Turta Dulcofruct Hrana glucidica pentru albine

Creat de fitoconsult, Decembrie 15, 2013, 10:24:24 PM

« precedentul - următorul »

mosunick

Anul asta am folosit pentru prima data duclofruct.Are idee cineva cum se manifesta turta daca ii dai jos cu totul folia de pe ea? Se inmoaie si cade printre rame in prezenta apei condensate din stup sau ramane compacta?
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

romikele

Trebuie lasata in folie, ca i se-nmoaie si cade... dar nu la toate, la alea mai vechi  :D

cipik

Eu la orice turta care este in folie tai fasi de 1 cm latime pe toata lungimea turtei, intre fasiile taiate este folie de 2 cm latime. Turta o pun peste rame cu taieturile perpendicular pe rame.
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

kamy

Citat din: dragos2006 din Ianuarie 06, 2014, 07:45:58 PM
  Cautati pe la voi prin cartier un copil de clasa a 8-a care a fost la orele de chimie si va va explica diverse metode de invertire a zaharului .
Da tu ce ai de nu poti spune esti cumva sub nevelu unui copil de clasa a 8-a?

kamy

Daca faceti turta cu dulcozamuri de porumb nu ar strica sa folositi oleaca incalzit dar nu sa devina toxic la racire astfel se solidifica!

D006

Citat din: kamy din Ianuarie 07, 2014, 07:05:36 AM
  Cautati pe la voi prin cartier un copil de clasa a 8-a care a fost la orele de chimie si va va explica diverse metode de invertire a zaharului .

Iș aveti la indemana de domnul profesor  Google care va poate explica mai bine decat mine .

dan sebastian

am cautat dar nu am gasit exact ce ma interesa:
Zaharidele

Monozaharidele sunt compuşi hidroxil-carbonilici, care conţin in
O
||
molecula lor, pe lângă grupe hidroxil -OH, o grupa aldehidica - C - H
O
||
sau cetonica -C--. In funcţie de numărul atomilor de carbon care alcătuiesc molecula, monozaharidele se clasifica in:
-dioze (cu 2 atomi de carbon)
-trioze (cu 3 atomi)
-tetroze (cu 4 atomi)
-pentoze (cu 5 atomi)
-hexoze (cu 6 atomi) etc.

Glucoza, C6 H12 O6, este cea mai răspândita hexoza. In natura se gaseste in fructele dulci, in mustul de struguri, in mierea de albine si in toate celulele vegetale. In cantitati mici se gaseste in swnge (0, 09 %); in urina poate ajunge pana la 10 % in cazul diabetului zaharat. Formula structurala a glucozei este:

O In glucoza cristalizata moleculele au o structura
|| ciclica rezultata prin trecerea unui atom de
1 C-H hidrogen de la hidroxilul carbonului 5 sau 4, la
| O
2 H - C-OH ||
| grupa carbonil, --C-, cu care formează un
3 HO-C-H hidroxil nou foarte activ numit hidroxil glicozidic.
| In soluţie apoasa, glucoza se gaseste sub
4 H-C-OH forma a doi izomeri (forma carbonilica si forma
| ciclica), care se găsesc in echilibru dinamic.
5 H-C-OH
|
6 CH2 OH
Glucoza- forma
aciclica sau carbonilica

Obţinere. Glucoza se obţine in industrie prin hidroliza amidonului (din cartofi sau cereale), cum si prin hidroliza celulozei sub acţiunea acizilor minerali diluaţi (HCl sau H2 SO4), in autoclave, la presiune de 2 at, conform ecuaţiei:

(H2SO4)
[C6 H10 O5]n + nH2O nC6 H12 O6
Polizaharida Glucoza
(amidon sau celuloza)
Se obţine, in funcţie de condiţiile de lucru, fie un sirop gros, fie o masa incolora, cristalina.

Proprietati. Glucoza este o substanţa solida, cristalizata, de culoare alba sau gălbuie, solubila in apa. Este aproximativ de doua ori mai puţin dulce decât zaharul. Prin oxidarea glucozei se obţine acidul gluconic, iar printr-o oxidare mai înaintata, acidul zaharic.

O proprietate chimica importanta a glucozei o constituie faptul ca ea fermentează, sub influenta zimazei din drojdia de bere, cu formare de alcool etilic si dioxid de carbon:

Zimaza
C6 H12 O6 2 CH3 -CH2OH -2 CO2
funcţie mixta de alcool si cetona.

Structura chimica. Ca si in cazul glucozei, moleculele fructozei cristalizate au o structura ciclica. In stare libera are forma piranozica, iar in combinaţii se gaseste in forma furanozica:

CH2 OH CH2 OH
| |
HO-C HO-C
| |
HO-C-H HO-C-H
| | O
H-C-OH O; H-C-OH
| |
H-C-OH H-C
| |
CH2 CH2 OH

soluţie apoasa, intre forma carbonilica si cele doua forme ciclice (piranozica) si (furanozica) se stabileşte un echilibru dinamic.

Preparare. Fructoza se obţine prin hidroliza zaharozei cu acizi diluaţi:
(H2SO4)
C12H22O11 + H2O C6H12O6 + C6H12O6
Zaharoza Glucoza Fructoza

Proprietati. Fructoza este o substanţa solida, cristalizata, de culoare alba, solubila in apa. Este mai dulce decwt zaharoza de 1, 52 ori si decwt glucoza de 2, 2 ori.

Formulele perspectivice ale celor doua forme ciclice ale fructozei sunt:
H HOCH2 O
H |6 O 1 CH2 OH OH
H 5 2
5 2 H HO
H HO H 1 CH2OH
HO OH OH H
OH H
Fructopiranoza Fructofuranoza
conţin zahar si in special in alimentaţia suferinzilor de diabet.
Dizaharidele sunt rezultate din unirea a doua molecule de hexoza, prin eliminarea unei molecule de apa.
-H2O
2 C6H12O6 C12H22O11
Monozaharida Dizaharida

Dizaharidele sunt substanţe cristalizate, solubile in apa si insolubile in dizolvanţi organici. Cele mai importante dizaharide sunt: zaharoza, maltoza, lactoza si celobioza.

Zaharoza, C12H22O11, este foarte răspândita in regnul vegetal. Se gaseste in tulpina trestiei de zahar, in sfecla de zahar, in morcovi, pepeni galbeni, zmeura, piersici, caise etc.

Structura chimica a zaharozei. Zaharoza este formata dintr-o molecula de glucoza si o molecula de fructoza, cu eliminare de apa, care se face intre cei doi hidroxili glicozidici ai glucozei si fructozei.

CH2OH CH2 OH
| |
H--1C- OH H -O-2C H-C O-C
| | | |
H-C-OH HO-C-H -H2 O H-C -OH HO-C-H
| | O | O | O
HO-C-H O H-C-OH HO-C-H H-C-OH
| | | |
H-C-OH H-C H-C-OH H-C
| | | |
H-C CH2OH H-C CH2 OH
| |
CH2OH CH2OH
Glucoza Fructoza Zaharoza

Obţinerea zaharului din sfecla de zahar. Pentru a obţine zaharul din sfecla de zahar se fac o serie de operaţii, dintre care cele mai importante sunt: spălarea si tăierea sfeclei; obţinerea sucului zaharat; purificarea sucului; concentrarea si cristalizarea; separarea cristalelor de sirop si albirea zaharului; rafinarea.

Proprietati fizice. Zaharoza este un corp solid, cristalizat, incolor. Se topeşte la 185; încălzita peste 185ş se ingalbeneste, devine bruna si apoi se transforma in cărbune de zahar. Este solubila in apa si insolubila in alcool.

Proprietati chimice. Prin hidroliza zaharozei cu acizi se obţine un amestec de glucoza si de fructoza. Amestecul rezultat se mai numeşte zahar invertit, iar hidroliza care are loc se numeşte invertirea zaharului:

C12H22O11 + H2O C6H12O6 + C6H12O6
Glucoza Fructoza
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

alex'

IN CONCLUZIE..., ESTE BUNA SAU NU ? O FOLOSIM ?

romikele

Este buna, dar ca orice inlocuitor nu mai buna ca mierea sau zaharul.
Se poate folosi in caz de mare nevoie, dar cand ai alternative de obicei o alegi pe cea mai buna, nu pe cea mai ieftina.
La final ce e ieftin e posibil sa aiba rezultate sub asteptari, iar financiar sa pierzi.

alex'

dan sebastian

Eu cred ca orice hrana, care le scapa de pieire, indiferent cat de modificata este , e mai buna decat nimic. Daca ai la dispozitie miere, da-le miere ca nu uzeaza. Problema e ca nu ai totdeauna miere. Asa ca decat sa ramai in primavara fara stupi da-le turte sa ai la primavara ce sa ingrijesti. Si floarea soarelui uzeaza, si teiul uzeaza, de ce n-ar uza si zaharul?
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

mmacreanu

Forum inseamna discutii, explicatii, si ajutor pentru cei care vor sa primeasca niste raspunsuri de la cei care se pricep. Nu cred ca trimiterea prin cartier dupa chimisti de 8 ani il va lamuri vreodata pe un om care vrea un raspuns de la unu ... patit!
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

dan sebastian

E mult mai complexa treaba decat clasa a 8-a. Fie-mea a terminat-o anul trecut si nic nu a auzit de asa ceva prin programa scolara. Daca te apuci sa combini substante gen acid sulfuric si alti acizi pt descompunerea moleculei de zahar risti sa te otravesti singur in proces sau daca pica pe piele ramai cu urme pe veci. I-am pus lui Dragos ce am gasit eu si nu-mi raspunde la intrebare.
Poate ne lumineaza el. Abia astept varianta lui de invertire, care in proces sa nu implice incalzirea.

PACO

logic ca exista varianta de invertire fara incalzire, doar albinele nu au aragaz in stup sa fiarba nectarul.

MariusApicultura

Citat din: dragos2006 din Ianuarie 07, 2014, 08:14:20 AM
Citat din: kamy din Ianuarie 07, 2014, 07:05:36 AM

Iș aveti la indemana de domnul profesor  Google care va poate explica mai bine decat mine .

De asta e tara asta asa de evoluata, ca ne dam toti mari "destepti", suntem ironici si cu aere de mari "doftori"  :qp: :qp:, daca vrei sa te dai destept ,  explica/ajuta cu sfaturi si astfel persoana care nu stie se simte complexata, poate castigi  un pic de respect astfel. Nu ironii de genu..."cautati pe la voi prin cartier un copil de clasa a 8-a ..."  :blah: :blah: :blah: :blah:
Istoria isi bate joc de cei care nu o cunosc, repetandu-se!!! 
Insulta e declaraţia înfrângerii!!