pareri pro sau contra folosiri polistirenului la impachetarea stupilor

Creat de Manuel Im, Noiembrie 09, 2013, 08:29:39 PM

« precedentul - următorul »

dorindafi

nu shi daca are asha ceva in partea opusa urdinishului
la stupii mei a fost benefic
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

Sparlici

Și ai mei au găuri de aerisire pe fund.
Este probabilă și ipoteza d-lui Bucovineanu. Când începe ponta, dacă umiditatea este mare, se poate interveni cu materiale absorbante sub folie.
Oricum vom vedea la momentul respectiv.
Du sublime au ridicule n`il y a qu`un pas.
(De la sublim la ridicol nu e decât un pas.)
Napoleon Bonaparte

morozan simion

exact tipul acesta de stup il am si eu, astept sa vad la primavra cum va fi, dar eu am facut cate 2-3 gauri in folie iar la iarna viitoare daca vom ajunge voi incerca si sac de rafie
sa auzim de bine

oroles

@sparlici, condensul nu depinde doar de temperatura din cuib (cu riscul de a contrazice o persoana cu mai multa experienta ca mine - @bucovineanu), ci si de saturarea cu vapori de apa a aerului din stup. De aceea lipsa de etanseitate a podisoarelor nu genereaza condens. Altfel spus, temperatura in stup creste si la stupii fara folie, si la stupii cu folie in momentul aparitiei pontei. Totusi, condensul apare doar la ultimii... :D

O mica lectie despre condens:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Punct_de_rou%C4%83

"relația dintre punctul de rouă și umiditatea relativă este complexă și depinde de temperatura atmosferei" Asta arata ca faptul ca tu nu ai avut condens pana acum, nu inseamna ca altcineva care va folosi acelasi sistem de iernare nu va intampina probleme cu condensul. Totusi, cum spunea si antevorbitorul meu (@bucovineanu), inca e prematur sa vorbim despre condens.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Sparlici

Citat din: morozan simion din Noiembrie 25, 2013, 09:52:16 PM
exact tipul acesta de stup il am si eu, astept sa vad la primavra cum va fi, dar eu am facut cate 2-3 gauri in folie iar la iarna viitoare daca vom ajunge voi incerca si sac de rafie
sa auzim de bine
Sunt de acord și cu cele două găuri în folie, însă pentru ca acestea să folosească la ceva trebuie asigurat în plus un spațiu între capac și folie pentru circulația aerului + găuri în lateralul/capetele capacului.
Or, în acest caz, nu mai avem iernare clopot, ci iernare horn..... altă mâncare de pește.... pt care nu mai sunt necesare găuri pe fundul stupului ci doar  urdinișul deschis cât este nevoie.
Du sublime au ridicule n`il y a qu`un pas.
(De la sublim la ridicol nu e decât un pas.)
Napoleon Bonaparte