Primii mei stupi.

Creat de Nisculescu.L, Decembrie 02, 2013, 09:20:58 PM

« precedentul - următorul »

valy 74

recomand stupii faciti de Done Marian din Jud Braila. Cei pe care mi ia facut pentru mine au fost fara cusur. Tel gasesti la anunturi vanzari. Am mai cumparat stupi si din alta parte  dar buleala maxima. Poti sa ii vazi sa arate bine si acasa surprize surprize

crisian-nicolae

Daca ai scule fati singur tot ce tine de timplarie  :D

crisian-nicolae

Achizitioneaza cherestea uscata si fa stupi dupa modelul celor cumparati dar numai daca dimensiunile sunt corecte,iar componentele stupilor cumparati punele pe foc mucegaiul la prima umezire a lemnului iese imedit la suprafata mai ales iarna cind se formeza condens.

Nisculescu.L

Da ,Crisian, asta voi face ! Am deja abrict/circular cu freza si slefuitor. Urmeaza sa construiesc  un circular, in primavara, cu inaltimea de taiere reglabila si prese pentru incleiere. Stupii pe care i-am cumparat m-au ajutat sa-mi fac o ideie despre cum trebuie sa arate cutia sau ramele. Am cules" cateva desene pentru Dadant/10 rame ,de pe net si cred ca acum sant lamurit. Am mai lucrat tamplarie.

oroles

Citat din: Nisculescu.L din Decembrie 17, 2013, 09:21:13 AM
Da ,Crisian, asta voi face ! Am deja abrict/circular cu freza si slefuitor. Urmeaza sa construiesc  un circular, in primavara, cu inaltimea de taiere reglabila si prese pentru incleiere. Stupii pe care i-am cumparat m-au ajutat sa-mi fac o ideie despre cum trebuie sa arate cutia sau ramele. Am cules" cateva desene pentru Dadant/10 rame ,de pe net si cred ca acum sant lamurit. Am mai lucrat tamplarie.
Iti recomand sa ii inchei in coada de randunica sau in sfoara cum se mai spune. De regula cei care vand kituri ii fac sa se imbine in falt, deoarece e mai simplu pentru ei. Eu i-am incheiat in coada de randunica si poti sa dai de pamant cu ei ca nu se desfac. E drept ca ai nevoie de scandura un pic mai grosuta... Ai mei au grosimea de 3.5-4 cm. Unii vor zice ca e cam mult, dar asa am avut scandura la dispozitie... Pentru urmatorii am procurat scandura de 3.5. Raman peretii de 3 dupa geluire. Avantajul, daca iei scanura mai grosuta e ca nu risti sa strici prea mult, daca esti incepator in  tamplarie.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

crisian-nicolae

Dom.nisculescu eu am realizat pina acum 20 de stupi si250 de rame ,cu un circular confectionat de mine in urma cu20 de ani nu detin freza sau abric.
Adevarul este ca necesita munca multa si operatiuni foarte multe tinind cont ca folosesc lemn recuperat din paleti ce se folosec la paletarea materialelor de constructii,lemn uscat cu putine noduri.

marius_vfp

domnule nicolae , nu stiu daca se merita sa recuperezi lemnul din paleti , mai ales ca dupa dezmembrare pot ramane multe cuie infipte in acele scanduri si daca mai ai norocul ca panza sa nimereasca intr-un cui deja ma oftic rau , ,la grosier nici nu poti sa le dai daca au cuie , ideal ar fi daca poti da scandurlele la grosier apoi sa le faci panouri si sa tai la dimensiunea dorita panoul sa faci lateralele stupului .

parere mea e ca daca mergi la piatza si cumperi scandura gata facuta la25mm pe  4 m de 20 maxim 22cm de lata e o treaba buna si o usuci lent cel putin 6 luni , iese treaba perfecta , sincer eu cumpar scandura in aceasta perioada sau imediat dupa sarbatorile de iarna cand mai toti patronii sunt morti dupa bani .pretul e ceva mia mic la materiale de constructii in aceasta perioada.

spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

Nisculescu.L

[/quote]
Iti recomand sa ii inchei in coada de randunica sau in sfoara cum se mai spune. De regula cei care vand kituri ii fac sa se imbine in falt, deoarece e mai simplu pentru ei. Eu i-am incheiat in coada de randunica si poti sa dai de pamant cu ei ca nu se desfac. E drept ca ai nevoie de scandura un pic mai grosuta... Ai mei au grosimea de 3.5-4 cm. Unii vor zice ca e cam mult, dar asa am avut scandura la dispozitie... Pentru urmatorii am procurat scandura de 3.5. Raman peretii de 3 dupa geluire. Avantajul, daca iei scanura mai grosuta e ca nu risti sa strici prea mult, daca esti incepator in  tamplarie.
[/quote]

Zona unde am  eu casa la tara nu are culesuri in tot sezonul cald   asa ca in viitor [2-3 ani], ma gandesc ca voi face stuparit pastoral iar greutatea stupilor va fi un factor important pentru mine.
Imbinarea in coada de randunica e mai frumoasa si da o rigiditate sporita insa afara in aer liber bucatile mici de lemn care compun imbinarea se degradeaza/putrezesc mai repede  iar manopera suplimentara  nu e chiar putina.
Ti-am vazut stupii in fotografiile de pe forum. Arata ca de expozitie. Felicitari ! Eu insa voi urma "calea batatorita" ,cum spunea cineva pe aici , cel putin la inceput .

crisian-nicolae

Lemnul recuperat din paleti este tras bine uscat necesita taiat la dimensiuni si imbinat in falt simplu.
Nu ma costa nimic paleti ,scindura este verde necesita ani pentru uscare nu 6 luni si dupa uscare 50% este crapata.

oroles

Citat din: crisian-nicolae din Decembrie 17, 2013, 09:14:42 PM
Lemnul recuperat din paleti este tras bine uscat necesita taiat la dimensiuni si imbinat in falt simplu.
Nu ma costa nimic paleti ,scindura este verde necesita ani pentru uscare nu 6 luni si dupa uscare 50% este crapata.
La ce fel de paleti te referi? Daca e vorba de acei Europaleti, cel mult cred ca mi-ar iesi un cotet pentru gaini, dar nu un stup. Scandurile sunt inguste, multe strambe... In plus la europaleti se pun numai ciurucuri, nu scandura de calitate. Nu prea imi vin multe idei despre cum ai putea imbina acele scanduri sa iti iasa un corp de stup. Scandura pe care o iau eu are latime de 40...

crisian-nicolae

Dintrun palet imi ies doi stupi pe 12 cu rame cu tot.( dar nu din europalet)

oroles

Citat din: crisian-nicolae din Decembrie 18, 2013, 05:22:03 PM
Dintrun palet imi ies doi stupi pe 12 cu rame cu tot.( dar nu din europalet)
Ai ceva poze cu paletii si cu stupii?
Scuze, dar nu prea imi imaginez cum sa faci stupi din asemenea material. Si la ceilalti paleti scandura e prea ingusta si prea de proasta calitate pentru a fi prelucrata. Cunosc un tip de paleti facut din lemn de fag...

crisian-nicolae

Paleti au fost folositi pentru transportul unor utilaje aduse din olanda,italia,spania si germania necesare unei statii de epurarea apei menajere.
Lucrind la o firma de profil mi-a picat in mina lucrind ca mecanic montaj acele utilaje au trecut prin mina mea,am desfacut cu mare grija toti paleti fara sa stric bunatate de cherestea finisata perfect.

Nisculescu.L

Pe la noi paletii arata ca in desenul urmator:
Cea mai lata scandura e de 14,5cm si groasa de 2,2cm

oroles

Citat din: Nisculescu.L din Decembrie 18, 2013, 06:22:36 PM
Pe la noi paletii arata ca in desenul urmator:
Cea mai lata scandura e de 14,5cm si groasa de 2,2cm
La asa paleti ma gandeam si eu. Din acesti paleti numai stupi nu ies. :D