Apicultura in armonie cu natura

Creat de D006, Ianuarie 10, 2014, 12:07:30 a.m.

« precedentul - următorul »
asa m-am gandit si eu.. .. mai ramane sa vina vara.. , din ce ai zis ca nu vrei sa folosesti decat ceara produsa de ei.. si din ce am citit eu si poate si tu.. ce ce au incercat spun ca pentru inceput albina nu va construi celule cu dimensiuni mici ci o celula de mijloc.. asta inseamna ca dupa implica o munca enorma pentru inceput, iar ramel trebuie inlocuite destul de des, cu fiecare generatie noua de albina, dimensiunea celulei va fi mai mica, la fel si albina.

1) nu vreau sa folosesc faguri artificiali deoarece sunt plin de amitraz si alte chimicale'
2) in celule mici albinele rod si scot camasuiala asa ca nu trebuie schimbati des.

2. nu m-ai inteles cu schimbatul. la formarea coloniei..roiul respectiv are albina crescuta in celula mare. vor construi faguri cu celula mai mica dar dimensiunile celulei nu voir fi cele din natura, iar pentru asta la cateva generatii de puiet, faguri trebuie scosi si bagat alte rame pentru a creste alti faguri. Pe masura ce apar noi generatii, acestea vor fi albine mai mici si vor construi celula cu dimensiunile din natura. Iar pentru asta faguri trebuie schimbati de cateva ori. Sper ca mai inteles la ce ma refer. Albina nu va construi din prima faguri cu celule de dimensiuni mici, ci celule cu dimensiuni cuprinse intre cele din natura si faguri artificiali.

Asta nu este o problema . Normal roiul se formaza pe doua corpuri , ulterior se vine cu alte corpuri astfel incat in timp trecerea se va face de la sine . In principiu fagurii cu celule mari , in toamna sunt plini cu miere. Aia va fi productia din anul acesta !

am inteles.. ce sa zic... sa avem un an bun, si sa vedem rezultatele in toamna... eu sigur o sa incerc aceasta metoda.. nu am nimic de pierdut.
Cate tratamente estimezi ca vei face in primul an ? Te intreb pentru ca din ce zic altii, in primul an nu trebuie uitate tratamentele, asta pana cand albina regreseaza la stadiul din salbaticie.

 Trecerea fiind facuta prin tehnica roiului la pachet imi va permite un tratament antivarooa in lipsa totala a puitului si a fagurilor . Eficienta va fi spre 100% .  Apoi voi merge pe acid oxalic - daca va fi nevoie.

nevoie va fi ..cel putin la inceput, pentru ca daca in stup dezvoltarea varooua va scadea, albinele vor aduce un numar mare de acarieni de pe flori.

Asta cu adusul de pe flori suna a legenda !


Despre apicultura organica suntem interesati doar 3 persoane si avem doar 200 vizualizari . Despre proful on-line sunt interesati toti si are sute de mii de vizualizari ...
  Normal ! on-line promite 1000 euro pe familie iar la apicultura organica nu se promite nici un castig ....

pai e mai usor sa iei mintea unui om cu bani decat cu munca:D

Dragos, pina cind vei fi inconjurat de alti stupi(cu albine de dimensiuni mari - cred ca intzelegi) nu cred ca va fi usor sa tii varroa la distantza.
Daca iti faci stupi ca si Adi sau daca iti faci stupi trapezoidali(eu le zic stupi africani caci in multe tzari africane sint populare de multa vreme) tot vei avea celule de trintori care sint destuli de mari/suficiente pt varroa.
Dat fiind ca vei fi inconjurat de alti stupi(tot ai tai) trintorii vor circula. Daca mai margi si prin pastoral cu acei stupi cinetzi garanteaza ca nu vin trintori plini de varroa la tine in stup?

Deci experimentul tau ar avea o eficientza mai buna daca teai izola, zic eu.

In schimb daca te izolezi sar putea ca vei avea probleme de dezvoltare tzinind in cont faptul ca "posibil nu doresti sa dai sirop de zahar". Despre asta nu ai mentzionat inca. Sau doresti sai stimulezi cu miere curata intre doua culesuri?

Voi cauta un loc pe la vecini pentru a nu sta cu ceilalti la un loc. Hrana data va fi in functie de culesul natural . daca este necesar intervin.

Citat din: dragos2006 din Ianuarie 15, 2014, 02:03:14 a.m.
Voi cauta un loc pe la vecini pentru a nu sta cu ceilalti la un loc. Hrana data va fi in functie de culesul natural . daca este necesar intervin.

Asa da.  :nod:  Sansele iti vor fi mult mai bune. Mai dane detalii poate mai multzi colegi isi vor exprima parerea.

Eu vreau sa pornesc cu 4 roiuri..
fata de vatra de origine acestia vor fi pasati pe un deal la o distanta de 1 km de sat..

Din expierenta mea pana acum, am sa formez roiurile prin scuturare de albina 1 -1,5kg si voi merge pe stupi de 12 rame impartiti in 2. In loc de ramele cu foita albinele vor avea doar ramele goale si hranitor. Stupul va fi impartit in 2 cu o diafragma etansa.
Inainte de a fi introduse albinele le voi supune unui tratament cu varachet.

Tot de pe net ..pentru a nu pierde albine din roi artificiali..am invatat metoda cu frunze in fata urdinisului..sau un obstacol care sa forteze albina sa faca zbor de orientare.

Acum.. Intrebarea mea e...
Trebuie neaparat modelul acela de stup care il foloseste bunka? Intr-un stup normal nu se poate face?