pareri pro sau contra folosiri polistirenului la impachetarea stupilor

Creat de Manuel Im, Noiembrie 09, 2013, 08:29:39 PM

« precedentul - următorul »

Manuel Im

fiind incepator as vrea sa intreb parerile voastre despre folosirea polistirenului la  impachetarea stupilor

cipik

Eu sunt adeptul polistirenului, extrudat bineinteles. Se poate pune pe post de diafragma, dublura la peretele exterior al ghemului, deasupra ramelor sau pus in capac. Vei vedea in primavara ca matca va ponta pe vreme rece chiar si pe ramele de acoperire ( ultimele doua rame din familie care normal sunt cu hrana ).
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

oroles

Citat din: cipik din Noiembrie 09, 2013, 08:50:10 PM
Eu sunt adeptul polistirenului, extrudat bineinteles. Se poate pune pe post de diafragma, dublura la peretele exterior al ghemului, deasupra ramelor sau pus in capac. Vei vedea in primavara ca matca va ponta pe vreme rece chiar si pe ramele de acoperire ( ultimele doua rame din familie care normal sunt cu hrana ).
Eu sunt pentru folosirea extrudatului ca diafragma, dar in capac nu as pune niciun fel de polistiren. Suficient o bucatica de carton/hartie si o paturica sau o slateluta cu paie. Paiele sunt goale la mijloc si asigura o izolare buna. In plus pot absorbi umezeala.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

stefan1

Sunt atatea feluri de stupi si mai multe feluri de pregatire a familiilor pentru iernare. De la caz la caz polistirenul poate ajuta sau dauna. Eu zic ca la iernarea tip clopot, polistirenul se poate folosi si ca diafragme si peste podisor. In capac se poate folosi si vara, sub tabla. Unii spun ca nici ca diafragme nu este prea indicat, deoarece pe ele se face condens. Este adevarat, daca aerisirea cuibului este deficitara.
  Oricum polistirenul este un material relativ nou si inca nu s-au lamurit toate plusurile si minusurile utilizarii lui in stup.

PS
Manuel, esti cititor vechi al forumului; da-ti la prezentare cateva date despre zona din care esti, eventual varsta si alte amanunte.    :hi: 
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

mape 48-petru manea

folosesc de doua ierni polistiren ca diafragma efectul este benefic pentru albine ---ex. ghemul de iernare sa format in majoritatea cazurilor langa diafragma

marian sima

Polistirenul nu este chiar asa de nou ,acum 12-13 ani era un studiu in revista apicola despre folosirea acestui material in apicultura ,in acest studiu era un grafic cu dezvoltarea timpurie a puietului folosind ca izolatie diferite materiale printre care si polistirenul .

Chestia este ca atunci nu era fundul cu plasa ,se stie ca la stupul cu plasa pe fund puietul se dezvolta mai tirziu,acum nu stiu daca polistirenul ajuta sau nu la acest stup.

Albina la o temperatura mai mica se strange in ghem insa de la o anumita temperatura poate controla climatul din stup daca nu are pierderi insemnate de caldura,ori cat a-ti zice ca clopotul mentine caldura pe jos bate viju .

morozan simion

eu folosesc polistirenul de 3 ani si ca diafragma si ca izolator al peretelui exterior pentru iernare si rezultatul este foarte bun dar sa fie polistiren extrudat sa nu-l roada albina. Daca pe fund stupul are ceva orificii de aerisire iar folia de pe rame nu este pusa ermetic si are o fanta de cativa mm ierneaza stupii foarte bine far condens si temperatura in interiorulstupului este ridicata , iar datorita acestui fapt consumul de hrana pe timp de iarna este mai mic

Manuel Im

la impachetare am folosit ca diafragma polistiren extrudat peste podisor am pus ziar si polistiren sper sa fie o alegere buna

cipik

Este bine mai ales ca ziarul absoarbe condensul si poti sa-l schimbi in cazul asta.

Sparlici

:new: Anul acesta am recurs și eu la împachetarea cu polistiren. Stupii au găuri de aerisire în fund, pereții laterali ai cuibului au fost dublați cu polistiren extrudat de 20 sau 30 mm, folie pusă etanș peste rame  (fără podișor) și capacul căptușit cu polistiren expandat de 30m mm. Familiile au fost restrânse la 6-8 rame + diafragmă +rame goale până la peretele opus.
Anul trecut am iernat în sistemul clasic, horn, cu cartoane peste podișor și o mică gaură de aerisire. Rezultatul a fost mulțumitor, însă în afara ghemului a fost oarece condens. Pe parcursul iernii voi comunica la acest topic modul în care va decurge iernarea cu sistemul cel nou.
Du sublime au ridicule n`il y a qu`un pas.
(De la sublim la ridicol nu e decât un pas.)
Napoleon Bonaparte

cipriene

eu nu sunt adeptul polistirenului decat in capac.
folosirea lui in alta parte mi se pare ... daunatoare, parerea mea  :P
Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)

cipik

Tizule oricum tu ai ceva impotriva imfofoliri stupilor de ma mir ca folosesti polistirenul in stupina. Apropo felicitari pentru pavilion. Sanatate

Prieten cu Stuparii

Eu.... Fiind si la inceput i-am pregătit astfel : diafragme stânga -dreapta polistiren extrudat de 3 cm peste rame 2 folii de ziar,  in podisor un ziar întreg( 4-5 folii ) după care paturica din material gen sac de rafie dar mai gros si dens,  in locul rămas liber in urma restrangerilor nu stiu ce sa pun si subarul ce sa fac cu el sa il scot de tot?

Sparlici

Deși este prematur să tragem concluzii la momentul actual, astăzi am verificat modul în care decurge iernarea la stupii împachetați cu polistiren și folie,pe principiul clopot. Rezultatul a fost, după cum se vede și în foto, umiditate 0.
Verificarea periodică are și scopul de a stabili momentul apariției condensului (dacă apare  :rusine: :sad:) pentru a identifica factorii care îl generează.
Mă aștept ca provocările serioase să apară odată cu primele ninsori și înghețuri.
Aștept cu interes și părerile celorlalți. :thanks:
Du sublime au ridicule n`il y a qu`un pas.
(De la sublim la ridicol nu e decât un pas.)
Napoleon Bonaparte

bucovineanu

Condensul masiv va aparea odata cu inceperea pontei cand temperatura in cuib va fi mult crescuta, iar afara va fi mult mai frig.