Cum organizam cuibul?

Creat de oroles, Noiembrie 02, 2013, 03:50:33 PM

« precedentul - următorul »

pad3

oroles, esti belea omule.  noroc de logoreea ta,  m-am delectat cu lecturarea postarilor  de-am uitat de insomnie   =))
vad ca esti bacauan de-al meu, ce-ar fi sa ne intalnim la un vin bun : sampanie: , la cat de erudit esti vom povesti pana-l terminam, asa ca sa n-apuce sa se faca jeleu  :hi:
somnul ratiunii naste monstri

oroles

Citat din: stefan1 din Noiembrie 08, 2013, 01:50:19 AM
  Ma amestec si eu intr-o discutie in care vad ca pasiunile sunt mari, dar nu ma bag in toate temele de controversa.
  Mape, ca stupar cu multa experienta cred ca are dreptate. S-a mai discutat pe forum de un fenomen mai putin frecvent, dar totusi intalnit si de mine, dar nu in stupina mea: familii care au murit cu turta deasupra, dar fara a mai avea miere in faguri. Se pare ca e bine ca totdeauna in stup sa mai fie ceva razerva de miere usor de luat, chiar daca albinele consuma mai mult din turta. Este posibil ca in momentul cand isi termina rezervele de miere, familia sa intre intr-o stare de agitatie, care o face sa nu mai mentina ghemul in stare optima si sa creasca mult consumul, astfel incat nu pot dizolva din turta cantitatea de zahar necesara mentinerii temperaturii si mor. Sau poate nu mai au destula umiditate sa dizolve acea turta (in cazul consumului si de miere, care contine mai multa apa ca turta, ar putea folosi si aceasta apa la dizolvarea turtei). In plus rezerva de 3-4 kg de miere nu este repartizata uniform si se poate ca pe 2-3 intervale albinele sa ramana fara miere inainte de a epuiza toate rezervele din stup, iar o turta le-ar salva. Mentionez ca eu nu dau turte la albine si sunt de parerea ca daca au rezerve indestulatoare nu este bine sa li se dea turte, dar multi stupari valorosi au alta parere si poate ei au dreptate. Eu consider ca daca albinele incep sa consume turta, activitatea in familie se intensifica, acel regim foarte economicos de iermare este abandonat si consumul total din iarna creste, cu cresterea proportionala a cantitatii de reziduri (fecale), lucru periculos daca nu avem 'ferestre de zbor' in lunile de iarna. De asemenea consumul de turte poate duce la inceperea cresterii puietului prea timpuriu, lucru pe care cel putin eu, la clima de la mine, nu o doresc.
  Referitor la turta vazuta ca un cules sau mai degraba ca nectar decat ca miere, eu sunt de parerea lui Oroles. Ca si nectarul, turta dizolvata sau siropul necesita procesare pentru a deveni miere. Aceasta procesare o fac albinele prin incarcarea in guse, adausul de invertaza. La toate insectele sociale este fenomenul de trofilaxie, adica hrana se trece de la individ la individ, deci majoritatea albinelor vor veni in contact cu siropul sau turta dizolvata. S-au facut experiente cu sirop marcat radioactiv si in 1-2 ore aproape toti indivizii coloniei aveau particule radioactive, desi respectivul sirop l-au luat doar cateva albine. E adevarat ca aceste experiente s-au facut in sezonul activ.

Daca spune @stefan1 il cred pe cuvant si recunosc ca @mape-48-petru manea a avut dreptate. L-am urmarit si cred ca este unul dintre cei mai pregatiti de pe forum. Eu unul ii urmaresc intotdeauna cu interes postarile, fiind unul dintre cei mai urmariti doi "postaci" de catre mine.
Cunosc experimentul cu substanta radioactiva. Asa este.

PS. Ma duc sa ma spal pe cap ca sunt plin de cenusa.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

marian sima

Oroles.
Eu sant Marian... :)

La chestia cu turta aplicata prea devreme este treaba de mentalitate si cunostinte apicole.

Stii tu nu este indicat sa mergi cu motocicleta iarna pe ghiata si totusi sant oameni care sant specialisti in asa ceva.

In toamna trecuta nea Janese spunea ca nu are miere in stupi si ca va aplica turte deasupra ramelor,
eu in afara de filmuletele din Canada am vazut si niste poze puse de alt Roman care avea stupi in Canada,in acele poze se vedea destul de clar cum in toiul ierni erau administrate galeti cu sirop deasupra pe celebrul capac de stup cu gaura pe mijloc.
Acum va intreb pe ceilalti e normal sa administrezi sirop iarna?
La noi in tara exista un sirop de porumb care cristalizeaza foarte fin si din el poate fi facute turte ,acest sirop este foarte caloric si lasa reziduri mai putine decat mierea in stomacul albinei.
Poate fi aplicat oricand , este bine  sa ai albina in stup ca daca ai un pumn de albina ai probleme.

Si treba sta in felul urmator daca nu stapanesti anumite tehnici si nu ai antrenament nu te juca cu motocicleta pe gheata insa pentru cine e antranat si e echipat corespunzator mersul pe gheata e ceva distractiv.


mape 48-petru manea


oroles

Citat din: pad3 din Noiembrie 08, 2013, 02:40:29 AM
oroles, esti belea omule.  noroc de logoreea ta,  m-am delectat cu lecturarea postarilor  de-am uitat de insomnie   =))
vad ca esti bacauan de-al meu, ce-ar fi sa ne intalnim la un vin bun : sampanie: , la cat de erudit esti vom povesti pana-l terminam, asa ca sa n-apuce sa se faca jeleu  :hi:

Imi  fac eu timp si pentru vinul tau, si il luam si pe Marian daca tot ni l-a recomandat mape ;)
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Traian. S.

am o intrebare. astazi s-a facut futisag la un stup, cand am deschis toata mierea era carata din faguri, albine moarte pe fund si matca mai era in stup. am dat cu motorina la urdinis si am pus doua rame cu miere,  spre seara am pus la udinis o sita sa nu mai poata intra hoatele. ce ziceti cit sa-l tin inchis stupul?.

dorindafi

eu zic sa-l mutzi in alta vatra daca mai ai pecine
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

Traian. S.

albine mai sunt destul de multe.
daca o sa-l mut in alt loc cind se incalzeste poate o zi doua nu vin albinele la vehiul loc?

dorindafi

Citat din: dorindafi din Noiembrie 09, 2013, 06:28:34 PM
eu zic sa-l mutzi in alta vatra daca mai ai pecine
asta inseamna un 3'4 km distantza pt 10 zile dupa care potzi sa-l aduci pe vatra
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

Traian. S.

si daca va sta inchis pe vatra cateva zile poate va fi si mai frig, nu merge?

dorindafi

merge , dar daca nu se racoreshte hoatzele se vor tot invarti in jurul lui
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

stefan1

  Daca ai putea sa-l duci undeva la rece, eventual si la intuneric pentru cateva zile ar fi mai bine. Pericolul cel mai mare de reluare a furtisagului este in primele 3-4 zile. In aceast interval albinele hoate mai pastreaza in gusa miere furata, care are mirosul familiei furate si cu care se 'legitimeaza' cand se duc la furat. Dupa aceasta perioada paza recunoaste mai usor hoatele si de asemenea paza se poate reorganiza, dar totusi familia ramane vulnerabila.
  Dar totusi trebuie sa fie un motiv pentru care tocmai acea familie a fost furata. Fie are prea multi faguri, fie urdinisul este prea mare sau mai are lada alte locuri de acces, fie matca are anumite probleme, fie ai gresit la hraniri sau stimulari etc.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

pistol28

Oroles a scris,
"........baga o teava de plastic prin urdinis,de maxim 2 cm diametru si inchide-l cu burete pe restul."

Practica a demonstrat ca metoda este viabila.
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

Traian. S.

cred ca futisagul s-a pornit cu doua zile inainte fiind vreme frumoasa am umblat la ei si atunci s-a facut furtisag in ficare zi si eu nu am fost atent numai abea in a treia zi.
lazile  sunt noi nu au nici o gaura, se pot vedea din imaginea alaturata, este chear stupul care este vopsit cu alb.

Traian. S.

de exemplu, la 1 Kg de albina, cata miere trebue sa fie pentru a iesi din iarna?.