CE AI FACUT AZI IN STUPINA ???

Creat de Bătrânul, Noiembrie 22, 2013, 11:00:54 AM

« precedentul - următorul »

marius_vfp

claudiu te cam grabesti , asa e la inceput , daca e roiul mic , e secundar , clar matca nefecundata , in cazurile de genul eu nu dau decat rame cu mancare pana ce apare puietul capacit , altfel nu bag rame cu oua puiet decat dupa minim 15 18 zile , unele matci se pot imperechea si in a10-a zi ouale apar si dupa a13 poate 15 zile , deci nu te grabi sa vezi oua , nu mai introduce botci capacite decat atunci cand esti convins ca roiu e orfan, ascultal bine si vezi reactia lui cand il deschizi daca plange e orfan daca nu ,nu  chiar daca nu are oua pe rama , daca tu tot introduci rame nu vei putea sa-ti dai seama daca oua sau nu matca.

ce am facut azi in stupina , haha , am marcat matcile  vro 5 bucati  , sa vezi ce frumos si-a luat una zborul din mana dupa ce am marcat-o desi e imperecheata si oua bine de tot , a zburat circa 4m inaltime a facut 2 ture si a venit in fata cutiei ratand aterizarea , apoi am luato in mana si am bagat-o eu in lada , daca mo fi vazut vecinii cum fugeam dupa matca prin iarba sigur o zis cas nebun fug dupa bondari :yahoo_cry: =))
spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

aditza_71

Salut Marius .Nu stii pe cineva din  Vaslui sau din imprejurimi care are la vanzare 2  matci imperecheate. Imi trebuie neaparat maine.
Daca stii ceva te rog sa-mi  spui sau  iti las nr. meu de telefon si  imi dai un beep si te sun eu daca afli ceva.Iti multumesc anticipat.
Nr.meu  este : 0726195381

jean_dobrita

Va salut dragi colegi!!!.Am si eu nevoie de ajutorul vostru..am nevoie de cateva botci (sunt bune si de roire) pt niste roi artificiali pe care i-am facut astazi ca sa nu-mi intre in friguri inainte de tei..Momentan nu am matci sa le dau si abia maine o sa bag o serie de larve la transvazat(va fi prima mea transvazare)..Daca ma poate ajuta cineva din GORJ (TG-JIU) anuntati-ma aici sau cu un mesaj la 0764977047
Dau la schimb vin alb sau palinca..cu bani stau cam prost..
Va multumesc anticipat!

dodo79

Citat din: jean_dobrita din Iunie 15, 2014, 09:04:50 PM
Va salut dragi colegi!!!.Am si eu nevoie de ajutorul vostru..am nevoie de cateva botci (sunt bune si de roire) pt niste roi artificiali pe care i-am facut astazi ca sa nu-mi intre in friguri inainte de tei..Momentan nu am matci sa le dau si abia maine o sa bag o serie de larve la transvazat(va fi prima mea transvazare)..Daca ma poate ajuta cineva din GORJ (TG-JIU) anuntati-ma aici sau cu un mesaj la 0764977047
Dau la schimb vin alb sau palinca..cu bani stau cam prost..
Va multumesc anticipat!
va ajutam eu daca era mai aproape.am niste botci gata sa iasa matca din ele.
daca este cineva care va cere ceva in schimbul botcilor ala nu e apicultor.
am si o matca iesita ieri in cutiuta.cred ca va muri saraca.am lasat-o intr-un roi.

yulian

Ce sa mai facem prin stupina...unificari, roiuri intarite, ne pregatim pentru tei...  :hi:

dodo79

Citat din: yulian din Iunie 16, 2014, 09:10:20 AM
Ce sa mai facem prin stupina...unificari, roiuri intarite, ne pregatim pentru tei...  :hi:
la mine un soi de tei epe duca si celalalt acuma infloreste, numai ca are mai multe frunze decat flori  :)

claudiu_tgv

@ Marius - am facut bine inseamna ca nu i-am dat rama cu puiet. Am dat una cu miere in care era si o botca capacita (eu am crezut ca am prins roiul cu regina batrana, pt ca s-a asezat in primul copac, la 1 m inaltime, apoi la prima vizita am crezut ca roiul nu mai are regina, ca nu incepuse ouatul; de asta am pus si o botca - daca intr-adevar nu are regina, s-o creasca albinele, daca are regina - s-o roada, si asa s-a si intamplat, albinele au ros-o, matca a inceput sa oua). Am urmat sfaturile primite, nu le-am mai deranjat, le dau sirop si sper ca la urmatorul cules o sa avem vreme mai buna

yulian

Citat din: dodo79 din Iunie 16, 2014, 09:14:59 AM
la mine un soi de tei epe duca si celalalt acuma infloreste, numai ca are mai multe frunze decat flori  :)
Dap...saptamana asta va inflori teiul argintiu...cu putina vreme buna sper ca macar aici miscam ceva...ca altfel chiar ca va fi un an praf si pulbere de stele in privinta culesului.

cipik

Azi am vazut cum arata o familie cu rezerve 0 de miere nici macar 1 celula cu miere, in conditiile in care avea rame la acoperire si coronite pe aproape fiecare rama, asa ca am trecut la hraniri cu sirop de consistenta mieri. Tocmai de aia cumparasem 30 de kg de zahar.
Alta surpriza neplacuta a fost sa vad cei 4 roi formati acum 3 saptamani cu botci de schimbare (2) si botci de roire (2) ca matcile nu au inceput oatul, in conditiile in care in familia din care am luat botcile schimbare am vazut oua acum 1 saptamana.
Acum nu stiu ce sa fac cu cei 4 roi, sa ii mai las 1 saptamana si dupa aia sa ii dau alte botci sau ce pot face? Sunt in dilema reginele avand circa 10 - 14 zile de cand au iesit din botci.
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

crisian-nicolae

La fel am patit si  am unit roi cu alti.

dodo79

azi am vazut ceva ciudatpoate cei mai experimentati ma pot lamuri si pe mine.
am primit un roi natural cu matca neimperecheata acum o luna.matca a disparut si am pus o rama cu cateva botci.
saptamana trecuta au iesit matcile.in ziua controlului am vazut una cu un picior pe sus si fugarita.am scoso afara.lacateva sile am vazut matca printre ele.am primit o matca neimperecheata intr-o cutie de transport si am introdus-o la acest roi pe rame intr-un loc ferit ptr ca nu aveam unde sa o pun.spre mirarea mea inca azi traia.am cautat cealalta matca si nu am gasit-o pe rame.m-am uitat jos si era pe fundul antivaroua.o albina tragea de ea.pe urma au venit mai multe si au acoperit-o.am reusit sa o ricic si am lasat-o printre rame.
ma intreb de ce pana acum au acceptat-o si acum vroiau sa o dea afara?a trecut 4 zile de la ecluzionare
sa fi fost cea din cutie de vina?
spre seara le-am dat sirop si am vazut ca erau multe pe langa cutie.cutia am lasat-o in asa fel sa poata sa o elibereze daca doresc.

octav

Poate ptr ca o trimit la.... nunta?
http://jimm69.sunphoto.ro

Fa cat mai multe greseli cu putinta, dar tine minte un singur lucru; nu fa de doua ori aceasi greseala. Si te vei dezvolta ---
OSHO - Curajul Placerea de a trai periculos

oroles

Anul acesta e anul experientelor apicole in sfera imperecherii reginelor pentru mine. Daca anul trecut a decurs ca la carte, anul acesta nu stiu ce se intampla. Intr-un roi prins acum o saptamana am vazut o matcuta prapadita, ca alta gasita anterior in altul, impinsa de albine afara. Am inteles de la un apicultor cu experienta ca fie albinele o trimit la imperecheat, fie realizeaza o selectie si elimina matcile improprii. Varianta a doua mi se pare mai putin plauzibila...
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

dodo79

azi le-am verificat din nou.matca dincutiuta inca nu era eliberata si cea pe care vroiau sa o arunce afara se plimba linistita pe fagure. :uimit: nu stiu ce sa mai cred.
azi am prins un roi .sa asezat pe un stalp de beton al unui gard.am pus o cosnita langa si o rama cu puiet larvar in cosnita.era magnet ptr ele.
matca batrana se plimba in jos pe stalp.am prins-o si am pus-o pe rama.in 15 minute se deplasau spre rama ca si soldatii.
in timp ce le priveam am mai vazut o matca neimperecheata.sa bagat la inghesuiala si am scapat-o.roiul e pe 4 rame full.

feerary

Citat din: dodo79 din Iunie 23, 2014, 09:02:19 PM
azi le-am verificat din nou.matca dincutiuta inca nu era eliberata si cea pe care vroiau sa o arunce afara se plimba linistita pe fagure. :uimit: nu stiu ce sa mai cred.
azi am prins un roi .sa asezat pe un stalp de beton al unui gard.am pus o cosnita langa si o rama cu puiet larvar in cosnita.era magnet ptr ele.
matca batrana se plimba in jos pe stalp.am prins-o si am pus-o pe rama.in 15 minute se deplasau spre rama ca si soldatii.
in timp ce le priveam am mai vazut o matca neimperecheata sa bagat la inghesuiala si am scapat-o.roiul e pe 4 rame full.
Poate ai vrut sa spui roii         :P