CE AI FACUT AZI IN STUPINA ???

Creat de Bătrânul, Noiembrie 22, 2013, 11:00:54 AM

« precedentul - următorul »

NYK74

Cum au zis colegii,ai mai multe matci in acel roi,trebuie sa lasi doar una,cu restu faci alte roiuri,sau ce vrei dar trebuie sa le îndepărtezi din acel roi,eu am avut unul si anul trecut,asa,il puneam in stup,zbura afară ,cind facea un ghem,cind se dividea in două ,am luat si am pus un pres jos in fata stupului ,am luat roiul cu creanga taiata pe care era pus am pus pe preş jos,si cu afumatorul le-am dat directia intrarea in stup,in timp ce intrau am prins una dintre regine,cealaltă am lasat-o,le-am pus o rama cu puiet in cuib si nu au mai iesit după aceea. :hi:

crisian-nicolae

stefanst

Astazi am prins si eu - ptr prima data - un roi ; a iesit pe la pranz si s-a asezat la vreo 40m departare , pe gard. Am adus o cutie cu niste FA si putin sirop si le-am scuturat in ea. Lasand cutia jos(langa locul unde se formase ghemul ca sa se stranga toate in ea , dupa vreo ora am vazut ca se apucasera de treaba ( unele aduceau polen) asa ca nu le-am mai deranjat. Oare este prea tarziu sa le iau diseara sau maine dimineata sa le pun pe locul lor , sau sa le las acolo pana la iarna si sa le mut atunci? Nu ma deranjeaza nici o varianta , dar as prefera-o pe prima , insa ma gandesc ca , daca se apucasera de cules , cel putin o parte si-au facut orientarea , si de le mut am sa cam pierd din albina. Roiul este mic , pe trei rame , un roi secundar cu matca neimperecheata.

marius_vfp

daca nu te deranjeaza pozitia , lasa-l acolo , sa aibe  umbra , hrana buna stimulare si poate dupa ce apare primul puiet capacit dupa circa 3 saptamani ii dai o rama cu puiet gata de eclozare sa se intareasca bine .
e bine de mutat dupa circa 1 luna pe un loc la distanta mare 2-3 km ,  apoi in toamna pe locul definitiv.

spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

oroles

E buna ideea cu puietul capacit desi eu nu o aplic dintr-un motiv anume. Roiurile au o pofta uimitoare de lucru. Anul trecut mi-au cladit intr-o saptamana 4 rame si au lipit si de podisor, neavand claditoare. Anul acesta nu am avut decat unul care a roit pana acum. In lipsa de rame cladite i-am dat 2 rame de la un besmetic scoase in urma cu o seara. In 5 minute scoteau cele cateva larve moarte de trantor afara. S-au pus uimitor de repede pe treaba. Am auzit ca unii se plang ca le parasesc roii stupii... Eu zic ca daca ai prins si regina ai 95% sanse ca roiul sa ramana in stup. :D
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

marius_vfp

roiurile au pofta de lucru in primele zile apoi mai putin , daca erai atent eu spuneam ca dupa circa 3 saptamani adica dupa ce eclozioneaza prima tura de puiet , sa-i mai dea o rama cu puiet apoi poate sa isi ia mana de pe el ca isi va aduna singur mancarea daca are de unde si daca mai are timp .

spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

stefan1

Citat din: stefanst din Iunie 11, 2014, 07:03:46 PM
Astazi am prins si eu - ptr prima data - un roi ; a iesit pe la pranz si s-a asezat la vreo 40m departare , pe gard. Am adus o cutie cu niste FA si putin sirop si le-am scuturat in ea. Lasand cutia jos(langa locul unde se formase ghemul ca sa se stranga toate in ea , dupa vreo ora am vazut ca se apucasera de treaba ( unele aduceau polen) asa ca nu le-am mai deranjat. Oare este prea tarziu sa le iau diseara sau maine dimineata sa le pun pe locul lor , sau sa le las acolo pana la iarna si sa le mut atunci? Nu ma deranjeaza nici o varianta , dar as prefera-o pe prima , insa ma gandesc ca , daca se apucasera de cules , cel putin o parte si-au facut orientarea , si de le mut am sa cam pierd din albina. Roiul este mic , pe trei rame , un roi secundar cu matca neimperecheata.

Muta roiul pe locul definitiv fie seara tarziu fie dimineata. In prima zi albinele sunt atente de unde pleaca si nu o sa pierzi culegatoare. Daca cateva nu vor mai gasi acolo roiul, se vor intoarce in familia-mama si nici pe alea nu le pierzi.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

claudiu_tgv

Va salut. Sunt nou pe acest site chiar daca l-am studiat inca din primavara cand am primit 4 stupi orizontali. Acum 2 saptamani am prins un roi, imediat dupa salcam, care s-a asezat la 5 metri de stupina pe un mar tanar. Am prins roiul intr-o cutie de carton in care am pus 2 rame vechi unse cu miere si 2 rame cu foi de ceara pulverizate cu sirop pentru crescut. Roiul asezandu-se aproape, am intuit ca este unul primar, cu regina batrana. Timp de o saptamana am hranit roiul cu sirop. La primul control am vazut ca albinele nu crescusera ramele iar matca nu ouase. Am cautat un fagure cu puiet capacit de la ceilalti stupi, am gasit la unul un fagure frumos ouat dar nu m-am indurat sa-l dau la roi. M-am gandit ca ori nu este roi primar ci are o regina nefecundata, pe care nu am gasit-o, ori a ramas fara regina. Le-am pus o rama cu hrana si o botca capacita, am zis ca daca are totusi regina o sa elimine botca. In seara asta vreau sa vad ce e cu el, daca nu ploua iarasi.

oroles

Mai asteapta pana la 10 zile sa vezi daca oua. Sunt multe posibilitati... E posibil sa fi fost roi secundar iar matca sa se fi pierdut la imperechere... E posibil ai matca in stup, sa fie imperecheata si sa nu se fi apucat de treaba. Sau sa nu se fi imperecheat... Dupa ce trec 10 zile de la prinderea roiului poti sa iti faci griji.

dodo79

Citat din: claudiu_tgv din Iunie 12, 2014, 01:09:15 PM
Va salut. Sunt nou pe acest site chiar daca l-am studiat inca din primavara cand am primit 4 stupi orizontali. Acum 2 saptamani am prins un roi, imediat dupa salcam, care s-a asezat la 5 metri de stupina pe un mar tanar. Am prins roiul intr-o cutie de carton in care am pus 2 rame vechi unse cu miere si 2 rame cu foi de ceara pulverizate cu sirop pentru crescut. Roiul asezandu-se aproape, am intuit ca este unul primar, cu regina batrana. Timp de o saptamana am hranit roiul cu sirop. La primul control am vazut ca albinele nu crescusera ramele iar matca nu ouase. Am cautat un fagure cu puiet capacit de la ceilalti stupi, am gasit la unul un fagure frumos ouat dar nu m-am indurat sa-l dau la roi. M-am gandit ca ori nu este roi primar ci are o regina nefecundata, pe care nu am gasit-o, ori a ramas fara regina. Le-am pus o rama cu hrana si o botca capacita, am zis ca daca are totusi regina o sa elimine botca. In seara asta vreau sa vad ce e cu el, daca nu ploua iarasi.
puiet capacit ptr ce?
daca te-ai gandit sa mentii roiul si sa nu plece ai nevoie de puiet larvar :hi:

stefanst

Multumesc ptr raspuns! As mai avea o intrebare , referitoare tot la roiuri: casa mea este inconjurata din trei parti(N,E,V) de padure de brad , iar spre S se deschide o vale relativ ingusta , fapt ptr care , daca nu sunt atent in chiar momentul roirii , mi-e aproape imposibil sa le mai gasesc( brazi inalti , desi...).  Daca as pune din loc in loc pe cate un brad cate o cutie cu o rama-doua de FA oare am sanse sa prind eventualele roiuri scapate , sau e inutil? Sunt buni de ceva feromonii de gen swarm catch sau abejar?

oroles

Cred ca singurul efect pe care ar putea sa il declanseze o rama cu faguri artificiali este ca atrage albinele care o ling (daca are miros de miere) si un eventual furtisag. :D E adevarat ca riscul de furtisag este mic... :D

De regula roiurile se aseaza foarte aproape. Chestia cu feromonii, daca sunt buni, merge doar atunci cand iese roiul. Asta ar presupune sa stai sa ii urmaresti tot timpul.

O solutie sunt custile de prins roiuri. Se monteaza la urdinis si in cazul in care iese un roi matca ramane blocata in cutie. Automat si albinele se baga tot in cutie... Cand le vezi in cutie le scoti si le pui intr-un stup. Nu stiu cat de eficienta este solutia deoarece nu am folosit-o.

Nu trebuie sa supraveghezi o zona mare de padure. Roiurile se aseaza de regula in apropierea stupului pe care l-au parasit.

dodo79

Citat din: oroles din Iunie 12, 2014, 08:19:41 PM

Nu trebuie sa supraveghezi o zona mare de padure. Roiurile se aseaza de regula in apropierea stupului pe care l-au parasit.
dar nu ptr mult timp.dupa o zi-doua pleaca.poate chiar mai repede.cel mai bine este sa ai niste pomi fructiferi pe langa stupina.

claudiu_tgv

Aseara am deschis roiul, am vazut cateva celule cu larve. In cazul asta mai trebuie sa le pun rama cu puiet larvar?
Dar pe regina nu am vazut-o, sigur e una tanara care se ascunde. Botca data cu o saptamana in urma au ros-o albinele, nu mai era. Am vazut ca incep sa aduca polen, si acum ma gandesc ca era bine sa le pun o rama cu polen de la alt stup. Spre dezamagirea mea nu au crescut deloc rama cu foita de ceara, poate si pentru ca roiul este unul mic, maxim pe 2 rame

dodo79

Citat din: claudiu_tgv din Iunie 13, 2014, 10:37:01 AM
Aseara am deschis roiul, am vazut cateva celule cu larve. In cazul asta mai trebuie sa le pun rama cu puiet larvar?
Dar pe regina nu am vazut-o, sigur e una tanara care se ascunde. Botca data cu o saptamana in urma au ros-o albinele, nu mai era. Am vazut ca incep sa aduca polen, si acum ma gandesc ca era bine sa le pun o rama cu polen de la alt stup. Spre dezamagirea mea nu au crescut deloc rama cu foita de ceara, poate si pentru ca roiul este unul mic, maxim pe 2 rame

asteapta .ele stiu cel mai bine ce sa faca.daca ai puiet larvar nu mai trebuie sa le asiguri decat apa si la 2-3 zile cate 200-250 ml sirop.
si liniste.nu le deranja decat la 4-5 zile sa vezi cum evolueaza