Salut Oameni Buni!

Creat de Nedelcu Ionut, Februarie 10, 2014, 08:50:11 PM

« precedentul - următorul »

xvader

iernare usoara si pierderi zero va doresc

virgiliu

baftă la o iernare normală, fără excese de frig şi umiditate.

Nedelcu Ionut

Sunt impachetați decent! fara paturele si alte cele! Doar o diafragma de lemn si un teanc de ziare deasupra podisorului! E primul an in care nu ii infofolesc!
Primul semn de caracter este bunul simț!

virgiliu

Sunt lăzi de 10 rame în pat rece?

Nedelcu Ionut

Da,sunt in pat rece. Sunt foarte multumit insa nu i-am incercat pe cei in pat cald asa ca nu pot face comparatii!

virgiliu

În Bucovina cred că cel mai bun sistem de iernare este în pat cald, stupi cu fundul plin, urdinişul lărgit, dar protejat cu o plasă pentru a nu avea surprize cu şoarecii. Personal am ceva şi în pat rece.

Nedelcu Ionut

Intotdeuna se pune problema iernarii, albinele nu mor de frig,cel putin nu in Romania. Personal,consider ca stupii in pat rece asigura o mai buna ventilatie vara ,albinele nu se strang in exces la urdinis.Cat despre iernare ,un urdinis de 2 cm si o fanta mica descoperita in podisor asigura volumul optim de aer pentru o iernare buna,zic eu! daca avem stupii in pat cald nu lasam urdinisul larg deschis.nu?   :bzz:

bucovineanu

Am mai vorbit despre urdinisele care le am la stupi. Au inaltimea de 7mm si lungimea reglabila. Asa nu au cum sa intre soarecii fara sa se puna gratii.

Nedelcu Ionut

La multi ani Oameni Buni! Sa va dea Domnul albine multe si Sanatoase!

bio

bio

La multi ani, tizule...sa traim cu numele..!!!

Nedelcu Ionut

Nedelcu Ionut

Salut Oameni buni!
Am vrea sa folosim pe post de nucleu o roinita pe doua rame, deoarece or sa fie rame de 1/1 cred ca or sa fie practice.
Va tinem la curent. mai avem de facut inca 9! 10 cred ca sunt deajuns.

virgiliu

Dacă scapi în roiniță o colivie pentru matcă, cum o scoți?
Eu procedez astfel: scot o ramă și o țin în stânga, iar mâna dreaptă o introduc după colivie.
În cazul roiniței tale pe 2 rame, cred că dacă scot ambele rame tot nu-mi încape mâna.
Te sfătuiesc să-ți face roinițele pe minim 4 rame. La peretele din față, spate, fundul de stup, capac și implicit podișor mărești cu 7,5 cm, consumul de material nu este mare, dar avantajul în exploatare merită efortul. Stabilitatea de asemenea o să fie mai bună.

Nedelcu Ionut

il folosesc ca nucleu,sa nu mai umblu cu ramele alea in miniatura,iar matca o introduc fara colivie. o bag bine in miere!