CE AI FACUT AZI IN STUPINA ???

Creat de Bătrânul, Noiembrie 22, 2013, 11:00:54 AM

« precedentul - următorul »

dodo79

Citat din: stefan1 din Iunie 25, 2014, 05:56:47 AM

Sigur ca poate. Cand matca batrana pleaca cu primul roi, in stup raman si oua recent depuse, din care peste 16 zile ies ultimele matci (daca au fost depuse in botci). Deci la 16 zile de la primul roi, poate sa iasa ultimul, daca fami;ia este roitoare, daca a fost bine populata si mai cu seama daca a avut foarte mult puiet. Uneori chiar mai poate intarzia o zi, daca vremea este nefavorabila si vrea neaparat sa mai faca un roi (nu permit ultimelor regine sa iasa din botci desi sunt mature).
in data de 7 iunie am fost la nunta.dupa 3 zile mia spus un vecin stupar ca a vazut o roire dar nu stia sigur de la cine. se pare ca de aici a fost.in familia de baza au ramas 2 botci una a ecluzionat chiar dupa plecarea roiului.
m-am uitat la roi.am pus 5 rame cu FA si au inceput sa le traga pe toate.
pe prima rama am vazut o matca.pe a 2 rama am vazut a doua matca.le-am lasat ca sa decida ele pe care le elimina.se pare ca amandoua sunt neimperecheate(dupa marimea lor)
se poate sa mai roiasca inca odata din roiul format din moment ce sunt 2 matci?
intradevar am vazut la acest stup matci de toate varstele.unele au ecluzionat si in acelasi timp aveau botci proaspat capacite.

bucovineanu

Trebuia sa distrugi toate botcile, altfel va roi.

dodo79

botci nu mai sunt acuma .vroiam sa stiu daca din noul roi unde sunt 2 matci (Fara nici o botca)se poate ca una din ele sa mai plece cu albina?

stefan1

In nici un caz nu mai roieste. Totdeauna la o roire trebuie sa mai fie macar o matca in botca. Matcile libere ies toate cu roiul.
  Spuneai ca ai vazut doua matci si nu stii daca una e fecundata. Niciodata o matca nu iese la imperechiat pana nu isi elimina eventualele rivale. Acest lucru nu se intampla uneori la schimbarea linistita, cand matca batrana probabil are mai putina substanta de matca si nu mai este considerata un pericol de catre cea tanara, tolerand-o.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bucovineanu

Este adevarat ce zice Stefan . Si totusi mai sunt si exceptii. Cu vreo 6 saptamani in urma aveam o familie care a fost folosita pe post de crescator de regine dupa ce o orfanizasem anterior. Dupa ce a crescut 2 serii de botci am lasat o botca din care a iesit regina si s-a imperecheat. In momentul cand am marcat-o a" lesinat". Si-a revenit dupa un timp si am inchis stupul. Dupa cateva zile la un control sa vad daca regina mai este in viata am gasit o alta regina neimperecheata, dar si regina marcata care ponta normal. Am luat rama cu regina neimperecheata plus albinele de pe inca o rama si am facut un nucleu. Regina s-a imperecheat. Ramane o enigma de unde era cea de-a doua regina si de ce a fost acceptata in stup, familia avand o alta regina care era imperecheata.

D006

Hermannstadt

Pai daca in 2 saptamani au umplut caturile iara si nu are ce face cu ea sa mai dea pe aici pe forum la la cei care nu au nici pt hrana de iarna :-)

Numai bine!
:hi:
Cand esti mort, nu stii ca esti mort.Este greu doar pt ceilalti.La fel si cand esti prost. Phillippe Geluck
http://hermannstadt.sunphoto.ro/

marian sima

Pentru mine pe stationar e cel mai prost an ,floarea-soarelui a inflorit si albina a inceput sa omoare trantori.
Pentru experiment am lasat doi stupi fara puiet larvar si fara matci ,nici acestia nu au bagat decat un pic de stropeala.
Ma vad obligat sa intervin.

Hermannstadt

Si la mine situatia este dezastroasa, nici macar pt ele nu au reusit sa adune, desi am avut familii destul de puternice la inceperea sezonului, deja am intervenit si probabil dupa cum arata sezonul asta pana in toamna o sa trebuiasca sa le sustin pt ca alltfel nu o sa fie bine.

Numai bine! :hi:
Cand esti mort, nu stii ca esti mort.Este greu doar pt ceilalti.La fel si cand esti prost. Phillippe Geluck
http://hermannstadt.sunphoto.ro/

marius_vfp

mai dragose , da unde ai gasit mai pinguinii astia , ma umflara ficatu in mine nu mai pot de oftica , uite ma ca la ei se poate la noi cand cand.
poate ne spui si noua 3 secrete  =)) =))
spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

oroles

Anul acesta este anul extremelor. Sunt apicultori care au avut culesuri bune si sunt apicultori care nu au ce lasa mancare pe iarna. In zona mea, apicultorii spun ca la salcam nu au avut asa productie de ani buni. E adevarat ca la salcam, mai tot timpul dadeau gres fiind frig... Anul acesta, au fost 4-5 zile bune, dupa care a plouat dupa amiaza si tot au mai scos ceva.

In alta ordine de idei... Nu cred ca oamenii astia ar trebui numiti "pinguini". Nu corespund, cel putin la prima vedere ideal tipului de pinguin. :D
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

mape 48-petru manea

in filmul prezentat se vede cat de usor desprinde ramele --ceace inseamna ca filmarea era pregatita   :nod: :nod:

marian sima

Aseara am vorbit cu o persoana din Moldova de peste Prut,la ei a fost pana acum un an apicol foarte bun.
Ba spunea ca in zona Cimislia este c-am seceta si ar fi buna o ploaie.

La mine nu sa golit santul de apa ,azi-noapte iar mai dadu o rapaiala si vremea e rece floarea-soarelui nu secreta nectar la asemenea temperaturi.

Nu am vazut filmuletul insa la o secretie abundenta de nectar mierea poate sa fie foarte fluida chiar daca este capacita ca sa nu mai zic de aia necapacita.

Daca baga sirop credeti ca nu putea sa il bage direct la vascozitatea dorita :),e tehnica cu galeata in capul stupului prezentata de dl Dan Margarit reglezi un pic gaurile de alimentare si de nu bagi un sirop cu vascozitate mai ceva ca mierea,albina dacat intinde limba si se alimenteaza,nu se manzoleste nu se ineaca,ba nu se produce nici furtisag,poti sa alimentezi stupul zi si noapte.

trantore

Citat din: mape 48-petru manea din Iunie 26, 2014, 08:06:14 AM
in filmul prezentat se vede cat de usor desprinde ramele --ceace inseamna ca filmarea era pregatita   :nod: :nod:

doar nu vrei sa pui camera si sa te faci de ras....  eu am nevoie de dalta j ca sa scot ramele

asa au aratat si la mine caturile la rapita...  acum ii gol  tot, le-am bagat sirop sa nu moara

ce sa zic.....  butoaie pline la toti stupari

bismark

Eu, tot nu inteleg ce fel de apicultori sinteti daca mereu alimentati cu sirop si scoateti tot sirop din stupi. Eu nu am pus sirop la stupi intr-o viata decit 1 data sau de 2 ori si atunci tot din miere diluata cu apa 1/1(ceai de menta) si o lingura de otet de miere la litru.Si daca am vazut ca nu-i bine suta la suta am pus miere de la rezerva.Ce-i mai bun decit ce este produs tot de ele?.Sa cumpar zahar, sa-l invertesc si apoi sa am probleme cu nosemoza mai bine le las pe ele sa hotarasca si le pun citeva kg.de miere.Cu respect
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/