CE AI FACUT AZI IN STUPINA ???

Creat de Bătrânul, Noiembrie 22, 2013, 11:00:54 AM

« precedentul - următorul »

cipik

Am facut un control la familii si cel mai mult ma ingrijoreaza faptul ca nu am decat puiet capacit si oua, larvar am foarte putin, sa fie oare din lipsa polenului care de acum a inceput sa intre in stupi.
Aceeasi situatie era si acum doua saptamani, doar capacit si oua, curios, ramane de vazut.
Le-am pus turte cu polen, Apifonda a fost mancata maxim 2 kg in 1 luna jumate.
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

Eugen B

Ieri am reusit sa ajung sa trec prin toti.
Dupa iarna asta am tras niste concluzii importante. Stupii din vagoane si camion au iernat f bine. Consum destul de mic si albina se prezinta f bine. Si roii 2in1 la fel. In schimb cei de afara au avut un consum ceva mai mare. Cei cu albina mai putina au avut putin de suferit.
Pt Cipik. Eu observ la mine ca zilele astea matcile au inceput sa bage puiet tot mai mult. Cat timp a fost frig au avut puiet f putin si de aia cred ca iti pare ca nu prea ai larvar.
In mare dupa iarna asta stupii sunt bine. Se observa chiar selectia. Fata de anii trecuti am pierdut mai putine matci peste iarna.

Danielu

Ce ar fi mai bine de facut avand in vedere vremea din Bucuresti? Destul de frig, nu pot iesi, dar au puiet. Rama cu miere descapacita dupa diafragma sau rama cu miere langa puiet?

bucovineanu

Rama descapacita partial la marginea cuibului.

Danielu

Bun, deci NU dupa diafragma! Multumesc!

cipik

Adica iei ultima rama din cuib si pe aceea o descapacesti, nu adaugi alta astfel ai largii cuibul ceea ce acum nu este de preferat.
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

oroles

Si eu ieri am descapacit la toti la care am umblat ramele de la marginea cuibului.

Daca o lasa dupa diafragma nu se intampla nimic. Doar ca nu isi va face efectul stimulativ deoarece albinele ajung mai greu la ea. Nu cred ca va fi atat de frig astfel incat albinele sa mai ramana izolate pe acea rama.  Ieri, din comoditate am lasat si eu dupa diafragma o rama la doi stupi. Am prieteni care nu ii strang deloc iarna si nici primavara si se dezvolta si ai lor destul de bine.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

dorindafi

cu doua saptamani in urma
-restrins cuiburile, ramele care au avut puiet cit un pod de palma si nu era miere pe ea,am eliminato
-250ml sirop , la 4/5 zile 5/600g miere de fs
-astazi 500ml sirop in concentratie de 2,5/1
uns peste alta , a meritat
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

Danielu

Eu am lasat rame goale dupa diafragma, ca si izolator fiind destul de complicat sa le car la bloc. N-am sesizat vreo problema. Am zis ca este ok sa le am acolo si cand le mai fac vizita saptamanala doar sa le pun dupa diafragma pentru ouat.
Este cat de cat corect sau am gresit grav?

roi_ag

Am privit si filmat primul zbor serios de puiet pe 2017 !

           https://youtu.be/QTYqSL_nuuI

apivasmob

Am inceput revizia sumara,curatirea fundurilor...... etc.Rame cu miere dupa diafragma.
Sanatate tuturor apicultorilor

LAZAR VASILE-CORNEL

Salut nuprea multe doar am verificaat daca sunt matcile si puiet si cam atit sanatate si mult noroc.
SANATATE SI MULT NOROC.

pad3

tot caut si nu gasesc un clip cu unul care de la prea multa iarba se dadea la capre. mai are cineva idee cum se numea, sau poate un link?
somnul ratiunii naste monstri

MirceaCalin

Fluturele zbura în jurul stupilor zilele trecute.
Mai "am" unul identic, pe care l-am mai arătat că iernează pe peretele unei magazii de 1/2 dar care încă n-a dat semne de trezire...

stefan1

#2894
  Este un fluture numit 'Ochi de paun de zi', sau cu numele stiintific 'Aglais io'. E raspandit aproape in toata Europa (fara Grecia si Spania) si in Asia pana in Japonia.
  Face doua generatii anual si ierneaza ca adult in locuri adapostite si umede cum ar fi pesteri, pivnite, vizuini. Care incearca sa ierneze in poduri sau locuri uscate, seaca pana primavara si mor (asa ca eu cred ca exemplarul celalalt pe care zici ca l-ai vazut e posibil sa fie mort). In mod normal din martie in mai fluturii se pot vedea in zbor. Masculii sunt teritoriali si ocupa locuri unde femelele ar putea sa depuna ouale. Sunt lupte intre masculi, de fapt niste intreceri in manevrabilitate si in cateva ciocniri din care cel mai 'dotat' ramane stapan al locului.Femelele depun pana la 200 de oua pe dosul unor frunze de urzica (urzica este aproape exclusiva hrana pentru larvele acestui fluture). Ouale sunt verzui, larvele la fel cand sunt mici, dar apoi trec prin multe naparliri si devin negre cu niste puncte albe. Inpuparea se face pe tije de plante uscate, agatate cu posteriorul de suport si dureaza cam doua saptamani pana apar fluturii adulti intre iunie-august si capabili de imperechere imediat dupa ce devin fluturi. A doua generatie este intre august-octombrie.
  Ca o specie in care fluturii au o viata destul de lunga, ei trebuie sa dazvolte si strategii de aparare. Dusmanii pentru larve nu-i mai spun, dar pentru adulti mai importanti sunt pasarile si soarecii. Fata de pasari au o coloratie interesanta. Dosul aripilor au o culoare a frunzelor uscate si astfel sunt greu de observat cad stau cu aripile pliate. Daca totusi se apropie pericolul, fluturele deschide aripile si scoate si un fel de tipat. Pentru pasari, aripile deschise fac vizibile acele pete care seamana cu niste ochi ai unei pasari mari, care sperie agresorul. Soarecii se sperie in special de sunetul scos.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)