CE AI FACUT AZI IN STUPINA ???

Creat de Bătrânul, Noiembrie 22, 2013, 11:00:54 AM

« precedentul - următorul »

mmacreanu

Citat din: nicu84 din Aprilie 05, 2014, 09:15:36 PM
azi am verificat foitele care le-am pus joi la crescut si deja erau ouate, si fagurele nu era crescut uniform, oare de ce?
nu este un cules destul de puternic ca sa-ti faca un fagure intreg, si nici cantitatea de albina necesara cresterii fagurilor ca in timpul unui cules zdravan!
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

ramysun

Sambata 05.04.2014 am fost la stupina si am largit cuiburile ( cate 1-2 rame de cladit la fiecare, intercalate, bineinteles cu cladite) + put caturi 1/2 cu cateva rame de magazie "de gust". Erau peste tot, foarte bine inchegate. In medie erau cam 3-4 rame puiet si miere capacita bine pe margini. Oare am largit prea tare cuiburile? S-ar putea sa le incetineasca din dezvoltare daca nu au caldura destula? Totusi sper ca am scapat de frigurile buclucase/surpriza. Vreau in 1-2 saptamani sa pun in actiune placile active pentru colectare polen. In zona mea (Cluj- comuna Aschileu Mare) sunt in floare momentan papadia, porumbarul si ciresii salbatici. (cam in 1-2 sapt urmeaza sa isi dea drumul merii si perii, pana atunci sa isi adune ele cat au nevoie.) Ce ziceti?
In Apis Veritas

octav

Eu zic ca daca ai 3-4 rame cu puiet si miere capacita (in total), cred ca te-ai grabit cu ramele de cladit. Eu cel putin pana la 9 rame bag doar cladite, apoi le las sa cladeasca un pic deasupra (sa vad ca nu mai au spatiu) si a 10 a rama bag FA. Asa fac eu nu e obligatoriu sa fie si bine. Ce parere aveti?
http://jimm69.sunphoto.ro

Fa cat mai multe greseli cu putinta, dar tine minte un singur lucru; nu fa de doua ori aceasi greseala. Si te vei dezvolta ---
OSHO - Curajul Placerea de a trai periculos

oroles

Citat din: octav din Aprilie 08, 2014, 04:05:32 PM
Eu zic ca daca ai 3-4 rame cu puiet si miere capacita (in total), cred ca te-ai grabit cu ramele de cladit. Eu cel putin pana la 9 rame bag doar cladite, apoi le las sa cladeasca un pic deasupra (sa vad ca nu mai au spatiu) si a 10 a rama bag FA. Asa fac eu nu e obligatoriu sa fie si bine. Ce parere aveti?
Cartile spun ca la inflorirea pomilor fructiferi se pot da faguri la cladit.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

mape 48-petru manea

Citat din: oroles din Aprilie 08, 2014, 08:27:46 PM

Da ,darla familii nu la roiuri

scorpyon73

un stupar batran mi a spus clar ca de la inflorirea prunului se pot da faguri artificiali la crescut.am trei stupi toti cu cate 3 rame de puiet si ceva.insa la vizita de azi am gasit un potiras in mijlocul unei rame ,iarpe ultima rama cu puiet capacit cam cat o palma si pe o parte si pe alta puiet de trantor capacit, e bine  e rau sau se pune de-o roire?
mereu tanar

octav

Citat din: mape 48-petru manea din Aprilie 08, 2014, 08:47:40 PM
Citat din: oroles din Aprilie 08, 2014, 08:27:46 PM

Multumesc, sunt de aceeasi parere.
http://jimm69.sunphoto.ro

Fa cat mai multe greseli cu putinta, dar tine minte un singur lucru; nu fa de doua ori aceasi greseala. Si te vei dezvolta ---
OSHO - Curajul Placerea de a trai periculos

cipik

Citat din: scorpyon73 din Aprilie 08, 2014, 09:11:14 PM
un stupar batran mi a spus clar ca de la inflorirea prunului se pot da faguri artificiali la crescut.am trei stupi toti cu cate 3 rame de puiet si ceva.insa la vizita de azi am gasit un potiras in mijlocul unei rame ,iarpe ultima rama cu puiet capacit cam cat o palma si pe o parte si pe alta puiet de trantor capacit, e bine  e rau sau se pune de-o roire?

La 3 rame de puiet nu are cum sa roiasca si plus ca este o singura ""incercare"", ar fii de schimbare  ca altfel aveai pe fiecare rama cel putin 4-5 botci. Urmareste-o si evalueaza situatia si ia deciziile cele mai intelepte. Sanatate.
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

oroles

Domnule @mape 48-petru manea, ultimul roi l-am coborat din copac pe la sfarsitul lui iunie 2013. Acum e familie. Chiar si eu care sunt adeptul roilor timpurii nu pot sa ma laud ca am roiuri 2014. Eu consider ca un roi iernat se numeste familie.

cipik

Citat din: oroles din Aprilie 08, 2014, 09:38:34 PM

Domnule @mape 48-petru manea, ultimul roi l-am coborat din copac pe la sfarsitul lui iunie 2013. Acum e familie. Chiar si eu care sunt adeptul roilor timpurii nu pot sa ma laud ca am roiuri 2014. Eu consider ca un roi iernat se numeste familie.

Chiar si cele ale lui Ursu JR?

scorpyon73

nu are cum sa roiasca si plus ca este o singura ""incercare"", ar fii de schimbare  ca altfel aveai pe fiecare rama cel putin 4-5 botci. Urmareste-o si evalueaza situatia si ia deciziile cele mai intelepte. Sanatate.
[/quote]   Multumesc
mereu tanar

marius_vfp

oroles cu parare de rau , nu prea pot sa fiu deacord cu notiunea .
o familie pe cel putin 7-8 rame intrate bine in iarna vor iesi destul de bine populate pe cand un roi care nu e mai mare de 4 rame ,nu va avea aceeasi putere de dezvoltare pana la culesul principal de salcam , sper ca esti deacord , eu le numesc unitati biologice mai degraba si nu familii, le voi zice familii abia atunci cand se remarca vreun roi mai indraznet care da  ceva semnificativ la salcam .

spor.
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

cipik

Citat din: scorpyon73 din Aprilie 08, 2014, 09:49:33 PM
nu are cum sa roiasca si plus ca este o singura ""incercare"", ar fii de schimbare  ca altfel aveai pe fiecare rama cel putin 4-5 botci. Urmareste-o si evalueaza situatia si ia deciziile cele mai intelepte. Sanatate.
Multumesc

[/quote]

:cu plăcere:

oroles

Citat din: marius_vfp din Aprilie 08, 2014, 09:51:35 PM
oroles cu parare de rau , nu prea pot sa fiu deacord cu notiunea .
o familie pe cel putin 7-8 rame intrate bine in iarna vor iesi destul de bine populate pe cand un roi care nu e mai mare de 4 rame ,nu va avea aceeasi putere de dezvoltare pana la culesul principal de salcam , sper ca esti deacord , eu le numesc unitati biologice mai degraba si nu familii, le voi zice familii abia atunci cand se remarca vreun roi mai indraznet care da  ceva semnificativ la salcam .

spor.

Scuze! Nu stiam ca sunt care ierneaza roiuri pe 4 rame. Stiu ca e cineva care a avut performanta de a ierna pe o rama, dar deja suna aa reclama... Roii pe care i-am iernat eu aveau minim 6 rame. Am iernat unul si pe 8 (cu tot cu albina acoperitoare!). Daca nu faceam niste mici greseli, cred ca era mult mai bine...
As fi si eu de acord cu termenul propus de tine, mai ales ca, din punctul meu de vedere, termenul de familie, asa cum il folosim noi este cu totul eronat. Cand spui "familie de albine" ar trebui sa te referi la componenta familiei (lucratoare+matca+trantori). Termenul nu ar trebui sa discearna d.p.d.v. calitativ.

Oricum, am inteles ideea!

nicu84

Itrebare urgenta: acuma am sosit cu 10 fam de albine, le-am pus pe pozitii, dupa cat timp sa deschid urdinisul?