PROBLEME IERNARE

Creat de dany 1, Decembrie 30, 2013, 09:35:38 PM

« precedentul - următorul »

dany 1

Salutare  tuturor  si  un  calduros    LA  MULTI  ANI!
Deschid  acest  topic  datorita  unei  constatari  ciudate  la  unul  dintre  stupi ( ciudata  zic  eu, tinand  cont  ca suntem  in 30 decembrie)  .  Iernez  o  fam  pe  2  corpuri ME.  Ieri  am   constatat  ca ,  ghemul  nu  s-a  deplasat  in  cat  desi  are  miere  suficienta,  ramele   fiind acoperite   cu  miere  cam  75% .
AS  vrea  sa  stiu ce  alte  cauze  ar  determina o  fam  de  albine  sa  nu  urce  pe  timp  de  iarna  in  cat, in  afara  de  faptul  ca  nu  ar  fi  terminat  proviziile  din  cuib.
Multumesc  anticipat!
Doar adevaratii  campioni  au  puterea  de  a  se  ridica  si a  merge mai  departe. Daca  ai  cazut  ,  ridica-te si  vei  castiga!!!

sorinma

Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

dany 1

Multumesc  Sorin,  astept  si  alte  pareri.
Doar adevaratii  campioni  au  puterea  de  a  se  ridica  si a  merge mai  departe. Daca  ai  cazut  ,  ridica-te si  vei  castiga!!!

Kiwi Bee

Bun venit Dany.
Ce fund ai la stupi?
Cum ai impachetat partea de sus?
Pe cite intervale ai avut albina cind leai bagat la iernat?

istodorescu vasile

daca are miere in corpul de jos , si ghemul de iernare este format in corpul de jos , va urca in raport de consum. nu va trece peste coronitele din corpul de jos pentru a urca in corpul de sus. daca are si ceva puiet datorita temperaturii ridicate , si vine un frig, nu pleaca de pe puiet   chiar daca rezervele de hrana se termina, moare de foame pe puiet. mai este un aspect de discutat. daca intre ramele din corpul superior si cele din corpul inferior este o distanta mai mare de  8-10 mm familia respectiva nu urca sau urca foarte greu.

bucovineanu

Daca regina a apucat sa ponteze in corpul intai, familia nu urca in corpul 2. Pentru ca albinele sa urce mai usor, e bine ca ramele din corpul 2 sa fie pline cu hrana.

dany 1

In  primul  rand  tin  sa  va  multumesc  tuturor  pt  raspunsuri.
Am omis  sa  spun  ca  fundul  este  fix  , iernez  tip horn iar  ca  nr  de  rame am  8 jos  si 8  sus.  Intre  ramele  din  corpul  superior  si  cel  inferior  nu  se  mai  afla  acel  spatiu  datorita  faptului  ca  albinele au  construit  intre  aceste  rame.
Daca  ma  iau  dupa   putinul condens din  cat  ,  tind    sa   cred  ca exista  puiet,  iar  daca  proviziile   din  corp  1  sau  sfarsit,  inseamna  ca  am  o  problema  grava.

Florin D.

Citat din: dany 1 din Decembrie 30, 2013, 09:35:38 PMIeri  am   constatat  ca ,  ghemul  nu  s-a  deplasat  in  cat  desi  are  miere  suficienta,  ramele   fiind acoperite   cu  miere  cam  75% .
Nu am ME dar am citit cate ceva despre el. Raspunsul ar putea fi ca au ajuns la leatul ramei din primul corp iar intre acesta si mierea din corpul superior e un traseu gol...cei 25% lipsa miere ai ramelor de deasupra. Traseul ghemului in sus trebuie sa aiba continuitate ca hrana....zic si eu.

dany 1

Da  FLORIN ,    foarte  posibil  sai   dreptate.  Multumesc  de  raspuns!

kamy

Pune ramele mai pline pa centru ca sa faci o punte de miere intre cele doua corpuri sau amagaste-le cu o turta ca pa vaca cu coaja de paine!
Daca vine gerul si mai au puiet nu se mai muta nici pe vertical nici pe orizontal mananca cat au in apropiere si-n rest post negru!

dany 1

Buna dimineata, kamy!
M-am trezit  cu gandul asta de a le amagi ,asa cum zici tu, cu o turta ca pe vaca cu coaja de paine. Numai ca o s-o pun intre ramele de sus si cele de jos pt a se forma acea punte . Daca o aplic pe ramele din cat degeaba o pun, tot nu vor ajunge la ea daca exista puiet in corpul inferior.

dan sebastian

Eu zic sa le lasi in pace ca stiu ele ce e mai bine sa faca. Daca au miere deasupa o cara jos, cand prind zile mai calde. Nu cred sa aibe puiet in momentul de fata. Daca ar avea puiet ar trebui sa te bucuri. Miere am inteles ca ai din belsug.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

dany 1

Salut  Sebastian,
Puiet  posibil sa aibe, cand spun asta ma bazez pe faptul ca au fost temperaturi ridicate,  ceva umezeala in stupi si faptul ca un stupar din oras a gasit  puiet' deci nu este exclusa posibilitatea asta.

dan sebastian

Eu zic ca probabilitatea sa ai puiet acum e de 1 la 1000. Poti sa te convingi ridicand corpul 2 si uitandu-te in cuib daca prinzi o zi cu 8 grade pe plus, cum e si azi. Umezeala e posibil sa ai pt cai ai 2 corpuri si se ridica caldura din corpul unde e ghemul in corpul 2. Ideea e sa nu fie prea multa umezeala. Din ce stiam eu, toamna se inversau corpurile, adica jos ramele goale iar cuibul in partea de sus. Poate tu ai avut stupii f. puternici de ai miere si in corpul 2. Eu am prin corpuri mai mult sirop de zahar decat miere si nu pt faptul ca le-am tras toata mierea, ci pt.  ca a fost vara naspa si nu au avut de unde sa stranga pt iarna.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

dany 1

Da Sebastian, daca aveam si eu azi 8 grade cu siguranta ridicam corpul 2 sa vad exact ce si cum. Dar cum am doar 5  nu am curaj ca mai mult le fac rau.
Am uitat sa spun ca  era o fam puternica din care intentionam sa fac un roi, dar am renuntat iar acum imi fac probleme si din cauza ca mortalitatea cea mai mare o am la stupul ala , ieri am tras de la urdinis cam 2 pumni de albina moarta fata de restul unde am scos doar cateva.
Practic eu incec sa-mi dau seama cam ce se intampla, asa din exterior pt ca nu pot umbla in el si ca sa exclud problema lipsei hranei vroiam sa pun o turta intre ramele de sus si cele de jos