CE AI FACUT AZI IN STUPINA ???

Creat de Bătrânul, Noiembrie 22, 2013, 11:00:54 AM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

oroles

Nu pot sa spun ca era neagra. 3-4 generații de puiet iesisera. Poate trebuia sa pun mai neagra. Oricum, buna observatia.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Eugen B

Am vazut la multi si pe facebook ca baga rame "albe" la iernat. Adica rame de cat, din care nu a iesit nici o generatie macar.
Rama "neagra" are foarte multe avantaje cand este la iernat : tine mai cald la albine, matca depune oua mai repede si mai sigur acolo.
Multi au pierdut familii pe mana lor. Se mai intampla si cazuri sa ne moara cateva familii, asta e, 1-2% daca pierdem nu cred ca este foarte grav

corneliuhrom

d l mirceacalin in filmulet pe unde au scos cadavrele din stup cred ca s au chinuit parerea mea sa le mai dati drumul [nici macar schimbul de aer nu se poate face ],mai postati succes  :bzz: %%-.

MirceaCalin

Dom'Corneliu, am fundul stupului cu plasă AV şi a stat deschis (fără şubăr) toată iarna.
Am văzut şi eu că uneori se blochează albine moarte în gratie şi de aceea am decupat câţiva "dinţi".
La cel verde montez mâine gratia modificată.
:hi:

cipik

Sambata, desi nu era o zi buna de control, am facut o verificare la uni care îmi dădeau de bănuit: Unul cu unificare, unul la care am văzut albine afara desi nu era timpul de zbor si unul la care era cursa turta (foarte putin la urdinis).
Concluzia, nu toate matcile au început ponta ( desi matca era prezenta), alti cu oua prospete si alti cu puiet capacit (cam jumătate de palma).
Pana acum pierderi 0 (adevărul ca am si multi tare), fără urme de diarie ( cele care zburau din stup ma "insemnau" pe buza alba.
Turta de Apifonda pusa acum 1 luna era consumata intre 300-800 gr, la unul singur cursese condensul format pe turta de unde si urmele de la urdinis. La turta pe partea inferioara nu am luat toata folia, am facut niste fasii de 1 cm latime, cam la 5 cm intre ele si am pus pe rame transversal turta.
Acum nu stiu sa mă bucur ca au început asa târziu ponta ca am scăpat de mai multi varoua sau sa îmi fac griji ca nu au început si nu vor fi pregatiti la timp pentru cules.
Dar stau liniștit, cel putin o perioada.
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

gore

Bucurie mare, zbor de curatire, toate familiile prezente, fara diaree. Am pus turtele proteice.
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

serban

Am iernat foarte bine două familii în stup,ghemul formându-se la diafragmă. Astăzi am făcut un control sumar iar ultima ramă am tras-o la diafragmă,întrucât prima era aproape goală,păstrând integritatea ghemului. Totuși,pe ultima ramă (cea manevrată) am observat apă acumulată în mierea necăpăcită. Am gustat-o și era dulce. Dăunează albinelor? Sper că nu.

cipik

Acela este condens, mierea este higroscopica.

serban

Știu asta. Întrebarea e dacă dăunează sau nu. Era dulce unde am gustat eu,dar la aproape la toți stupii era condens în ultima ramă.Sper că nu era pe undeva fermentată și să dăuneze.

bucovineanu

Datorita faptului ca albinele au zburat si primavara bate la usa nu va fi nici o problema.
Nu au fost stranse suficient si ramele respective au ramas fara a fi acoperite de albine, ventilatia a fost insuficienta si de aici necazul. :smile:

serban

Într-adevăr,ultima ramă nu a fost acoperită de albine. Eu cred că le-am strâns bine,pe 5 rame. Doar că am observat că ghemurile s-au format în lungul  diafragmei simțind căldura de la cealaltă familie și nu cum se formează la familiile care iernează singure.

cipik

In cazul iernarii a doua familii in aceasi cutie cu diafragma intre ele ghemul este o semisfera pe ambele parti formând împreună o sfera, ghemul de iernare.
Cum ti se pare acest tip de iernare?

serban

La ce iarnă am avut,cu -20 zile întregi și fără zbor din 15 noiembrie,am scăpat super bine.Mortalitate nesemnificativă. La mine în zonă sunt sute de stupi morți. Oricum,pe viitor intenționez să iernez numai așa și vara să-i trec pe verticali. Deja mi-am luat zece. :hi:

yulian

Azi am terminat restrangerea. Am avut 16 grade. Familiile arata multumitor. Minim 3, maxim 6. 3 stupi dusi la ceruri, 2 fara matca...sunt in cei 10%. Rezerve la (prea) multi la limita, dar am facut un experiment anul asta in toamna, pe care nu-l voi repeta  :nono:. Sa vedem ce zice si salcamul anul asta, albina este!
Butoaie pline colegii!