Aventura Apicultura - ( Intrebarile unui incepator ) .

Creat de Lt_Lucky28, Martie 09, 2014, 01:02:28 AM

« precedentul - următorul »

Lt_Lucky28

Buna Ziua  , Salut cu respect . Toti utilizatorii acestui Forum . Am postat zilele trecute o intreabare pe acest forum si numarul mare de raspunsuri  si  utilitatea lor ma face sa postez din nou , dorinta mea este sa incerc  sa tin un jurnal de activitate pe parcursul caruia sa   prezint intrebarilor mele . Am foarte putin timp liber ,  incerc sa fiu un autodidact , dar cateodata multitudine de raspunsuri pe care le gasesc pe internet la raspunsurile mele ma face sa fiu mai dezorientat decat informat , si din cauza asta apelez la dumneavoastra .
              Am un prieten apicultor , a promis ca ma ajuta , din pacate este si el un foarte ocupat si imi este foarte jena de el sa il stresez prea mult .

Ma numesc M. Laszlo ( Laci )  , am 35 de ani .  Locuiesc  in  Timisoara . Si  in viitorul apropiat doresc sa cumpar doua famili de albine , Stupina o sa fie amplasata intr-un sat la 40 Km de Timisoara  ( socri  mei au acolo o casa  )  planuiesc sa ajung la stupina de 2 ori pe luna si sa petrec acolo 2 zile ( sau in functie de necesitatea mai des si mai mult  )  .   Nu am nici o cunostinta despre apicultura ,  deocamdata dar studiez din greu in limita timpului disponibil   ca sa reduc acest handicap, Dorinta mea este  ca in viitor sa Devin un apicultor amator  .
              De ce Apicultura . Sunt foarte impresionat de Albine si de modul de organizare al Familiei  . Cred ca noi oameni avem foarte multe de invatat de la ele . ( acum nu zic sa ne omorim conducatorul  cand nu mai da  randament  dar sunt de acord ca trebuie inlocuit de urgenta   :D  ) .
             Azi am fost la targul de apicultura de la Ghiroda -  Timisoara si am facut primele cumparaturi  .

2 x lada stup cu cat 1/1  (140.00 lei Buc ) (stup dadant 12 rame vertical )
             50 x Rame (1,50 Lei buc  )
               1 x  masca apicultor (50.00 lei )
               1 x Dalta  15 lei
               1 x Perie  15 lei
               1 x Furculita de decapacit   10 lei

Acum cateva zile am cumparat o Afumatoare folosita de pe internet  , 50,00 Lei  , la targ erau la pretul asta noi .

Am ales stupul de 12 rame si CAT ul de 1/1 deoarece stupii o sa fie stationari , si faptul ca o sa am de a face cu o singura dimensiune de rame mi sa parut foarte avantajos . ( Multumesc  Domnului  Calin Catalin ).

La  Lazile cumparate mai am de lucru  ,  In primul cand trebuiesc vopsite . Din cat am citit  varianta cu parafinarea ar fi ideala dar din pacate se pare ca nu am aceasta posibilitate  ,  ramane solutia vopseleor pe baza de apa aici doresc sa vin cu prima  intrebare:
          Ce se poate intampla  daca dau stupii   cu  Bait  si cu lac de cabana ( am mai aplicat acest tratament la ceva material lemnos , expus intemperiilor si a dat rezultate foarte bune in timp ,  ca protectie  ) , am vazut ca lumea de regula  vopseste stupii  in tot felu de culori  ,   (  eu m-am gandit sa vopsesc colorat  doar capacul de tabla al stupului , capac care urmeaza sa il acopar cu tabla  ) ?

Multumesc .

PS. Caut sa cumpar 2  famili de albine de preferabil vanzatorul sa fie  in apropiere de orasul Timisoara ( ca sa nu facem offtopic astept mesaje pe privat . )

Seba

Bine ai venit printre noi , dar la ce am citit in descriere mai sus era mult mai bine sa intrebi aici inainte sa cumperi stupii .
Este ciudat sa lucrezi cu stupi de 12 rame 1 pe 1 si cat 1 pe 1 si ff greoi , eventual de 10 rame si cat 1 pe 1. Oricum pt tine era perfect sa lucrezi cu orizontali din ce am citit.

elvis

Eu lucrez cu stupi verticali de 10 rame dar am timp de albine pt ce vrei tu se preteaza stupul orizontal deorece o sa umbli rar la ei
"cu totii stim ca sunt anumite lucruri imposibil de realizat, pana cand apar unii care nu stiu asta si le realizeaza"-einstein

petru.atudorei

eu folosesc vopseaua pe baza de apa din 2 motive. Este absorbita de lemn si protejeaza mai bine, nu degaja mirosuri de solventi si nu este toxica, se usuca foarte repede.. si protejeaza foarte bine.

lacuirea lemnului cu sistemul savana pe baza de apa

mihai.vr

Noi am folosit vopsea Spor. Foarte multumit si satisfacut de cum rezista si se pastreaza.
Eu unu, te felicit ca ai inceput cu stupi pe 12 rame, ca sa nu ai tot felul de stupi prin gradina. Si orizontalul are beneficiile lui, dar si eu am inceput pe vertical de 12 rame si merge foarte bine.
Sa ai spor.

oroles

Uitandu-ma la lista de cumparaturi a colegului am ajuns la aceeasi concluzie la care am ajuns inainte sa ma apuc si eu: Ca ai 2 stupi, ca ai 200 acelasi instrumentar iti trebuie.  :)

@petru.atudorei Ai dreptate cu vopseaua pe baza de apa. Am si eu cativa stupi vopsiti cu o astfel de vopsea si sunt multumit de ea. Singurele lucruri care ma nemultumesc sunt pretul ridicat si puterea de acoperire redusa. Cu 2 cutii abia am vopsit 3 stupi. Ce-i drept erau mai mari (unul era 3 in 1 si 2 erau 2 in 1). Din aceste motive am decis sa folosesc pe viitor vopsea normala pe baza de solventi. Ii las o luna la uscat si nici nu se simte diferenta.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

petru.atudorei

2 cutii la 3 stupi? eu am vopsit cu 2 cutii 20 de stupi. Chiar daca nu se dilueaza cu apa.. pentru o mai buna acoperire.. se poate dilua in proportie de 50%. Se aplica foarte bine bine cu pensula. Cu pistolul nu stiu cum e..dar cu pensula poti vopsi un stup in 5 minute.

Lt_Lucky28

Buna Ziua

Alegerea modelului de stup nu a fost dificila , dupa ce am inceput sa ma documentez am descoperit ca majoritatea covarsitoare  dintre  apicultori au ales dadant vertical  cu 12 Ram ( sau 10 ) . Literatura de specialitate  din apicultura in majoritatea cazurilor recomanda si vordeste despre acest model de stup .  Am citit si o postare pe acest forum unde cineva a intrebat de modelul de stup recomandat  si in urma raspunsurilor de acolo din nou am tras concluzia ca  stupul vertical  este  mult mai raspandit si apreciat  decat cel orizontal .
                  In  legatura cu alegerea Cat-ului am  decis  sa cumpar 1/1  urma raspunsurilor primite pe acest forum intr-o alta discutie .
          Pasul urmator  este vopsitul cutiilor :   

Ce se intampla ? Cum  poate afecta   Viata si sanatatea albinelor daca eu o sa dau lazile cu baiti si mai apoi  cu lac de cabana ? A mai incercat cineva ?  Ma gandesc ca coloritul stupilor influenteaza in vreo masura viata albinelor .  ?   
                    informatii lac de cabana     http://phieg.ro/finisaje/vopsea/lac-de-cabana-lazur-mahon-4l.html

De  principiu decizia e luata  daca nu o sa reusesc sa ma documentez in legatura cu  dorinta mea de a da cu bait si mai apoi cu lac stupii atunci o sa aleg o vopsea recomandata de voi pe baza pe o vopse pe baza de apa .

Multumesc .

romikele

Pentru vopsit este recomandata o vopsea pe baza de apa, ecologica.

Avantajele acesteia ar fi:
- O vopsea pe baza de apa nu se sedimenteaza, nu miroase urat si are o putere de acoperire foarte mare.
- Nu lasa urme inestetice si este mai usor de indepartat decat o vopsea pe baza de ulei.
- Acest tip de vopsea se usuca destul de repede, economisind un timp pretios.
- Poate fi aplicata foarte usor cu ajutorul pensulelor sau rulourilor, ustensile care se curata extrem de usor dupa aplicare, fara a avea nevoie de substante chimice.
- Datorita faptului ca nu mai exista vapori de solvent, este eliminat pericolul de aparitie a incendiilor.

P.S.  :welcome:  :hi:

oroles

Citat din: petru.atudorei din Martie 09, 2014, 12:00:51 PM
2 cutii la 3 stupi? eu am vopsit cu 2 cutii 20 de stupi. Chiar daca nu se dilueaza cu apa.. pentru o mai buna acoperire.. se poate dilua in proportie de 50%. Se aplica foarte bine bine cu pensula. Cu pistolul nu stiu cum e..dar cu pensula poti vopsi un stup in 5 minute.
Am precizat ca sunt doua cutii la 3 stupi. Acesti trei stupi sunt mai mari decat stupii clasici, fiind "mosteniti" de la cineva. E ca si cum ai vopsi 7 stupi in loc de  3. Practic mi-au ajuns 2 cutii la 7 stupi. Pentru a intelege, priveste imaginea de mai jos. Sunt primii doi stupi din prim plan si cel albastru inchis, dublu, din planul secund.

I-am dat de doua ori cu vopsea si am pastrat recomandarile producatorului pentru dilutie. Mi-a mai ramas putina vopsea pe care am folosit-o la vopsit centrifuga pe interior. Prefer vopseaua pe baza de ulei, cu o uscare a stupilor timp de o luna dupa vopsire, inainte de a pune albinele in ei. Si ca sa ii raspund si colegului incepator: unele baituri contin substante periculoase pentru albine. Unchiul meu a dat cu un bait tocurile de geam si mustele mureau foarte usor imediat ce se apropiau de geamuri. Avea tot timpul intre geamuri si jos sub geam muste moarte. Tragi singur concluzia.

gaby

Buna si bine ai venit
Stupii alaturati si apropiati ca distanta se recomanda sa fie de culori difetite sau sa aiba macar scandurile de zbor de culori diferite pt o m-ai buna orientare a albinelor cand se intorc la stup
daca stupii alaturati sunt identici si ca culoare si ca aspect exista pericolul ca albinele sa intre in familia vecina si viceversa la intoarcerea in stup mai ales pe timpul culesului cand este multa vanzoleala la intrarea in stupi
succes si numai bine

oroles

Citat din: gaby din Martie 09, 2014, 02:07:20 PM
Buna si bine ai venit
Stupii alaturati si apropiati ca distanta se recomanda sa fie de culori difetite sau sa aiba macar scandurile de zbor de culori diferite pt o m-ai buna orientare a albinelor cand se intorc la stup
daca stupii alaturati sunt identici si ca culoare si ca aspect exista pericolul ca albinele sa intre in familia vecina si viceversa la intoarcerea in stup mai ales pe timpul culesului cand este multa vanzoleala la intrarea in stupi
succes si numai bine
E bun sfatul. Am avut mici probleme la imperecheatul matcilor si la dezvoltare. Oricum intentionam sa ii mut in stupi noi!

edward_w92

Lucky28, acum ca tot ai dat-o lata cu verticali pe 12 rame cu cat 1/1, fiind la inceput, daca vrei, sa corectezi greseala, e simplu, iei cele 2 caturi, le pui fund, le dai gaura de urdinis, chituiesti bine fundul si rosturile, mai faci o sita sau podisoare pentru inca 2 stupi cum ar veni, inca 2 capace si ai 4 stupi la 12 rame spatiu de lucru, astfel, te-ai lecuit de niste probleme anul asta. Ai astfel 4 lazi apte de lucru. Vei cumpara albinele undeva cred la 7-8 faguri de populatie, in iunie sigur va trebui sa faci roi artificiali, recomand eu, cum, rupi familia in doua, incearca sa nu muti matca de pe pozitia stupului, sa ramana in stupul de baza, astfel culegatoarea sa-si faca treaba acasa la stupul de baza. Asa vei evita roitul natural, micsorand numarul de doici in stupul de baza, ele isi for continua atributiile in roii formati, vor creste alte matci, fiecare va ramane cu cate una, nu vor roi si tu nu pierzi nimic, nu vei urca astfel efectivul peste 12 rame... E bine sa-ti faci un topic despre tine, stupina, poze si operatiunile efectuate in stupina sa te putem indruma cat mai bine posibil....cand e, asta e problema, colegi ce spuneti, si ne vom spune parerea si iti vom da sfatul cel mai bun. Eu unul asa am sa fac daca iti faci topicul tau, astfel se compacteaza majoritatea nelamuririlor tale intr-un singur loc unde vor primi raspuns. Vad, din ce-mi pot da seama, ca ai nelamuriri in privinta vopselurilor, eu am vopsit anul trecut la compresor ce e drept, stupii, cu vopsea normala, de la kober ceva, imi scapa acum, ceva cu uscare in 24 de ore, nu foarte lucioasa nici foarte mata, la 11 ron sau 12/cutie parca. Am pus albinele in ei la 3-4 zile dupa, am dat grund, uscare la 15 minute la atingere, si apoi vopseaua in 2 straturi pentru o acoperire mai buna. N-au fost probleme. Bineinteles, ca nu se vopsesc stupii pe interior, sa nu faci asa ceva, interiorul il "vopsesc" ele fara probleme, ceara, propolis, d-astea....rezolva problemele, tu cu exteriorul ai treaba strict. Oricum mai dureaza vreo 3 saptamani pana sa poti cumpara familiile, minim 3 saptamani, ai timp sa vopsesti lazile si la penson daca vrei. Tbla pe capac e strict necesara, daca e zincata/protejata impotriva coroziunii nu da cu nicio vopsea pe ea...

Lt_Lucky28

Buna Ziua  stimati apicultori .
         Multumesc pentru sfaturi , saptamana asta incerc sa imi fac timp cat mai mult  ca sa citesc despre stupi in special ca sa  vad daca si ce modificari aduc planului meu initial .   
         Va cer  din nou parerea  O sa incep sa postez mai multe intrebari ca  am inteles ca ca in maxim 3 saptamini lumea incepe sa mearga in pastorlae (aici in banat au cam inflorit copaci ) .
         1. La ce inaltime de paman este indicat sa fie asezati stupi ? (  eu am niste  standuri metalice     inalte de 90 cm  , este indicat sa fie supii asezati  asa de sus  ?  )
         2. Capacele stupilor urmeaza sa le acopar  cu Tabla Zincatata ,  am o  intrebare  m-am gandit ca intre capacul de lemn  si tabla care urmeaza  sa o prind sa pun si o bucata de polistiren 1-2 cm  (  de dimensiunea capacului  ) .   atasez o schita  .
        3. Va rog sa imi recomandati ceva literatura de specialitate ( format electronic ) , acum citesc STUPARITUL- C.L.Hristea-editia I-1935 ,  citesc forte incet ca incerc sa incerc sa  aprofundez  , sunt foarte incantat de carte . 

Multumesc .

vranceanul

Buna ziua, inaltimea este cea convenabila sa poti lucra in stup, lejer. NU, sa nu pui polestiren intre tabla si capac, pune carton de ambalaj (din cutii de ambalaj) asa am eu la toti stupii. poestirenul se topeste vara. Carti nu folosesc, spor.
Are omu* ceva in cap, doar nu se scarpina degeaba!