se topeasca polistirenul..?
eu am facut recent 35 capace si la toate am pus sub tabla polistiren extrudat....
are efect termic atat iarna cat si vara...eu zic ca izoleza si fonic ( cand ploua torential, zgomotul pe care il fac picurii de ploaie pe tabla de la capac, deranjeaza albinele ; dar daca ai polistiren sub tabla, zgomotul este mult mai redus....
Spor la treaba...
ALBINA - o afacere 'zburatoare'....

oroles

Citat din: ionut1708 din Martie 19, 2014, 07:57:45 AM
Parerea mea tot d incepator este k o sa iti fie km greu dak o sa ajungi doar de 2 ori pe luna la stupi,iar ca stupi ar fii mai recandat sa iti iei pt inceput orizontali :)
De ce e rau daca ajunge la 2 saptamani? Eu zic ca e ideal sa umbli la ei la 2 saptamani. E adevarat ca la o saptamana daca intervii poti controla roitul mai bine. Dar roitul nu e nu marea problema a apicultorilor! Aaa... Si daca umbli la o saptamana nu inseamna ca nu poate sa iti scape vreo botca la control. :D
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Manuel Im

fiind si eu  incepator am citit mult si in toate cartile scrie pt. incepator e recomandat stupul orizontal   si sa nu fie cu suparare dar faza cu polistirenu sa se topeasca nu prea cred

Lt_Lucky28

buna seara 

Am vopsit cutiile cumparate , am cumparat vopsea pe baza de apa savana  alba  , ( 30 ron kilogramul )  , am cumparat colorant ecologic (5+5 lei ) , si un stup a devenit  albastru deschis si unu crem , cutia de vopsea a ajuns pentru amandoua sa dau 2 straturi .
            Am analizat  si am incercat sa adun informatii din mai multe din  surse diverite  si  inainte sa acopar capacele cu tabla ( 35 lei coala ) am pus si polistiren extrudat de 2 cm (8 lei placa )  si o bucat de carton intre polistiren si  tabla , polistirenul cred ca o sa ajute mult la izolarea stupului  termic si fonic .  ( la un momendat am construit un acoperis la o anexa a casei din tabla zincata , dupa ce a batut soarele cateva ore pe el nu mai puteam sa il ating cu mana , si sa calc pe ea cu talpile goale de cat de fierbinte era  ), cred ca nu ar cum sa afecteze acel polistiren in mod negativ viata stupului  .
            Va deranjez  din nou  cu 2 intrebari si o rugaminte   :  

1.  Am citit intr-o  carte ca este recomandat ca fundul stupului  pe interior sa fie vopsit  (deorece se scurge acolo condenzul si tot felu de reziduri , albine moarte pilitura de cera ) pentru o mai buna protejare a lemnului  , eu am incercat sa vopsesc cutiile stupului in asa fel incat nici o picatura de vopsea sa nu ajunga pe interior .  Dumneavoastra aveti fundul stupului vopsit ?
          2. Pentr-o o mai buna protejare a  fundului  de jos eu m-am gandit ca ar fi ideal daca as aseza  o cola de hartie (sau altceva )  care cu usurinta poate fi inlocuita curatata  . ( poate nu e bine ca retine umezeala ) .  Dumneavoastra volositi vreo metoda de genul acesta  de protectie pentru fundul stupului ?

3.  Daca imi puteti recomanda carti despre apicultura in format electronic va rog sa imi dati indicatii intr-un mesaj Privat .

Despre timpul acordat apiculturii o sa fie marit am de gand sa aloc cat mai mult timp posibil ,  o sa fac  3 vizite pe luna ( o data o vizita scurta  de cateva ore ,  si de 2 ori o sa merg de vineri dupamasa pana luni dimineta , in asa fel incat sa am la dispozitie minim  2 zile intregi )

Va multumesc pentru fiecare raspuns si chiar daca  nu  aplic anumite recomandari primite  ,  eu le studiez cu atentie fiecare postare si le apreciez la maxim ! (considerati ca va multumesc pentru fiecare raspuns in parte   )   VA Multumesc !

rarescyp

fundul stupului nu se vopseste pe interior....e bine ca stupul sa aiba o inclinatie de 0,5 cm inspre urdinis, pt ca albinele sa poata face curatenie mult mai usor...eu em facut fundurile din tego...

ideal e ca in fiecare primavara sa dezimfectezi lazile, prin arderea lor pe interior..
ALBINA - o afacere 'zburatoare'....

pistol28

Citat din: rarescyp din Martie 19, 2014, 09:05:23 PM
.................................................................................
ideal e ca in fiecare primavara sa dezimfectezi lazile, prin arderea lor pe interior..

+ spalat cu apa si  soda caustica 4% si limpezit bine cu o lingura de otet la litru de apa.
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

oroles

Citat din: Lt_Lucky28 din Martie 19, 2014, 08:36:28 PM
           Am vopsit cutiile cumparate , am cumparat vopsea pe baza de apa savana  alba  , ( 30 ron kilogramul )  , am cumparat colorant ecologic (5+5 lei ) , si un stup a devenit  albastru deschis si unu crem , cutia de vopsea a ajuns pentru amandoua sa dau 2 straturi .

Ti-a mai ramas vopsea? Sunt colegi care spun ca ei vopsesc si 10 stupi cu o cutie. Eu nu am ajuns la asemenea performante. De unde ai cumparat colorantul?

Citat

1.  Am citit intr-o  carte ca este recomandat ca fundul stupului  pe interior sa fie vopsit  (deorece se scurge acolo condenzul si tot felu de reziduri , albine moarte pilitura de cera ) pentru o mai buna protejare a lemnului  , eu am incercat sa vopsesc cutiile stupului in asa fel incat nici o picatura de vopsea sa nu ajunga pe interior .  Dumneavoastra aveti fundul stupului vopsit ?
Treaba cu vopsitu la interior este pentru albine. Ele il vopsesc cu "propolis"... Mai buna protectie naturala pentru lemn nu exista.

Citat
          2. Pentr-o o mai buna protejare a  fundului  de jos eu m-am gandit ca ar fi ideal daca as aseza  o cola de hartie (sau altceva )  care cu usurinta poate fi inlocuita curatata  . ( poate nu e bine ca retine umezeala ) .  Dumneavoastra volositi vreo metoda de genul acesta  de protectie pentru fundul stupului ?

Hartia o rod si o da afara. Ar trebui sa te gandesti la altceva.

Citat3.  Daca imi puteti recomanda carti despre apicultura in format electronic va rog sa imi dati indicatii intr-un mesaj Privat .
Fa o "cerere" la admini sa iti dea acces la biblioteca.

Citat
            Despre timpul acordat apiculturii o sa fie marit am de gand sa aloc cat mai mult timp posibil ,  o sa fac  3 vizite pe luna ( o data o vizita scurta  de cateva ore ,  si de 2 ori o sa merg de vineri dupamasa pana luni dimineta , in asa fel incat sa am la dispozitie minim  2 zile intregi )

Asa socoteli faceam si eu inainte, dar sa stii ca vorba cu socoteala din targ nu se potriveste. Ce te faci daca ploua cand ai planificat tu deplasarea. O sa te deplasezi doar sa le vezi. Vremea nu iti permite sa umbli la ele cand iti planifici tu. Aaa... si albinele nu roiesc doar de vineri pana luni. Sa se suie roiul in copac sa vezi cum trebuie sa fugi si in cursul saptamanii. Asa faceam si eu. 
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Kiwi Bee

Apicultorii comerciali la noi in NZ controleaza stupii din 9 in 9 zile. Daca le dai de lucru atunci nu roiesc. Recomand sati faci regine prin orice metoda prin luna Iunie si la inceputul lui August schimbi reginele(le inlocuiesti pe cele batrine cu cele noi).

1-Da am vazut si eu aici in NZ la un apicultor fundurile vopsite cu vopsea pe baza de apa, dar eu nu mi leasi vopsi

2-Da si eu le protejez. Unde era cazul am decupat fundul si am pus plasa. Nu am avut bani de plasa "buna" asa ca miam cumparat plasa ieftina de tzintzari din aluminiu. Fundurile mai noi mi le fac din 5 bucati de lemn si plasa amintita mai sus + 10 suruburi.

Lt_Lucky28

Multumesc pentru raspunsuri , trebuie sa mai aduc cateva precizari in legatura cu vopsitul lazilor , si vreau sa raspund la intrebarile legate de vopsit . Am facut cumparaturile de la CASA Ambient (era aproape de mine si eram in graba nu am cautat prin magazine )  , si cand am zis colorant cred ca trebuia sa zic pigment defapt  .   
        Eu am vopsit cu un Kg de vopsea (si a mai  ramas foarte putina  aprox 50-100 grame )   2 Funduri de stup ,  2 Capace ,  2 lazii si 2 cat-uri de 1/1 , in 2 straturi  ,  obiectele erau noi si lemnul nu a mai fost tratata niciodata , din cauza asta lemnul a absorbit destul de mult , cand am vopsit primul strat   , si am dat primul strat fara sa fac economie , producatorul de vopsea recomanda sa diluez vopseaua cu 10-20 % apa , eu am diluat cu 10 % , producatorul precizeaza ca  1 kg de vopsea este suficienta pentru 12 mp .

Ma gandesc ca daca diluezi vopseaua cu 20 % apa , si vopsesti lemn care a mai fost vopsit atunci cred ca poti vopsi undeva 8 cuti de stup ( fara CAT ,  si fara Capac ( e deja acoperit cu tabla )   ) , nu exclud nici varianta de 10 stupi dar sunt sigur ca numarul de stupi la care ajunge vopseaua este peste 5 .

Multumesc .

Lt_Lucky28

Buna Ziua

Vreau sa fac din tabla un fel de aparatoare  (  streasina  )  la  urdinis  , ca sa protejeze  de intemperii intrarea in stup , exista ceva reguli  pentru amplasarea acestei aparatori  ?  (  forma ,  dimensiune distante  )  am incecat sa caut pe net dar nu am gasit prea multe date ,  eram foarte multumit daca  gaseam o schita  sau ceva .

Multumesc .