CE AI FACUT AZI IN STUPINA ???

Creat de Bătrânul, Noiembrie 22, 2013, 11:00:54 AM

« precedentul - următorul »

sorinnel

Pt Yulian: folosesc polostiren extrudat de 3cm (inainte foloseam de 2). Polistirenul expandat este ros de albine . In legatura cu intaritul familiilor: cele mai slabe sunt ultimele care primesc ajutor. Principalul cules, la mine, este salcamul asa ca prima data ma concentrez asupra familiilor de putere medie. Cam asta a fost miscarea in stupina la data de 15.02.2014. (stupul galben este cel pe 3 rame)
Sorin Pop

petru.atudorei

Faptul ca ventileaza e semn ca nu au matca , sau cumiditatea in stup prea mare si le deranjeaza.

yulian

Citat din: sorinnel din Februarie 16, 2014, 08:35:16 PM
Pt Yulian: folosesc polostiren extrudat de 3cm (inainte foloseam de 2). Polistirenul expandat este ros de albine . In legatura cu intaritul familiilor: cele mai slabe sunt ultimele care primesc ajutor. Principalul cules, la mine, este salcamul asa ca prima data ma concentrez asupra familiilor de putere medie. Cam asta a fost miscarea in stupina la data de 15.02.2014. (stupul galben este cel pe 3 rame)
Multam! referitor la intarirea familiilor..mda, am ceva experienta...asa ca tot ce iese din iarna sub 5 rame nu merita atentie.
Multam!

cocobeny

Astazi 16 februarie 2014 un zbor frumos si important de aducere a polenului la numai 13 grade.   :hi:   :bzz: :bzz: :bzz:  :yes:

Albine 16 Februarie 2014
Cine nu munceste la tinerete, n-are la batranete.

NYK74

A fost o zi calda 15 grade in timpul amiezii ,carau la polen pe rupte,am facut un sondaj,au puiet si larve toti cam la acest moment,am notat faptul ca in acest an având o iarna  mai atipică ,au consumat mai mult din rezervele de miere,au inceput miscarea devreme in acest an,ramane de vazut rezultatele care le va aduce acest fapt. :bzz:

Bistriteanul

Vineri si Sambata am facut turte proteice si Duminica fiind vreme frumoasa le-am bagat la familii.
Reteta de turta: 1kg de miere partial cristalizata+100gr de polen+350gr lapte praf+250gr drojdie.

Fiind intre 13-18grade la soare, am facut un control sumar la 4 familii sa vad cum stau cu rezervele si daca au puiet.
Am constatat ca, stau bine cu rezervele, sunt care au jumatate din rame pline cu miere, nu au puiet de loc sau foarte putin( cateva celule). Nu ar strica o restringere a ramelor cu descapacirea mierii, operatie care o voi face daca se mai incalzeste vremea.
In cele cateva ore cu temperature ridicata carau polen  in veselie, probabil de la ghiocei, branduse, ca nu e nimic inverzit in zona.
Turta cred ca le va prinde bine, avind polen trebuie sa fie bine consumata. Voi verifica peste o saptamina sa vad gradul de tragere/consumare a turtei.
Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum

sorinma

Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

Bistriteanul

Bistriteanul

Procentul de proteina al turtei = 13.2%.

Prieten cu Stuparii

In 14 am pus prima turta proteica si in 16 am aruncat un ochi rapid pesrte ele si bine am facut ca turta intrase intre rame din cauza caldurii 23 de grade si am si pus prea multa turta cred 1k la roi de 5 rame  , puet cam o palma de 2-3-4 zile si duar la unul puet capacit cat o palma maxim

Marius-ursulakhe

Azi in jurul orei de 12:30 am administrat niste mici turte din miere cristalizata de fs ----zic mici turtite pt ca am bagat in punga in jur de 1,1-1,2 kg si dupa ce am presat-o sa aiba cam in jur de 1cm am taiat-o in 3 bucati si am administrat la familii cate o bucata
Aceasta turta o administraz pe langa acea pasta cu reteta lui calmus daniel
Eu sunt de pareria ca si miere de floarea soarelui este tot un fel de stimulare pt ca are mult polen

petru.atudorei

Care este logica de a pune 1 kg de turta la un stup/roi?  Este turta proteica..nu miere, albinele isi iau din acea turta doar proteina care o amesteca cu mierea din rame si hraneste puietul. Daca tu ai puiet doar o palma..si ala de cateva zile.. Care este rostul sa pui 1 kg de turta?

Eu am pus la toti stupi acum 3 saptamani cate 300 grame turta.. si nici pana acum nu au consumat-o.

Credeti ca daca le dati cat mai multa turta vor umple ramele cu puiet?

Marius-ursulakhe

Citat din: petru.atudorei din Februarie 17, 2014, 01:34:46 PM
Care este logica de a pune 1 kg de turta la un stup/roi?  Este turta proteica..nu miere, albinele isi iau din acea turta doar proteina care o amesteca cu mierea din rame si hraneste puietul. Daca tu ai puiet doar o palma..si ala de cateva zile.. Care este rostul sa pui 1 kg de turta?

Eu am pus la toti stupi acum 3 saptamani cate 300 grame turta.. si nici pana acum nu au consumat-o.

Credeti ca daca le dati cat mai multa turta vor umple ramele cu puiet?
Petru rostul de a pune 1 kg turta din zahar sau turta cumparata este sa nu mai ai grija lor nu mai te uiti in iei este ca o asigurare numai ca trebuie sa fim constienti ca zaharul uzeaza albina iar turtele cumparate nu stim sigur ce baga in iele
Marele pacat este cu mierea cristalizata ca daca pui o cantitate mai mare si prinzi o zi calduroasa risti sa se decristalizeze si sa curga prin stup si peste albine

petru.atudorei

ursulakhe: pai 1 kg de turta proteica.. le ajunge pana la vara..ca doar nu o consuma imediat..albina are instinctul de a culege..si astfel toata turta o vor baga in rame..asta nu inseamna ca o vor si consuma.

yulian

Citat din: ursulakhe din Februarie 17, 2014, 01:53:10 PM
Marele pacat este cu mierea cristalizata ca daca pui o cantitate mai mare si prinzi o zi calduroasa risti sa se decristalizeze si sa curga prin stup si peste albine
Vezi, d'aia nu se baga in stup miere cristalizata fara adaos de zahar...desi eu am bagat-o in punga si pana acum totul decurge "conform planului"  :cool: