Primii mei stupi.

Creat de Nisculescu.L, Decembrie 02, 2013, 09:20:58 PM

« precedentul - următorul »

marius_vfp

Citat din: crisian-nicolae din Decembrie 17, 2013, 09:14:42 PM
Lemnul recuperat din paleti este tras bine uscat necesita taiat la dimensiuni si imbinat in falt simplu.
Nu ma costa nimic paleti ,scindura este verde necesita ani pentru uscare nu 6 luni si dupa uscare 50% este crapata.
domnule nicolae , sfatul meu e sa luati frumos o cherestea de calitate chiar si verde lasati-o am zis "cel putin 6 luni " la uscat nu maxim 6 luni , poate sa stea cu anii aruncata intr-un pod , desi nu se merita o uscare mai mare de 12 luni in aer liber , oricum lemnul acela va prinde umeazeala din interiorul stupului in prima iernare.prelucrati materialul cu scule calitative  si va garantez eu ca va lasati de paleti .
nu zic ca nu ar fi buni , daca as avea si eu cherestea pe care as putea sa o folosesc in scop util sigur nu merge la foc. problema e cat timp pierd pentru imbinarile si prelucrarea finala , daca nu va preseaza timpul merita sa incercati orice.
spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

cristian bh

Citat din: oroles din Decembrie 18, 2013, 03:36:48 PM
. Scandura pe care o iau eu are latime de 40...
O fi avand scandura latimea asta da  sa nu va puna pacatul sa construiti  din ea dintr-o bucata indiferent de cat de dreapta sau necrepata vi se pare,din considerentul pagubos care se intalneste la tot pasul ca de :
      Da de ce sa ma muncesc degeaba si sa spintec frumusete de cherestea si dupa aia sa ma chinui sa o lipesc la loc si poate ca nu mai imbina perfect, :uimit: cand o am la latimea dorita dintr-o bucata?
Sa va explic de ce prin cuvinte simple :
Acea cherestea este debitata din bustean gros din care ies mai multe scanduri care unele lucreaza intr-un fel si altele in altul,adica cea de la marginea busteanului are fibra intr-un fel ,se incovoaie si se fisureaza piezis,neregulat,  iar cea din zona de mijloc cu maduva se incovoaie si crapa la mijloc unde e maduva care obligatoriu trebuie scoasa afara ceea ce inseamna de multe ori si 2 cm care se pierd.
S-a discutat asta de multe ori pe acest forum si ma mir ca acest lucru elementar e trecut cu vederea si nebagat in seama .
Latimea unei bucati pt panou e intre 5 si 10 cm de la aceasta dimensiune in sus aparitia crapaturilor nu e nici o surpriza.
Citat din: crisian-nicolae din Decembrie 17, 2013, 09:14:42 PM
Lemnul recuperat din paleti este tras bine uscat necesita taiat la dimensiuni si imbinat in falt simplu.
Nu ma costa nimic paleti ,scindura este verde necesita ani pentru uscare nu 6 luni si dupa uscare 50% este crapata.
Poti face linistit stupi din el  :ok:
de ce neaparat imbinat in falt simplu?

oroles

Citat din: cristian bh din Decembrie 18, 2013, 08:17:53 PM

Acea cherestea este debitata din bustean gros din care ies mai multe scanduri care unele lucreaza intr-un fel si altele in altul,adica cea de la marginea busteanului are fibra intr-un fel ,se incovoaie si se fisureaza piezis,neregulat,  iar cea din zona de mijloc cu maduva se incovoaie si crapa la mijloc unde e maduva care obligatoriu trebuie scoasa afara ceea ce inseamna de multe ori si 2 cm care se pierd.
S-a discutat asta de multe ori pe acest forum si ma mir ca acest lucru elementar e trecut cu vederea si nebagat in seama .

Am 20 de stupi facuti dupa acest principiu, cu imbinare in coada de randunica si nu au nici pe dracu... Adica nu au crapaturi. Am mentionat ca scandura a fost de 4 cm grosime si a ramas de 3,5. Scandura era foarte uscata. A stat vreo 5 ani intr-un pod. E drept ca am avut una care dadea sa crape si am imbinat-o! In rest nu vezi o crapatura...

Aaa.. Si am 2 stupi de 10 ani facuti de cineva dupa aceasta metoda. Mi-au parvenit... Singurele crapaturi au fost facute de ciocanitori. Ganditi-va ca ii folosesc  inca.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

crisian-nicolae

Domnu oroles nu ma prea pripep cu calculatorul si nuprea am timp de poze dar am sa ma fortez putin si am sa fac citeva poze si am sa postez,sigur n-o sa ma credeti ca au fost confectionate din asa faimosi paleti.
Iernare usoara tuturor si spor in anul ce va veni. :)

pad3

cunosc paletii de care spui. sunt patrati cu latura de 1,25 si scandura batuta fara spatii libere. intradevar e un lemn bine finisat.
acum ceva ani cand am primit utilajele buhler am ramas cu totii uimiti de calitatea impecabila a ambalajelor. a fost sfada mare pe muncitori sa si le imparta
somnul ratiunii naste monstri

crisian-nicolae

esplicale dum. pad3 ca pe mine nu ma cred :D

cristian bh

Citat din: oroles din Decembrie 18, 2013, 08:45:01 PM
Citat din: cristian bh din Decembrie 18, 2013, 08:17:53 PM

Am 20 de stupi facuti dupa acest principiu, cu imbinare in coada de randunica si nu au nici pe dracu... Adica nu au crapaturi. Am mentionat ca scandura a fost de 4 cm grosime si a ramas de 3,5. Scandura era foarte uscata. A stat vreo 5 ani intr-un pod. E drept ca am avut una care dadea sa crape si am imbinat-o! In rest nu vezi o crapatura...

Aaa.. Si am 2 stupi de 10 ani facuti de cineva dupa aceasta metoda. Mi-au parvenit... Singurele crapaturi au fost facute de ciocanitori. Ganditi-va ca ii folosesc  inca.
Una crapa ,................doua nu,,.......dumnezeu cu mila!
Crezi ca imbinarea asta coada de randunica o poate realiza orisicine?
Tu cum ai realizat-o? mecanic sau manual ?
As putea vedea una? :thanks: :

cristian87

eu am facut peste 100 de lazi toate cu scandura de20 mmgrosime si 32,5 latime, am avut scanduri si de 50cm latime
nu am scos miez nu am lipit  nimic toate lateralele le-am facut dintr-o singura bucata si toate imbinarile sunt cap in cap
folosesc holsuruburi de 6,5 cm 4 bucati la cuib, 2 la caturi
fac pastoral cu ei
nu am avut probleme inca ( in 5ani) cu ei
nu mai bagati in cap la oameni prostii ca stupul nu e mobila de lux , e doar o lada in care trebuie sa stea albinele
daca nu faci pastoral nu trebuie luata la grosime , ultra ghiluita smirgheluita
nici macar vopsita ca nici scorburile nu sunt
zâmbeşte-mîine poate fi mai rău

oroles

Citat
Una crapa ,................doua nu,,.......dumnezeu cu mila!
Crezi ca imbinarea asta coada de randunica o poate realiza orisicine?
Tu cum ai realizat-o? mecanic sau manual ?
As putea vedea una? :thanks: :

Manual nu stiu daca ii terminam pana trebuia sa pun albinele in ei. Imbinarea s-a facut cu ajutorul abricht-ului si a unor freze.
Repet, nu au nici cea mai mica problema! Cred ca depinde si de mester... Nu cred ca imbinarea aceasta are vreun rol in faptul ca nu s-au crapat. Pur si simplu ce spuneti voi cu crapatul sunt legende. Mesterul cu care i-am facut imreuna face si usi din lemn din scanduri cu latime mult mai mare si nu am auzit niciun client sa se planga pana acum ca s-au crapat.

Cand mai trec pe la ei o sa pun si poze.

gabriel26do

Salutare. O parere: scandura nu crapa din cauza imbinarii (oricare ar fi aceea) ci crapa din cauza ca aceasta este verde sau uda (imbibata cu apa mai degraba). Asa poti realiza lucrarea fara cusur iar dupa o perioada scurta apar mai mult ca sigur crapaturi. Crapaturile aparute nu tin de mana de lucru. Sanatate multa si numai bine.
SunPhoto     YouTube

gabriel26do

Si cum spunea colegul mai sus stupul nu este "mobila". Multi apicultori se uita la cum este de slefuit, vopsit, etc. si foarte putini se mai uita daca incape rama in cuib (am dat un exemplu).
SunPhoto     YouTube

RazvanTi

asta pentru ca nu stiu la ce sa se uite...  :hi:
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

oroles

Poze cu stupii

In poza a doua nu e crapatura, e imbinare. Capacele sunt tabluite ca la acoperisul casei astfel incat apa sa nu se infiltreze pe langa cuie. Se observa ca au inclinatie in partea din spate si sunt mai late decat stupul pentru a nu curge apa direct pe peretii stupului si sa putrezeasca. Corpul este stas pentru Dadant pe 12 rame. Cei mai vechi sunt captusiti cu scandura.

L. Apis

Primii mei stupi au fost din polistiren extrudat ,confectionati anul trecut pentru a mi se da mana cu un pret rezonabil.

L. Apis

Urmatoarea miscare a fost confectionarea unor stupi din lemn, inca nefinalizati. Sper ca pana la primavara sa finalizez toate detaliile si sa-i populez.
Cu stima